מלחמה נגד הנוער

רלה מזלי

תגובה להודעה בתקשורת על פתיחת חקירה פלילית נגד תנועת "פרופיל חדש"

מוסדות המדינה יזמו לאחרונה קפיצת מדרגה "במערכה" שלהם – כפי שכינה זאת עיתון "הארץ" – נגד תנועה עממית רחבה שהם מבקשים להכפיש אותה בשם "השתמטות". היועץ המשפטי לממשלה הצהיר על חזית חדשה במלחמת מדינת ישראל בנוער.

היום, מספרים גואים של צעירות וצעירים לא מסוגלים, או לא מוכנים, לקבל באמון את הצו הישראלי השחוק: "אין ברירה". ארבעה דורות ויותר משישה עשורים של "פתרונות צבאיים", מחזור אלימות שלא השיג שום מוצא, הולידו תנועה של אנשים צעירים שחווים ומבטאים מאבק פנימי חריף לנוכח חובת השירות הצבאי. בתי המשפט – הצבאי והאזרחי – התיימרו למדר תהליכים אלה, לסווג אותם כ`פוליטיים` בלבד או (לעיתים רחוקות) `מצפוניים` או  כ`פסיכולוגיים` במלואם. אלא שמדובר בהתנסות אידיאולוגית ורגשית כאחד, בתהליך אישי שהוא שילוב מורכב של השקפות, רגשות, רעיונות, אמונות, קווי אישיות ותחושת עצמיות. הקרעים הפנימיים שמלווים לפעמים תהליך כזה גם מביאים לא מעט צעירות וצעירים למצוקה אישית מסוכנת. מעיד על כך, כנראה, מספר התאבדויות החיילים בישראל, שעלה בשנים האחרונות על כלל הקרבנות שגבו – ביחד – כל שאר גורמי המוות בצבא.

מוסדות המדינה בישראל בחרו לאסור מלחמה על הנוער הזה ועל מה שהוא מייצג, במקום להקשיב לקול הגובר של אזרחיות ואזרחי העתיד, במקום לעמוד על השינוי החברתי המתחולל ולהיענות בהתאם – כנבחרי ציבור – בעיצוב מדיניות מחדשת, שונה. בניסיון ל-"פליליזציה" של תנועת השינוי הרחבה, המדינה יוצאת עכשיו לחפש "עבירות" בעבודת ההתנגדות הפוליטית – הגלויה והחוקית – שמלווה ומבטאת תנועה זו. לבד מהיותו ניסיון הפחדה והרתעה באמצעות שעיר לעזאזל, הצעד הזה גם אפייני למדינה מיליטריסטית שמשלחת, כהרגלה, אמצעים כוחניים למאבק שלה על סדר ישן, הולך-ומסתדק.

מה שמדאיג את המדינה הוא כנראה לא, או לא רק, מספרי הצעירות והצעירים שמסרבים בפועל להתגייס. כבר שנים שהצבא פוטר משירות עשרות אלפים בלי כל קושי. לפני מספר שנים ראשי הצבא ושר הביטחון הכריזו בהבלטה על תכנית התייעלות לקראת "צבא קטן וחכם". מה שמטריד אותם כנראה זו הצבעת אי-האמון העממית בשימוש שהם עושים בחיי חיילים ובבריאותם – הצבעה שחרגה בשנים האחרונות מבין גבולותיהן של קבוצות מנושלות ומנוכרות בחברה, אל תוך ציבור מתרחב במעמד הביניים. הצעדים שנוקטים בנות ובני הנוער מכל השכבות, רבים מהם בגיבוי ההורים, מאיימים לראשונה על חופש הפעולה הבלתי-מוגבל שניתן עד כה לצבא בבחירה ותיעול מתגייסים כראות עיניו; אם להצבת גופם מול סיכון ישיר, אם לעבודת כפיים צבאית ואם לתפקידים עתירי טכנולוגיה. מה שמטריד, מצידם, את נבחרי הציבור שמנחים כביכול את הצבא הוא התרופפות אחיזת האימה "הקיומית" שמסמרה במשך שנים את המבט הציבורי בדימוי "האויב האכזר" מבחוץ המתחלף-בהתמדה, ועמעמה שאלות של שחיתות ודשדוש מדיני חסר תוחלת, תוך הזנת בבואה של "אחדות" בדמות "צבא העם".

בהקשר זה, ונראה שלא במקרה, קפיצת המדרגה במלחמת המדינה בנוער מתרחשת בדיוק במקביל להופעת מחזור חדש של "מכתב השמיניסטים" שמצהירים בגלוי על סירובם לשרת. רק לפני כמה שנים בתי המשפט גזרו תקופות כליאה ממושכות יחסית על חמישה סרבנים מוצהרים. למרות ניסיון ההפחדה הזה, מחזור נוסף של צעירות וצעירים חוזרים היום ונותנים פומבי למצפונם, לעמדותיהם ולסירובם. האמצעים שהממסד מפנה, דווקא עכשיו, לכיוון ה"השתמטות" חושפים חשש מפני תנועה רחבה מאוד שסרבנות מוצהרת היא רק "קצה הקרחון" הנראה שלה.

קפיצת המדרגה עצמה נחשפה לאחרונה בהחלטה של היועץ המשפטי לממשלה לערוך חקירה פלילית בפעילותה הציבורית הפתוחה של תנועת "פרופיל חדש". התנועה, כפי שהודלף לתקשורת, חשודה ב-"הסתה להשתמטות משירות בצה"ל".

אני חברה פעילה בתנועת "פרופיל חדש" מיום היווסדה לפני 10 שנים. אירוע היסוד שלנו, באוקטובר 1998, הפגיש אותנו בעוצמה עם עובדת קיומה של תנועה חברתית בלתי מאורגנת שנישאה כבר אז ונישאת גם היום בידי נוער בישראל. "פרופיל חדש", תנועה פמיניסטית של נשים וגברים, צעירות ומבוגרים, מכירה בחשיבות המרכזית של תנועה מתפתחת זו. אנחנו נענות לצורך ולזכות של הצעירים המרכיבים אותה לשיח פתוח בנושאים הבוערים בחייהם כשהם מצוידים במידע מלא ומדיוק על מה שעומד בפניהם – מידע שאותו הרשויות נוטות להצניע, שלא לומר להסתיר. עבודה זו היא רק אחת הדרכים שבהן "פרופיל חדש" פועלת לשינוי החשיבה המיליטריסטית המחזיקה אותנו, כולנו – כל תושבי ישראל/פלסטין – בני ערובה בידי ההעדפה לשימוש בכוח צבאי שאפיינה עד היום את כל ממשלות ישראל. גם אם היא מקוממת מוסדות ו/או אנשים שונים, הפעילות שלנו חוקית לחלוטין.

ואולם, על פי דיווחי התקשורת, יזמת החקירה עצמה וגם רוב הכיסוי התקשורתי, מדגימים בבירור את סוג "הצדק" המיליטריסטי והחשיפה המוטית המוקצים בישראל לעבודת התנגדות פוליטית. על פי מכתבו המצוטט בעיתון "הארץ", המשנה ליועץ המשפטי, שי ניצן, זנח את העיקרון: "זכאי עד שתוכח אשמתו". כבר בעת שהורה על החקירה, עוד לפני שנפתחה, הוא קבע כבר את: "חומרת ההסתה להשתמטות" של "פרופיל חדש". לא מעט עיתונאים ועורכים, מצידם, נוהגים להמשיך ולחקות את נציגי הממשל, במקום לבחון בחינה ביקורתית את דבריהם ואת עשייתם. בעיתון "הארץ", לדוגמא, העיתונאי עמוס הראל, ייתר גם הוא את החקירה שעוד-לא-היתה. כבדרך אגב, כאילו רק ציין עובדה מוכחת, הוא פסק ש"פרופיל חדש" היא תנועה "המעודדת בני נוער שלא להתגייס לצה"ל".

מה ש"פרופיל חדש" מעודדת, בהתנסות האישית שלי על פני עשור שלם, היא הצבה ובחינה של שאלות לא צפויות ולא מקובלות, באמצעות דיון פתוח וקשוב. היא מעודדת לקיחת אחריות קבוצתית ואישית על חלק מהתשובות עליהן, המתנסחות בשיח משותף. היא מעודדת מציאה והמצאה של דרכי פעולה מעשיות למימוש האחריות הזאת, תוך עמידה על זכויות אזרח, זכויות אדם וזכויות חוקיות. אנחנו מדברות, כך אני מאמינה, בשמו ובקולו של עתיד שלא יושתק.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. נמרוד

    סרבנות לא יכולה לקבל לגיטימציה
    המגמה שמתבהרת בשנים האחרונות, יותר ויותר צעירים בוחרים לפטור את עצמם מאחריות על השירות הצבאי, נובעת ממגמה חברתית רחבה יותר – התפוררות חברתית והפרטת המדינה. צה"ל נשאר אחר המפעלים המשותפים האחרונים של החברה שלנו – כולנו נדרשים לקחת עליו אחריות.
    הגיוני לדרוש ולצפות שמנגד המדינה תיקח אחריות על אזרחיה. קשה לצפות מחברה שנאלצת להתנהל בקודים של "כל אחד לעצמו" לחשוב על הכלל ולבחור קודם שירות ואח"כ קריירה, אבל גם קשה לדרוש מהמדינה להחזיר לעצמה את האחריות מעמדה כזו
    לצערי יותר ויותר צעירים היום מפנימים את הנורמה ובוחרים לחשוב קודם כל על עצמם ושמישהו אחר ישרת
    צבא חכם אומר בפועל, בדומה לצבא האמריקאי, שמתגייס מי שאין לו ברירה, מי שקריירה צבאית עשויה להיות הסיכוי היחידי שלו לקריירה. קל לנחש מאיזו שכבה חברתית יהיו החיילים בצבא כזה… זה לא אומר שלא יהיה צבא, שהמדיניות שלו תשתנה או שהחיילים בו יהיה יותר הומנים, הוא יותר קרוב לצבא שמונע משיקולי יעילות ורווח

  2. ישראלי נגה

    תארת מאד יפה את השתנות השיח הציבורי בעשור האחרון.

  3. עוזרו של אליהו

    אני חושב שניסו מספיק לעשות את המדינה הזו ראויה ליישוב
    שישים שנה שמנסים והילדים שלנו עדין נהרגים
    אז תסרבו
    בנות לא צריכות להיות בובות מין של סוטים כאלה ואחרים
    הצבא לא השתנה ונישאר בית בושת אחד גדול
    להלן קישור אחד מיני רבים
    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3602071,00.html
    ילדים לא מחונכים של המערכת מקבלים נשק זה ממש מדהים
    מי שיש לו מה לעשות אז שיעשה סיבוב בעולם או ילך ללמוד
    צריך להפסיק את שילטון החונטה הצבאית כאן בארץ ויפה שעה אחת קודם

    לי אישית נמאס להיות בשר תותחים לאנשים שביום פקודה ירדו ממגדלי אקירוב ישירות לשדה דוב
    ויפקירו את כל השחורים שימותו בהגנת רכושם
    אפילו פקקים לא יעצרו אותם בדרך החוצה ביום פקודה

    לסיכום
    אם לא מתאים לכם
    תסרבו בכיף

  4. סמולן

    האם באמת "פרופיל חדש" לא עוסקת, ככה, בעידוד של אי-שירות צבאי ?

    באמא שלך, איך בלבלתם אותי. חשבתי שאתם בעד הטובים, כלומר מעשי רצח וטרור בשם הפלסטינים, ומתברר שאתם יכולים גם להיות בשב"כ, בסיירת מטכ"ל, ביחידת העוקץ, במג"ב, בדיוק באותה סבבה.

    אני מתקשה לראות איך אפשר לצאת כאן לא שקרן: או שאתם משקרים למה שאת מכנה "ממסד", או שאתם משקרים למשתמטים אנטי ציונים תמימים, שלא מבינים שאתם, בקלות, יכולים להיות גם האיש עם האלה ורובה הצלפים, ובאים אליכם כדי שתציידו אותם במוסיקה סבבית, קצת חתרנות של עשירים, והרבה נימוקים שנצברו, ושיכולים לעבוד על הורים וחברה ו"ממסד" ליברלים. מה הם יגידו עכשיו ? אולי אתם שלוחה של לשכת הגיוס ?

    🙂

  5. RS

    זהו המאבק שלטעמי הוא החשוב ביותר בדרך למאבק אזרחי כולל שטומן בחובו גם מאבק מעמדי, מגדרי ודמוקרטי. כל עוד החברה לא תהיה חברה אזרחית במהותה, שמעדיפה ללמד זכויות אדם וזכויות אזרח במקום כמה חשוב שיהיה לנו צבא חזק, תמיד תהיה הפיקציה הזו שיעני מאחדת אותנו.

    לנמרוד,

    כתבת: "קל לנחש מאיזו שכבה חברתית יהיו החיילים בצבא כזה… זה לא אומר שלא יהיה צבא, שהמדיניות שלו תשתנה או שהחיילים בו יהיה יותר הומנים, הוא יותר קרוב לצבא שמונע משיקולי יעילות ורווח".

    ומי בדיוק במצב הנוכחי הם אלו שממלאים את שורותיו ובעיקר השורות הקרביות? מאיזה מקומות הם מגיעים? לא שמעת את אלעזר שטרן והצער הרב שלו שאין יותר גופות תל-אביביות? בעצם המצב שאתה מתאר שריר וקיים ופשוט הפיקציה שמוכרים לנו היא שהוא לא קיים, למרות שירידת קרנו של הצבא, וכך גם פנייתו לשכבות חלשות היא תהליך שמתרחש כבר עשרות שנים. פרופיל חדש פשוט משקפים את התוצאה ולא את התהליך. אם לא רצו שדבר כזה יקרה אז היו צריכים לחשוב טוב לפני המעבר למשק מופרט. אבל אם המעבר הזה ישחרר אותנו מאחיזתם של הגנרלים (אני מסופק מאוד) אז הוא היה ראוי, לפחות במידה מסויימת.

  6. טרזן

    ישראל היא בסה"כ מדינה קטנה ומצליחה (יחסית), המוקפת בעויינוּת מוצדקת (חלקית). במקום להשקיע הכל בהתפייסות, ולהושיט-יד לסביבה, היא מתחמשת עד השיניים, מתנכלת לשכנים בבלוק, ומפתחת תרבות מיליטריסטית שתנציח את המצב לדורות.
    "פרופיל חדש" פועלת לפירוק התרבות המופקרת הזאת, ועל כך יש להודות לה. דה-מיליטריזציה של החברה היא צו השעה, ואין זה מקרה שיש חפיפה בין הצעירים שחושבים כך לבין הצעירים שמסרבים ללבוש מדים.
    אגב, ייעוץ לסרבנים איננו קריאה לסרבנות, כשם שייעוץ משפטי אינו קריאה לעבריינות. מי שמצפונו אינו מניח לו לשרת בצבא זכאי לקבל מידע על זכויותיו – מחכים לו זאבים בבקו"ם.
    ועוד הערה למבוגרים בינינו: תמיכה, או לפחות השלמה, של ההורים עם הצעד הקשה שבחר/ה בו הבן/בת, היא חיונית. ללא ההורים קשה מאד לעבור את מסכת ההתעללות שמצפה לחלקם.

  7. דוד

    דן אלן בלום בסטודנטים האמריקאים של שנות השישים והוא ציין כמה דברים:
    – קודם כל מוסריות נמדדת כעניין של הקרבה. אם אתה מאמין בדעות שלך מצופה ממך לסבול בשבילם. אינך יכול להכריז על החשיבות שלך בלי שיצפו ממך לשלם מחיר על כך. בחרת להלחם במערכת אל תופתע שהמערכת נלחמת חזרה. ואל תתמם ותכריז שאינך פועל נגד גיוס.
    – בניגוד לכל שאר המהפכנים שאימצו את הפרישות והנזירות הסטודנטים האמריקאים חשבו שאהבה חופשית ומהפכנות הולכות ביחד. ותבעו להיות מיוחדים על רקע הרצון שלהם בהנאה גופנית. אי אפשר להיות מהפכן על רקע הרצון לחיים נוחים של לימודים מוקדמים ועבודה ביחס לשאר בני גילם המגוייסים לצבא בעל כורחם. כפי שאלן בלום מציין ברגע שניקסון פטר אותם מגיוס הפסיקו מהומות הסטודנטים למרות שהמלחמה נמשכה עוד 4 שנים לפחות.
    – הסטודנטים האמריקאים שאפו לעשות מהפכה בטלוויזיה. השאיפה להכרה איננה יכולה להתרגם לרווח מוסרי. אם את הולכת להיות מפורסמת מהסיפור את לא יכולה לבוא בתביעות מאחרים שיעריצו אותך. החלטת מה שהחלטת, עכשיו את נהנת מהפירסום, אינך יכולה לבוא בתביעות.

    ודבר אחרון שלא קשור לאלן בלום. תמיד נראה לי שלהיות שותף במערכת יותר חשוב ומעניין מאשר למרוד בה. כמובן מדובר במערכת המכירה באופן מפורש בזכויות האדם ובשוויון אוניברסאלי לכלל בני האדם. במערכת כזו יהיו סטיות אבל תמיד יהיו גורמים שיחזירו אותה חזרה למסלול. הסיבה לכך שאותם אנשי קיצון שנלחמים במערכת, בין מימין ובין משמאל, מעולם לא מגלים מחויבות מורכבת שרק אנשים בתוך המערכת יכולים להיחשף אליה. אני הרבה יותר מעריך את הקצינים הדתיים, שצייתו לפקודות שנגדו את כל מה שהם חולמים עליו, רק כדי לא להרוס את המדינה שהם מאמינים בה מאשר את אלה שבכו וייללו בהתנתקות. ברבים מהמקרים אלו היו אחים אבל אלה שצייתו גילו רמת מורכבות רבה פי כמה מאשר אלה שייללו. באופן מקביל אני הרבה יותר מעריך את הקצינים שמתעמתים עם המתיישבים במאחז יד יאיר מאשר את האנרכיסטים המשתוללים בגזרת נעלין. המורכבות של המדינה היא תמיד מלאה יותר למרות שבגלל האופי השוטף של פעילותה האנשים בה מעולם לא זוכים להתבוננות עצמית פילוסופית. אבל אם הם היו זוכים סבורני שהעומק שהם היו מגיעים היה הרבה יותר עמוק מאשר העומק של הקיצוניים מימין ומשמאל.

  8. שור

    האם זה מוסרי לגור בבית עם שותפים ולא להשתתף בניקוי הבית ?
    האם זה מוסרי לגור בבית ולא לעזור לכבות שריפה שמתרחשת בבית ?

    אם מישהו מדיר עצמו מהגנה על הבית, איך הוא חי עם עצמו וממשיך לגור באותו בית עצמו ולהינות ממנעמי הבית ?

    דילמה ואין לי תשובה ברורה.

    שור

  9. רתם

    לפי המשל שלך, השכנים של המדינה, והפלסטינים, הם "לכלוך" שצריך לנקות?
    יצא לך יש מהלא מודע? או מהמודע וזה פשוט בסדר בעיניך?
    המנקים נלחמים בלכלוך
    וישראל נלחמת בערבים?

  10. מוני יקים

    למרות שכעקרון הנני תןמך בשמירה על החוק ללא סייגים, הרי שבמקרה הנדון לאחר 60 שנות מקובעות שמרנית
    המנציחה את חוסר הרצון והיכולת להתפייס עם השכנים ללא הפיכתם לאויבים לנצח מהווה הכרח לחיסול המסווה החוקי הכפייתי למערך של מחויבות ציבורית מאבקית נגד בגידת החונטה הצבאית בחוק האנושי ביותר שמאפשר חיי שלום וצדק.לכן בניגוד ללקיחת החוק בידים נפשעות של הימין הפשיסטי מניח מטעני הנפץ הנני תומך בהתנגדות פסיבית
    של הנוער הנדרש לתת חייו למולך ההתנחבלויות, באמצעות סירוב מוחלט לכל צורה של כפיית שרות צבאי שמשרת רק את האינטרסים של העשירון האשכנזי העליון ומשת'פיו המתנחבלים העושים הכל כדי לחבל בסיכויי השגת פשרה פוליטית כל שהיא.

  11. אתי מלוד

    אכן השיח הציבורי השתנה, הציבור מבקש לדעת מה הן זכויותיו (חובותיו ידועות ואף יש מי שדואג לשננן השכם והערב)

    כל בר-דעת יודע שדיכוי/ניכור/אפליה הם נוסחה בדוקה וחד משמעית לסכסוכים/מריבות בכל ארגון ולא משנה מה גודלו

    (בזוגיות/במשפחה/בחברה/במדינה) ובצורה חמורה יותר בין מדינות ועמים.

  12. דני זמיר

    א. לאפשר תגובה הקוראת לבנות המשרתות בצהל בובות מין זוהי מדיניות עריכה לא נאותה בעיניי, שכן אתם מקפידים שלא לשלב כינויי גנאי סרי טעם\ האם דמבור בטעות עריכה או שבעיניכם זהו ביטוי לגיטימי כאן?.

    ב. לכותבת, האם פרופיל חדש מעודדת שרות אזרחי חובה במקום השרות הצבאי?

  13. נפתלי אור-נר

    בעוד שמול פשעי המתנחלים ואי אכיפת החוק נגדם, מצד המערכת עליה הוא מופקד אין הוא נוקף אצבע, אנו שומעים על פתיחת חקירה פלילית כנגד אלו אשר לדעתם אל לו לצבא ההגנה לישראל להמשיך ולשרת כצבא כיבוש, עם כל העוול, הפגיעות בפלשתינאים, וההיתר למתנחלים לפגוע בפלשתינאים. בכך תורם הוא את חלקו לעליית הפאשיזם בישראל

  14. שור

    חלילה וחס,
    ואם מובן כך אני מצטער.

    הדגש הוא לא הדימוי או המשל, אלא המהות – על יחסי היחיד מול הכלל, ויש כאן בעיה מוסרית.

    שור

  15. אירית

    חלק מהארגונים האלה התבססו על תשתית צרה מאד ומלאכותית של תמיכה, מבלי להיכנס כרגע לפרטים כדי לא לספק נשק לממסד. ההתבססות הצרה והזילזול בציבור הרחב, היו לרועץ לארגון זה, ואולי יש בזה מסר לארגוני זכויות אדם נוספים. שוב, במקרה הזדמן לי להכיר קצת את האשכול סביב הפעילות הזו (דרך הרצאה שנתתי פעם בנושא "סחר בנשק וסחר בנשים" לאמנסטי והועד נגד הריסת בתים או משהו כזה). ההתרשמות שלי היתה שהפעילים מעדיפים להשאר בודדים בצמרת או בצריח, אם משום שמדובר בתחרות על מאשבים מצומצמים מחו"ל או סתם אליטיזם חברתי אישי. כאשר לא טורחים להתייחס בצורה מכובדת ושיווקית לציבור רחב שמביע עניין בפעילות שנויה במחלוקת, יש סכנה שהממסד יחוש בשעת כושר להתנפל ולנעוץ שיניו. ואז..כמאמר השיר, אף אחד לא קם, כי פשוט אין מי שיקום.

    אני מקווה שהממסד יתעשת בהקדם ויכריז שסיים את הבירור ולא מצא כלום (זה יועיל להמשך, כיון שיהיה בזה לסתום את טענות הימין והצבא לזמן ארוך), אבל החוויה של חקירה פלילית היא טרור וצריבת תודעה עם מחיר גבוה לנושא כולו.

    עוד נקודה שצריך להעלות, בהזדמנות, זה באמת הנושא של ניצול נשים במערכת הבטחון, כשפחות מין וסמלי מין (כמו התמונות שפורסמו בשנה שעברה במגזין סקס אמריקאי של חיילות צה"ל חצי עירומות, באישור משרד החוץ כחלק ממסע הסברה, אגב תחת השרה הפמיניסטית (?) לבני). חשיפת מקרים כאלה, כמה שיותר, מייתרת את הצורך במלל רב וארכני על נזקי המיליטריזם למעמד האשה. תמונה אחת שווה אלף מילים. המקרה בנבטים שקע מהר מידי לתהום הנשיה, ולא נחקר לעומק בתקשורת. ויש עוד רבים אחרים, כפי שהרציתי בעצמי אז, במסגרת מערכת הבטחון, דברים קשים מאד המטואטאים בנוחות על ידי אותה פרקליטות שעכשיו רודפת את ארגון פרופיל חדש. יתכן שמגזר זכויות האדם קיווה שביום פקודה תסייע לו העובדה שהעניק לממסד המשפטי עלה תאנה רחב למדי בחו"ל וטאטא נושאים מביכים.

    גם הבעיה הקשה של פגיעות נפשיות בצה"ל, ההתנערות של צה"ל מהחייל הפגוע, המיון הליקוי שמכניס אנשים שאינם בנויים נפשית לשירות ואז מטיל עליהם את המחיר, הכחשת מימדי ההלם קרב האמיתיים, פרקטיקות פסולות או שנויות במחלוקת באימון לוחמים, המותירות נזקים קשים, ועוד ועוד. (ניסויי האנתרקס למשל, הקישון ועוד) אלה נושאים שכדאי לטפל בהם, תמיד תהיה בזה התעניינות של התקשורת והציבור הרחב כולו.

  16. נועם קנולר

    מתוך נימוקי ועדת הפרס לשנת תשפ"ד:

    "המעמד המונוליטי, שלו זכה הצבא בחברה הישראלית ב-75 השנה הראשונות לקיום המדינה, חלחל לכל שדרות החברה ואיים למוטטה. כמו במקרים אחרים במהלך ההיסטוריה, היוותה הבלעדיות של דפוסי המחשבה צבאיים איום ממשי על ביטחון המדינה ואזרחיה. סכנה הזאת התבטאה גם ברמה הטקטית (בכל פעם שהסכמות על רגיעה עם הפלסטינים סוכלו על ידי פעולה יזומה של צה"ל לתפיסת מבוקשים בפנסיה או חיסול מהנדסים בפוטנציה), וגם ברמה האסטרטגית (זניחת כל שיקול וכל היגיון אחר: דיפלומטי, חברתי, כלכלי או סביבתי).

    "העבודה הבקורתית המעשית של חברי פרופיל חדש למען אזרוח החברה בישראל העלתה לפיכך תרומה חשובה לבטחון ישראל."

  17. טלילה סטן

    שצעירים שמרגישים שאינם מסוגלים להתגייס לצבא יתנדבו לשירות לאומי ויעזרו לחולים, ילדים בסיכון, זקנים, בעלי חיים – יש מספיק מי שמשוועים לעזרה במדינה הקשה הזאת.
    בשירות לאומי הם ללא ספק יתרמו יותר לתחושת בטחון של חסרי ישע רבים.
    ולכן גם לשלום ולבטחון המדינה

  18. דני זמיר

    ההתעלמות מהתגובה המתלהמת וגסת הרוח של "עוזרו של אליהו" והשארתה כאן מצערת. אם מגיב באשכול כלשהו בהעוקץ היה כותב כך ומכנה כך התייחסות לנשים בקבוצות התייחסות אחרת – לא חיילות- התגובה לא היתה מתפרסמת, אך כנראה שכבודן של חיילות צה"ל ומפקדיהן (כן כן מפקדיהן) הפקר.

    טרם קיבלתי/קיבלנו תשובה מהכותבת אם חוץ מלהתנגד לגיוס, פרופיל חדש מעודדת שירות אזרחי חליפי מחייב.

  19. יוסף

    עם כל הכבוד לרצון הראוי לתת ביטוי אישי לדעות ורגשות לנטיות נפש ולאינדיבידואליות אסור לשכוח שהסיכוי היחיד שלנו לשרוד כאן הוא כעם שבו המשותף עולה על השונה ושיש בו מחוייבות הדדית וחלוקה רחבה של הנטל ושל הפירות כאחד.
    דחיפת החברה לקיצון אינדיבידואלי כאידאולוגיה תמוטט אותנו וכאן לא משנה כלל אם אני מאמין בקדושת ארץ ישראל השלמה או דוגל בחלוקתה ליחידות של דונם לאדם ללא הבדל דת גזע ומין.
    הלכידות החברתית נובעת ממחויבות הדדית שחייבת לבוא לידי ביטוי בתרומה משמעותית של האדם לחברה ולא משנה אם זה יהיה בשרות לאומי לטובת הכלל או בשרות צבאי , כל אחד לפי נטיית ליבו ולפי צרכי המדינה.
    שנה טובה לכולם!