על בנות ובנים קשרים ומס עיזבון

איציק ספורטא

נראה שעשירי ארצנו, כן אני יודע הם הפסידו הרבה בשנה האחרונה, אינם מסתפקים בבעלותם החלקית על  חברות ציבוריות וברווחים שהם מפיקים מהם, אלא שהם גם דואגים לשלם לעצמם שכר רב, כמו גם למנהלים שמועסקים על ידם, וגם לבנותיהם ובניהם המוכשרים להפליא.

קראנו השבוע שזיסר מבקש למנות את ביתו לתפקיד בכיר ששכרו בצידו, 20000 שקל ברוטו לחודש פלוס הטבות לרוב. כך גם עשה דנקנר בעבר הקרוב, תשובה ולבייב לא רחוקים מאחור. כאשר חושבים על זה אפשר לומר מה הבעיה הם בעלי העסק ויכולים למנות את מי שהם רוצים. אלא שאין זה כך כי מדובר בחברות ציבוריות. למשל הציבור מחזיק ב-50.02% ממניות החברה כך שעלות ההעסקה אינה רק של זיסר אלא גם של אותו רוב של בעלי המניות, כך גם בחברות אחרות.

הנושא של מינוי קרובי משפחה הוא נושא שנמצא כביכול מחוץ לתחום הויכוח, גם חוק שוויון הזדמנויות בתעסוקה מכיר בקשר המשפחתי כקשר חזק מהצורך בשוויון: "אי תחולה [תיקון התשס"א (מס` 2)]  21. (א) לענין סעיף 2 אין רואים כהפליה העדפה של עובד שהוא בן משפחתו של המעביד, ובתאגיד – בן משפחתו של בעל השליטה בו; לענין זה –  (1) "בן משפחה" – בן זוג, הורה, ילד, נכד, אח, אחות או בני זוגם של אלה;  (2) "בעל שליטה בתאגיד" – מי שבידו או ביחד עם בני משפחתו שליטה ישירה או עקיפה בעסקיו וניהולו של התאגיד".

בעבר נהוג היה לומר: מי צריך פרוטקציה כאשר יש קשרים. וקשרים בכלל הם רעה חולה שיש לה השפעה ישירה על שוויון. שוויון בעבודה הוא תוצר לא רק של שכר שונה המשולם לאנשים המבצעים את אותה עבודה, אלא גם של שכירת עובדים לא רק על פי כישוריהם אלא על פי הקשרים שלהם. לא פעם ניסיתי לערוך מחקר בנושא בישראל אבל לרוע המזל לא מצאתי נתונים מתאימים בכדי לבדוק זאת. אולי לא מצאתי נתונים כיון שאף אחד לא ממש רוצה לדעת מה קורה, לא רק אצל בעלי השליטה אלא בכלל, כיון שיש לזה השלכות על הריבוד במדינת ישראל שמתגאה במריטוקרטיה שלה. במחקר שכן ביצעתי יחד עם פיטרסון וסיידל מצאנו שהבעיה המרכזית הניצבת בפני שחורים שרוצים להיות מועסקים בחברת היי-טק אינה הכישורים אלא הקשרים, פשוט יש להם פחות חברים ומכרים שכבר עובדים שם. אילו היה להם את אותם קשרים אזי הם היו נשכרים לעבודה באותו שיעור כמו לבנים והיו זוכים לאותו שכר.

תגידו מה זה קשור עדיין יש זכויות קניין ואי אפשר לפגוע בהם בשם עקרון השוויון. בכל זאת צריך לזכור שבנים של, וגם בנות, הרי ייהנו מהונם של הוריהם ולא בשל משהו שתלוי בהם, הם כבר זכו בהגרלה אחת להיוולד להורים שכאלה. לכן אני לא מבין למה הם גם זכאים למשרות ושכר שעל פי כל קנה מידה הם מעל ומעבר למה שאנשים אחרים מוכשרים כמוהם, או מהם, יכולים אפילו לחלום להשיג.

כל זה מביא אותי למחשבה שהגיע העת לחזור למשהו שבישראל נחשב לכפירה בעיקר והוא מס עיזבון שיכלול כמובן גם הגבלה על מתנות. מס כזה ינטרל במשהו את האפשרות של בעלי שליטה בחברות לחלק את כספם, שהוא גם כספי המשקיעים האחרים, לקרובים להם ויחזיר את ההון לציבור. המשאבים הללו יועברו לנושאים שיאפשרו, גם למי שלא זכה בהגרלה, הזדמנות לפתח את יכולותיו וכישוריו כמו גם את היכולת למצוא תעסוקה מתאימה. לא פעם אמרתי שאני בעד תחרות אלא שהיא צריכה להיות הוגנת ותחרות הוגנת יכולה להיות רק אם לכולם יש משאבים התחלתיים שמאפשרים להם להתחרות באופן הוגן.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. ניבה אבני

    אכן יש לחשוב מחדש על הצורך במס עזבון שבוטל בארץ מנימוקים שונים ובעיקר בשל קשיי הגביה ובתיחמונים של בעלי ההון שיצרו קרנות ונאמנויות מחוץ לישראל.
    המס כזכור קיים בארה"ב ובמדינות רבות נוספות. הוא מוצדק מאין כמוהו ועשוי לשמש ככלי חשוב לחלוקה צודקת של ההון ותשובה כלשהי לקשרי ההון והשלטון.
    האוירה עכשו נוחה יותר להעביר חקיקה מסוג זה ואני קוראת למחוקקינו הערים לנושאים אלה {לא בהכרח שלי יחימוביץ
    שהובלתה נושא כזה עשויוה להקטין את התמיכה מצד אחרים העשויים להשתכנע}
    אני מקווה שלא נחמיץ את ההזדמנות לעשות שינויים ותיקונים יסודיים בהתנהלות החברה בישראל. יציאה מהמשבר מהר מדי ותחושת עסקים כרגיל יחד עם כמה "ליברליים" ידועים ימיתו את האפשרות הצודקת הזאת.

  2. ירון

    במדינתנו ניתן ליישם שיטה שתטיב עם החלשים…לקחת תאגידים ממשלתיים.ובמקום למכורם ליולי עופר או דנקנר או אריסון בנזיד עדשים-אפשר לחלק את מניותיהם "לקבוצות חלשים" ובכך יוצרים מין איזון של בעלי שליטה ללא שליטה אך עם שטר-מנייה ששווייה אלפי שקלים למימוש עתידי.

  3. טרזן

    אם רוצים לסכל את השעתוק הבין-דורי של אוכלוסיות עשירות ועניות, יש לראות את מס העזבון בעין יותר פרוגרסיבית. הבעייה אינה רק הורשה של הון אצל בעלי ההון, אלא גם הורשה של העוני אצל העניים.
    הרעיון הוא לכונן, לצד מס-עזבון על ירושות, גם מס-עזבון שלילי (בדומה למס-הכנסה שלילי) שהוא סוג של "מענק יתמות" הניתן לצאצאי העני. באמצעות מענק כזה תעשה המדינה צעד בכיוון של שוויון הזדמנויות, ותאפשר גם לבנו של העני לנסות את מזלו (לימודים, עסק, וכיו"ב), או לשמור לעצמו צרור ליום סגריר.

  4. נכון מאוד

    מס עזבון הוא המס הפרוגרסיבי ביותר – והמוצדק ביותר. בכל ארצות המערב הקפיטליסטי המנגנון של מס עזבון מופעל בתוקף רב כדי לעצור את התרחבות הפערים החברתיים על פני הדורות. ישראל התחמנית רצתה לקרוץ לעשירי העולם היהודים, וזו הסיבה העיקרית שהם זורמים אלינו בזיקנתם – טד אריסון הוא דוגמה בולטת. שמר על הונו והוריש לציונות גם את שרי בתו כתוספת.
    מעולם לא הבנתי מדוע המפלגות הסוציאליסטיות אפילו לא מעלות את הנושא. האם ייתכן ששמונה עשרה משפחות ועוד עשירון אחד שווים יותר מכל השאר? או שעסקנינו כבר רואים בעצמם בעלי בתים הצריכים להוריש אותם הלאה.

  5. שור

    מס אשר קל להתחמק ממנו אינו כדאי ורק מביא לנזק.
    כאלו הם מיסי עיזבון ומתנות שאינם יעילים.

    מערכת המיסים בישראל מעודדת פער חברתי לעומת אירופה –
    יותר מדי מיסוי עקיף שהוא רגרסיבי במונחי תקבולי מס מתוך התוצר,
    ופחות מדי מיסוי ישיר שהוא פרוגרסיבי (אך באם גבוה מדי, עלול לבלום צמיחה).
    כמו תמיד – יש למצוא את האיזון הנכון.

    שור

  6. יורם גת

    אם ירושה נחשבת כהכנסה היא ממוסה בשיעור התופס של מס ההכנסה. את החשבת הירושה כהכנסה יש להשלים באמצעות העלאת מס ההכנסה על הכנסות גבוהות לשיעור סביר (בארה"ב של שנות החמישים מדרגת מס ההכנסה הגבוהה ביותר היתה 91%).

  7. מאור מלחי

    הרי תשובה, לבייב, ספרא וכו' הם לא בדיוק יוצאי וורשה וברלין.
    גם בשירות הציבורי וגם במגזר הפרטי יש הרבה מזרחיים בעמדות כוח.
    האם הם מעדיפים להעסיק ולקדם אנשים מלאי מוטיבציה שבאו מרקע סוציו-אקונומי נמוך,
    או שהם מנסים להראות שהם יותר הוגנים מכולם?

  8. מלי

    בבקשה תתקנו את הבאג הזה שגורם לכם לשלוח כל פוסט מיליון פעם במייל!!!!
    זה בלתי נסבל!!!!!!