מה חשוב ומה לא, על המצב החברתי
יום כיפור שלא כראש השנה או פסח אינו מועד אשר בו אנו נחשפים לתורים ארוכים במרכזים לחלוקת מזון, כי צריך לצום וזה ממש טוב גם לבריאות אז מי שנזקק יכול להסתדר בלי סלי מזון. אולי כדאי שיהיה יום צום כל שני וחמישי.
הדיון בנושא המדיני שמוביל לאף מקום או הדיון הכלכלי המדשדש במי אפסיים תופסים עשרות עמודים ושעות דיון בתקשורת, בעוד הדיון בנושא החברתי כמעט לא קיים אלא בהבלחים שתלויים בפרסום דו"ח כזה או אחר. העיתונים מלאים ללא סוף בפרטי פרטים של הפגישה המשולשת עד לרמה של חוזק לחיצת היד של אובמה עם נתניהו ואבו מאזן. המוספים הכלכליים מספרים בפרטי פרטים על אחד רייפמן שלפני שנים היה הגורו שלהם והיום הוא סתם עצור שחייב כספים בשוק האפור. כל יום אנו גם צריכים להיחשף לשערי הדולר, היורו העליות והירידות בבורסה כאילו אם לא נשמע על כך כל דקה משעות העירות שלנו חיינו ישתנו באיזה אופן.
לפעמים אני חובב אנלוגיות וחשבתי מה היה קורה אילו בכל יום היה מוסף בעיתונים שמדווח כל דקה על העלייה הירידה בשיעורי העוני, במספר המובטלים, במספר המפוטרים, במספר האנשים שויתרו על ארוחת צהריים, בשיעור האנשים שלא רכשו תרופות נחוצות, באלו שלא קיבלו את שכרם ובכלל משהו שלא נוגע למה שקורה בשוק ההון. אני בטוח שרבות ורבים יחשבו שזה ממש לא הגיוני. לי נראה לא הגיוני באותה מידה להיות מואבסים במספרים של מדדים כלכליים ומדדים של שוק ההון די חסרי משמעות שהפכו למה שמייצג את המציאות שלנו.
החודש פרסם הלמ"ס מספר דיווחים חשובים שזכו כרגיל לדיווח וכמעט לא לדיון. כי בעוד הבורסה היא חשובה מצבם של בני אדם לא ממש, כי או שהם אשמים ורוצים להיות במצב בו הם נמצאים, או שמצבם אינו נתון לשליטת בני אנוש אלא לשליטתה של כלכלת השוק וכאשר זו תשתפר גם מצבם ישתפר כך שאין ממש מה לדון בכך.
בכל קנה מידה המצב בישראל גרוע עד גרוע מאוד. ב-2001 33% מהילדים בישראל היו בסיכון לעוני לעומת 40% ב-2007. 27% מהילדים היהודים נמצאו בסיכון לעוני לעומת 73% מהילדים הערבים.
בשנת 2007 21% מבני 20 ומעלה ויתרו על מזון השיעור היה 14% ב-2003 עליה של 50%. ומדובר על 2007 אחרי 4 שנים של צמיחה כלכלית ועליות בבורסה ועוד דברים מרהיבים שקרו בכלכלה הישראלית.
בסקר הוצאות נמצא שההוצאות לנפש לבריאות הם 306 שקלים בחמישון הראשון ו-1110 בחמישון החמישי. אחוז ההוצאה מסך ההוצאות הוא 4.2% בחמישון הראשון ו-5.8% בחמישון החמישי. גם בהוצאה על חינוך ותרבות מתגלה אותה מגמה 759 בחמישון הראשון לעומת 2027 בחמישי. לעומת זאת על מזון ההוצאה של משפחה בחמישון הראשון היא 23.7% לעומת 13.8% בחמישי. בחמישון הראשון חצי מההוצאה הוא על מזון ודיור כך שלא נשאר הרבה לשאר הדברים. מחשבים יש רק ל-13 ממאה בעשירון הראשון לעומת 60 למאה ב-10. כאשר בוחנים משקי בית נמצא שיש מחשבים ב-49.3% ממשקי הבית בעשירון הראשון לעומת 91.4% בעשירי. חיבור לאינטרנט יש רק ל-27.6% מאלו בעשירון הראשון לעומת 87.6% בעשירי. הרבה נתונים שיראו לרבים משעממים אבל אותי משעמם באותה מידה לקרוא שמניה עלתה בשבריר של אחוז כזה או אחר כל יום.
בסקר הכנסות מוצאים שאי השוויון שהיה ב-1997 0.359 עלה ב-2008 ל-0.384 (ככל שהמספר גדול יותר אי השוויון גדול יותר).גם חלקם של שני העשירונים 9 ו-10 בהכנסה נטו עלה ב-1% מאז 1997 ובשני העשירונים 1 ו-2 ירד ב-0.4%. המגמה ברורה אי השוויון עולה וחלקם של העשירונים ה-9 והעשירי בהכנסות עולה וכך גם בעתיד אם ראש ממשלתנו יעמוד בדיבורו ויפחית עוד ועוד את מס ההכנסה.
בימים הבאים ידברו הרבה על חשבון נפש ועל עוד דברים שכאילו ברוח אבל לא יעשה הרבה כדי לשפר מצבם של אלו שחובה לשפר מצבם. אז עד התמונות הבאות של תורים במרכזי חלוקת המזון, יהיה זה בסוכות או בפסח, לא ממש ידונו בנושאים הללו ובטוח שלא יקבלו את ההצעה להוצאת מוסף יומי שדן בנושאים החשובים באמת. נפגש כאשר יפורסם דו"ח העוני.
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
כמה נכון כמה אמיתי אז איך בכ"ז משנים ? מהפיכה עכשו!
הרבה לפני שלום עכשו
לאלו שקוראים את העוקץ קל יותר להתחבר לניתוחים ולתחושות שלך איציק. חתך הקוראים של העוקץ אינו מדגם מייצג של אוכלוסיית ישראל ורובו אינו בעשירוני1-5.
במציאות רובנו לא ראציונליים. אנחנו מחפשים פתח ומוצא שלא לעסוק בדברים שכואבים ולוחצים עלינו, מראים לנו את פגיעותנו וחולשותינו ומדכאים את רוחנו.
העתונות ממלאת חלק מצורך זה בכך שמפנה זרקורים לארועים פוליטיים זניחים אך בעיקר לידוענים מסוגים שונים שהרכילות סביבם מוכרת (תקשורת).
לפי הנתונים שהצגת העוני בישראל עולה בהדרגה , הוא גם נראה בשטח, מורגש ביותר מדי משפחות שנאבקות על הקיום וגידול הדור הבא שאולי יוכל לצאת מהמעגל האכזרי הזה.
מה שמפתיע אותי בשנים האחרונות אלו ממצאים ממחקר שאני עוסק בו מזה עשור.
מדובר במחקר יזמות בהתהוות. זה מחקר בינלאומי GEM. בין כמאתיים משתנים שאנו בודקים מדי שנה במספר גדול של מדינות (46) יש משתנה שבודק את הנטייה של הנשאלים לשוויון בהכנסות.
הממצאים שלנו מראים ירידה עקבית ב"מדד השוויון" בישראל לעומת מדינות אחרות. ישראל היא אחת המדינות עם פערי הכנסות גדולים אבל מעבר לכך הממצא המדאיג הוא שיש כעין קבלה והסכמה באוכלוסייה הישראלית (שכוללת ישראלים וותיקים, ערביי ישראל, ועולי חבר העמים) למצב של חוסר שוויוניות זה. אם רבים מאוכלוסי ישראל , גם העניים שבהם, נותנים לגיטימציה למצב של אי-שוויון הולך וגדל, הולך ומתקבע, זה מראה עד כמה המצב חמור. חבורת "ההון והשלטון" לא צריכה להתאמץ מדי. המסרים שלה עברו ועוברים בתקשורת, בבתי הספר, במפלגות וברחוב: "אי שוויון הוא דבר טוב, הוא לגיטימי". מי שעושה כסף והרבה ולא משנה איך ובאילו שיטות עשה זאת- זוכה להערכה והוקרה ואז הוא דורש יותר הערכה והערצה כדי להעצים את הישגיו.
השאלה ה"חברתית" העולה מכאן היא כיצד לשנות את המסרים הרעיוניים-חברתיים וליצור להם אחיזה הולכת וגדלה בציבור. לא לאפשר לגיטימציה למצב של נחיתות ועוני מנוול לחלק גדול מהאוכלוסייה אל מול התעשרות חסרת מעצורים וגבולות מוסריים של מעטים! זה מצב לא לגיטימי שאסור לקבל אותו.
לעניות דעתי, הרוב המכריע של המעמד הבינוני נמצא בין הפטיש לסדן, אנו חיים בתודעה כוזבת – שני בני-זוג עובדים משרה מלאה ולא מצליחים לכלכל את משפחתם בכבוד, מה שמגביר את רמות הסיפים, שרובנו משלימים עם המצב כאילו הבעיה "אישית/פרטית" שלנו ולא ההתנהלות הפוליטית שממנה נגזר מצב עגום זה.
לסיום, גמר חתימה טובה
ותקוה גדולה למהפך רציני במצב החברתי.
הרשימה שלך הזכירה לי את השיר של להקת ציפור נדירה ואת השיר הנפלא שלה sympathy ואני מביאה בזאת המילים של השיר,ואולי יותר מאוחר להיכנס לעומק של מה שנקרא "מוסר אקזיסטנציאליסטי" מפני שזה מה שעומד לעניות דעתי בעוכרי החברה הישראלית.אבל קודם כל מילות השיר .
Now when you climb, into your bed tonight.
And when you lock and bolt the door.
Just think of those, out in the cold and dark,
`cause there`s not enough love to go `round.
And sympathy is what we need my friend,
and sympathy is what we need.
And sympathy is what we need my friend,
`cause there`s not enough love to go `round,
no there`s not enough love to go `round.
Now half the world, hates the other half.
And half the world, has all the food
And half the world, lies down and cries :We starve,
`cause there`s not enough love to go `round.
And sympathy is what we need my friend,
and sympathy is what we need.
And sympathy is what we need my friend,
`cause there`s not enough love to go `round,
no there`s not enough love to go `round
הערב בהופעה בישראל של ליאונרד כהן יישבו בבימת ה"מכובדים" רבים מ"שועי הארץ הקטנה שלנו". גם זה מה שכסף וגאווה מאפשר לאנשים שאולי לא שמעו על ליאונרד כהן אבל יגיעו להתחכך ולהריח את זנבם של מתחריהם/ חבריהם/ שונאיהם/מקושריהם.
אין כמו השיר Everybody knows להדגים את התופעה שאנו מדברים עליה:
Everybody knows that the dice are loaded…..
The poor stay poor,The rich get rich
That`s how it goes
everybody knows
Everybody knows that the boat is leaking
Everybody knows that the captain lied
ליאונרד כהן שר על המגיפה הנמצאת לפתחנו, ואנחנו יכולים לחוש בהתקרבה בלי שמץ מושג על התוצאות.
שתהיה שנה טובה ובריאה לכולנו.
ומה אפשר לעשות בינתיים למשל ביפו?
הנתון הנכון על מדד ג`יני הוא גידול מ-0.382 בשנת 2007 ל-0.384 בשנת 2008, ולא כפי שכתב איציק.
בנוסף א`, לפי הלמ"ס מדובר בשינוי לא מובהק סטטיסטי.
בנוסף ב`, בשנת 2006 עמד מדד ג`יני על 0.387, כלומר בשנת 2007 חלה ירידה (מובהקת סטטיסטית) במדד לאחר שנים רבות של עלייה.
הצמיחה בשנים 2003 עד 2008 הביאה לעצירת הגידול המהיר במדד ג`יני, וכאמור בשנת 2007 אף לירידה במדד.
מעניין שדווקא קיצוץ חד בקבצאות שנערך בשנת 2003, הביא לעצירת הגידול המהיר באי-שיוויון.
למה ומדוע ?
כי עבודה וצמיחה היא הדרך להקטנת העוני, לא קצבאות סעד שעשויות דווקא לעודד עוני.
שור
גם לטעמי, מתן קיצבאות לאזרחים שיש בכוחם לעבוד לתרום לחברה (ובמיוחד לעצמם) גורם הרס וחורבן לאזרח ומשליך גם על החברה –
"תן להם חכות ולא דגים" ומה שחשוב יותר, תגמל אותם בהתאם (לא ע"י קבלני כוח אדם אשר לא בוחלים בשום דרך להתעשר על חשבון "עבדיהם") – זו דרך אחת מיני רבות אשר עשויה להוביל לחברה אכפתית ובריאה.
בארה"ב החלוקה היא בין אלה שיש להם, ואלה שאוטוטו מגשימים את החלום ויהיה להם, אבל החלום אחד ויש הסכמה על הערכים (פחות או יותר)
במדינת ישראל מרוב שאנחנו בועטים בסיפור המשותף שלנו (ככל שהוא קיים,וזאת בעיה נפרדת) כבר אין סט משותף של ערכים.
האם פערים חברתיים זה דבר טוב ? רע? לאן אנחנו רוצים להגיע ? כל השאר הוא טקטיקה. את השאלה הזאת כבר לא שואלים ולכן גם לא עונים עליה. יואש צודק במאה אחוז