לא איכפת להם: קידום הנוער בת"א כפרויקט ניאו-ליברלי

עובד שאיכפת לו

ביום שלישי ה13 באוקטובר נערך בת"א כנס "אכפת",  שמה המחודש של המחלקה לקידום נוער בעיריית ת"א-יפו. התחושה ששררה בכניסה הייתה תחושה של מיאוס ושל בזבוז זמן. גם התפאורה יצרה אווירה של טקס פרסים או השקת מוצר חדש הרבה יותר מאשר כנס על בנושא "נוער, רחוב, אכפת". ואכן התברר כי לא רק הקנקן אלא גם תוכו מלאים בניאו-ליברליות בגוון היי-טקי חסר ביקורת ותפיסה חברתית.

הכנס, כיאה לכנס, נפתח בדברי ראש העיר ומנכ"ל העירייה שהרעיפו עוד שבחים על האכפתיות והחשיבה לאכפתיות (בהתאם ללוגו "המאוד מוצלח" אותו הדביקו למחלקה תמורת סכום מאוד לא צנוע, כמאה אלף שקל). התעלמותם של דוברי הפתיחה מהתמונה הרחבה שבה הם, המברכים על האכפתיות, יוצרים במקביל עוד ועוד נפשות הזקוקות לאכפתיות – ניתנת להבנה. הרי איך יזכירו את גזרותיהם כמו  גירוש משפחות ביפו ובכפר שלם, ההזנחה המתמדת של דרום העיר ותושביו וקיצוצים בחינוך בכנס המדבר על אכפתיות?

מנהלת המחלקה זיוה גב אי המשיכה  באותו קו במצגת הסבר, שלא כללה אף לא מילת ביקורת אחת על קיצוצים או הפרטה. להיפך, בדומה לשיווק מוצר, היא שיבחה הישגים דוגמת המקום הראשון בתחרות סרטי נוער או השתתפות בתערוכה בפריז וציינה כי היא רוצה לראות זכיות נוספות כאלו. כשהתייחסה לשקופית שהציגה את פילוח האוכלוסייה המשתמשת בשירותים על פי אזורים, העירה הערה סרקסטית בנוסח  "הנה אתם רואים ישנם גם ילדים ממרכז וצפון ת"א" מה שרק חיזק את התחושה שהיא אינה רואה את הבעיות החברתיות מאחורי המספרים אלא רואה בהן עוד סממן של נכשלות אינדיווידואלית, בהתאם לגישה הניאו-ליבראלית.

הכנס המשיך עם הרצאתו של היועץ ליצירתיות ולמיתוג, נעם מנלה, שהגיע כדי להסביר על דור ה-Y , הדור איתו נמנים הילדים שמולם מתבצעת העבודה, גילאי 25-13. עצם ההחלטה להזמין פרסומאי על מנת להציג ניתוח של האוכלוסייה, ולא סוציולוג נניח, תמוהה ומהווה דוגמה נוספת לעובדה כי ההתמקדות היא בנראות, התוכן פחות חשוב כנראה: בואו ונעשה פרסומת ל"אכפת" ,היה המסר הסמוי. בהרצאה כמובן שלא הוזכר כלל ההבדל המהותי בין תחום החינוך לתחום הפרסום. השוני הרב במטרות בכל אחד מהתחומים משנה בהכרח גם את הניתוח וגם את צורת הגישה לנוער.

הדובר הציג את דור הY כדור האינטרנטי הרוצה בשינוי, ובכך לא התייחס, כמובן, לעובדה שרוב האוכלוסייה איתה עובדים במחלקה לא שייכת למעמד הבינוני. כך, למשל, העלייה בהצטרפות לתנועות נוער כלל אינה נוגעת לאוכלוסיות ממעמד נמוך, כפי שפורסם ב-25 לאוקטובר במאמר ב"הארץ". תהליכי ההדרה שעוברים על הנוער בסיכון מביאים פעמים רבות לחוסר אינטגרציה עם ההגמוניה החברתית ואף לשנאה כלפיה ועל כן ניתוח כזה של נוער מודר הוא שגוי. דוגמה נוספת אותה הביא הדובר על ההתגייסות למען עולם אקולוגי גם היא מותרות של נוער האליטה, לא של נוער מודר ומדוכא. מהמסד ועד הטפחות ההרצאה הזו לא נגעה לחינוך ובוודאי  שלא לחינוך במחלקה לקידום נוער, חשוב לציין כי כהרצאה חיצונית הושקע בה כסף, שאולי היה יכול להיות מנותב לכיוון פורה יותר.

דובר החוץ השני, יובל דור, מלהקת העבר "הכל עובר חביבי", הגיע גם הוא בתשלום. למרות השוני מדבריו של יועץ המיתוג, גם הופעתו של דור משקפת את המגמה אליה שואפת המחלקה. הוא הוזמן להעביר מפגש מוזיקאלי חוויתי של תקשורת מקרבת, וכך לצלילי מוזיקת ישראל היפה ניסה האומן לבצע Bonding (חיבור) בין חברי המחלקה. הדמיון הרב בין המושב למעגלי העובדים המתופפים המופיעים על מסכי בנק לאומי, היה כבר מוגזם .האם באמת המחלקה לקידום נוער הפכה להיות עוד שלוחה של הקפיטליזם, חינוך מדור ההיי-טק?

ראוי לציין שהשירים, שהקהל התבקש להצטרף אליהם, היו רובם ככולם שירי האליטה האשכנזית ללא התייחסות לא לציבור המזרחי ובטח לא לעובדים הערבים שישבו באולם. פעם נוספת התגלה המרחק בין הראש לגוף המבצע: בעוד האחד מלמד לרב-תרבותיות ולרגישות תרבותית, השני מבצע את ההפך ומתעלם כליל מחלק לא מבוטל של עובדיו. לצד השירים דיבר  דור, בעזרת משחקי מילים בסגנון ניו-אייג' שטוח להפליא, על קשר ושקר (בשתי המילים האותיות .ש. .ק. .ר.) על אמון ואמונה, (שוב אותן אותיות כמובן) ונאמר אמן. עניין הקהל בו נמדד ביד היחידה שהונפה, כשנתבקשו היושבים לשתף במחשבותיהם.

הפיכת החינוך למסר שטוח בסגנון הניאו-ליבראלי הוא אינו דבר חדש, וביקורת רבה נכתבה על הנושא. מיתוגו של החינוך והפיכתו לעוד מוצר שוק גם היא אינה תופעה חדשה, אך היחס לעובדים כצרכנים כבר גובל בזלזול. לא מפתיעים כלל הקולות שנשמעו בתחילת הכנס, והעובדה שגיבוריו היו העובדים שפרשו ממנו ראשונים. הכנס השתלב במגמה הכללית אליה מובילים ראשי המערכת כבר זמן רב, ועל כן הגיע הזמן לבקש שינוי. האם "אכפתיות" פירושה להפוך את המחנכים לכותבי תוכנה, הצורבים את מוחו של הנוער בפרסומות? האם "אכפתיות" פירושה יצירת בתי חרושת לציונים, או בתי ספר כגופים המעצבים את החברה? האם "אכפתיות" פירושה יצירת שינוי בשטח, או עבודה על קליפה מהודרת? האם "אכפתיות" פירושה השקעת כספי הציבור בהפיכת המחלקה לקידום נוער לעוד חברת היי-טק או השקעתם בתכנים רלוונטיים?

אם מחלקת קידום נוער, המספקת הזדמנות שנייה ושלישית, פועלת בצורה ניאו-ליבראלית כל-כך בוטה, מצבו של שאר אגף החינוך בוודאי אינו מזהיר. האידיאולוגיה הניאו-ליבראלית מצאה דרכה לכל ספר, וכך גם נפל החינוך. החל ממשרד החינוך ומטה עד מחלקת "אכפת" בת"א-יפו. הראש כבר מלא כולו בג'וק הניאו-ליבראלי ההייטקיסטי שחיבורו לקרקע נתון בספק, כפי שכל כך בלט בכנס. הגיע הזמן לשנות את הכיוון ולהבין שכדי שיהיה אכפת,  צריך לשנות את הגישה, ראשית בראש.

הכותב הוא עובד במחלקת אכפת (המחלקה לקידום נוער) בעיריית תל אביב-יפו

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. ערן

    בנושא חצי קשור – איך עיריית תל אביב מנמקת את ההזנחה הבוטה והמובהקת (באופן אמפירי אובייקטיבי) של דרום העיר? את העובדה שבצפון כל שבועיים מקרצפים כביש ובונים מעגל תנועה חדש כאשר בדרום יש כבישים רעועים שלא נגעו בהם מאז שנות החמישים ואין אפילו מעגל תנועה אחד? את העובדה שלאחרונה הוסיפו רמזור מיותר לחלוטין בכניסה לשכונתו של חולדאי, תל ברוך צפון, בערך 20 מטר לפני רמזור אחר, כאשר הצומת של וולפסון-הרצל בפלורנטין חסר רמזור (אין מה לדבר על כיכר) ומהווה סכנת נפשות לכל מי שמנסע לפנות בו שמאלה (מוולפסון להרצל)? ומה לגבי אגף שפ"ע וכוח האדם המוקצה לנקיון הרחובות בצפון לעומת כוח האדם המוקצה סדרום (אם כי אני מודה שבהיבט הספציפי הזה אין לי נתונים מדויקים, בניגוד לסטטיסטיקה לגבי כיכרות ומצב כבישים הגלויה לכל)?

  2. מירו

    הם בסה"כ חגיגות זהות אשכנזית שעל חשבוננו ממשיכים לטפח זהות נאורה וליברלית, כמו בני נוער נאורים שעושים שנות שירות אבל בעצם תורמים לעצמם שנה של קייטנה בשכונות -כמו- ג`ונגל עם מגורים בזול וחוויות בעולם ילידי.כמובן שאחרי שנה הם הופכים לבורגנים ליברלים שחושבים שעניים אשמים במצבם (נו ברור הם "התנדבו" שם שנה וראו את טימטומם וחטאם הקדמון של העניים).

  3. יניב

    הצלחת בסיקור של אירוע אחד לתמצת את כל הרע והנורא בחיבור הבלתי נראה של ניאו-ליברליזם, חינוך, מדיניות מוניציפלית ומדיניות העסקה. כה מדכא…

  4. תל אביבי

    ערן,הכיצד?היכן תוקם בדיוק הכיכר?

    לעניות דעתי ה"גואל" לדרום העיר יהיה במסגרת פינוי-בינוי שתתבסס על כספים קפיטליסטיים ולא על תקציבים ציבוריים.

    מדובר בתהליכים שאחד הגורמים המרכזיים בהם זה ה"זמן".
    לצערי ולדעתי אין בד`כ קיצורי דרך.
    מה שנכון ויכול קצת לזרזם זה המודעות והאיכפתיות של מנהלי העיר שידחפו לכיוון זה.
    סיבה נוספת לדעתי הגורמת לשיכחה והשכחה של אזורים ואוכלוסיות ברמה סוציו אקונומית נמוכה זו השליטה בשטחים.

    אם תרצה ערן הרי שכיכר בוולפסון-הרצל עוברת דרך פירוק התנחלות יצהר,למשל,או עיר חומה.

  5. נינה

    חבל שלא סיפרת באותה הזדמנות איך פרקטיקת חובת המכרזים מחבלת בפרוייקט קידום נוער; איך מדי שנה, בגלל המאבק לזכות במכרז אינסוף משאבים מנותבים מהשקעה בבני הנוער עצמם להליך הבירוקרטי; איך מדי שנה חלה הרעה בתנאי ההעסקת העובדים בקידום נוער משום שעלותם של מנחים ורכזים בעלי ניסיון ומיומנויות "יקרה מדי" למכרז ולחצים שונים מופעלים על עובדים בכדי שיקבלו על עצמם הפחתות שכר; חבל שלא סיפרת ואולי עוד מישהו יעלה ויספר איך משרד החינוך בעצמו מתנכל למועסקים בקידום נוער; איך כבר אינם יכולים לקבל החזרי נסיעות; איך נגזלות ונחמסות מהם השתלמויות ואיך נפגע הפרוייקט החשוב והקריטי הזה באלף צורות. לו היית מפרט את כל אלו היינו למדים כמה שכלות ורוע לב אבל יותר מכל הרסנות לשמה מגולמים בתהליכי ה`התייעלות ` והמיכרוז. 

  6. נעמי

    יש לי נסיון של 10 שנים במאבק לשינוי בכפר שלם רבתי וזאת דוגמא להתמודדיות שניסינו לטרפד. התנהלות גרנדיוזית של טקסים וסיסמאות [ לכמה הרמות כוסית מטופשות הוזמנו] שבשטח לא קידמו כלום לא הבינו נכון את הצרכים בגלל פטרונות מנופחת ותקיעות בשבלונות ישנות מעוותות ומתנשאות.
    אני מודה לך על הכנות והחידוד של הבעיה. אבל ממה שנוכחתי הכלבים נובחים ושיירת זחיחות הדעת עוברת.

  7. רתם

    וחשוב ומשמעות הדברים מזוויעה. איזה ניתוק. איזו יהירות.
    ומירו גם צודק בניתוח שלו. ואפשר אחרי מיליוני שעות שעושי שנות שירות עשו, לשאול מה הן שינו במבחן התוצאה ואם הן לא שינו אז אולי הן מנציחות את הקיים ומשרתות את אותו הנוער שבא ל"ג`ונגל" ונעלם ממנו אחרי עשרה חודשים. אפילו שוכח על קיומו

  8. נחמן

    עושי שנת השירות מגלים עולם שלא ידעו שקיים, נחשפים למצוקות שחשבו שקיימות במדינות עולם שלישי, והחלק הכי קשה, הם נחשפים לתיעוב המובן שמרגישים כלפיהם המקופחים ולרמות הפערים. די טבעי שאחרי 10 חודשים רובם מעדיף להדחיק את מה שראה, להתחבא בבועה שלו, להסביר לעצמו שזה לא השיטה שדפוקה אלא העניים ולכן זה יישאר "שם". זה מנגנון הישרדות בסיסי. כמו שכתב העובד, התוכנה נצרבת, וככל שהמצב יותר קשה היכולת של צעירים בודדים שמגיעים מבחוץ להשפיע הולכת וקטנה.
    אל תאשימו את עלה התאנה במחדלים של הממסד.

  9. יפה ורדי

    שלום להם אנשים מקסימים
    קפעילת חינוך בקרית שלום דרם תל
    אני נתקלת ערב ערב בנוער המקסים שלנו שאנחנו כפעילם וכהורים מנסים לשמור אליהם .אבל זה לא הנושא אתם מדברים אל צקציב שהם קיבלו בזמן שבשכונת שפירא אל אותו סכום שהם קיבלו מנסים לסגור לנו את מרכז שקד שעוזר ותורם לבעיות שפתיות ורגשיות לאוכלוסיה החלשה שלא יכולה להרשות לעצמה לקחת לטיפולים פרטים את זה צריך לפרסם ולא לטאטא מתחת לשולחן

  10. רז

    העובד עלום השם ניתח בכישרון רב את האירוע ואת ההקשר הרחב בו האירוע הזה התרחש – המרחב הקפיטליסטי-שיווקי-מכירתי בו חוקי החיפצון חלים על כל אובייקט על כל פרקטיקה, אפילו המוסר עצמו.
    עם זאת, אני מאמין שמחלקת "אכפת" אינה מתנהלת במנותק מהחברה, מהארגון ומהתקופה. אין להאשים את המנהלת. אני לא חושב שהיא מבינה בכלל במה מדובר – עובדה שהפוסט שהיא הציגה בכלל התייחס לפן ה"ארצי" של הביקורת, לפן הביורוקרטי-ניהולי ולא לביקורת המוסרית שהיא זועקת מתוך הפוסט של העובד (שכנראה למד סוציולוגיה, הוא חדש יחסית במערכת, אינו מבחין בין הביקורת על החיים לבין החיים, ו…בעצם מספיק כי זה יכול לחשוף אותו).

    בעיריית תל-אביב-יפו, כמו שאוהבים להדגיש את החיבור המוזר הזה, מתהלכת רוח של שיווק ומכירה – אם אין לך לוגו, סיסמא ועשייה לפרסום, אתה לא קיים וייתכן שהתקציב שלך יקוצץ. זה חלק מהפרקטיקה במרבית הארגונים היום: מהעירייה הקטנה ביותר (בנות-ים בקרית ים, אמרתם?) עד לממשלה (חיסונים נגד שפעת "החזירים"? אמרתם שוב) ושאר הארגונים כולל כל ה-NGO למיניהם, עמותות וזה יורד עד לתא המשפחתי ולפרט הבודד (פייסבוק, טוייטר, פוליטיקה של זהויות ועוד). במרחב הזה, נמכרים האובייקטים השונים באמצעות שיווק, הכל מופרט ומה שלא מנוהל ביחסי הכוח של השיווק לא מתקיים ב"מציאות".
    אנחנו עוסקים בהצגת העצמי והעצמנו ובמקביל הביקורת הטבעית, האינסטינקטיבית, ההתנגדות האנושית נשחקת ונעלמת. אם יש שיווק ופרסום אין מהפכות ואין אלימות (וגם אם יש אין וגם אם אין יש). זהו מנגנון טישטוש, הסוואה ועירפול באמצעותו נקבע המחיר של הסחורות ללא קשר לעבודה המושקעת, לביקוש ולהיצע.
    הערה לסיום: כשמטפלים ב-3,000 איש אין בזה סטטיסטיקה יש בזה טיפול בכל אדם ואדם. איך שנתון סטטיסטי בדיוק קשור לעניין. אילו חוקים סטטיסטים חלים עלך 3,000 איש? אשמח לתשובה מאירה עיניים…