בורסה, קבלני עבודה וקבלני שירותים

איציק ספורטא

שאלתי את עצמי האם היום אני צריך לחרוג ממנהגי ולא לכתוב על הנושאים שבהם אני מתמקד ביום יום. האם ביום שבו מתקיימות ההלוויות של החיילים שנחטפו ללבנון לפני שנתיים הוא יום שבו צריך או ראוי לכתוב על דברים רגילים?  אז החלטתי, לא לקחתי החלטה, שאכתוב כרגיל, כי אין לי הרבה מה להוסיף בנושא ההסכם.

פתאום כולם כולל העיתונות הכלכלית מתחרים ביניהם בתיאור הנורא של מצב הכלכלה העולמית. איפה היו כל אלה עד לפני כשנה? אז הם התחרו בתיאור הצלחתה הכלכלית של השיטה שבה כולם צומחים, מלבד אלה שקמלים, אבל מי שנפגע מהמדיניות אינו נחשב לכן עליהם לא ממש כותבים. פתאום האמירה שהשקעה במניות לטווח ארוך היא הדרך הטובה ביותר לחסוך גם היא מוטלת בספק, למשל, מי שהשקיע במדד תל אביב 75 לא הרוויח כלום בשמונה השנים האחרונות, ולא להרוויח זה להפסיד. זאת לזכור, בגלל האמונה הזו חלק ניכר מאמצעי החיסכון לטווח ארוך הופנו לבורסה, כולל קופות הפנסיה. כל זה יכול לגרום למצב שבו אנשים שחסכו כל חייהם יקבלו רק חלק ממה שהשקיעו והרבה פחות ממה שהיו מקבלים בשיטה הישנה.

לקראת ישומו של הסעיף בחוק קבלני עבודה המחייב מעסיקים בפועל להעסיק ישירות עובדים המועסקים מראשית השנה, תשעה חודשים, יש גורמים רבים הטוענים שעקב החוק עובדים רבים יפוטרו, בעיקר גורמים אינטרסנטים. כאילו שמירת החוק היא חובה רק על אזרחים סתם ולא על חברות עסקיות שעושות את הונן מתיווך בבני אדם. כבר בחוק המקורי (מ-1996) הוגדרה התקופה שבה ניתן להעסיק בעקיפין עובד באמצעות מתווך, משך הזמן היה שלוש שנים. זאת אומרת שהייתה הבנה שיש להגדיר תקופה שכזו כדי לשמר, אפילו למראית עיין, את הרציונאל של קיומן של החברות שאמורות להעסיק עובדים לתקופות קצרות כדי שלמעסיק בפועל תהיה גמישות לנוכח התחרותיות הגוברת. אלא שבישראל הן משרדי ממשלה והן מעסיקים אחרים פעלו שהעסקה זו שאמורה להיות זמנית תהיה קבועה בגלל שיקולים תקציביים ואחרים.

בשבועות האחרונים נתקלתי בפרסומות של איגוד חברות כוח האדם הטוען שיישום החוק יגרום לפיטורין ועל כן צריך לשנות את תקופת הזמניות ל-18 חודשים, במקום תשעה. בתמורה מוכנות חברות כוח האדם המאורגנות בארגון זה לתת לעובדים הטבות שלא היו קיימות לפני כן, כמו פנסיה מלאה אחרי שישה חודשים, העלאות שכר שמעל לשכר מינימום בהתאם למשך העבודה, ובכלל התחייבות לשמור על זכויות עובדים. לי נראה שדברים אלו היו צריכים לחול על עובדים בכל מקרה, אבל מה אני יודע.

לפני כשבוע שוחחתי עם נציגת חברת יחסי הציבור שפועלת כדי להאריך את תקופת הזמניות, היא ניסתה לשכנע אותי שזה הדבר הנכון לעשות, משום מה לא הסכמתי. טענתי באוזניה שאילו היו חברות כוח האדם מציעות את הצעותיהן לפני שתוקן החוק היה אפשר לחשוב שטובת העובדים לנגד עיניהן, אבל כעת זה נראה כדרך נוספת לשמר את קיומן ורווחיהן של החברות הללו. אתמול פורסם, למשל, שהכנסותיהן של חברות כוח האדם הגדולות עלו ב-18% בשנה האחרונה ל-2.7 מיליארד שקל.  

אי אפשר שלא להתייחס לאימוץ שיטת העסקה זו על ידי משרדי ממשלה ורשויות מקומיות, חלק ניכר מעובדי חברות כוח האדם מועסקים בשרות הציבורי. יש לציין שבנק פועלים, בניגוד למעסיק הציבורי, החליט להעסיק ישירות 1000 עובדים שהועסקו באמצעות חברת כוח אדם, כמובן צריך יהיה לבדוק כמה מהם ימשיכו להיות מועסקים על ידי הבנק גם בשנים הבאות. כבר כאשר נחקק התיקון לחוק  בשנת 2000 הוציא החשב הכללי, ניר גלעד, מסמך המכין את משרדי הממשלה לשינוי בחוק: "העסקת עובד באמצעות קבלן כוח-אדם לא תעלה על שמונה חודשים (הדגשה במקור)". כך שפקיד בכיר מורה לפטר עובדים לאחר שמונה חודשים של העסקה. כיון שהחוק נדחה עד עתה מצא סגן החשב הכללי הנוכחי, דן ג`ונה, לפרסם גם הוא מסמך בנושא: "על המשרד לפעול לאור התיקון לחוק לסיום ההתקשרויות עם קבלני כוח-האדם, תוך מתן התראה כנדרש בחוזה ובחוק, ולא יאוחר מיום ה- 30 באוגוסט 2008". בהמשך נכתב שאם המשרד זקוק לעובד יש שתי אפשרויות, אחת לקלוט אותו כעובד והשני להעסיק אותו כנותן שירותים. אז הנה עוד שיטה של העסקה עקיפה מומלצת כאן. כמו כן, כותב הסגן שהמסמך הוא בהסכמת עוד כמה סגנים ואפילו משנה אחד, "מר יעקב ברגר – המשנה לנציב שירות המדינה, מר יוסי כהן – המשנה לממונה על השכר, מר שרון גמבשו – סגן הממונה על התקציבים".

כאן אנחנו מגיעים לשיטת העסקה הפוגעת בעובדים אף יותר מאשר העסקה באמצעות חברות כוח אדם וזוהי העסקה באמצעות קבלני שירותים. מספר העובדים הללו מגיע למאות אלפים  עובדים אלה מנוצלים על ידי מעסיקיהם הישירים ומקבלי השירותים שהם המעסיקים בפועל, ואין שום חוק מיוחד שמגן עליהם. אם מדברים על עובדים עניים אין ספק שחלק גדול מהם מועסקים על ידי קבלנים. כותב רגב ב-YNET "הם בקושי מקיימים את עצמם בעבודות שמירה, ניקיון ואבטחה. עתה מתברר כי מעסיקיהם לא רק שמשלמים להם שכר זעום, אלא גם לא משלמים שכר בזמן, אינם משלמים עבור שעות נוספות ואינם מפרידים עבורם כספים המגיעים להם כחוק. כל זאת בחסות המדינה".

רק בשנתיים ומשהו האחרונות יש התייחסות ציבורית לעובדים אלה, הן בכנסת והן במשרד האוצר, אבל עדיין לא נעשה משהו משמעותי דיו כדי להגן עליהם/ן. לדעתי, יש להתייחס לשני אופני העסקה אלו כדומים ועל כן מוגנים באותו אופן. כך שבמקום חוק שדן רק בקבלני עבודה יחוקק חוק  שכולל את שתי הקבוצות הללו ומגן עליהן. כך לא יוכל סגן החשב הכללי להציע להחליף את עובדי חברות כוח האדם בקבלני שירותים.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. איציק ניסני

    ברית דמים

    מילים: עמנואל צבר +איציק ניסני

    על דעת המקום, ועל דעת הקהל
    רכבנו סופה וגם סער,
    בוטחים,
    "אל תשלח ידך אל הנער".

    ובישיבה של מעלה, ובישיבה של מטה
    עוד זה מדבר וזה בא
    הלילה ההוא, יקחהו האופל,
    הלילה ההוא בא.

    למודים ושבעים, יודעים את השעה,
    שעטו אלדד ואודי
    חילים למעננו
    לבנון ושריון וקול שובר ארזים.

    ובישיבה של מעלהƔ

    בלילה ההוא, אמא, אודי לקינות אלדד
    עוד זה מדבר וזה בא, אמא,
    אלדד ואודי על במותיך חלל.

    בלילה ההוא, אבא, היתה צעקה גדולה.
    עוד זה מדבר וזה בא
    אלדד גם אודי אודי גם אלדד
    ועיר תלפיות שכולה.

    ובישיבה של מעלהƔ

    תלפיות לך ארצי, אלדד ואודי בשערך.
    ברית דמים, ברית עולם בבשרך,
    את אימת הימים ינחמו ילודיך
    ואת בדמייך חיי.

  2. טרזן

    חשבתי שזו טעות, הבנק שזרק 900 איש הביתה הפך חברבורותיו? ובכן, תרגיעו! הם כנראה לא השתנו. בנק הפועלים לא יעסיק ישירות את העובדים החלשים ממש (ניקיון, שמירה, שליחויות, וכיו"ב), אלא עובדים מקצועיים (טלרים ומענה טלפוני) כי פשוט אין להם ברירה. נמאס להם לאמן אנשים חדשים כל הזמן, ולתקן את הקילקולים שהותירו קודמיהם.

  3. דב בינדר

    לא כל קבלני השרותים הם אותו הדבר,יש קבלן שרותים כמו לדוגמה חברה לתיקון מזגנים השולחת את עובדיה לתקן מזגן מסוים אצל הלקוח ומשם לעבור ללקוח הבא,זה לגיטימי אבל מצד שני קבלן כתבנות השולח את עובדיו או עובדותיו לתת שרותי כתיבה והקלדה באופן קבוע אצל אותו לקוח במשך שנים,זה המצב היום במשרדי הממשלה השונים וזה כבר לא לגיטימי מפני שאותו משרד ממשלתי יכול להעסיק את אותן כתבניות וקלדניות ישירות ללא תיווך הקבלן-סרסור.כנ"ל
    גם חברות השמירה והאבטחה,לגיטימי שחברת שמירה שולחת שומר שלה להחליף חד פעמית שומר קבוע,לא לגיטימי להעסיק את אותו שומר בקביעות באותו המקום בתיווך הקבלן-סרסור שנים רבות כשמזמין העבודה יכול לשלם לו ישירות.במקרה כזה על מזמין העבודה להעסיק את שומריו ישירות ולהתקשר לחברת השמירה רק כשחסר שומר חד פעמי.

  4. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    אולי כדאי כן לומר משהו לגבי הסכם השבויים והעובדה שהמדינה הזו, שוב ושוב, מסבירה לעולם הערבי שרק בדרך אחת אפשר לדבר איתה: דרך הכוח והאלימות. דרך הכוח והאלימות הובילה לנסיגה חד-צדדית מלבנון (בזכות ראש הממשלה שהשמיד בהבל פיו ומעשיו את המו"מ עם הפלסטינים), דרך הכוח והאלימות הובילה לנסיגה חד-צדדית מגוש קטיף (בזכות ראש ממשלה שוחר שלום לא פחות) ודרך הכוח והאלימות הובילה ומובילה – שוב ושוב – להסכמים בהם משחררים מחבלים חיים תמורת גופות וחללים.
    קל מאוד, קל מדי, להניח שבריחה חד-צדדית תפתור בעיות. זה הרבה פחות מורכב, הרבה פחות מסובך והרבה פחות מאתגר מלדבר עם האויב ולנסות להגיע לנסיגה על בסיס הסכמה – אם הדבר אפשרי. הנסיגות הללו לימדו את העם הערבי שישראל מבינה רק כוח – והסכמי השבויים, עוד מימי עסקת ג'יבריל, חוזרים על המוטיב הזה שוב ושוב. עם כל הכאב – משפחות שכולות או ארגונים חוץ-פרלמנטריים לא יכולים לנהל מדינה. הטיעונים שלהם יכולים להידון – אבל לא על חשבון טיעונים אחרים, הנשכחים חיש קל בשיח התקשורתי האובססיבי בעניין ("להחזיר בכל מחיר את הבנים", כאילו מדובר בילדים בכיתה א' ולא בלוחמים בצבא ריבוני).

  5. אריה

    מי שהשקיע במניות הרוויח הרבה יותר ממי שהשקיע באג"ח, שיהיה ברור. למרות שמי שהשקיע בסחורות ובקרנות גידור שונות הרוויח הרבה יותר מכל אלה…

  6. נתן שקרצ'י

    כדאי להם לחפש משהו אחר למכור חוץ מאנשים.

    בימים הקרובים תיחשף השיטה הזו במלואה מכל הכיוונים. צפו להרבה מסמכים מעניינים…