על עזרה וביזה

איציק ספורטא

 

כבר שבוע עבר מאז רעידת האדמה בהאיטי ואני מתקשה לראות את התמונה הכללית. אני שומע דיווחים ברדיו, רואה כתבות בטלוויזיה וקורא כתבות בעיתונים ועדיין לא יודע עד כמה תושבי האיטי מקבלים את המינימום הנדרש כדי לשרוד. שומעים הרבה על בית החולים הישראלי ועל הצלת בודדים שנותרו מתחת להריסות, אבל לא שומעים, רואים או קוראים על מידת העזרה המגיעה בפועל לתושבים. ידוע שמאות אלפי בני אדם נזקקים לתרופות, מים ומזון שלא לדבר על מגורים, כמה ממאות האלפים הללו קיבלו משהו מהעזרה החיצונית?

כיון שלא מדווח על כך, סביר שיש מערכות רבות של עזרה שמגיעה ממקורות פנימיים. למשל, בכתבה אחת תואר בעל משאית מים שמגיע ומחלק מים לאנשים המתגוררים, אני מקווה שזמנית, באחד הפארקים בעיר. באותה כתבה נאמר שעל אף הצפיפות לא נצפתה התנהגות פרועה וכוחנית ולא נראו נושאי נשק שמשליטים טרור.

כאן אני מגיע למשהו שמקומם אותי והוא המספר הגדל של התייחסויות לביזה בעיר. בעיקר כיון שיש התייחסות למוצרים פיזיים, כי רק אותם בוזזים, כבעלי משמעות גדולה יותר מאשר, אפילו, חייהם של בני אדם. כלומר, זכות הקניין גוברת על הזכות לחיים. אדם צריך לשמור על הזכות הזאת מכל משמר כדי שחס וחלילה לא תהיה אנרכיה, גם אם אין לו מה לשתות ומה לאכול. אדם צמא אמור למות מצמא ואדם רעב לסבול רעב כדי לשמר רכוש של מישהו אחר.

כמובן שכל מי שלוקח מה שאינו שלו אינו עושה זאת רק למטרות הישרדות, יש כאלה שכבר מתכננים את העתיד הכלכלי שלהם ולוקחים מכל הבא ליד ואחרים שתמיד חיו במחסור המנצלים את המצב כדי לאגור משהו. הבעיה העיקרית היא שבעלי הזרוע יכולים להשתלט על יותר משאבים ואז לנצל את זאת כדי לצבור יותר רכוש וממון, כך שגם הם רואים בקניין, גם אם הם הגיעו אליו באמצעות אלימות, כחשוב יותר מהצלתם של בני אדם אחרים.

בהתייחסויות לנושא, איני רואה שמבחינים בין לקיחה לצורך הישרדות לבין גניבה לצורך שיפור במעמד הכלכלי העתידי. חוסר ההבחנה הזה יותר מראית עין של ילידים שלא יודעים איך להתנהג וזקוקים לניהול מלמעלה באמצעות כוח צבאי. אילו היו מספקים את צורכי החיים הבסיסיים בכמות מספיקה היה אפשר להבחין בין שתי הקבוצות הללו ולפעול כדי שהאלימים והכוחניים לא ישתלטו על מה שאינו שייך להם. בינתיים לא נראה שהמצב הוא כזה ולכן הדיבור הגורף על ביזה אינו במקומו.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. איש

    ההיסטוריה העגומה מראה שמכל משבר שכזה, בעלי הכוח וההון יוצאים מחוזקים והשכבות החלשות רק נחשלות עוד.
    באסון כה גדול, עדיף שמשפחה עניה ששרדה תיקח מקרר מחנות שבעליה נהרגו ולא הבנק שיבוא עוד חודש לגבות את החובות המגיעים לו, ללא שום התחשבות במצב

  2. שרגא עילם

    ברור שהדיווח הישראלי לוקה בחסר, אבל אין זה מפתיע בנתוני המוצא הקיימים. זו אבל לא הנקודה המרכזית. זה שקוף שהמטרה המרכזית של המשלחת הישראלית היא לתרגל בתנאי אמת אמצעי חילוץ לאסונות דומים בישראל ולהוכיח לעולם את הטכנולוגיה המתקדמת הישראלית בשטח החילוץ. זה לא רק מקדם מכירות אלא ניסיון לשפר תדמית. כמו שעקיבא אלדר אבל ציין, מעניין שכל האמצעים המשוכללים האלו לא באו לידי ישום במצב הדומה לרעידת אדמה שנוצר ברצועת עזה.

  3. מאור מלחי

    לשרגא עילם: גם בזמן עופרת יצוקה פונו פצועים וחולים פלסטיניים לבתי חולים בארץ. מד"א גם הקים בית חולים שדה בארז.
    http://news.walla.co.il/?w=//1419822

    לאיציק ספורטא- לי מפריע שאפשר היה לשלב במאמצי החילוץ וההצלה גם בסיס לשקום כלכלי: למשל, להעסיק עובדים מקומיים (שכר מקובל של 2 דולר ליום!) בעבודות פשוטות במקום להטיס חיילים ומחלצים מערביים מהצד השני של העולם. אפשר היה לצוות לכל שוטר 5 "עובדי קבלן" שמקבלים 5 דולר ליום להילחם בבוזזים עם מקלות- ועדיין זה זול יותר מחייל מערבי, שמקבל כ- 50 דולר ליום. מאמץ החילוץ וההצלה היה יעיל יותר (הרבה יותר ידיים עובדות, גם אם לא מיומנות), היו פחות צעירים מובטלים ברחובות, והכלכלה המקומית היתה מרוויחה,

  4. אבי

    לא ברור לי מה כמות הכסף שישראל בדיוק תרמה לשיקום האיטי? מיליונים? עשרות מיליונים? כמה אלפים בודדים?

  5. שרגא עילם

    פרופ` דונחין בוודאי מתמצא בעיניין יותר ממני ולכן אני ממליץ לקרוא מה שהוא כתב בוואיינט. זה מסביר בין השאר גם את התמקדות הדיווח על המשלחת הישראלית.

    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3836494,00.html

    יחסי ציבור במקום הצלת חיים

    במקום בית חולים שדה עדיף היה לשלוח להאיטי בתי שימוש ניידים, אך הם לא מצטלמים טוב. משלחות ישראל לאזורי אסון הוכיחו כי פעילותן היתה לשווא

    יואל דונחין
    פורסם: 19.01.10, 12:04

    אבל כנראה שדקת שידור בטלוויזיה חשובה לעין ערוך מכל שיקול אחר, ולמעשה ישראל משתמשת באסונות כשדה אימון לחילוץ וטיפול רפואי. לאחר שבועיים, כך נמסר תוחזר המשלחת ארצה. אך כדי שייעשה שימוש אפקטיבי בבית חולים שדה, נדרשים עוד חודשיים-שלושה. בכך המשלחות הישראליות לא יוכלו לעמוד. בינתיים, שלטים גדולים ששמה של המדינה מתנוסס עליהם, מוצבים רק במתחם הסיוע הישראלי בהאיטי.

  6. מרדכי

    מעניין לראות את התנהגות האוכלוסיה במקרה אסון,ככל שהאזרחים במדינה משכילים יותר התנהגותם אחראית יותר