אז מה השווקים הפיננסיים לא כל כך משוכללים, הם גם לא ממש תחרותיים, והם גם לא ממש רציונאליים ויודעים לתמחר סיכון. אה, והם גם לא ממש מתנהלים בהצלחה אלא אם כן ההצלחה היא הפיכת בודדים למיליארדים והתרוששות של רבים אחרים. אז הנה הממשלה זו שכולם אוהבים לשנוא, שהיא תמיד גדולה מידי ומפריעה לשוק החופשי להתפתח כראוי היא המצילה של אותם אלה שהתחילו להאמין יתר על המידה בסיפורי האגדות שסופרו להם והם ספרו לעצמם.
תארו לכם מצב של ממשלה שאין לה את המשאבים שיש לממשלת ארצות הברית ושלא הייתה יכולה לשריין עשרות מיליארדי דולרים לחילוץ המערכת שהשלומיאליים (המושחתים) שניהלו אותה הביאו אותה לעברי פי פחת. מה היה קורה אז? אז הנה כל המאמינים הגדולים במערכת השוק מתנערים מעט ומתחילים לתרץ את מה שקרה, אני בטוח שלא ירחק היום ויאשימו את הממשלה גם במשבר הנוכחי. כי היא הפריעה למערכת להתנהל כראוי ואם לא הייתה בכלל ממשלה היה המצב טוב יותר.
מעניינת התגובה של נגיד בנק ישראל לשעבר, קליין, שאמר: "החלטת שר האוצר האמריקני להתערב ולהלאים את פאני מיי ופרדי מאד אינה מסמלת את סופה של הגישה שאומרת כי השוק יודע לנהל עסקים טוב יותר מאשר הממשלה. זה אומר שלכל גישה יש גבולות ואתה לא יכול ללכת איתה עד הסוף. צריך להיות פרגמטיים, להכיר בכך שיש גבולות לכוחות השוק, וצריך להתערב כאשר מאתרים כשלים בשוק – ולא לפני כן". אז בעצם לא קרה כלום עדיין השווקים הם פתרון לכל דבר, אלא שהם כושלים לפעמים מה לעשות. במהלך אותו ראיון אומר קליין: ""העידן של האידאולוגיות הטהורות די עומד לחלוף מהמשק". אז עדיין השוק יודע לנהל עסקים, ובעצם כל דבר שזז, יותר טוב מהממשלה, ולכן עדיף תמיד, סליחה כמעט תמיד. וכאשר הוא אינו עדיף, וכמובן אי אפשר לדעת זאת מראש, אזי צריך לרוץ ולחלץ אותו ממשוגותיו.
הבעיה שכאשר אלו שניהלו חברות שכושלות ממשיכים לשכשך בבריכות שלהם, אנשים נזרקים מבתיהם, עובדים מפוטרים מעבודתם, ואחרים מאבדים חסכונות, ולא ירחק היום שנשמע שהכלכלה במצב רע וצריך לקצץ בשירותים חברתיים וקצבאות כי אין כסף. כי מה לעשות שווקים קורסים מפעם לפעם ובועות מתנפחות ומתפוצצות.
עם קשר או בלי, הבנק העולמי פרסם אומדן חדש של עניים מרודים בעולם, מספרם הגיע ל-1.4 מיליארד איש, אישה וילד בשנת 2005, לעומת אומדן קודם שקבע שב-2004 היה המספר מתחת למיליארד.
כבר יש מי שמאשים את הממשלה
http://www.capitalism.co.il/wordpress-he/?p=709
אף דבר לא נכון בכתבה. תבדוק אותם טוב לפני שאתה מפרסם.
שככל שהחברה מתעשרת כך הכוח שלה לחיות עם הטפילים שלה גדול יותר. כך זה עם פושעים מהמעמד התחתון המשתחררים אותם מן הכלא על ימין ועל שמאל וחוזרים להזיק לחברה, וכך זה עם גנבים מהמעמד העליון המנהלים את כספם של אחרים בחוסר זהירות וממיטים עליו כיליון. אין הבדל במהות הנזק לחברה, אבל כיום כולנו רחמנים גם על אלה וגם אלה. ובניסוחו של ניטשה אנחנו מכריזים: "אנחנו החזקים, אנחנו יכולים לחיות עם הטפילים ולתת להם לכרסם בנו" (הציטוט מן הזיכרון).
נראה לי שהניתוח של ניטשה יותר מתאים מניתוח סוציאליסטי או קפיטליסטי. אם היינו ישרים היינו צריכים להודות ולומר: תנו לחברות לקרוס, השוק ישרוד את זה. אבל יותר משאנו ישרים אנו רחמנים, ובעצם הרחמים אנחנו מגלים, כפי שמציין ניטשה, את האכזריות שבנו.
עם כזה טיעונים חזקים אי אפשר להתווכח.
http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=965456
"…אלא שהם כושלים לפעמים מה לעשות" (דברי הנגיד).
לעשות קצת רגולציה ולרסן את את ההתפרעות בשוק ההון אלב ספק אם זה יקרה, כי כל הסימנים מראים שההשתוללות רק מתעצמת. מי שמייצר ומציע למכירה מכשירים פיננסיים שמבוססים על שוק משכנתאות שמצידו מבוסס על עשרות מיליוני משקי בית שבקושי גומרים את החודש הוא נוכל. כולם ידעו את זה וכולם ראו כיצד המתפרעים מוכרים משכנתאות לחסרי יכולת החזר ואח"כ מחלצים משם מכשירים פיננסיים משונים ואף אחד לא קם לעצור את זה, כאשר כולם יודעים שהמדינה תערוב לתאגידים ענקיים, לאף אחד לא איכפת כי המדינה היא לא של אך אחד. הקפיטליזם לא צריך אויבים, הוא יהרוג את עצמו.