הַמִּזְרָח אֶל הַשָּׁלוֹם - מדור השירה באסטה
לזכרו של פרופ' שלמה אלבז
הִתְמַהְמַהוּ מֵי תְּהום, רָמוּ
לְהַפְקִיחַ לֵב מֵעַיִן, קָמוּ
אֶל חוֹמוֹת אָחִים דּוֹמְמוֹת,
עָמְקוּ בְּהָרִים, עָבְרוּ בְּעָרִים,
שָׁאֲלוּ בַּשֵּׁמוֹת, חָקְרוּ בַּנְּשָׁמוֹת
וּמְצָאוּהוּ לִשְׁלֹמֹה, שְׁאֵר-רוּחַ,
תָּנָ"ךְ מִקֶּדֶם דּוֹרוֹת פָּתוּחַ,
אוֹר חָכְמָה בְּשָׂדֵהוּ זָרוּעַ,
פִּיו מֵפִיק מַרְגַּלִּיּוֹת יָפוֹת
הַמְּקָרְבוֹת מֵעוֹשֶׁר שָׂפוֹת,
לַחֲשׁוֹ דִּבְרֵי טַעַם וָסֵבֶר,
לְרֹאשׁוֹ עַטֶּרֶת אֵם וָעֵבֶר,
לְפָנָיו הוֹלֵךְ, לֹא נֶחְפַּז שְׁמוֹ
וְאֵינוֹ מַחֲזִיק טוֹבָה לְעַצְמוֹ,
רַק פּוֹתֵחַ בַּמַּחֲשָׁךְ שַׁעֲרֵי מִזְרָח,
דַּלְתוֹ דַּעַת בְּנֵי מָקוֹם תְּשַׂמַּח
וְכַשֶּׁמֶשׁ בַּשָּׁמַיִם צֶדֶק תְּאָרַח,
רוֹדֵף שָׁלוֹם אַךְ מֵאֶרֶץ יִצְמַח,
עוֹשֶׂה שָׁלום עַל יִשְׂרָאֵל וְעַל אָח.
את שלמה אלבז הכרתי כסטודנט שנה א' באוניברסיטה העברית. שלמה נהג להגיע לכנסים של "התכנית להכשרת מנהיגים בערי פיתוח" הן כמרצה והן כמשתתף מן המניין. לצד מומחיותו האקדמית בשפה וספרות צרפתית, ואהבתו הגדולה לתנ"ך, הוא היה בקיא גם בהיסטוריה החברתית ובתהליכים פוליטיים בישראל. הוא כאב את העוולות החברתיות ושאף לחולל שינוי לשיפור המצב החברתי. שלמה הצליח לעבור בטבעיות מעולם האקדמיה לכדי הזדהות עם מנהיגים של מאורעות חברתיים גדולים כמו: מרד ואדי סאליב, מחאת הפנתרים השחורים והפעילות התרבותית וחברתית של תנועת "האוהלים" ולחיות ביניהם בגובה העיניים. מכיוון ששלמה לא אהב לשקוע בניוון התסכול, הוא גילה עניין רב במנהיגים הצעירים של ערי-הפיתוח והיה מלא אמונה בכוחם להנהיג את השינויים בכלל תחומי החברה ובמיוחד בנושא השלום. באותה תקופה של ראשית שנות השמונים מעטים היו שקשרו בין בעיות חברתיות לקידום תהליך השלום ושלמה היה, לעניות דעתי, הנחשון שהעז לקפוץ למים הבלתי מקובלים דאז וטען שבכוחם של המזרחיים להנהיג את תהליך השלום ולתרום לפיוס המיוחל בין עמי האזור, מה שזרע בהלה בקרב השמאל האליטיסטי דאז. שלמה הביע לא מעט רתיעה מן הנהירה של המנהיגות אחרי ערכים נפסדים ואחר חיקויים של "התרבות הפסוודו מערבית" וסבר ששלום וחברה יצעדו יד ביד אם תהיה הכרה והערכה תרבותית הדדית, ואם יופסק הזלזול והמיאוס המטמטם חושים כנגד כל מה שקשור בערביות. שלמה אהב את הערביות והיה הומניסט במלוא מובן המילה. בראשית שנות השמונים הוא הקים את תנועת "המזרח אל השלום" והוביל אותה במשך שנים. אין לי ספק שהאבן הגדולה אותה השליך שלמה אל הים המנוכר והאנטי חברתי-ערבי, נתנה לגיטימציה להקמת "קדמה", "הקשת הדמוקרטית המזרחית" ולארגונים חשובים אחרים שהפכו להיות בבחינת מעגלי צדק מתפשטים כאדוות בים. עבורי שלמה היה מנטור ודמות להערצה, איש מלא רוחניות, אוהב אדם, בעל יכולת הקשבה, נמרץ לעשות וכפי שהנרייטה סולד היטיבה להגדיר מנהיג, הוא ידע ל"חלום חלומות נשגבים ולתרגם לשפת מעשה וכמו ויקטור הוגו הוא האמין ש"אין כמו חלום כדי ליצור את העתיד".
לשליחת שירים וסיפורים קצרים למדור "באסטה": bastabasuk@gmail.com
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
שלמה אלבז כיבד את מדרשת אדם, המדרשה לחינוך לדמוקרטיה ולשלום ע"ש אמיל גרינצוייג בנכוחותו בכל פגישות העמותה השנתיות.
בנועם שאין שני לו הוא הביע את תמיכתו בפעילות העמותה בעיירות הפיתוח בתחום החינוך לדמוקרטיה ולשלום.
זכרו שמור עמנו.
אוקי מרושק,
מנהלת חינוכית,
מדרשת אדם.
יפה שוררת ודרשת. חזק ואמץ.
ציון זוהר
האם באמת אי אפשר לשבח מישהו בלי לגנות אחרים? הכרתי היטב את פרופ` שלמה אלבז בשנות השמונים. פעלנו יחד במסגרת "המרכז לשלום". המחשבה שיביא מזרחים רבים לשותפות מלאה אתנו במאבק על השלום היתה מעודדת. למרבה הצער לא היתה ההצלחה רבה. אבל אני יכול להרגיע את הכותב – שהרי אני מן הסתם שייך בעיניו ל"שמאל האלטיסטי" – שאיש מאתנו לא נבהל משלמה אלבז. מדוע היינו צריכים להיבהל? שלמה לא היה אדם מבהיל, דיבוריו היו בנועם, הליכותיו בידידות ובכל מקום הוא חיפש לא אויבים כי אם ידידים וחברים.
אשר למחשבה שרק שותפות תרבותית ביני נו לבין העולם הערבי תביא שלום, אני חולק על דעתו של הכותב. שלום צריך ויכול לשרור גם במקום של הבדלי תרבות ואפילו ניכרים. ירשה לי הכותב לבחור את מקורות יניקתי התרבותית כראות עיני. אני בוודאי ארשה לו לבחור את מקורותיו שלו. אבל אם הוא מוכן להיות שותף (שווה-זכויות וחובות) במאבק על השלום – וגם על השוויון החברתי! – אהיה ברצון וללא בהלה שותף עימו, חרף העדפותינו התרבותיות השונות.