קרנות הפנסיה החדשות מתעשרות על חשבון העמיתים

מרכז אדוה

בימים אלה עסוק שוק הפנסיה בהמלצות ועדת חודק, שהמליצה להדק את הרגולציה על השקעות  כספי הפנסיה בשוק ההון. הדיון מתעלם מן העובדה שההפסד הגדול ביותר נגרם לעמיתי הקרנות החדשות עוד לפני ששקל אחד מכספם מגיע לשוק ההון – בגלל האישור שנותנת הממשלה לחברות הביטוח המנהלות את הקרנות לגבות דמי ניהול גבוהים.

מסמך שמפרסם היום מרכז אדוה מעלה כי ב-2008 עמדו ההכנסות מדמי ניהול של קרנות הפנסיה החדשות והכלליות על 604 מיליון ש"ח – כמעט פי שניים מאשר ב-2005. מתוך הכנסות אלה, 150 מיליון ש"ח נותרו כרווח בידי חברות הביטוח. במלים אחרות, 25 אגורות, בממוצע, מכל שקל של דמי ניהול שחברות הביטוח קיבלו בשנת 2008 נותרו בידיהן כרווח.

דמי ניהול מבטיחים לחברות הביטוח הכנסה נאה גם בתקופת משבר, בהיותם מבוססים על שיעור קבוע מתוך ההפרשה החודשית של העמיתים (עד 6%) ועל שיעור של עד 0.5% מסך הצבירה.

מי שאינו מצוי בחישובים פנסיוניים עלול לטעות ולחשוב ששיעור של 0.5% מן הצבירה הוא סכום פעוט. אבל חישובים שנעשו מראים כי מדובר בשווה-ערך של 11.6% עד 12.7%, בממוצע, מן ההפרשה החודשית. אם נוסיף לכך את ההפרשה החודשית – עד 6% – נמצא כי דמי הניהול מסתכמים בקרוב ל-20% מסך ההפרשות של העמיתים.

  

על שני אלה יש להוסיף את עמלת הניהול החיצוני, שחברות הביטוח משלמות ליועצים עבור השקעות בחו"ל. בעבר נכללה עמלה זאת בדמי הניהול, אולם מאז 2005 היא מוטלת על העמיתים. אלה, מצדם, כלל אינם מודעים לעובדה, שכן עמלת ניהול חיצוני אינה מופיעה בדו"חות התקופתיים שהם מקבלים. ב-2005 גבו שתי הקרנות הגדולות, מבטחים החדשה ומקפת אישית, סך של 11.2 מיליון ש"ח כעמלת ניהול חיצוני; שנתיים מאוחר יותר, ב-2008, היה הסכום גדול פי 4 – 41.5 מיליון ₪.

הרגולציה על השקעות כספי הפנסיה חשובה, אך חשוב לא פחות להקטין את דמי הניהול, הנוטלים קרוב ל-20 אגורות מכל שקל שהעמיתים ומעסיקיהם מפרישים לקרנות הפנסיה.

למסמך המלא לחצו כאן.

את המסמך חיברו סאפא אגבריה, ברברה סבירסקי ושלמה סבירסקי.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. זאב שפיר

    אין הרבה מה לתרום בתחום האינפורמטיבי הכל נאמר במאמר המצויין.
    העצוב הוא כיצד נגרע/נגזל חלק כה נכבד של הזיעה המאמץ והכישרון של האדם העמל שחוסך ליום סגריר.
    זהוא הקפיטליזם החזירי במיטבט/מרעו שמשקף את העקרון של רוומ תידי למי שמנהל את ההון ולא רק כמו שנהוג בד"כ לבעל ההון. הרי בעלי ההון הם החוסכים וראו פלא (ממש לא) הכסף זורם למי שמנהל את הונם של אחרים גם כשיש רווח וגם כשאלה גורמים להפסד.נו,מה יש כבר עוד לומר.רק לנסות להזהיר אחרים. (מה האלטרנטיבה?היש בכלל? צריך לשאול את עורכי המחקר)

  2. דב בינדר

    צריך לבדוק איך עובדות קרנות פנסיה במדינות אחרות ובעיקר במדינות סוציאל-דמוקרטיות,אני לא בעל מקצוע ולא בקי בנושא אבל להערכתי מה שטוב בשבדיה ובדנמרק טוב גם כאן.ואולי כדאי להלאים בכלל את קרנות הפנסיה ולקבוע פנסיה צוברת דרך הביטוח הלאומי שתשלם פנסיות כאלו שניתן לחיות מהן לעת זקנה ברווחה,לא סכומים מגוחכים כמו כאן ובארצות הברית אלא כמו באוסטריה למשל ששם הפנסיונרים מקבלים מביטוח לאומי פנסיה שניתן לחיות ממנה בכבוד והרבה פנסיונרים שם מחזיקים מכוניות ונוסעים לחו"ל לחופשות והכל מהפנסיות.

  3. נפתלי מדר

    נו אז מה אני צריך לעשות בתור לקוח של חברות הפנסייה.