השתקפותינו: ישראל, פלסטין והנוער
מאמר שפורסם בעיתון "העיר" לאחרונה מספר על איור בו מוצגים ישראלי ופלסטיני הניצבים פנים מול פנים, רוביהם מכוונים זה לזה ולידם עגלת תנוקות – סמל להורות ולדור העתיד. תמונות החיילים, הישראלי והפלסטיני, זהות למעט פרט יחיד: עגלת התינוק משמשת מחסה לחייל הפלסטיני, בעוד שהחייל הישראלי ניצב כמגן לפני העגלה. המאמר מספר כי יוצרת האיור –"קריקטורה" – היא מורה בבית ספר תיכון בתל אביב, וכי האיור הופץ לתלמידיה במהלך הלחימה בעזה באמצעות דואר אלקטרוני תחת הכותרת "תמונה אחת שווה אלף מילים". הורים ותלמידים מחו כנגד המסר המאוייר, אשר הצטרף לאירועים אחרים בהם המורה הביעה דיעות דתיות ולאומניות המנוגדות לרוח בית הספר החילוני בו היא מלמדת. אולם, בתגובה לפניות העיתונות, הנהלת בית הספר הביעה תמיכה במורה הבכירה, שתוארה כמחנכת ומורה מצויינת.
קריקטורה זו מהווה תזכורת לתהליך נרחב יותר של דה-הומניזציה אשר מתרחש בקרב שכבות נרחבות בציבור הישראלי ובמוסדות המדינה. איור מעין זה הוא רק אופן אחד בו נחשף הנוער לתעמולה זו, וחמור במיוחד כאשר החשיפה נעשית על ידי מורים אשר המדינה מעמידה כסמכות חינוכית וערכית. באמצעות האיור, המורה מעבירה מסר פוליטי המכוון לצעירים. כאשר הורים מחו על כך, השיבה המורה כי היא רק המחישה בציור את מה שנאמר בקביעות על ידי הממשלה ואמצעי התקשורת: שהטרוריסטים (שם נרדף ל"פלסטינאים") משתמשים בנשים ובילדים כמגן אנושי. זהו הקונצנזוס.
קריקטורות הן כלי רב עוצמה בשל העובדה שהן מעבירות מסר בצורה מדויקת ותמציתית. פעמים רבות הן מעוררות מחשבה "מחוץ לקופסא". אולם, איור זה חסר את מאפייני הקריקטורה הטיפוסיים, כגון הקצנה והגזמה של סממנים חיצונים, ולפיכך האיור נראה יותר "אמיתי". הוא משקף את תפיסתם של
ישראלים רבים את הפלסטינים: ערבים לא יהססו להקריב את ילדיהם על מזבח העימות.
אופיה הסטרילי של התמונה מרמז כי הצדדים בעימות הישראלי-פלסטיני שווים, למעט עולם ערכים שונה המומחש על ידי מיקומן של עגלות הילדים. אין איזכור לעוצמתה הצבאית והכלכלית של ישראל, מדיניות הכיבוש והדיכוי וסיבלה היום-יומי של האוכלוסיה הפלסטינית. העליונות הערכית באה לידי ביטוי גם היא תחת איצטלת האוביקטיביות והסימטריה שבאיור. בתור עם שעבר תחת מכבש התעמולה הנאצית אנחנו מאוד רגישים להצגתו של האחר באופן מכוער וסטריוטיפי. כפי שמזכירים לנו לא פעם בתקשורת זהו מעשה שכיח בקרב שכנינו הערבים המציגים אותנו כך, אך האם לא נוהגים אנו באותו האופן בבית ספרנו?
סימן נוסף לתהליך זה היא "אופנת חולצות החיילים" אשר נחשפה לאחרונה על ידי עיתון "הארץ". על חולצות אלו, אשר מיוצרות על ידי חיילים, מודפסת, לדוגמא, דמות של אישה פלסטינית הרה במרכז מטרת רובה עם הכיתוב "כדור אחד – שני הרוגים". יש להבהיר כי חולצות מעין אלו מיוצרות באופן פרטי על ידי החיילים, אף אל פי כן, עצם העובדה כי חיילים רבים לובשים אותם מצביעה על הלך רוח של שנאה עמוקה על רקע גזעני. מגמה זו פנים רבות לה ותהליך הדה-הומניזציה החודר לבתי הספר מהווה חלק ממכניזם הפצת ה"תובנה" כי "אין לישראל פרטנר לשלום במזרח התיכון".
המציאות יותר אכזרית מקריקטורה זו או אחרת. עם פרסומו של דו"ח ארגון "שוברים שתיקה" אשר תעד עדויות של לוחמים במבצע "עופרת יצוקה". החיילים סיפרו על מיקרים בהם השמתשו חיילי צה"ל באזרחים פלסטינים לצרכי הגנתם במהלך הלחימה. הדו"ח עורר תגובה נחרצת מצד מכונת יחסי הציבור המשומנת היטב של דובר צה"ל, אשר טען כי מטרת האירגון היא הכפשת צה"ל: "הצבא המוסרי ביותר בעולם".
עלינו להצדיע להורים שמחו כנגד איור זה ולתהות על הנהלת בית הספר, המורה והרשויות אשר נידמה כי אימצו את המסר המובא בו. קונצנזוס עשוי להיות מסוכן, בעיקר כאשר הוא מלווה במסעות "הסברה" ובסתימת פיות.
אסא דורון הוא מרצה באוניברסיטה הלאומית האוסטרלית וחבר בפרויקט "עין בוסתן" המקיים גן ילדים במטרה לעודד ולקדם דיאלוג בין ערבים ויהודים בישראל
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
ראשית הקרקטורה מתארת את המציאות בדיוק מצמרר. זה בדיוק מה שמרגיז את הצבועים. להגיד את האמת שהפלשתינים הם רוצחים ופושעי מלחמה? לא יעלה על הדעת, זה הרי שמור לצה"ל. אבל לצבועים יש נרטיב אז עובדות לא מענינות.
שנית, ציור אשה הרה כמטרה הוא מעשה מכוער שמעיד שיש צורך דחוף לחנך את החילים, אבל גזענות? מה הקשר לגזענות. הפלשתינים הם אויבינו שהאידאולוגיה שלהם היא רצח אזרחים ישראלים. לכן בכל פעם שיוצאים לקרב נגדם המטרה הראשית היא להרוג את הרוצחים בצורה המהירה והיעילה ביותר. צריך לחנך את החילים שגם אזרח אויב איננו מטרה בשום מקרה כפי שצה"ל אכן מתנהג אבל יותר מכך, אזרח אויב גם איננו נושא ל"הומור" מסוג זה. והצבועים הרגילים מתבקשים לא להגיב – צה"ל לא הרג אף אזרח בכוונה. אפילו העדויות של "שוברים שתיקה" מדברות על חסר איכפתיות וגם את זה צה"ל מכחיש.
ישר מאוסטרליה, מה שממחיש היטב את המימד הגלובאליסטי של האנטי ציונות. סתאאאם, זה היה ניסיון לכתוב באותה שפה.
נראה שיש שני דברים שאפשר להעיר עליהם: האחד, ששום דבר פרט לחיווי ישיר של ישראל כבריון גדול והפלסטינים כקורבן פסיבי ואומלל ירצה את הכותב. כאן יש לזכור, להזכיר ולדבר את היות הקורבניזמוס סוג של עולם ערכי יהודו-נוצרי, שכפייתו על הפלסטינים שוללת, מנכסת, מעקרת ומבלבלת את השיח הפנימי שלהם. מי שמך לומר שאסור לשים תינוקות לפני לוחם חירות ? השלב הבא יהיה שלילת השאהידים. זכותו של עם כבוש להחליט מה שבא לו כדי להשתחרר, וזכותו של חבר בפריבילגיה המערבית (ואף קולוניאליסטית, עיין ערך אוסטרליה), היא בעיקר לשתוק. נא לשמור את המוסר הציוני הזה, שבא לשלול מלוחמי החירות את אחת מדרגות החופש היחידות שיש להם (להסתתר בקרב תומכיהם), ובפועל להאיץ את מותם.
הדבר השני שיש להעיר עליו הוא על פליטת המקלדת, המבקשת "להצדיע" להורים שיצאו כנגד הקריקטורה. המיליטריזציה של המאבק משקפת שוב את הבניות העומק של הכותב. בסופו של דבר, צבא הוא דבר טוב, הצדעה היא מן הסתם אמירת שלום, המרצה מאוסטרליה היה כנראה מצטיין כיתתי בקורס קצינים, ומה שהוא מבקש הוא להרחיב את תחולת האתוס הקצונתי המדומיין של ישראל, ולא לצמצם את המיליטריזם שלה. שוב ציונות חמקמקה ומתעתעת.
ובנוסף, יש לשפר את ממשק הכתיבה של התגובות כך שיתמוך גם בפיירפוקס.
החייל הישראלי יורה על תינוק, ה`חייל` הפלסטיני יורה על חייל.
מצידי הוא היה יכול למות ב חמש
דווקא המינימליזם והקור שבהם היא עושה את הדה-הומניזציה לפלסטינים מזעזע במיוחד.
זה חלק מהתרבות המילטריסיתית כמו מערכת החינוך הפרוסית לעשות דהומניזציה של האויב. אם זה מתחיל בבית הספר, אז מההפלא על ההמשך כפי שמתברר מעדויות ,,שוברים שתיקה" . בסדום היינו-לעמורה דמינו ,כתב הנביא לפני 2500 שנה וזה נכון היום כאז.
הקריקטורה המזעזעת הזאת הופצה על ידי משרד החוץ עוד בימי המלחמה והופיעה גם בזמן ההפגנות בברלין. כמו שאתן יכולות לנחש היה אלו לא אחרים מקבוצת הציונים הימניים והגזעניים בתוך "מפלגת השמאל" די לינקה שציירו את השלט.
הנה לינק
http://bak-shalom.de/index.php/2009/01/12/we-stand-with-israel-%E2%80%93%C2%A0bak-shalom-auf-solidaritatskundgebungen/
נקודה מעניינת, אבל התגובה לה, כרגיל מתמצית ביבבות וניתוחים עד דק במקום עובדות.
ישראל משתמשת בילדים לצרכי מלחמה, אך המידע מוכחש ומודחק ביעילות רבה, ולא במעט בסיוע ה"סמול" המפורסם. השאלה אינה איך מציגים את הפלסתינים (שהם ידאגו להסברה שלהם), אלא עד כמה מרמים את האזרח הישראלי, וזו צריכה להיות עיקר דאגתו של אתר זה והשמאל בכלל. למרבה הצער, הספין של להתבוסס בדמעות תנין על הערבים, עובד מעולה, כיון שהוא מתומרץ גם על ידי הממסד. צה"ל ממש לא נעלב, ולהיפך, אפשר תמיד להיתלות במאמר כזה כדי להראות שבישראל, בניגוד לאיראן נגיד, לא משליכים את הכותב לצינוק. בינתיים, הילדים המשמשים לצרכי מלחמה בישראל נותרים במחשכי האפילה של התודעה, ומי שמהין להגיד משהו מתוייג ביעילות מימין ומסמול. הכל זורם.
האם הכותב (או אחד מהכותבים האחרים באתר) היה מתרעם באותה המידה אם היה מדובר במורה בעל דיעות מהקצה השמאלי שהיה מטיף את דעתו בפני תלמידים בחינוך הדתי (למשל).
אולי זה הדמיון שלי, אבל נדמה לי שהיו מהללים אותו על אומץ ליבו ונחישותו.
זה לא נכון שהערבים יורים מתוך אוכלוסיית הילדים שלהם? אל אוכלוסיית הילדים שלנו?? מה מקומם אתכם לא הבנתי? שאומרים, רחמנא ליצלן, את האמת??? נישגב מבינתי.
אתם מוכיחים את הצביעות של השמאל הישראלי.
האם הבעיה היא תוכן הקריקטורה או עצם הפרסום שלה?
הקריקטורה עצמה היא לגיטימית לחלוטין. אין בה הסתה, והיא מבטאת את דעתו/ה של הצייר/ת – לא פחות ולא יותר. קשה להחליט אם מותר למורה להפיץ קריקטורה כזאת לתלמידים. השאלה היא מה האווירה הכללית בין המורה לתלמידים. אם המורה משתתף בוויכוחים פוליטיים עם התלמידים כשווה בין שווים אז אין בעיה. אם המורה מנסה להטיף את דעתו – זו גישה בעייתית. השאלה היא בעצם עד כמה התלמידים יכולים להגיב לקריקטורה כזאת בלי חשש. פעם הייתה מדיניות שעל-פיה אסור למורה להביע עמדות פוליטיות בפני תלמידיו. אחר-כך השתנתה הגישה, בטענה שמורה לא יכול לחנך לשיח דמוקרטי פתוח בלי להביע את דעותיו. אני מניח שמורה טוב צריך להיות מין סוקרטס כזה, אבל אני גם יודע שצריך לשמור את שתי הרגליים על קרקע המציאות.
לשמאל הישראלי ההזוי יש ציפיות נמוכות מהערבים, מה שאסור לאנשים "מערביים מפותחים" מותר לאנשי ערב, שכן מדבור בערבים שלהם מותר הכול.
מדובר בסוג של גזענות המאפיינת את האליטות במערב בכלל ובישראל בפרט.
שור
אחלה תמונה!
זה מראה באיזה עולם אנחנו חיים!
חיילי צה"ל שומרים על הילדים שלהם ומגינים עליהם אך חייל פלסטיני לא אכפת לו מילדיו כי הכל למען אללה מה זה משנה עם זה תינוק או ילד עם זה שלי או שלך העיקר שהם הקריבו למען אללה ונגד ישראל..
הדבר היחיד שיש לי להגיד זה מספיק להיות צבועים ותתחילו להגן על מדינת ישראל ולא על המצורעים האלה שרק רוצים במותכם ולא שתבואו להחזיק להם את התחת.. גועל נפש של אנשים..איך אתה יכול להכתוב דבר כזה נגד אנשים מהעם שלך?! לא סתם יהודים מתו ונרדפו במהלך כל ההיסטוריה כי אם אנו לא לעצמנו אז מה לנו? אם אתה לא בעד העם שלכם אז בטח שנמות ובטח שלא יהיו יותר יהודים בעולם..ישר כח תמשיכו ככה ונראה לאן בסוף נגיע..