זכור את כל העמים
משחר קיומו של עם ישראל נדרשים בניו לזכור. "זכור את יום השבת", "והיגדת לבנך", הם אבני היסוד בסיפור הזיכרון הקולקטיבי. זיכרון המצוקות והתלאות הונצח בחגים, בטקסי מדורה המעלים על המוקד דחליל בדמות הצורר המקומי. ערב לידתה של הציונות אימצו בני ההשכלה והנאורות את ההיסטוריה וההיסטוריוגרפיה כסמכות העליונה, כדברי יוסף חיים ירושלמי בחיבורו המרתק "זכור". הזיכרונות הקיבוציים של עם ישראל היו פועל יוצא מאמונה משותפת. הם נמסרו מדור לדור והחיו את העבר באמצעות מוסדות חברתיים ודתיים שפעלו יחד למען המטרה הזאת.
הצעת החוק המבקשת לאסור על הפלסטינים אזרחי מדינת ישראל לציין את יום הנכבה, כמו כל מהלך של המדינה והחברה למנוע מן הפלסטינים לשמר את הזיכרון שלהם עומדת, לפיכך בניגוד למסורת היהודית, בניגוד לערכי היסוד של הציונות.
ערבים חיו בארץ ישראל עוד טרם ראשית ההתיישבות היהודית לפני מאה ושלושים שנה. שישים ואחת שנות עצמאות כמדינה ליהודים לא סילקו אותם מן הארץ ודומה, כי רוב הציבור היהודי אינו סבור שיש לעשות זאת, חרף הימשכות הסכסוך העקוב מדם.
יתרה מזאת, התחזקות התודעה הלאומית היהודית בארץ ישראל חיזקה והגבירה את התודעה הקיבוצית והתודעה הקבוצתית של הפלסטינים כעם בתוך העמים דוברי הערבית.
המאמצים להצר את צעדי הפלסטינים, להשית עליהם ממשל צבאי, לעשות שימוש באדמותיהם לפיתוח המגזר היהודי תוך הזנחת צרכי הפיתוח של האזרח הערבי, הפלית הערבים לרעה בתקנות, בתקציבים ובהתנהגות שרירותית של פקיד ורשות, לא צמצמו את התחושה הקבוצתית. כל שגוברת בחברה היהודית הזהות הייחודית גוברת הזהות הייחודית של הערבים. מול התגברות הדתיות של יהודים רבים גוברת הדתיות של הערבים, ככל שחוברים הדת והלאום במגזר היהודי לכדי לאומנות הולכת ומקצינה, מתרחש תהליך דומה גם בקרב הערבים אזרחי מדינת ישראל. תוצאות המחקר האחרון של סמי סמוכה הן אחת העדויות לכך.
בכוח הזרוע, החוק והמנהג לא יימחה הזיכרון הקיבוצי של הערבי בארץ ישראל.
מול מהלכים לחיזוק הזיכרון הקיבוצי של היהודים גובר חיזוק הזיכרון הקיבוצי של הערבים. מול התעצמות המחקר ההיסטורי והארכיאולוגי של היהודים, מתעצם המחקר ההיסטורי של הערבים בארץ ישראל. במקביל לרישום אסונות היהודים במהלך המאה העשרים, מתקיים שנים רבות רישום מדוקדק של האסונות שפקדו את הערבים בארץ ישראל במהלך המאה העשרים. לכל יהודי יש שם. לכל ערבי פלסטיני יש שם. והשמות, אלה גם אלה, נרשמים בדקדקנות.
החוק לא יעצור זאת. איש לא יוכל לכפות על זקני הדור להוריש את תולדות חייהם לנכדיהם, ואלה ימשיכו לספר את תולדות המשפחה והעם, כשם דור לדור בין היהודים חוזר ומגיד לבניו.
דווקא כמוקירי חשיבותו של הזיכרון הקביוצי, ראוי לנו להפוך את זיכרון ארץ ישראל, על כל תולדותיה, הישגיה וכאביה, לזיכרון משותף של הכרה הדדית וכבוד הדדי.
הערבים, פעילי קבוצת "מזיכרון לשלום" בהנהגת הכומר אמיל שופאני, עשו צעד חשוב בעמדת הזיכרון הקשה ביותר של העם היהודי. הם ביקרו ב"יד ושם" ובמחנה ההשמדה באושוויץ.
הכרה בזיכרון, גם כואב, של הזולת, אינה פוגעת בזיכרון שלי, לטוב ולרע. הטלת עונש על ביטויי הזיכרון הפלסטיני לא תשנה את העובדה שעל חורבות ישובים ערבים הוקמו ישובים עבריים, לא את ממצאי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בדבר הקצאה לא שוויונית של תקציבי המדינה בין יהודים לערבים, גם לא ביטויים אחרים של העדר שוויון אזרחי.
הכרה בזיכרון הקיבוצי של הערבים תושבי ארץ ישראל, כביטוי לאחריות הדדית ושותפות גורל, עשויה להיות צעד חשוב לחיזוק השותפות של כל אזרחי המדינה בחייה, להתגברות התחושה, שהארץ כולה, ויהיה ההסדר המדיני אשר יהיה, שייכת לשני עמיה.
מיכל סלע, עיתונאית
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
אני לא בטוח בנכונות הדברים שנאמרו כאן: "הצעת החוק … עומדת … בניגוד למסורת היהודית, בניגוד לערכי היסוד של הציונות. " נכון שגידלו אותנו על כל מיני מיתוסים ואתוסים, אבל רבים מהם שיקריים. היהודים תמיד חשו עצמם חכמים וטובים מאחרים, וגם הציונות לא ממש ספרה את הפלסטינים. יותר קל להתמודד עם הלאומנות והפשיזציה בקרבנו, כאשר נקודת המוצא היא לא המיתוסים אלא האמת — תמיד היינו קצת כאלה אבל התביישנו בכך, והיום אנחנו אימפריה ואפשר להשתין מהמקפצה.
דברייך חקוקים, צודקים, כנים וזה מה שהיה.
מה הטקסט הזה עושה כאן ? משתמע ממנו שיש דבר כזה, יהודים. שהם עם ולא דת, למשל – יש להם אצלך עמדות דתיות. אני עומד נדהם גם מול הרעיון לפיו את מעוניינת להתיר לפלסטינים לאמץ פרקטיקות ציוניות. הלו ? ציונות היא הרוע המוחלט. שאין דומה לו ואין מקביל לו. מדוע את מעוניינת שהפלסטינים – טהורים וזכים, מן הסתם – ידמו לו ? האם זו מזימה ציונית ?
הניסיון להסביר מדוע שרשרת החוקים הרעים האלה מתרגשת עלינו לרעה מצידה של הכנסת הרעה הזו במונחים של הגיון יהודי או דמוקרטי או כל הגיון אחר אינו יכול להם. רוצה לומר, במעגל הקטן של קוראי העוקץ הטעונים הללו נשמעים יפים ומשופעים בהגיון הנשמע כל כך יפה באזניהם. אבל צאו לרגע החוצה, חפשו את "הישראלי" ונסו להסביר את ההגיון הזה באזניו. במקום בו אתם רואים הרים הוא יראה גבעות; במקום בו אתם תראו זונה הוא יראה את הרצל; עבורו יהודית זה דמוקרטית, ואף אחד לא יבלבל אותו עם טענות ערכיות או מוסריות אחרות. עבוד "הישראלי" נאמנות, יהדות, ציונות, שואה וערבים זה בליל אחד גדול שמותר ואפשר להגיד עליו הכל. או נכון יותר זהו אוסף של מלים שהיו מזמן לקלישאות שבאמצעותו אפשר להצדיק הכל. הכל, כל מה שיאפשר להמשיך לעצום את העינים ולראות את ההתדרדרות המוסרית העצומה… ובינתים הוגי הדעות של הציונות ימשיכו לשכנע אותנו שיהודית ודמוקרטית זה בסדר, ושאנחנו אוטוטו בדרך לתקן את הדמוקרטית כמו שצריך כדי שזה כבר לא יסתור את היהודית, או שהיהודית לא יסתור את הדמוקרטית. אני יודע… אני ברור כמו מדינה יהודית ודמוקרטית.
הורסת את כל המיבנה. טעותך בכך שאינך מכניסה למישוואה שלך את הנכבה של היהודים,כאן בארץ ישראל,ב-1948. זו נכבה שהיתה עלולה להתרחש אילמלא התרחשה הנכבה של הפלסט`. אין כאן WINWIN. איני יודע כיצד עלי להרגיש כלפי אסונם כאשר אני יודע מה גודל האסון שהיה נוחת על הקומץ של יהודים שחי כאן. הרי מבחינת הערבים לא מדובר באיזה אסון טבע. יש כתובת ברורה מבחינתם של מי שנושא באחריות לאסון שלהם. כיצד אני יכול לחוש אמפטיה לגורלם כשאני יודע מה היה עולה בגורל היהודים שחיו כאן אילו הם ניצחו. והנסיון להשוות עם שואת היהודים באירופה הינו נואל,בהמעטה רבה מאד ושלא להגדירו כראוי לו. ובהקשר זה ראוי ומעניין להזכיר את אחד מהטיעונים של הנאצים. הם תיארו את היהודים כאויבים הרוצים ופועלים להשתלט על גרמניה והעולם כולו. ולצורך העניין גם נכתבו הפרוטוקולים……. האם ניתן למצוא בכתובים,מלבד הפרוטוקולים אישוש לטענות הנאצים? מאידך לא צריך לעשות דבר מלבד לפתוח ספרי לימוד הנלמדים בעזה,בגדה ובארצות ערב בכדי להבין מה תכניותיהם לגבינו. לך כנראה אין קושי רב,אם בכלל,להתעלם מכך ולחילופין כנראה שמבנה אישיותך מאפשר לך לחיות רגשית ושכלית בו זמנית בשתי הספרות-היהודית והפלסט`. אינני סבור שמשהו פגום אצלי ואצל רבים כמוני אם איננו מספיק גמישים בנפשנו ואיננו יכולים להרגיש כמוך.
לאליהו – אתה כותב למיכל …"אינני יודע מה היה עולה בגורלנו לוא הם ניצחו"……למען האמת איש אינו יודע,מפני שזה לא קרה,ועל סמך משהו שלא קרה אתה בונה אידאולוגיה?על סמך משהו שלא קרה אתה בונה קו מחשבה ומדיניות? וקורא לזה ראציו? אנחנו בונים מציאות ומדיניות מתוך דברים שקרו עובדתית לא מתוך "אילו".אבל מצב הדברים הוא שניצחנו ויש לנו מדינה והנה עתה משידנו גברה היא גם הוכבדה והפלשתינאים כשהם מביטים אל המציאות העובדתית ולא משחקים ב-"נדמה לי " רואים ויודעים הייטב מה אנחנו עושים להם לאחר שניצחנו אבל אם להמשיך את קו ה-"אילו" וה-"נדמה לי" שהינך נוקט בו אז" אולי" ו-"אילו" ו-"היה אם" הם היו מנצחים סביר מאוד שהם היו עושים לנו את מה שאנחנו עושים להם צא ולמד,האם היית רוצה שכך ינהגו בך?האם היית מסכים שייעשו לך את מה שאתה עושה להם?אהוד בר(ד)ק אמר בזמנו ש-"אילו" הוא היה פלשתינאי הוא היה משתייך לאירגון טרור הוא לא היה עובר בשתיקה על מה שהשלטון הישראלי עושה ועשה לפלשתינאים. ובאשר לגמישות רגשית ומנטלית – זה בדיוק מה שנחוץ על מנת להגיע לפתרון מדיני,ומאחר והינך מעיד על עצמך שאין לך את הגמישות הזאת כלומר נטייתך היא לכיוון של נוקשות רגשית ומנטלית בקשתי אליך אנא ממך הישאר במקומך ואל תיכנס לפוליטיקה כדרך חיים. מפני שמה שנחוץ לנו לפתרון הסכסוך הטריטוריאלי זה פוליטיקאים שנחנו בתכונות שאין לך ואין כנראה לרבים וזוהי גמישות מחשבתית,רגשית,נפשית,מנטלית,לא נוקשות.לא קשיות,לא קיבעון,לא קיפאון,ולא -"שמירה על הסטאטוס קוו".(ודרך אגב זה מה שעושה לנו אובאמה עכשיו, מנער אותנו ומטלטל אותנו על מנת שנצא מהקיפאון)
"כיצד אני יכול לחוש אמפטיה לגורלם כשאני יודע מה היה עולה בגורל היהודים שחיו כאן אילו הם ניצחו" – כותב "אליהו" בתגובה. אין ספק, אין כמונו מתחסדים, זה בגנים שלנו. גם כשאנחננו החזקים, אנחנו הדורסים – אנחנו הקורבנות. אנחנו קורבנות גם אם אנחנו גרים בבית הדסה או ביצהר, או בעשרות ישובים שאדמתם נגנבה מהערבים. וכמובן שעל הזכרון הקיבוצי כבר אשמנו מזמן פטנט, ועכשיו גם קבענו אוותו בחוק. חן חן על הרשימה המזככת.
ירדנה היקרה, אליהו (שכלפיו הגבת) אינו בונה מגדלים באויר כאשר הוא מדבר על "אילו". דבריו מבוססים על היסטוריית מערכת היחסים בעו היישוב העברי ליישוב הערבי טרם קום המדינה (המאורעות, הטבח בחברון והתנכלויות רצחניות ביישוביםמעורבים אחרים או כלפי יישובים יהודיים) ואני חושב שדי ברור שלו הפלסטינים ומדינות ערב ש"נחלצו" לעזרתם ב-1948 היו מנצחים, לא היה להם צורך אח"כ לשמור על זכויות המיעוט היהודי, כי מיעוט זה היה פשוט נכחד. אז נכון, נוח להתעלם מהעובדות היסטוריות כדי לחוש סימפטיה ואמפתיה, אבל נסי לחוש רגשות אלה גם מבלי לטמון את הראש בחול הנימוקים הכביכול-רציונליים שלך.
לאחר שהצרנו את חיי האזרחים הערביים והפלנו אותם לרעה בכל הקשור לעניינים שבחומר (קרקע לבנייה, תקציבים לחינוך, וכד`) החליטו גזענינו כי הגיע הזמן להשתלט גם על נכסי הרוח והנפש. ההידרדרות שלנו במורד הגזענות והאפלייה תופסת תאוצה
המסקנה העולה מתגובתך לתגובתי היא שזה היה נכון וראוי לא להאמין להיטלר ולנאצים כאשר הצהירו על כוונותיהם ובמשך שש שנים (33-39) ביצעו מהלכים להגשמת איומיהם ודבריהם. האנגלים ובני בריתם,כמו אובמה ובני בריתו היום,העדיפו להאמין להיטלר ובכל מקרה לעצום עיניים. אובמה,לפחות בינתיים,כמסתמן,מעדיף להאמין. ולהתעלם. כך גם את.מתעלמת ושוכחת ועוד במאמר שמדבר על החובה לזכור.אבל את זוכרת את מה שנוח לך. וזה טבעי. אבל אל תטיפי לאחרים. אני לא מפתח ""אידאולוגיה" על אויר חם. אני לא מפתח אידאולוגיה בכלל. עיני פקוחות ואוזני כרויות. אני רואה את ה"מנה מנה תקל ופרסין". את לא רוצה לראות כי זה נוגד את האידאולוגיה שלך. ומאין מתגובתי את מצליחה להסיק שאני בעד מה שנעשה בשטחים? מה בכלל הקשר? את מדברת על אטימות ונוקשות? הרצון שלי לחיות אינו בהכרח הופך אותי לחסר לב. ואם בכלל אז אטימות נמצאת ומאפיינת את גישת הכותבת וגישתך. אטימות לגורל אחייך.
אני יותר מאשר מסכים איתך שגדולי הפורעים בעם היהודי היו הנוצרים ושתחת ההגמוניה המוסלמית של ימי הביניים נהנו היהודים מתור הזהב. יותר מזה, הצלבנים הנוצרים, בדרכם לשיחרור ארץ הקודש מידי המוסלמים, שפכו דם יהודים שכלל לא היו מעורבים במאבק בין הנצרות לאיסלאם. העובדה שאינננו שונאים ומתנכרים למה שריח של "אירופיות" נודף ממנו היא מבחינתי נקודת זכות עבורנו: איננו נקמנים ואננחנו בהחלט יודעים לפתוח דף חדש ונקי, כפי שקרה בין עמיחם רבים בהיסטוריה, וכפי שיום יבוא (כך אני מאמין) ויקרה גם בינינו לבין הערבים. עם כל זאת אין להתפעל יתר על המידה מיחס השלטוננות במדינות ערב כלפי היהודים, שהתייחסו אליהם כאל בני חסות, התלויים בגחמותיו של השליטים המקומיים, כאשר מדי פעם פורקים ההמונים את זעמם הרצחני על יהודים חסרי הגנה. באשר לעניין ה"נכבה": השימוש במיילה הערבית במקום לתרגמה לעברית נראה כמו מין מכבסת מילים. פירושש המילה "נכבה" במילון איילון-שנער הוא: "אסון, שואה, פורענות". יקומו הפלסטינים ותומכיהם ויאמרו שהם רוצים לציין את יום השואה הפלסטינית ביום העצמאות של ישראל ולא יסתתרו מאחורי מילה שבקושי מבינים את פישרה המעורפל. אני חושב שזה אנושי לציין ביום זה את סבלם של הפליטים, את תיסכולם של הערבים שנותרו בארץ ואני חושב שיהודים רבים וטובים היו יכולים להזדהות עם כל זה, כי אכן, כפי שאת כותבת, הסיכסוך הטריטוריאלי הוא הטרגדיה של שני העמים. מצד שני, לציין ביום העצמאות את יום השואה הפלסטיני? הייתי חותם היום על שואה כזו לעם היהודי במקום השואה שעברנו מידי הנאצים ועוזריהם! אבל מה לי להלין על הפלסטינים, זוהי עוד שגיאה נוספת במסכת השגיאות שהם עושים וחושבים – לתומם – שכמה יהודי מחמד התומכים בכל צעד שלהם – מהווים את הלגיטימציה עבורם. ועדיין אני חושב שהצעת חוק "יום הנכבה" היא אוילית ומיותרת…
צריך להיות: האנגלם ובני בריתם "לא" האמינו….. לא שמשנה כל המשמעות תודה
לאליהו – לעניות דעתי לא ניתן להשוות את ברק אובאמה לנוויל צ`מברליין,מפני שצ`מברליין האמין מתוך תמימות יש אומרים ,או מתוך חוסר יכולת לקרוא את המציאות נכוחה יש הטוענים ,כי אין סכנה נשקפת מהיטלר וכי האיש ינהג כג`נטלמן וימלא אחר ההסכמים שהוא חתם עליהם, לא עלה בדעתו ,מתוך אופייו הפייסני כנראה, כי יתכן שהוא מובל באף. לא כך במקרה של אובאמה-אחמדינאג`אד, אובמה לא סבור ולוא גם לרגע שהעומד מולו הוא טיפוס חביב שלעיתים השמש האסיאתית גורמת לו לעירפול חושים.אובאמה יודע הייטב מי עומד מולו,הוא פשוט לא ממהר לשלוף את אקדחו ולירות בו,הוא יודע הייטב שאם לא תהיה ברירה, כשהוא יהיה אנוס לעשות זאת יהיו רבים שישלמו על כך בחייהם. אז הוא מנסה למנוע את הזוועה בעיניים מפוכחות.אובאמה איננו תמים,ואיננו יהיר ושחצן, את היהירות והשחצנות הוא משאיר לישראלים וגם זה עד גבול מסויים.על פי פרשניינו לענייני……בעצם המאבק כאן הוא מאבק בתוך העולם האיסלאמי בין השיעים והסונים ולכן אנחנו מוצאים את עצמינו הולכים כמעט אנגז`ה עם חלק מן העולם הערבי והמוסלמי,רק מה, משום מה החלטנו להפוך את זה בראש וראשונה לאיום קיומי אך ורק על ישראל,בבחינת העולם כולו נגדנו,זה לא כל כך נגדנו כפי שכתבתי למעלה . נכון אחמדינאג`אד מביע הצהרת כוונות לא נעימות במיוחד כלפי ישראל, יש הטוענים כי זה נועד להסיח את הדעת ,מהכוונות הבאמת אמיתיות שלו וזה כפי שכתבתי המאבק הפנימי שבין השיעים והסונים.ואנחנו אוכלים את המניפולציה כי גם אנחנו אסיאתים וגם אצלינו השמש לפעמים גורמת לערפול חושים.
מה אומר ומה אגיד,עם ידע כמו שלך בנבכי נפשם של צ`מברלין ואובמה אינני יכול להתחרות. בעקרון מדובר בשאלה למה ולמי אנחנו מעדיפים להאמין. את מציעה לנו לא להאמין לאמנה הפלסט`,לנאומים ולהבטחות להשמידנו ולזרוק אותנו לים,למעשי הטבח והרצח הנמשכים כבר מעל ל-100 שנים כביטוי לאי רצונם שנחיה כאן אני מאמין להם. בעקבות עמדתך העקרונית וכהמשך לה ובהתבסס עליה, טענתי שלמעשה משתמע ממנה שזה בסדר שהבריטים/צרפתים לא האמינו האמינו להיטלר. זהו.אי אפשר להיות פעם כך ופעם כך. תמשיכי לא להאמין למה שהם אומרים-מבטיחים-עושים ותספרי לעצמך סיפורי "נומי נומי" מרגיעים. ושוב,זה אינו אומר שמבחינתנו נכון להמשיך ולשלוט בגדמ`ע. יום טוב לך.
לאליהו – זה לא עניין של אמונה זה עניין של פרשנות,פוליטיקה זה לא דת,שניינו מתבוננים על עובדות היסטוריות ועל המציאות ומפרשים אותן אחרת,לך נוח להסתכל על המציאות ולחוות אותה כאיום להסיק מתחושת המאויימות מסקנות ועל פי הן להתוות את הקו האידאולוגי שלך,אני מתבוננת במציאות ולא רוצה לחוש מאויימת ממנה, מעדיפה לשמור על עירנות כלפיה ולהמעיט ככל האפשר את תחושת המאויימות . מפני שכאשר מפרשים מציאות מתוך תחושה רגשית קשה של איום קיומי אני לא בטוחה שניתן להגיע לפתרון נכון.אתה מלגלג עלי שכביכול אני יודעת מה מתחולל בנבכי נפשם של צ`מברליין ואובאמה,לא אינני יודעת מה התחולל בנבכי נפשם,גם אתה לא יודע ובכל זאת אתה מזכיר אותם ומפרש אותם מה שמביא אותי לשתי מסקנות
א.- שהאמת האבסולוטית לא מונחת בכיסו של איש מאיתנו.
ב- מה שמותר לך מותר גם לי, מותר לך להזכיר את הנפשות הפועלות ולהשתמש בזכרון הזה לצרכי קידום האידאולוגיה שאתה מאמין בה, אז אותה זכות שמורה גם לי,