איזו שיטה כלכלית נהדרת

איציק ספורטא

לפני יומיים פורסם סקר שערך ה-BBC ב-27 מדינות במלואת עשרים שנה לנפילת חומת ברלין. הסקר ברובו התרכז בעמדות לגבי השיטה הקפיטליסטית. נמצא שרק 11% מהמשיבים חשבו שהשיטה פועלת כהלכה לעומת 23% שטענו שהשיטה פגומה ויש להחליפה, 51% טענו שיש בעיות בשיטה ושאפשר לשפרה באמצעות רגולציה ורפורמות.

הסקר זכה לכיסוי תקשורתי מזערי כי באמת הנושא אינו ממש חשוב, חשוב יותר לבזבז ימים בדיונים על מס המים, או על פגישה חסרת טעם בין ראש הממשלה של ישראל לנשיא ארה"ב, או דיון בלתי נגמר בקורותיו של צ'יקו תמיר, או בעוד איזה נושא סתמי שימלא את הדקות והשורות כדי שהאזרחים לא יחשבו חס וחלילה שיש דרך אחרת ושהם לא לבד בעולם. כך שגם לאחר משבר כלכלי שהיה צריך להוכיח לכל שמשהו אינו פועל לא ייווצר המצב החברתי והפוליטי שידרוש לפחות שינויים מפליגים בשיטה.

מי שעוקב אחרי עמדות הציבור יודע שבנושאים רבים עמדות הציבור שונות מהותית מהאידיאולוגיה המובילה את המדיניות הכלכלית. אזרחים גם בישראל רוצים מעורבות גדולה יותר של הממשלה בנושאים חברתיים כמו חינוך ובריאות, חלוקת הכנסות ושליטה בתעשיות חשובות. בסקר הנוכחי נמצא ש-67% מהמשיבים אמרו שעל הממשלה להיות פעילה יותר בתחום חלוקת הכנסות ולגרום לכך שתהיה שוויונית יותר, אפילו בארה"ב השיעור של אלו המסכימים לכך הוא 41%. 47% השיבו שעל הממשלה להיות בעלים או לשלוט בדרך אחרת על תעשיות חשובות (כמובן שיש שונות בין המדינות ומי שמתעניין/ת י/תאלץ לעין בדו"ח).

גונבה שמועה לאוזני שרבים מהמשיבים על הסקר חיים במדינות דמוקרטיות ובמדינות כאלה עמדת הציבור צריכה לקבוע את מהלך העניינים גם הכלכלי. מתברר שלא כך הוא. למה? במידה רבה כיון שהמערכות הפוליטיות אינן מייצגות את הציבור. לדוגמה במדינת ישראל אין אף מפלגה שמאמצת את העמדה שיש צורך במעורבות גדולה יותר של הממשלה ובטח לא מפלגה שמאמצת את הגישה הרוצה בהחלפת השיטה הקיימת. נניח שעמדות אזרחי ישראל דומות במשהו לממוצע שהעמדות של אזרחי המדינות שהשתתפו בסקר אזי כמעט 75% אינם מיוצגים במערת הפוליטית, ממש דמוקרטיה לתפארת.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
תגיות:
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. נבג

    שלום איציק

    מדוע לדעתך אין מפלגות בישראל שקוראות להגדלת המעורבות הממשלתית? מה לגבי מרץ? מה בנוגע לחד"ש? הייתי אומר לגבי חד"ש שהיא אפילו בעד החלפת השיטה הקיימת, אם כי היא נזהרת מאוד, ובצדק, מהשימוש במושג `קומוניזם` או `סוציאליזם`, כדי לא לעורר שדים.
    שאלה אחרת היא מדוע אין האזרחים מצביעים למפלגות אלה. אבל לא ניתן לומר שאין מפלגות שקוראות להגדלת המעורבות הממשלתית בתחומי הכלכלה והחברה.
    מעבר לכך, מסכים עם כל מילה שאמרת לגבי היעדר דיון רציני בתקשורת בעניינים אלה והעיסוק המתמשך של אמצעי התקשורת בדברי הבל במקום לעסוק בבעיות האמיתיות.

  2. איתי

    פשוט יותר מפשוט.

  3. נתן.

    הסקר האמיתי נערך בגרמניה לפני מספר שבועות ובו ניצח הימין הכלכלי בעוד המפלגה הסוציאל דמוקרטית חטפה תבוסה.