ניתן לנמק את החלטת בג"צ לאפשר את תהלוכת הימין באום אלפחם ולהגן עליה בהסתמך על ההלכה המשפטית שהשתרשה במשפט הישראלי בעניין חופש הביטוי. רק במקרים קיצוניים ניתן להגביל חופש זה. הלכה זו יצרה מציאות משפטית – פוליטית המתאפיינת בחופש ביטוי נרחב. מציאות זו נוצרה לאור שתי מגמות משלימות. ראשונה – ההלכה המשפטית שקידשה את חופש הביטוי וגיבתה אותו בסדרה של פסקי דין לאורך השנים החל מפס"ד "קול העם". השנייה – הקביעה שבמצב של קונפליקט מתמשך לא ניתן לחנוק דעות, אפילו קיצוניות. מן הראוי לכלול את קבוצות ה"שוליים" הפוליטיות בתוך השיח ולהכניסם תחת כנפי השיטה, על מנת שלא יצאו נגדה בסתר ובאלימות. יתר על כן, שיח השנאה בישראל נצפה כבעל גבולות רחבים גם ביחס למדינות שהדמוקרטיה בהן מפותחת יותר מישראל, כגון ארה"ב.
לאור השיקולים הללו ניתן לטעון שגבולות רחבים של חופש הביטוי מטיבים גם עם המיעוט הערבי בישראל ועם בעליה של כל דעה אחרת. ובכל זאת ניתן לבקר את החלטה בג"צ גם מתוך השיח המשפטי הרווח כאן, ובעיקר את הקביעה האקסיומטית שתמיד יאלץ בית המשפט לאזן בין אינטרסים, ערכים וזכויות. או את הטענה שאין מנוס לפעמים מהגבלת זכות מסוימת של מישהו מסוים כדי לקיים ערכים לא פחות חשובים של המדינה או של מישהו אחר. או בלשון בגצי"ת, ניתן להגביל כל זכות, לרבות זכות יסוד, אם יש תכלית ראויה למעשה כזה. לדעתי, בית המשפט העליון פטר את עצמו בקלות מהדיון בהיבט זה של בקשת הימין לקיים את התהלוכה באום אלפחם, כשהיא נתפסת, ולא רק בעיני תושבי העיר, כמעשה מובהק של פרובוקציה העלול להביא לשפיכות דמים מיותרת בהחלט. אלא שבג"צ הלך בדרך ההשוואה המכאנית בין ימין לשמאל. כלומר, שאין הוא מבדיל בין המשתתפים שוק הדעות בציבורי. לא קל להשתחרר מהתחושה כי בג"צ, במקרה זה, הלך בעקבות ההתפתחויות הפוליטיות מזה שנים אחדות. האווירה, ברחוב ימנית היא והשיח הוא בדרך כלל מתלהם ככל שזה נוגע לערבים לרבות אזרחי המדינה. וההחלטה משתלבת היטב בשיח הזה. מותר לציין שההחלטה קיבלה רוח גבית מתוצאות הבחירות בהם השיח הימני התחזק במיוחד ביחס לערבים אזרחי ישראל – עיין ערך ליברמן.
אלא שהחלטת בית המשפט באום אל פאחם וביישובים ערבים אחרים, אינה נתפסת בעיני "קורבנותיה" כנפרדת מכלל היחס של המדינה אל אזרחיה הערבים. לא נוכל לייחס למערכת המשפט עצמה כוונות נסתרות נגד הערבים בישראל, אולם מערכת זו אינה פועלת כמערכת נפרדת. זו מערכת אחת מני רבות הפועלות במרחב הציבורי פוליטי תוך קיום קשרי גומלין הדוקים לרבות עם המחוקק ושליטה יהודית כמעט טוטאלית. לפחות, מהזווית הזו ניתן לקבוע שאין הרשות השופטת נופלת רחוק מזו המחוקקת או המבצעת גם כשהיא מונעת או מגבילה מעשה שלטוני. או כאשר היא נותנת לבאים לפניה, גם הערבים, את הסעד המבוקש. מבטנו צריך לחדור את קליפת השיח המשפטי אל המדיניות שמפעילים מוסדות המדינה כלפי אזרחיה הערבים. בהקשר זה, לא ניתן להאשים את האליטות בישראל בחיבת יתר לאזרחי המדינה הערבית או בשמירה על כבודם וזכויותיהם. במקביל, ההיסטוריה המודרנית של המאה העשרים למדה אותנו מספר לקחים אודות השימוש שהאליטות עושות במצבים טעונים בכוחות הימין כנגד ציבורים חשודים או מאוסים או מתחרים. והשאלה, האם המדינה כאן לא עשתה שימוש כזה בימין הקיצוני כנגד אום אלפחם, ובאמצעותו נגד המיעוט הערבי בישראל? הרי, אין למדינה יכולת לפטור את עצמה מאותם תחושות שהמקרה הזה יצר בלב המיעוט הערבי תחושה ש"הנה המדינה מוכנה לשסות בנו את הימין שהגיע לאום אלפחם מכוח החלטה שלה תוך כדי הקצאת כ-3000 שוטרים להגנתם", או ש"המדינה מייפה את כוחם לייצגה בהרמת דגל המדינה בלב העיר אום אלפחם!". או ההרגשה שהנה המדינה ממשיכה את מסע השיסוי נגד עיר שלמה תוך יצירת מצג שווא ששם אין ריבונות למדינה והיא מסתייעת בלאומנים קיצוניים להשליט את מרותה בעיר.
מה שלא תעשה המדינה ומוסדותיה בעניין זה, הרי היא נתפסה כפועלת במתכוון כנגד האוכלוסייה הערבית באמצעות קבלן משנה – הימין הקיצוני. במקרה כזה המדינה בעצם מפעילה את קיצוני הימין כעוד כלי דיכוי נגד האזרחים הערבים כפי שהשתמשה במתנחלים כדי לסייע לה במלאכת הכיבוש. ייתכן שהדבר הוא בגדר השערה פרועה שלי או של ערבים אחרים, אלא שהיו דברים מעולם. בדרום אפריקה של האפרטהייד, היו הלבנים חופשיים לפעול כראות עיניהם כנגד הילידים בעידודה של משטר האפרטהייד, גם בספרד של פרנקו, פעלו הרפובליקאים כנגד כוחות השמאל בעידוד המשטר. גם בטימור המזרחית פעלו האינדונזים כנגד הילידים באי. ובישראל, ראינו ימין פרוע – המחתרות – שלא בוחל בשום פעולה לרבות האלימה והקטלנית, ראו רצח רבין.
יתכן שהכותב צודק בטענתו הספציפית. לגבי האפליה השיטטית, הוא בוודאי צודק. מאידך גיסא, גם צעדת הגאים בירושלים היתה אקט פרובוקטיבי מבחינת החרדים שבעיר, ובכל זאת, היא אושרה, והתבצעה בליווי שוטרים רבים. האם אין זו גזרה שווה?
כך נראית ההחלטה חסרת השחר של השופטים,שגם גרמו להתלהטות יצרים וגם הפקיעו 3000 שוטרים מעבודתם הרגילה וכך הפקירו את תושבי המדינה לעבריינים.
אני לא חושב שמקומו של נושא זה בבתי המשפט.
ההפגנה של הימין באום-אל-פחם היא מפגן של גסות-רוח ומופת של וולגאריות. לא צריך להיות שמאלני כדי לסלוד מהתנהגות כזאת – צריך להיות בן-תרבות.
איך קורה שהערבים תמיד מרגישים מקופחים. בשנות ה-80 הפגינו הקומוניסטים בת"א תחת הסיסמא שתי מדינות לשני עמים. רוב תושבי תל אביב הרגישו שזו קריאה להשמדת ישראל (כדי למנוע אי הבנות – המגיב היה עם המפגינים) ולמרות זאת התירו את ההפגנות והקצו כוחות משטרה להגן על המפגינים. עכשיו רוצים כמה חלאות להפגין באום אל פאחם. לא עם שלטים נגד מדינה פלשתינית, לא עם שלטים לטרנספר את הערבים, לא עם שלטים למנוע זכויות מהערבים. הפגנה של כמה עשרות אנשים עם דגלי ישראל. פתאם מסתבר שדגל ישראל באום אל פאחם הוא פרובוקציה. פתאום מסתבר שעצם הזכרת מדינת ישראל באום אל פאחם זו פרובוקציה שדינה השתוללות חסרת רסן של ערבים, זריקת אבנים על שוטרים והכפשת המדינה. או שהחברים הלא נכבדים לא מבינים מה זו דמוקרטיה או שהם לא מבינים שהם משחקים לידיהם של מרזל ושאר שרצים מסוגו.
היו מארגני ההפגנה, וחלק נכבד מהמשתתפים בה מצויים מאחורי סורג ובריח. בישראל הם, אכן, משרתיו של המשטר השואף להשתלטות יהודית על הערבים, בשטחים ובישראל גופא. כך המתנחלים הפורעים בערבים כמעט ואינם נתפסים כלל. ומשתפסו בודדים ידעו כבר השופטים בכפר-סבא כיצד ניתן לשחררם ממעצר. ישראל אינה מדינת חוק. היא מדינה גזענית אשר5 רקב הגזענות חלחל בה עד בית המשפט העליון
כאשר דמוקרטים כפשיסטים כמו מרזל ובן גביר או אנטי דמוקרטים מוצהרים כמו ש"ס הגזענית מנצלים הדמוקרטיה נפרץ הגבול. אין בלקסיקון שלהם שום סממן דמוקרטי והם מנצלים את הקוד הדמוקרטי לצרכיהם. זו טעות שופטי העליון ואם בייניש אינה מפעילה הכלל היא מועלת בתפקידה. אין כל הגיון בשמירת הזכויות של גזענים שאינם מוכנים להכיר בדמוקרטיה כבסיס לאורח חיים. חד וחלק!
מצד אחד זכותו של כל אזרח ישראלי להגיע לכל מקום בישראל ולומר את דברו מבלי שימנעו ממנו את זה וזה אחד מבסיסי הדמוקרטיה,כמו שמותר לתושב אום-אל-פחם להגיע לתל אביב כך מותר לתושב תל אביב או כל מקום אחר בארץ להגיע לאום-אל-פחם או לכל ישוב אחר.אבל מצד שני עצם מצעד אנשי הימין באום-אל-פחם מהווה התרסה וצעד שמכוון להרגיז את תושבי המקום ויותר מכל להתגרות בהם,הרי לאנשים האלו אין קרובי משפחה או חברים שם אז לשם מה להגיע לשם?זה לא לביקור ולא לעסקים אלא סתם להכעיס,מצד אחד אי אפשר למנוע את זה ומצד שני אין טעם ב"ביקור"כזה,מעמידים כאן את המשטרה בדילמה,אם המשטרה לא תאפשר את ה"ביקור"הזה היא פוגעת בחופש התנועה של אזרחי המדינה ואם היא תאפשר יישפך כנראה הרבה דם ואולי משני הצדדים,סתם וללא טעם וללא תועלת הכריחו את המשטרה לאבטח דבר מיותר שנועד בסך הכל להרגיז אנשים אחרים שגם הם אזרחי המדינה,אולי אזרחים לא רצויים ולא אהובים על רוב אזרחי המדינה האחרים אבל עד שיוחלט אחרת הם אזרחים לכל דבר ולפי שעה יש להם את כל זכויות האזרח כולל הזכות לבחור ולהבחר לכנסת.
והלוואי שאפשר היה להציג את החלטת בג"צ כשערורתית בזמן שהמציאות היום מלמדת כי החלטה זאת בסך הכל מיישרת קו עם החלטותיו בעניינים בעלי אופי דומה
מילא לשמוע את ההיתממות בקולם של אלו אשר הצדיקו את הפגנת הימין באום אלפאחם בשם חופש הביטוי
ולספוג את אלו שלא מתחבאים תחת הצדקות מסוג זה, אלא פשוט מסננים לעברך מז'רגון המנטרות הידוע: "מגיע להם" "צריך להראות להם- מה פתאום שאני לא אוכל להיכנס לאזורים בארץ שלי 'אצלם' אבל הם יכולים להסתובב חופשי אצלנו"
ועוד להתעלות מעל הסיקורים המוטים ברדיו באותו היום אשר עסקו בעיקר בגינוי "המפגינים האלימים" – תושבי העיר
להצליח להדוף חזית אחר חזית, להחזיק מעמד בויכוחים הלא נגמרים ובנסיונות הפתלתלים לזרוע קצת סדר והיגיון בקיתונות השנאה המאיימים להציף וכל זה רק כדי שבסוף יפלוט מישהו את ההשוואה בין ההפגנה הזאת למצעד הגאווה בירושלים. ואז באמת נגמרות המילים ונשארת תחושת המועקה. גם כן חופש ביטוי.
כידוע, מדובר בתיאוריה נאצית מטופשת. אנחנו במזרח התיכון, ויודעים מצוין שכל אידיוט יודע ליצור מצב חירום, וריבון הוא מי שיכול לעשות בדיוק ההיפך, לסיים אותו.
לוא תושבי אום אל פאחם היו יכולים ורוצים להיות טיפה יותר ריבוניים, הם היו ניגשים אל צועדי הימין, ומכבדים אותם באירוח מהסוג שתל אביב יודעת לתת להפגנות השמאל הקיצוני, זה שרוצה לפרק את מדינת ישראל בלי לחשוב יותר מדי מה יקרה אחר כך. היום ממש, יש מאמר של שמואלוף ב"וואינט": זוהי סובלנות כלפי אנטי ציונות. הלוואי שהאנטי ציונים היו מגלים ולוא מאית מהסובלנות הזו.
אבל באופן אל פאחם חושבים, שמחד הרעיון שמדינת ישראל תפסיק לנהל אותם הוא "גזענות וטראנספר", ומאידך הרעיון שבמדינת ישראל יכולים יהודים (יהודים פסיכים ודפוקים) ללכת ברחובות אום אל פאחם ממש כמו ערבים (ערבים פסיכים ודפוקים, מהסוג שמתאגד אצל ראאד סלאח) הוא רעיון בלתי נתפס.
אין לי שום דבר חביב לומר על הצועדים, וחבל שהם לא משנים את דעותיהם הפוליטיות ודעותיהם בכלל. אבל להשוות אותם ללבנים בדרום אפריקה, ולרמוז מדי פעם על הנאציזם… הוא סוג של רמאות שיטתית, מהזן שפעם היה נהוג לראות בו תכונה של התרבות הערבית (הרמב"ם, למשל, טען כך, אורינטליסט שכמותו). אלימות קיצונית, חוסר סובלנות, טענות בשם מדומיין מפוברק מבחינה היסטורית, נפוצות כל כך, עד שקשה להתייחס אליהן ברצינות. ובכן, יש כמה יהודים, לא הכי סבבה, שרוצים ללכת בלב האומה הערבית. לזהם בנוכחותם את רחובותיה האציליים. בואו נכה אותם.
כך אמר ב-1931 משה סמילנסקי.
דבר לא השתנה מאז מלבד העובדה שאנשי ימין מנהלים את המדינה מזה למעלה מ-30 שנים עם שתי הפסקות קצרות.
ההפסקה הראשונה קוצרה בידי איש ימין דתיש "קצר"את ראש הממשלה ו"גילח"את הסכם אוסלו.
הפעם השניה קוצרה כתוצאה ממהלך פרובוקטיבי של אריק שרון.
זהו מהלך הדומה מאד למהלך עתה של בן גביר ומרעיו.
אנשים בעלי דעה ורצון ופעילות אנטי דמוקרטית משתמשים בדמוקרטה ועקרונותיה כדי לקדם את מטרותיהם ומהלכיהם האנטי דמוקרטיים.
ויצורים רעים אלה חיים משני עברי המתרס האתני.
שלא לדבר על כך שמעלליהם מזכירים מאד דברים שקרו אך לפני כמה עשרות שנים.
השמש אותה שמש והים אותו ים.
אני רוצה לחלוק על חלק מהמגיבים לפני. לדעתי ההפגנה של מרזל ושות' באום-אלפאחם הייתה פרובוקטיבית, וולגרית, ושידרה מסרים מובהקים של גזענות ואלימות. ולמרות כל אלה, טוב עשה בית המשפט שלא פסל את ההפגנה.
חופש הביטוי והחופש להפגין הם נושאים כל כך עדינים, שצריך להגביל אותם במקרים נדירים ביותר, בהן נשקפת סכנה ממשית לחיי אדם.
לכן, עם כל הצער שדבר, טוב שההפגנה אושרה. וטוב שהיא נתקלה בהפגנת נגד גדולה ומאורגנת, ששלחה מסר ברור לכלל הגזענים שהתושבים הערבים לא ישבו בנחת כאשר פועלים במרץ לשלול את הלגיטימיות של ישיבתם במדינה.
בירושליים ישנה קהילה גאה מפותחת, והמצעד, גם אם הצטרפו אליו רבים ורבות מרחבי הארץ, הוא פרי יוזמה מקומית תוך כדי מתן ביטוי לחלק בלתי נפרד מהמרקם העירוני.
השוואה מתבקשת יותר היא צעדה של גברים ונשים מעורטלים למחצה המנפנפים בדגלי שבעת הצבעים בלב בני ברק, אם כי גם זו חוטאת ללב העניין. מי שרוצה להבין מה מהות הצעדה באום-אל פאחם, מוזמנת לדמיין חבורה של נאו-נאצים צועדת בשכונה יהודית תוך כדי התעטפות בדגל הלאום הגרמני.
מצטרף לתגובתכם בעניין זה,וראו את מאמרה המצויין של עביר קובטי בנושא זה:
מחאה הכרחית באום אל-פאחם
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3691264,00.html
האם היותם של מרזל וחבר בריוניו באום אל פאחם הם ההתגרות או שסמלי מדינת ישראל באום אל פאחם הם ההתגרות? נראה לי שכאן סלע המחלוקת. בריוני מרזל מנסים לטעון את השני ואם הם צודקים טוב לחשוף את זה כמה שיותר מוקדם וטוב שצעדו. רוב המתנגדים לתהלוכה טוענים את הראשון, ואם הם צודקים אז התהלוכה היא פרובוקציה זולה ומיותרת שגרמה לנפגעים מיותרים ועלתה למשלם המיסים הערבי והיהודי כסף רב. אני לא מספיק יודע מה קרה בהפגנה הזו ואני לא יודע כמה ראאד סאלח חזק באום אל פאחם אבל הוא מפחיד אותי יותר ממרזל כי יש לו יותר תומכים מספרית.
האם בין המתנגדים להפגנה גם היו אנשים שהלכו עם דגלי ישראל או שדגל ישראל באום אל פאחם הוא סממן ימין קיצוני?
אם אני אלבש חולצת מרצ ואצעד באום אל פאחם נושא דגל ישראל (לא מתעטף, נושא, כך שכל מי שיראה אותי יראה גם את החולצה), האם אעורר מהומות או שאף אחד לא יתיחס אלי בצורה יוצאת דופן?