המיתוס המשתלם של השוק הרציונאלי

יוסי דהאן

עד כמה שהבנתי מגעת, בדיסציפלינה הבעייתית המכונה "מינהל עסקים" , פרופסורים למימון נחשבים לכוכבי העל של התחום. אני זוכר שלפני מספר שנים קראתי שהמרכז הבינתחומי בהרצלייה רכש ארבעה פרופסורים למימון מאוניברסיטת תל אביב בסכומי העברה שלא היו מביישים את רומן אברמוביץ' האוליגרך הרוסי, בעליה של קבוצ הכדורגל האנגלית צ'לסי. סכומי הכסף הללו ניתן להעסיק את כל המרצים בפקולטה למדעי הרוח.

פול קרוגמן, בעל טור ב"ניו יורק טיימס" וחתן פרס נובל לכלכלה שספרו "כלכלה בימי משבר" יצא לאור בעברית בימים אלה, סוקר השבוע במדור הספרים של העיתון שני ספרים העוסקים בעולם הפיננסי. הספר החשוב מבין השניים, שלו מקדיש קרוגמן את מירב הסקירה הוא A History of Risk, Reward, and Delusion on Wall Street.  מחבר הספר הוא Justin Fox. הספר של פוקס, אינו מתמקד בטעויות ובשחיתות של הבנקאים בוול סטריט אלא בפרופסורים שאפשרו את השימוש לרעה בכלים פיננסיים בשם התיאוריה המכונה  efficient market hypothesis. תיאוריה שאנשי וול סטריט אימצו לחלוטין ושבתמורה זכו הפרופסורים בסכומי כסף אסטרונומיים. למודלים הפיננסיים המורכבים שתכננו הפרופסורים לפיננסיים על סמך התיאוריה הזו הייתה תרומה מכרעת בקריסה הפיננסית ובמשבר הכלכלי העולמי.

קרוגמן, מספר את ההיסטוריה של המודלים הללו שתחילתם בתיאוריה של כלכלן משיקגו בשם הארי מרקוביץ', שפיתח מודל נורמטיבי המורה למשקיעים מה הם צריכים לעשות על מנת להרוויח. מרקוביץ' זכה מאוחר יותר בפרס נובל לכלכלה. פוקס מתאר בספרו את הסוציולוגיה של בתי הספר למינהל עסקים וכיצד מי שלא השתייך למחנה התיאורטי החדש נחשב לאוייב. ההנחה המרכזית של התיאוריה אודות השוק היעיל היא שהשוקים הפיננסיים הקיימים מתנהלים למעשה באופן  כמעט מוחלטת ביעילות. קרוגמן ממשיך ומתאר את התפתחות התנועה זו והערצה של וול סטריט אליהם. חלק מהם חצו את מדשאות האקדמיה ונחתו בוול סטריט, כך למשל שני חתני פרס נובל לכלכלה מיירון שולס ורוברט מרטון, כוכבי על אקדמיים, היו שותפים לקריסתה של קרן הגידור  Long Term Capital Mangement, קריסה שכמעט גרמה לקריסת כל הכלכלה העולמית.

לתנועה הזו קמו מתנגדים, ביניהם הכלכלנים רוברט שילר ולארי סאמרס, שטענו שמשקיעים מתנהגים באופן בלתי רציונאלי שניתן לחזות אותו. אולם חברי הכת של תזת השוק היעיל יכלו גם למתנגדים אלו. האם המשבר הכלכלי הנוכחי והקריסה של התיאוריה תביא לבחינה מחדש של הנחות היסוד שלה? קרוגמן מפקפק בכך, לדעתו המיתוס, היפה, הנוח והמשתלם, אודות השוק הרציונאלי אינו עומד להיעלם בקרוב.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
תגיות:
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. סילק- רוד

    בעיתונות ה"פופולארית".

  2. שור

    אם שוקי ההון מנהלים באופן יעיל לחלוטין ושערי המניות או האג"ח תמיד משקפים את ערכם, אז איך אפשר להרוויח כסף ?
    הפעילות של סחרני מניות / אג"ח / מטבע / נכסים היא פועל יוצא של חוסר יעילות בשווקים והתנהגות לא רציונאלית של המשקיעים, אשר יוצרת הזדמנויות להרוויח כסף (או להפסיד).

    כל כך פשוט.

    שבת שלום,

    שור