מחושך לאור ובחזרה
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
קוראים לזה בספרות "מפלגת הבזק" )Flash Party), כי בדרך כלל היא נעלמת מהר כמו שהבזיקה מהר.
מעניין מה עמדתם בנושאים חברתיים-כלכליים. אולי גם כאן אפשר ליישם את עקרון "הקם להורגך השקם להורגו"? או להתנות חלוקת קצבאות באכילת בשר חזיר?
נכון, הכתבה בהארץ לא מציירת את מפלגת אור ב-אה, אור מחמיא במיוחד, אבל ביקור קצר באתר (הזמני) שלהם
orr.org.il
מראה שהדגש של התנועה החדשה היא בנושא החינוך, בפרט, בביטול הזרמים הלא-ציוניים בחינוך, בחינוך להומניזם, ובחינוך שיאפשר פרנסה בכבוד. בטחון והבעיה הפלסטינאית זה חשוב, אבל לטווח הארוך, המדינה תקום או תיפול על חינוך.
ממשיכי דרכה של שינוי? אולי בעיני מי שמפחד מביקורת על העירוב של דת ומדינה.
יוסי,
להלן העקרונות הבסיסיים של מפלגת אור:
* הפרדת מוסדות הדת מהמדינה
* שוויון מלא בזכויות וחובות לכל האזרחים
* העצמה מרבית של חירויות הפרט
* שיקום האמון ותחושת השיתוף בין כל האזרחים
* חינוך חובה חינם לכלל אזרחי המדינה, אשר ינחיל ערכי הומניזם, תבונה, מדע, חירות ונאמנות למדינה, תוך שיקוף עקרונות השוויון והדמוקרטיה בשילוב עם ערכי מסורת ורב תרבותיות.
נראה לי ש"זוטות" של זכויות אדם, ישנן במפלגת אור בשפע, ויש לברך על כך.
ומעקרונות אלו של זכויות האדם ינבע הכל.
מפלגת אור תפרסם בזמן הקרוב את מצעה וממנו ניתן יהיה ללמוד על עקרונותיה ועמדותיה בנושאים נוספים שונים.
מכל מקום, נראה לי, שדווקא אדם כמוך, שמביע עמדות נחרצות בנושא זכויות האדם ומגזרים מקופחים, צריך לברך על קומה של מפלגה, שלא הולכת בתלם המובן מאליו, וחסר ההצלחה עד כה, של זריקת סיסמאות בנושאי חברה וביטחון, אלא מנסה להחליט על עקרונות – על, ומהם לגזור את יישומם בשטח.
קל מאד להיות ציניים ולומר "מה שהיה הוא שיהיה", ועוד יותר קל לפרש אירועים ותופעות על פי תבניות מוכרות של חשיבה, ושל ידע המציאות.
יותר קשה להחזיק את האנטנות פתוחות לזיהוי מצבים משתנים, ולרדת לעומק בהבנתם, ללא פופוליזם ושטחיות.
"אור" היא מפלגה בראשית דרכה, וזהו אתרה – http://www.orr.org.il.
אני מזמינה אותך להכנס לאתרנו, ואף ליצור עימנו קשר.
נשמח לענות ולהתייחס לכל שאלותיך והערותיך.
עדה.
עניי עירך קודמים,
זה מה שמעניין את כתבי הארץ? נו באמת?
יש לטפל בבערות הנוראה בחלקים מסויים בציבור ע"י זה שנתן להם את האופצייה ללמוד שהארץ לא "נבראה" לפני השמש.
אפשר להיות צינים כמה שרוצים, אבל אנו במסלול של קריסה לעבר מחוזות חשוכים כגון אירן.
וזו מזמן כבר לא פרנואידיות.
נראה לי שהכוונה שלהם היא ללמוד מהטעויות של שינוי, אחרת למה להקים שוב את אותו הדבר?
ביקור קצר באתר מראה שיש להם קווי יסוד ברורים ורחבים, אז אולי כדאי לחכות עוד קצת לפני ההספד.
יוסי שלום,
צר לי שאתה קופץ למסקנות על המפלגה החדשה רק על פי כתבה בתקשורת.
צר לי גם שאתה שבוי בקונספציות הישנות ורואה בהפרדת דת ומדינה ובשאיפה לשוויון בין כל האזרחים – מלחמה בחרדים.
הפרדת הדת מהמדינה תעשה טוב לחרדים רבים, אני מעריך שלרובם, גם אם לא למנהיגיהם, היושבים על סיר הבשר.
עיקרון השוויון הוא עיקרון חשוב מאוד ליצירה מחדש של שותפות גורל בין אזרחי המדינה, ולכן בעצם גם להמשך קיומה של המדינה.
נושאים אלו, הקשורים לזהות המדינה, בוערים יותר מאשר הנושא המדיני, שלא ניתן לפתרו לפני שנדע איזו מדינה אנחנו.
המפלגה היא קודם כל מפלגה הומאניסטית, ולכן הערכים החשובים ביותר שלה הם חיי אדם, שוויון בין בני אדם, חירות הפרט. אחד הכלים המרכזיים להשיג זאת הוא על ידי פיתוח התרבות הפלורליסטית מחד, ומאידך ניסיון ליצור מכנה משותף בין כל האזרחים, אולי באמצעות מכנה משותף בחינוך, אולי באמצעות שירות לאומי ואולי בדברים נוספים.
בנוגע לענייני ביטחון מה שכתוב בכתבה פשוט אינו נכון, ובוודאי שאינו האמת בכללותה. גם כאן הקו המנחה הוא הקו ההומאני – חיי האדם וזכויות האדם משני צדי המתרס.
מכאן שיש כיוון כללי מאוד ברור למפלגה, אבל הוא פשוט מורכב מדי עבור כתב הארץ שנכח במקום, אבל אינני חושב שהוא מורכב מדי עבורך. כידוע לך, רוב אמצעי התקשורת כיום מחפשים את הפשטני ולא טורחים לרדת לעומקו של עניין. כמו כן הם מחפשים עפ"ר להתחכם בד"כ ע"י עקיצות שנונות ולעגניות. אין אני אומר שכולם כך, אך זה בוודאי נוגע לכותב הכתבה שממנה ינקת את המידע שלך.
ולמרות שהכיוון ברור, זה מאוד טבעי שלמפלגה חדשה לא יהיה עדיין מצע מגובש, הוא הולך ומתגבש לפרטיו ודורש את עיונם המעמיק של עשרות אנשים ויותר.
חבל לי שנסחפת ברוח הרדודה של כתבה תקשורתית.
אני בטוח שתוכל לבדוק ולראות את הדברים יותר לעומק.
ואם תרצה לשאול משהו בעניין המפלגה, אתה תמיד מוזמן לשאול אותי.
בברכה,
תומר קרמן
מפלגת אור
שלום
הכנס שנערך ביום ששי היה כנס בו השתתפו חברים ומייסדים. הוא לא נועד להציג בפני הקהל הרחב את המפלגה על כל מסריה. הוא היה מעין יום חגנו וכנס ראשון בו היינו מפלגה מוכרזת בעלת סממני זהות, וכן נואמים מעניינים המשמשים כהשראה, אולי לא בכל דבריהם אך ברובם כן.
בנושא מידע אודות המפלגה, לשם כך חולק נייר עמדה מתומצת, יש אתר, אמנם זמני אך שופך אור מסויים על עקרונות המפלגה, ובקרוב יגיע גם המצע המפורט.
יש מן ששון ושמחה של לעג ובוז בקרב אנשים, דוקא מאלה שהייתי מצפה לראות בהם סקרנות לגבי מהות הפלגה המורכבת מאנשם כה שונים מהמוכר לנו, וששון זה בא לידי ביטוי בצורך ללעוג ולהתנשא מעלינו, אלה שחברו לירון ידען ברצון לשנות את פני המצב וליצור מצב טוב יותר.
מצד אחד מתלוננים על המצאי הקודר, אולם מול יוזמת מפלגת אור, הרי שיוזמה זו מוציאה את כל השדים והארס דוקא מאנשים שיכולים להיות אנשי שלומנו.
חבל שכך, בכל מקרה כל אלו מוזמנים להיות חלק מאיתנו ולתרום לטיוב המציאות. פעילות יכולה להוות שינוי מרענן מעבר למילים שנאמרות, חולפות ןךא משאירות את חותמן.
זה אומר החלת החוק גם על כיתות י"א-י"ב? ומה בקשר לחינוך גבוה? ומה דעתכם על רפורמת אופק חדש? ועל ארגון המורים? ועל הקטנת מספר התלמידים בכיתות? ואם כבר, אז מה אתם חושבים על חוק ההסדרים, ועל פריצת מסגרת התקציב, ועל הפרטת בנק לאומי, ועל תכנית ויסקונסין, ועל הסכם התהאדיה, ועל התגרענות איראן? אה שכחתי, כל אלו הם נושאים שנוים במחלוקת, לא כמו הדוסים שתמיד אפשר להכנס בהם ולגרד כמה מנדטים כל מערכת בחירות.
בקיצור, מפלגת-דמה מקרטון. כולי תקווה שציבור הבוחרים ידע לזרוק עסקנים קטנים שכמוכם חזרה למקום ממנו באתם.
אני מתפלא שאנשים רציניים כמוכם כותבים על משהו מבלי ללמוד אותו ומסתמכים על כתבה שטחית בעיתון, מכובד ככל שייחשב.
אני אחד מהמייסדים של 'מפלגת אור' – מפלגה הדוגלת בעקרונות הומאניים ושוויוניים. הציטוט שהביא כתב 'הארץ' מדברי ירון ידען – "הקם להורגך השכם להורגו" היה משפט אחד מתוך דברים רבים שאמר ירון לכתב בנוגע לסכסוך עם הפלסטינאים, והכתב, כפי שקורה פעמים רבים בתקשורת, בחר לכתוב אך ורק את המשפט הזה מבלי להביא את התוכן המלא. ירון אגב אמר שכמפלגה הדוגלת בערכים הומאניים אנו תומכים בדיאלוג, בסיוע, בנסיון להגיע להסכם ועוד דברים רבים וטובים. הוא סיכם ואמר שבסופו של דבר, כמובן שעם מי שאינו מעוניין בדיאלוג ומעוניין אך ורק בהשמדתך אזי צריך לדגול ב'הקם להורגך השכם להורגו'. כבר בדוגמא קטנה זו אתה יכול לראות איזו תמונה מעוותת יצאה בכתבה.
אקצר ואומר שמייסדי המפלגה הם אנשים בעלי מודעות חברתית, פוליטית וסביבתית גבוהה מאוד ורובם עסקו בנושאים אלו ואחרים במסגרת של עמותות שונות. המפלגה (שהתהליך להקמתה נמשך כבר שנה שלמה) הוקמה כדי להשיג שתי מטרות עיקריות – הפרדת הדת מהמדינה (וכי אתה, כפעיל חברתי – מסכים לכך שכספי המסים שלך יממנו מוסד שבו עדות של נשים אינה קבילה? ) ואיחוד של כל מסגרות החינוך לכדי מסגרת ממלכתית אחת שתחנך לשוויון, דמוקרטיה והומאניזם. קשה לי להאמין שאתם תתנגדו למטרות ועקרונות אלו.
כמובן שיש לנו דעות בנושאים חברתיים, בטחוניים וסביבתיים, ואלו יבואו לידי ביטוי, אבל מבחינתנו, אם לא יושגו מטרותינו העיקריות, הרי שמדינת ישראל לא תוכל להתקיים לאורך זמן כמדינה דמוקרטית, ולפיכך לא תוכל להתקיים כלל.
אני מזמין אותך להתקשר ולהפגש אתנו ולהבין מקרוב את הרעיונות בהם אנו דוגלים.
בברכה,
רן
http://www.orr.org.il
כל "כוח פוליטי" מזהה פוטנציאל אלקטוראלי בשנאה לחרדים ובהיעדר זכותם להגדרה עצמית – והיו"ר הלא-נכבד של המפלגה אכן מזכיר את עובדת "כולנו ישראלים" בעלי גוון אחד (אבוי, חילוני משכיל לא שמע על רב-תרבותיות, כנראה). עם עמדות ריאקציונריות כאלה כלפי יהודים – מה לנו להיות מופתעים מחשיבה דומה – צה"ל, שב"כ וכו' – לערבים?
זו מפלגה שתכרסם את השיירים של מרצ והעבודה, בצד הלבן והעשיר שלהם, יחסית. השם זוועתי בעיני ומזכיר את "פראבדה" למשל, הצהרות בומבסטיות שיבלמו מראש גישה מעשית, ויעודדו את "הכחשת והשלכת הצל והחושך על האחר המזדמן".. אין ספק שהשם יככב במדורי הסטירה הפוליטית אם וכאשר הם ייכנסו לכנסת.
מצד שני, האמנים של צפון תל אביב והנאורים של רחביה צריכים בית פוליטי ברור, מרצ זל עבודה זל וחד"ש כניראה לא מספקת את הסחורה, ודע"ם זה לאמנים עם דרכון זר, גרמני או משהו כזה. אז יאללה מפלגת נאורים, לא מזיק, לא מועיל במיוחד.
לפחות יש ייצוג לנשים, לא מי יודע מה, אבל יותר מאשר ה"שמאל העקבי במיסוגניות שלו". אם יתנו מצע פמיניסטי ברור, אני אצביע להם חרף הביקורת לעיל.
באשר ל"שינאת החרדים". נכון, מצעים פוליטיים המתנגחים בדתיים בדרך כלל הולך עם גזענות ושחיתות צפונבונים. מצד שני, אין להפוך את החרדים לאקזוטיקה "איימישית". , הפרשנות שלהם ליהדות היא מאיימת ובעייתית למגזרים רחבים ויש להם שאיפות הגמוניות לפחות בארון.. צריך להתמודד עם משנתם בתקיפות אך להגן עליהם פוליטית באותה תקיפות גם כן.
חבורת הגזענים הסמויים הנאורים האלה היו יכולים לחבור למפלגה כמו חד"ש או להקים הרכב יותר הטרוגני. אני לא אתפלא אם הם ימשכו קולות מהשמאל הציוני. לא פלא שהם מכריזים על עצמם כציונים. פשוט אירוניה.
לכל המגיבים יוסי התזדעזע כמוני מדעותיו של מייסד המפלגה: את הביטחון יש להפקיד בידי אנשי מקצוע סיסמא פאשטית, ב-4 ביולי מתחילה הציונות עוד אמירה אומללה, אמונה בשטיפת מוח וקולקטביות של החינוך, וזה בנוסף להתעלמות המוחלטת מהנעשה בשטחים. אני אישית מעדיף להשאר עם מרצ.
מדוע הנך מסתתר מאחורי שמך הפרטי (אם זה אכן שמך הפרטי)? האינך גאה בהיותך אחד ממייסדי המפלגה "המתקדמת" הזאת? ואנא אל תזלזל באינטליגנציה של קוראי העוקץ בכך שתעיר את תשומת לבם לעובדה שאני עצמי אינני מזדהה בשמי המלא. לי מותר מאחר שאני לא מתפאר בכך שהייתי ממייסדיה של מפלגה זו או אחרת.
למה היה חשוב לכם כל כך להכריז על הקמת המפלגה דווקא ב-4 ביולי ועוד לציין שמדובר ביום העצמאות של ארה"ב? האם זה היה אמור להוסיף נופך של חשיבות ויוקרה למפלגתכם? האם אתם עוד חבורה של ישראלים פרובינציאליים הנושאים עיניהם תמיד בשקיקה אל הנעשה אי שם מעבר לאוקיינוס האטלנטי? אתם מזכירים לי את החבורה התמהונית שלפני כעשר שנים ביקשה להגר לאמריקה ולהקים את New Israel (על משקל New England). גם אז היה מדובר בחבורה של "מצליחנים" כמותכם שעבורם הבעיה הבוערת ביותר של מדינת ישראל הייתה המיעוט החרדי; לא הבעיות של הכיבוש, של הפערים החברתיים-כלכליים המתרחבים, של השחיתות השלטונית, של הגזענות ההולכת וגואה כלפי הערבים אזרחי ישראל. למה לא תטפלו ברגשי הנחיתות שלכם לפני שאתם באים להטריד את הציבור הישראלי בשגיונותיכם.
די הרבה מגיבים מטעם המפלגה. לגופו של עניין, אם אינני טועה ידען היה חילוני, חזר בתשובה, נולדו לו ששה ילדים ואז הוא חזר בשאלה ומאז הוא עסוק בענייני " האמת" על החרדים. אישית, נראה לי עסוק במשהו די אובססיבי ששיך לו, לעברו, לזהותו.
פוליטית, המדינה לא יכולה להתקדם מילימטר לעבר שום הומניזם, בלי לברר בירור מעמיק את זהותה הציונית. כל הדילים עם מפלגות חרדיות נובעים מכך ששום ממשלה בעבר לא שקלה לתת מקום בקואליציה למפלגות ערביות.
כל האחוסלי"ם, המרגישים היום שבט הולך ונעלם, מתגוננים ואולי חושבים על מפלגות "נאורות". אבל, הסיבה שלמפגות חרדיות, לא לאנשים דתיים, אלא למפלגות, יש כוח כלשון מאזניים, קשורה קשר בל ינתק לחטאים הקדומים של הציונות. מי שרוצה שינוי אמיתי צריך להיות מוכן לברר עם עצמו דברים כאלה. למשל, 48. למשל, הכיבוש ובגדה והמצור על עזה, למשל, מה הסיבה שמדינה משקיעה מיליונים במוסדות שיחפשו מהגרים, בקושי יהודים, שיבואו לכאן להתיישב כיהודים? אם הם לא אנשים שומרי חוק, ישרים ועובדים, צריך להביא אותם לכאן בכל זאת כי יש…"בעיה דמוגרפית"? הרי יש כאן אזרחים שמחכים שנים רבות שהמדינה תמלא את חובותיה כלפיהם, למשל, ילדים ערבים, למשל, עניים, למשל ניצולי שואה עניים וחולים. דבר אחרון לבינתיים, יהיה מאד מאכזב לדעת שגרבוז שם.
מדוע במדינה בעלת הפערים החברתיים הגדולים ביותר מבין המדינות המפותחות, לא מוצאת לנכונה מפלגה הרואה עצמה "מתקדמת" לדבר על המדיניות הכלכלית-חברתית?
כולם מבקרים ותוקפים בחמת זעם את אנשי האוצר, הבריאות והחינוך, אך כשזה מגיע לבעיה האמיתית – מערכת הבטחון והתנהלותה, כולם לפתע עוברים לדום וביראת כבוד מצהירים כי "מי שצריך לטפל בביטחון זה אנשי המקצוע – צה"ל, המוסד והשב"כ"".
אמירה איגנורטית זו היא אם כל חטאת.
אנשי מפלגת אור מתעלמים משאלות שלא מוצאות חן בעיניהם. מה המצע הכלכלי של המפלגה? שוק חופשי? או שמא מדינת רווחה סוציאל דמוקרטית? או אולי משהו באמצע? מה דעתם על הפרטות? על גובה שכר המינימום הראוי? האם מאבק למען זכויות הפרט משמעותם מאבק למען זכויות הקניין של בעלי ההון (כמו שהיה עם שינוי)?
ומה האובססיה עם המושג "הומניזם"? אנחנו לא בתקופת הרנסנס.
יוסי דהן היטב עשית להביא לפודיום הזה את המפלגה ההזויה הזו
זה נראה כמו החייאת גימלאי קפה כסית סביב דגל הזוי של אנשים טובים אנשים אמיתיים שלא עושים טוב ומועיל
במילים אחרות ככה לא בונים עולם בריא יותר לחד הוריות,הנכים,עבדי הקבלנים ,ניתוק קשר הון שלטון .
אז בינתיים
ישחקו נא הזקנים לפנינו
נראה שיש כאן באמת שימת דגש על הדברים בסיסיים ביותר שאף מפלגה עד היום (כולל מרץ ושינוי )לא שמו אותם בראש סדר העדיפויות
זכרו :החרדים (ואני מתכוון לאלה שלא הולכים לצבא ולא מתחנכים בבתי-ספר ממלכתיים) הם כת-דתית-קיצונית ההורסת את המדינה מבפנים כמו סרטן.
לכן כל מי שבא לרפא את המדינה מהסרטן – ברוך הבא – אני שתמכתי בשינוי כמובן שאתמוך גם בהם.
הגישה הביטחונית שלהם מקסימה בפשטותה ובהיגיון הבלתי מנוצח שלה – חבל שקברניטנו לא הבינו מסר פשוט זה.
עם כל הכבוד, לידע ולמקצוע ולעיסוקיכם, נראה שכתבתם מבלי לחשוב פעמיים במשיכת קולמוס קצרה כתבה די רדודה(שמבוססת על כתבה אחרת) עם מילים כמו "דמיון מרשים לחושך של שינוי" , "ידען החליט כנראה להכריז על עצמו כעל ממשיכו הפוליטי והרוחני" , "המלחה בחרדים היא הדגל המרכזי" , "אם זו קרן האור, עדיף להישאר בעלטה".
אני לא ראיתי באתר orr.org.il משהו נגד חרדים. הפרדת דת ממדינה זה לא אנטי דתי!
לפי האתר, המפלגה הזו בטח ובטח שלא אנטי דמוקרטית, אלא להיפך, אבל היא גם……….. לא אשכנזית אנטי מזרחית…..
אז בכתבה הבאה שלכם, קצת פחות אמוציות. (http://rsvpdev.atomplayground.info/oketz/about.asp)
יפתח
איזה כיף להתנפל על גורם חדש בשיח הציבורי ולרסק אותו לחתיכות עם טענות שמוכנות מזמן על המדף ואפילו לא צריך להוריד את האבק. חבל רק שכמה מהמגיבים כאן לא שמים לב שהם פוסלים אחרים במומים שלהם ושהם לוקים בתופעות שמשותפות לרבים בזירה הפוליטית שלנו. ראשית – ביטוי אינסטנקטיבי של שנאה, בוז והתנשאות על מי שלא נראה לנו במבט ראשון. שנית, רצון אובססיבי לשמור על המונופול ועל הבלעדיות של אחזקת הצדק והמוסר. ונשיאת הדגלים שלהם. כנראה שיש כאן רבים שחפשו ומצאו אצל הפוליטקאים החרדים נטיות של התנגדות וגילויים של מהפכנות כנגד השתלטות ההון הגדול על הפוליטיקה ועל נכסי הציבור ועל השיח הציבורי. ויש גם אחרים שמצאו אצלם גישה דמוקרטית של פתיחות ופירגון לשונה ולאחר וסובלנות לדעות ולנורמות שאינן נראות להם לעסקנים החרדים. אז אולי תאירו את עינינו ותגלו לנו עובדות מעניינות שלא הצלחנו להבחין בהן.
כמה הערות לאלו שהגיבו לדבריהם של כמה ממייסדי המפלגה:
1. הומאניזם אינו נחלת ימי הרנסאנס, כפי שכתב מישהו כאן. הומאניזם הינו מערכת שלמה של ערכים ששמה את האדם במרכז, ומטרתה היא לקדם את זכויות האדם, את חירות הפרט, ואת זכותו של האינדיבידואל לחיות חיים מאושרים על פי ראות עיניו, כל עוד אינו פוגע בזכותו של אדם אחר ליהנות מחירויות אלו.
אני מניח שאנשים שמגיעים לאתר הזה הם בעלי מודעות פוליטית גבוהה, ואם להם צריך להסביר הומאניזם מהו, הרי שמצבנו כאן במדינה חמור מכפי שסברתי. זה רק ממחיש עד כמה אנו זקוקים באופן בהול לגוף פוליטי שיעלה על נס את תפיסת העולם ההומאניסטית ויקדם אותה בקרב הציבור.
2. פערים חברתיים הם תוצאה בין היתר של חינוך ושל גזענות ואלו שני הנושאים העיקריים שהמפלגה שמה לה למטרה – חינוך שוויוני לכולם – לכל המגזרים- המבוסס על עקרונות ההומאניזם (כן, כן, הנה הוא שוב מגיח). כלומר, הכוונה היא לבטל את כל רשתות החינוך הנפרדות ולייסד רשת חינוך ממלכתית אחת ויחידה לכולם – חילונים, חרדים, דתיים, ערבים, דרוזים וכו' (מי שירצה לחנך פרטית, בבקשה, אבל לא על חשבון המדינה). יתאפשר לכולם לתת ביטוי לזהות התרבותית שלהם, אבל החינוך ייתן דגש לסובלנות ולמתן כבוד לאחר, לפלורליזם, לזכויות וחובות שוות וכו'. כמו כן יינתן דגש להשכלה במטרה להקנות לצעיר ולצעירה כלים אשר יאפשרו להם לבחור מקצוע על פי העדפתם ולהתפרנס ממנו בכבוד. זהו הפתרון האמיתי לבעיית הפערים החברתיים.
3. כפי שכתבתי, פערים חברתיים, במיוחד בין המגזר הלא יהודי והיהודי הם גם תוצאה של גזענות. גם לעניין זה מתייחסת המפלגה תחת הסעיף של שוויון זכויות וחובות לכולם, שכן ללא מכנה משותף בין כל האזרחים, היהודים והלא יהודים, תתפורר החברה (והיא כבר מפוררת מיום היווסדה). יש לחפש דרכים ליצור מכנה משותף לכל האזרחים, גם אם למגזרים השונים יש תרבות ומסורת ייחודית משלהם. חינוך שוויוני מהווה דרך אחת וחשובה להשגת מכנה משותף וזהו המקום ממנו צריך להתחיל, ולהמשיך לחפש ביחד עוד ועוד דרכים .
כאשר אני רואה שאנשים כאן משתמשים במלים כמו "הזויים, פאשיסטים וכו'" מבלי שטרחו כלל לבדוק את העניין לעומק, (בדיוק כפי שעשה יוסי דהאן, כותב הכתבה) אני מבין עד לאיזה עומק התדרדרה החברה הישראלית. אני מקווה שהמפלגה החדשה תצליח להפיח רוח במפרשי ההומאניזם, שכן רק כך נוכל להפליג למחוזות טובים יותר.
מצחיק לראות שבאתר "הקשת הדמוקרטית המזרחית" מצויין שצריך חינוך שוויוני, וכאשר קמה מפלגה שטוענת את אותו הדבר בדיוק, קוטלים אותה על עצם הקמתה….אבוי לנו.
כמו ה"פנתרים השחורים" של איילה או מפלגה שחורה שתקום ע"י כל השחורים והדפוקים. נמאס לנו מהלובן ומהנאורות. רוצים קצת שחור בעיניים. אפילו האמריקאים הבינו את זה………….
פערים חברתיים ושיעורי עוני הם בעיקר תוצאה של מדיניות קפיטליסטית ניאו-ליברלית ולכן ארה"ב "מדינת החופש" הנערצת על-ידכם (לא סתם הכרזתם על הקמתכם ביום העצמאות האמריקני) היא המדינה בעלת הפערים ושיעורי העוני הגדולים במערב וזאת למרות הפרדת הדת מהמדינה שקיימת שם.
למה ההערצה הגדולה שלכם לארה"ב ולא לדוגמה למדינות סקנדינביה הסוציאל דמוקרטיות שבהן השוויון קיים בפועל ולא רק במיתוס?
למה חד"ש כשאפשר ישר להצביע לתנועה האיסלמית (חמאס המקומיים) או לבל"ד (הרפתקאות עזמי בשארה במדינות המפרץ). הרי מוחמד ברכה ובשארה לא שונים באופן מהותי בדעותיהם.
האם "חינוך שוויוני" וביטול הסקטורים כולל גם את ביטול מערכת החינוך הפרטית והאליטיסטית? או שאולי היאפים החילונים האשכנזים אינם "מגזר"? ופערים חברתיים אינם רק בין יהודים לערבים, רחוק מכך. פערים חברתיים הם גם בין יהודים עובדי חברות כוח אדם לבין יהודים שעשו מכה בבורסה, ובין ערבים מובטלים לבין ערבים שהרוויחו מקבלנות עפר, או בין יהודים עולי ברית המועצות שלא מוצאים את השקל להכניס את אמא לבית הורים לבין לב לבייב. שיח המגזרים הזה, של אנחנו הנאורים נגד ההם הפראזיטים החשוכים, מריח מאוד ניינטיז. להזכירכם בבחירות האחרונות שינוי לא עברה את אחוז החסימה. אני מציע לכם להתעדכן.
מה עם הלבנים הדפוקים? ובכלל מה שייך צבע לעניין. הפנתרים השחורים המקוריים נלחמו למען מדינת רווחה, לא למען הזכות לפרסם מאמרים עם ביבליוגרפיה ארוכה ומחונטרשת בכתבי עת אליטיסטים.
ל'מישהו',
דבריך חסרי השחר אודות ה'הערצה לארה"ב" מעידים על העובדה שאתה כותב מתוך הרהורי לבך ולא מתוך הבנה. מניין אתה בודה את הטיעונים שלך. מניין לך שאנחנו 'מעריצים את ארה"ב? איפה בדיוק זה כתוב? הכנס נערך ב-4 ביולי באופן אקראי ולא מתוך כוונה לערוך אותו ביום העצמאות האמריקאי. התהליך להקמת המפלגה ערך שנה והיא נרשמה לפני כמה שבועות. אין שום הערצה לארה"ב, (אם כי יש לקנא בהפרדת הדת מהמדינה המתקיימת שם, שבלעדיה האומה הזאת הייתה מתפוררת לרסיסים.)
ול'עוקצן' – כנראה שלא קראת את דברי עד הסוף – אנחנו בעד רשת חינוך ממלכתית אחידה. מי שירצה לחנך פרטית – שיממן בעצמו את הלימודים, ללא תקצוב ממשלתי.
ובנוגע לפערים חברתיים וקפיטליסטים – אין לי זמן כעת לפרט ארוכות ולכן אסתפק ואומר שלדעתי אין שיטה כלכלית אחת – קפיטליסטית או סוציאליסטית – שמכילה אמת מוחלטת. צריך לשלב באופן דינאמי בין השיטות. אני סבור שרוב הסוציאל דמוקרטים בעולם היום מבינים ששוק חופשי ותחרות הם תנאי לכלכלה בריאה, אם כי צריך כמובן לאזן ולהתערב כדי לדאוג לאינטרסטים הסוציאלים של החברה האנושית. אין פתרונות קסם לפערים חברתיים. צריך לדרוש ממי שיכול להשקיע 200% כדי להתפרנס, ומי שממש אינו יכול צריך לדאוג לו עד הסוף. צריך להשקיע את כל מה שיש בחינוך ובהשכלה, ולדאוג לצמצום הפערים כבר בגיל הגן. אבל אי אפשר להלחם בפערים על ידי מלחמה בבעלי ההון. כאמור, הפתרונות הם מורכבים וצריך לדעת לאזן בין הדברים בצורה מושכלת – בלי צעקות ובלי דמגוגיה.
יום טוב לכם.
מייסדי אור גילו את העובדה הפוליטית המוצקה שקיים בארץ ציבור מצביעים קבוע שמשמר את מיכלול הדעות הקדומות של האוכלוסיה האשכנזית הוותיקה ושל מזרחים מסוימים שהושפעו ממנה. "אור" זהה לחלוטין לצומת, ללפיד ולתנועות דומות רבות, שצצו ונעלמו. הן ייצגו ציבור מושרש בארץ ורב-עוצמה מבחינה כלכלית, אבל הנהגתו היא תמיד צרת מוחין, לעתים גזענית ובדרך כלל גם לאומנית וניאו-ליברלית. גם "היונים" שבהם מצדיעים לדגל כאשר פורצת מלחמה בלי שום קשר לנסיבותיה או לטיבם של מחולליה. שומר נפשו ירחק מהם.
אז שסמי עופר ושרי אריסון יתנו 200% מאמץ בשביל להתפרנס, ולא יקבלו בחצי-חינם נכסים ציבוריים שבבנייתם לא השקיעו אגורה. וגם שקרנות הפנסיה והנדל"ן יעברו לעשות עבודה אמיתית, ולא למצוץ את דמם של אחרים. ובכלל, כמה יכולה חברה להיות חופשית ונאורה עם ארבע וחצי משפחות ששולטות בשוק התקשורת? או עם מערכת חינוך (חילונית, חילונית) שהולכת ונחנקת? ומה בקשר לחופש ההתאגדות שכמעט ולא נאכף כשזה מגיע לועדי עובדים?
כמו כותב הכתבה יוסי דאהן וכותבים אחרים שהגיבו כאן, גם אתה כותב דברים חסרי שחר מבלי שבדקת לעומק את הנושא ואת המפלגה. אני רוצה לעדכן אותך שרבים ממייסדי מפלגת אור עוסקים בנושאים של דת ומדינה, הומאניזם ופלורליזם כבר עשרות שנים במסגרת עמותות שונות ומגוונות. הם לא 'גילו את העובדה הפוליטית המוצקה שקיים בארץ ציבור מצביעים קבוע…. וכו' כדבריך, אלא הקימו את המפלגה מתוך הכרה שהפעילות במסגרת של מפלגה תהיה אפקטיבית יותר מאשר הפעילות במסגרת של עמותות נפרדות. מניין לך שאנו צרי מוחין? שאנו לאומנים? מדובר בקבוצה המורכבת מאנשים חושבים ורחבי אופקים שהבעיות של החברה הישראלית ברורות להם והם הקימו את המפלגה מתוך דאגה עמוקה לעתיד המדינה. ובכלל, כיצד ניתן לומר על מפלגה שמדגישה את היותה 'הומאניסטית' שהיא גזענית? קו המחשבה שלך מאוד לא ברור….
אני סבור שהבעייה העיקרית של הדיון הציבורי בישראל היא שאנשים קופצים על כל ידיעה תקשורתית או שמועה כאילו היו אמת מוחלטת ובאופן שטחי מגבשים את השקפת עולמם ואת דעותיהם בנושאים שעל סדר היום מבלי לבדוק ולהבין את הנושאים לעומק.
האם היית מצפה מרופא שייגש לניתוח מסובך מבלי שעבר הכשרה מתאימה, מבלי שלמד את כל ההשלכות, לפני ששמע ממומחים שונים את דעותיהם. בוודאי לא היית נותן את גופך בידי רופא שלא עשה את כל אלו. דבר זה נכון בכל מקצוע – בהנדסה כמו במשפטים, ובוודאי שהוא נכון בנושאים הנוגעים למדיניות חוץ ובטחון, כלכלה וכמובן שגם הנושא שבו אנו מרכזים את תשומת לבנו המיידית – הפרדת הדת מהמדינה וחינוך שוויוני.
אבל אתה קראת כתבה שטחית שנכתבה אודות כתבה שטחית אחרת, וכבר אתה יודע מהי המפלגה ומהי השקפת עולמם של מייסדיה, וכבר גיבשת דעה פוליטית אודותיה. זו לא גישה רצינית. לצערי גישה זו רווחת בימינו בדיון הציבורי, והיא מהווה מכשול מרכזי בדרך לקיום דיון ציבורי ראוי בכל הנושאים, שהוא תנאי הכרחי לפתרון אמיתי של בעיות.
ול'עוקצן' – מזמין אותך להפגש אתנו, להכיר אותנו ולהצטרף אלינו אם תמצא לנכון.
http://www.orr.org.il
זאת אומרת, מי שהכסף בכיסו, שיציע לילדיו שירותי חינוך פרטיים ובכך יחזק את סיכוייהם בעתיד, ומי שידו לא משגת – שישאר עני ויחנק. תגידו, אתם בכלל מכירים בקיומה של חברה ישראלית, או שאתם מאסכולת ה"אין דבר כזה חברה" של מרגרט תאצ'ר?
אדרבא יצטרף כבודו למפלגת השחורים כחבר אבל יכבד את הצורך בהנהגה "שחורה". אני מניחה שלא כל בוחריו של אובמה שחורים….אגב מציע לך לקרוא שוב פה את מצעם של הפנתרים השחורים שקורא לכל המוחלשים ללא הבדל מין דת לאום או עדה להצטרף למפלגה…..
מדינות סקנדינביה מצליחות לצמצם פערים יפה תוך מאבק בבעלי ההון, השטות כאילו צמצום פערים הוא רק פונקציה של חינוך מודגמת בפער העצום בין סינגפור ובריטניה עם הפערים המחפירים (אך עם השקעה בחינוך) לבין שבדיה ודנמרק בעלות הפערים הנמוכים (גם הן משקיעות בחינוך אך לא רק). השקעה בחינוך היא תנאי הכרחי אך לא מספיק כדי לצמצם פערים ונדרשת מדיניות ממשלתית אקטיבית כולל התערבות בשוק העבודה והעצמת האיגודים למטרה זו.
בוודאי שלא כל בוחריו של אובמה שחורים. אובמה לא עושה כמעט שימוש בכרטיס ה"שחור", אלא מבליט שוב ושוב את היותו מועמד כל-אמריקאי ולא מועמד של גזע כזה או אחר. זאת בניגוד לשחורים בישראל (כלומר השחורים בעיני עצמם, שהלא יש אצלנו שחורים הרבה יותר שחורים מהם) שמדגישים את שיח המגזרים המטופש שכולו תמונת מראה למפלגת "אור" ודומיה.
ומה אומרים אנשי "אור"?
"מי שצריך לטפל בביטחון זה אנשי המקצוע – צה"ל, המוסד והשב"כ"".
אנחנו אנשי "אור" נלחם באנשי האוצר המנוולים כי בכלכלה ובחברה אנחנו מבינים, אבל מי אנו הקטנים שנתווכח עם מומחי הבטחון?
מי אמר שהם יאבקו בנערי האוצר?
משום מה כאשר מופיעים מושגים כמו הומניות, השכלה, שיוויון וכדומה, מייד קמים המזרחים המקצוענים ומתלוננים כי מדובר באנשים: לבנים, אשכנזים שבעים, צפונבונים, גבעתיים, צפון תל אביב וכדומה.
ראשית, כל אותם מתלוננים הרוצים שחור בעיניים, יורים לעצמם ברגל. האם ערכים אלו מנוכסים לאותה קבוצה סטראוטיפית ובלתי מציאותית שאתם מדברים עליה? האם כל אלו אינם נחלתם של מזרחים או משאת נפשם? האם מזרחים באופן תמידי צועקים, עושים יו יו יו, מנפנפים על המגל מגרבצים ו משחקים אותה עממיים שכאלה? אין להם דריסת רגל בעולם השבע, הנהנתני והמשכיל?
חברים, אתם מגוחכים בקיבוע מזרחיותכם במשבצת כה עלובה שלועגת ומתנערת מערכים טובים ונכונים. אולי זה החלק הילדותי שבכם. אנו מזמן כבר הרחק משם.
ולעניין מפלגת אור. האם מישהו מכם תהה למשל מיהו ירון ידען? אני לא חושבת שזה צריך להיות במניפסט שלנו אבל הוא למשל בן למשפחה מרוקאית ותוניסאית מטבריה, שבעה ילדים וכל הפסיליטיס החביבים על הגדרות מזרחיות. במפלגה יש עוד ישראלים רבים יוצאי עדות המזרח, יש מעורבים ויש הכל. כולל יוצאי רוסיה וגם אנשים עשירים ופחות עשירים ואפילו עניים.
אז מה?
זה עושה אותנו לגיטימים יותר?
האם אני צריכה לאסוף בילדותי עגבניות מתחת לבסטה בשוק כדי להיות אדם ראוי יותר לדבר על קיפוח חברתי?
ומה זה אשכנזי לבן שבע וצפונבוני?
האם אני, כבת ליוצאי רומניה, ניצולי שואה שחרב עליהם עולמם בארץ ההיא, שעלו ארצה לפני קום המדינה וגם שנתיים אחריה, אמי הקימה קיבוץ בדרום לפני שמלאו לה 17 ונווטה את חייה במו ידיה כי הוריה נלקחו ממנה בגיל 6, אבי המשיך לעבוד במקצועו מרומניה כרפד ותופר וליונות בבית מלאכה קטן בחיפה ופרנס בכבוד משפחה עם שלושה ילדים. כולנו למדנו, הלכנו לצבא, ופנינו לחיינו תוך המשך לימודים בניית חיינו. לא היה חוסר אבל לא היה גם עודף.
הורי השכילו לחסוך ולהצטנע כדי שיהיה לנו.
האם אני צפונית (אני מחיפה, מהצפון) אשכנזית (יוצאי רומניה) שבעה (נכון לא היה רעב), בלתי ראויה לדבר על ענייני חברה יותר משירה אוחיון או מרציאנו או כל אחד אחר?
אני טוענת שלא, וכל הסטראוטיפים אותם אוהבים למנות ולהגדיר אינם רלוונטיים. הם רק משרתים דמגוגיה או רגשות נחיתות של כאלו שלעולם כנראה לא יעלו במדרגה החברתית המונחת לפניהם, כי הם פשוט החליטו שהם אינם ראויים.
שום תואר אקדמי, שום כסף ושום סממן אחר לא יעשה להם את זה אם הם פשוט לא יחליטו לנטוש את המנטליות הזו שלהם שאפילו סילבן שלום חזר להשתמש בה בראיון במוסף הארץ של השבוע. כל מה שהוא צבר וכל מה שיש לו היום בזכות נישואיו ועיסוקיו , הוציא אותו מן הסתם מדיכון ד אבל לא הוציא את שיכון ד מתוכו.
ואנקדוטה לסיום, גם בן זוגי יוצא שיכון ד מבאר שבע. אימו מרוקאית ואביו עסק בהעלאת יהודי מרוקו בשנות החמישים. הוא מעולם לא עסק בבדיקת מעמדו החברתי מתוך עמדת קיפוח. את זה הוא השאיר לאלו שפשוט לא היה להם משהו אחר להציע.
בחייך, עוד לא הגענו מספיק רחוק בשביל הנפת הדגל. רק להעמקת הבנתך: אני לא מזרחית, ולכן איני יכולה לענות להגדרתך "מזרחית מקצועית" ואני חושבת שההתארגנות שלכם מגוחכת, לא רצינית, ולא נוגעת בבעיות החברתיות בצורה מעמיקה, כנה וישרה. אני לא אאחל לכם בהצלחה, אני רק מאחלת לגרבוז לפרוש מכם בהקדם. ולך? קצת יותר הבנה של מבנים חברתיים.
לפי דעתי , טוב יעשו האומנים המהוללים אם ישארו בדלת אומנותם ויעסקו אך באומנות.
קצת טפשי להגיד כי הם ינהגו בפוליטיקה ובמדיניות הכלכלית והביטחונית כמו שצייר נוהג בציורו, קרי מתחיל לצייר ואין הוא יודע כיצד יסתיים הציור, ואם בכלל ייצא משהו מציור זה והוא לא יעשה את דרכו לאשפה.
גם האמירה " המושחזת " , "אנו לא נדבר על שלום , אנו נעשה שלום ", אין לה שום אחיזה במציאות האומללה אשר מדינת ישראל נתונה בה והיא סתם אמירה מטופשת .
על כן טוב יעשו האומנים , אם ינסו לשנות ולהשפיע מחוץ לאולם כנסת ישראל .
התגובות של אנשי הרשימה החדשה אינן רלבנטיות. החברה הישראלית איננה זקוקה לעוד מפלגה שמייצגת את מגוון הניואנסים של המרכז הלאומני: נציות ביטחוניסטית, איבה לאחר, ודבקות בשוק החופשי. קדימה, העבודה, חלקים מהליכוד ואפילו מהמפד"ל חולקים באותה אידיאולוגיה.
אם החידוש הוא רק בכמה אנשים (שגם אותם היכרנו ממקומות אחרים) ולא ברעיונות, אז ההיסטוריה (ד"ש, שינוי, מפלגת המרכז) הוכיחה שאין לו תוקף או תוחלת חיים.
כה אופייני לאנשים "עמוקים " כמוכם, לתהות ולהפוך בסוגיה, עד כי יגיעו האחרים ויאמרו: חבר'ה הגיעה זמן תפילת שחרית, ואנחנו לקחנו לכם את המדינה מתחת לאף.
שבעתי מפילוסופים מטעם עצמם, המחפשים את הצדק הטהור והמזוקק, את המצב השלם המושלם וללא רבב, ואת האנשים האופטימלים. אני פשוט הבנתי שאם לא עושים לא יהיה. וצריך להתחיל ממשהו ולא לדון בזה בלי סוף.
בהמשך מצטרפים אחרים אבל כאשר אנשים מתאגדים ומצביעים על בעיה קשה תמיד יש אנשים שלכאורה היו יכולים להיות חלק מאותה קבוצה, אולם הם חשים צורך תמיד להיות קבוצת הנגד שלהם כי זה מפרגן להם באופן מסויים. ואולי נותן טעם קיומי למחאתם המילולית.
ימשיכו המזרחים המקצועיים לצעוק חמאס ולדרוש שחור בעיניים, ימשיכו ירושלמים מתוסכלים לבטא עצמם דרך תמיכה בהפועל ירושליים ודיונים מעמיקים על מגרש הכדורגל, אבל יפקירו את המרחב לעובדות בשטח, ימשיכו כל המקוננים על מצב האומה לקונן אבל ברגע שיקום אדם או קבוצה המבקשים לעשות מעשה-יחפשו הללו בציציותיהם מה רע בהם תוך שהם מתעלמים מהעובדה הפשוטה שאין אחרים המבקשים לעשות את המלאכה הזו ומי שמחזיק במושכות השלטון הינם אנשים לא ראויים.
ומכאן אני דוקא מבינה מאוד את חבירתם של גרבוז סובול וקרמן לקבוצה: הם מספיק מבוגרים ומנוסים לראות את הלהגנות חסרת הפשר של אלו שיכלו לעשות, ומאידך את הריקבון שמתפשט ומקבל לגיטימציה. הם כולם אנשים היוצרים יש מאיין: יצירה היא סוג של בריאה. ולכן הם אומרים, נתחיל מחדש, לא יצא מושלם אבל יכול להיות הרבה יותר טוב.
לכל המקטרגים, לכם כנראה אין לא את הדחף הזה ולא את הכישרון או היכולת לברוא, אז עוברים למצב הנוח ביותר: השמצות.
וזו הקבוצה הישראלית הגדולה ביותר. ולצערי בה מתקבצים רוב תומכי התפיסה החברתית, ההומנית, אך המבוסמים מעצמם ומיכולתם להתבכיין על המציאות במילים ועוד מילים ועוד מילים.
יש בארץ עשרות אלפי בוחרים שמאסו במפלגות הקיימות ומקטרים ללא תכלית. קמים אנשים שלכאורה אין להם רקע פוליטי והם נקיים מהשחיתות העולה ופורחת ומציעים אלטרנטיבה. אם הגמלאים רפי השכל שנבחרו קבלו שבעה מנדטים יש תקוה ל"אור" גם אם לא תגיע לשלטון. מה לעשות והפנתרים באמת אינם נחמדים ונציגיהם הוכיחו שאינם ראויים לבחירה? האם צרלי ביטון היה טוב מבן עזרי או מבניזרי? יש לי תחושה ש"מזרחיים" מקצוענים אינם קהל המטרה של התנועה החדשה אולם הרעיונות הבסיסיים שלה אטרקטיבים למי שסבור כי אימת המפלגות החרדיות עולה על האיום האיראני. מאחל לתנועה החדשה הצלחה משום פשיטת הרגל המוחלטת של המפלגות הגדולות והיעדר תחליף להחרמת הקלפיות.
ראו את ירושליים כמקרה הבוחן לעתיד מדינת ישראל.
ירושליים למעשה הינו הpreview של מדינת ישראל כולה. התפלגות הערבים /חרדים וחילונים לפני כמה שנים שיקף את ההתפלגות בכלל מדינת ישראל. מאז חלו שינויים דמוגרפים בגלל שהחילונים עוזבים את העיר, ושתי האוכלוסיות השניות תופסות את מקומם. כמו כן נקנים נכסים על ידי תושבי חוץ במחירים שאינם מייצגים את הכוח הכלכלי המקומי, ושכונות שלמות עומדות כשכונות רפאים, עבור אותם רוכשים המגיעים כמה ימים בשנה, ואינם מקיימים הלכה למעשה זיקה למדינה מעבר לראייתה כנקודה יהודית מסורתית וקדושה, או מקום מפלט בעת צרה-במידה ותתרגש עליהם בחו"ל..
התרחיש הבא המקיש לשאר חלקי המדינה הינו נטישה הולכת וגוברת של כוח עתודה אקדמי, ושכבה אקדמית, יוצרת ועיסקית המניעה את גלגלי החברה, כלכלה והביטחון.
בעקבותיהם ילכו אלו שיוכלו ללכת, ונושא האזרחות האירופית הינו דבר חם מאוד היום. כולל אזרחות מזרח אירופית. הצעירים בעלי הפוטנציאל הגבוה יהנו מביקוש במדינות עשירות המבקשות לעבות את האוכלוסייה האיכותית שלהן על חשבון גריעתה ממדינות אחרות. ישראל תהיה יעד אטרקטיבי לכך. והקופצים הישראלים על אפשרות זו יהיו רבים לנוכח תהליך בו הפוליטיקה החרדית מחזקת את לפיתתה בממשלת ישראל לדורותיה ולמפלגותיה, ועיניין הפרדת הדת מהמדינה נראה כקשר בל ינתק.
ההשתתפות של האוכלוסיה בעול הביטחון והכלכלה יצטמצם במהירות מבהילה, הסיכונים הבטחוניים יגברו בגלל שהחרדים האיסלמים משליכים נפשם מנגד בעוד ששלנו נהרגים באוהלה של תורה, המשק לא יוכל לשאת על גבו המצטמק את הנטל, החינוך ילך וידרדר כי חדשות לבקרים נחקקים חוקים המחלקים את התקציב המכורסם ממילא לרשתות החינוך הפרטיות והעצמאיות של החרדים והערבים מהתנועה האיסלמאית, עלפי חוק נהרי. הדרישה לתקציבי שתיקה מטעם מפלגות כמו ש"ס ואגודת ישראל רק ילכו ויגדלו כי מצבתהמצביעים שלהם תישאר ותגדל ושל המפלגות הכלליות תצטמק.
אני לא יודעת אם אפילו זה יקרה רק עוד 12 שנים.
אולי אפילו קודם לכן.
האם זה מצב בו נראה לכם כי נכון לשבת בחיבוק ידים ולתת לדברים להתרחש מאליהם? או להמשיך ולצקצק בלשון ולומר שהמצב לא טוב, אבל מי שמציע מציאות אחרת הוא לא ממש נחמד/מושלם, יודע את כל התשובות וכדומה.
מעניין שבש"ס ובאגודת ישראל ודגל התורה, וגם בישראל ביתנו, לא התעסקו במומחיותם של מנהיגיהם המחווים את דעתם בשאלות בטחוניות וכלכליות כאילו הם בוגרי סטנפורד וייל.
תמשיכו ככה. נגיע רחוק.
המכפיש הסדרתי הרי יצביע ממילא לחד"ש שם מכבדים את הרוב היהודי בנציג יחיד ומגינים בקפדנות על עמדות החמאס והחיזבאללה. מספרים שבכדורגל הוא קצת מבין אולם הינו הדיוט פוליטי. לידיעת הגאון – ד"ש ושינוי קבלו כל אחת בבחירות 15 מנדטים והשתתפו בממשלות עם יכולת השפעה. זהו כוח העולה על הליכוד בראשות נהנתניהו ופי ארבע ממפלגתו הגזענית והמוסלמית של ברעם.