ביום חמישי פרסמה רותי סיני ידיעה חשובה ביותר: החשב הכללי באוצר פרסם הוראות לחשבים במשרדי הממשלה העתידות לחסום את המרוץ לתחתית בהעסקת עובדים לא מקצועיים במכרזי המדינה. ההנחיות החדשות מאמצות את קווי המתאר של הצעת החוק למניעת העסקה פוגענית: הן קובעות מחירי מינימום המבטיחים תשלום זכויות של עובדים והן חוסמות את אפשרותם של מעסיקים פוגעניים להשתתף במכרזים. מעסיק פוגעני לצורך זה הוא מעסיק שכבר נקבע בבית משפט פעמיים לפחות שהוא מפר זכויות של עובדים. אמצעי האכיפה לעמידה בתנאי המכרז הוא מעניין. המדובר בתמריץ לא רע לרשויות המדינה – זוכה במכרז שימצא מפר זכויות עובדים לא יקבל את התשלומים המגיעים לו. בדרך זו, המדינה עשויה להיות בעלת אינטרס להפעיל ביקורות חוזרות ותכופות כמו גם להיוותר קשובה לתלונות עובדים ולו רק בכדי לחסוך בתשלומים לקבלנים זוכי מכרזים.
את הקרדיט על ההישג החשוב הזה נראה לי שיש לתת לחברת הכנסת שלי יחימוביץ`. מיומה הראשון בתפקיד לא הרפתה מסוגיית עובדי הקבלן ומהאחריות של החשב הכללי באוצר למצבם. חברת הכנסת לא שעתה למנטרות האי אכיפה ולא שמה מבטחה במשרד התמ"ת שכל פעולתו מוכפפת למערכת ערכים ניאו-ליברלית. ח"כ יחימוביץ` פעלה נמרצות להפעלת השפעתה על החשב הכללי ואף לאחרונה החזירה לאחריותו את הפגיעה השיטתית בזכויותיהן של עובדות הקבלן המועסקות בדואר וישירות על-ידי חברות "מנפאואר" ו"תגבור". הסימון הברור הזה של אחריותו של משרד האוצר שקידם הורדה בהוצאות המדינה דרך התקנות שליוו בעבר את חוק חובת המכרזים – אלו שקיבעו את הפרקטיקה ההרסנית של מכרזי הפסד, איפשר לח"כ שלי יחימוביץ` לקדם שינוי לפחות ברמה המוצהרת.
קרדיט אחר צריך ללכת לעורך דין ערן גולן שהיה שותף מתחילת הדרך להבנת האופי המוסדי של פגיעה בזכויות עובדים לא מקצועיים ולחלקו של משרד האוצר בפגיעה זו. ערן גולן הצליח באמצעות תובנות אלו לשבש מספר התקשרויות של משרדי הממשלה עם קבלנים שכבר הוכח שהם מפרים שיטתיים של זכויות עובדים.
מספר שאלות נותרות פתוחות. איך יעמדו משרדי הממשלה בעליה הצפויה בהוצאות הניקיון והשמירה שלהם כמו גם הוצאות של מכרזים אחרים? אילו דרכי עקיפה חדשות ימציאו? האם יאמצו את הפרקטיקה הנהוגה ברשויות המקומיות ויחתימו חברות בת במקומם על מכרזים בכדי שלא יאלצו להכפיף עצמם להנחיות? איך ישפיעו התקנות החדשות על הרשויות המקומיות ועל ארגונים אחרים בסקטור הציבורי? למשל האוניברסיטאות? איך תחלחל הנורמטיביות החדשה אל ארגוני המגזר הפרטי? יש לקוות שאיגוד קבלני הניקיון בלשכת המסחר יפעל לחיזוק החוקיות בהתנהלות הקבלנים והמכרזים גם מחוץ למשרדי הממשלה.
לאן צריך המאבק ללכת מכאן? ארגונים חברתיים ועובדים חייבים לקיים רשתות הזרמת מידע למשרד החשב הכללי על כל התקשרות שאינה עומדת בהנחיות החדשות ועל כל הפרה שיטתית של זכויות עובדים. אל לנו להמתין שבית המשפט יוכיח פוגענות בהעסקה. הוא עשוי להיות איטי. היה טוב אילו ארגונים חברתיים היו רואים בהנחיות החדשות מבנה הזדמנויות מורחב לפעולה משותפת עם עובדים להמרצת הפיקוח על יישום התקנות החדשות במשרדי הממשלה וקידום השפעתן גם מחוצה להן. זאת במיוחד באמצעות חשיפה של המאמצים הצפויים במשרדי הממשלה לעקוף אותן.