פורט או פרנס: עיר לבנה-שחורה
נציגי המשלחות הבין לאומיות שהגיעו לפורט או פרנס הצטיירו בעיני רבים כמושיעים, אבל האמת היא שרק מעטים מבניהם רשאים לנכס לעצמם את הילת המצילים, לפחות במהלך עשרת הימים הראשונים לאסון שפקד את תושבי האיטי, כפי שראו עיני.
בשדה התעופה של פורט או פרנס התמקמו עשרות משלחות מכול רחבי העולם ואיתם יחידות חילוץ והצלה, תרופות, מים ומזון. הרכבת האווירית של המטוסים והמסוקים שנחתו שם הבטיחו במבט ראשון כי הפעם יגיע הסיוע ליעדו בזמן הנדרש להצלת חיים.
אולם בפועל בזבזו נציגי המשלחות זמן יקר ביצירת תנאי מחייה נוחים עבור המשלחות עצמן, ההתארגנות נמשכה ימים ארוכים ובמהלכה תוכננו תוכניות, הוקמו חיבורים לחשמל ולאינטרנט ואפילו מכונות אספרסו טרחו והציבו בחלק מהאוהלים המתוחים והנוחים שהובאו לשם.
במקום להתמקם במהירות באזור האסון הוקם בשדה התעופה שטח סטרילי שנראה במהרה כמו כפר אולימפי ססגוני שדגלי העולם מתנופפים בו.
לנגד עיניהם הכלות של תושבי האיטי הנואשים הוקמה בפרוורי בירתם שבשדה התעופה שכונת יוקרה שהכניסה אליה אסורה עליהם. חיילי יוניפי"ל חמושים הציבו שריוניות בשערים ומנעו מאנשים רעבים שביקשו מים ומזון מלהיכנס אל שטחם. במשך שמונה ימים תמימים מאז הרעש נערמו בשדה התעופה מחסני מזון ענקיים, אולם שערי שדה התעופה לא נפתחו והמזון לא חולק. בעוד שאלפי בני אדם קבורים מתחת להריסות בתיהם דיווחו כלי התקשורת על פעולות הצלה שהצטלמו היטב כאילו הן מתקיימות בכול מקום. במציאות מרבית תושבי פורט או פרנס נאלצו בעיקר לסמוך על עצמם וחפרו בידיהם על מנת לנסות להציל את יקיריהם ואת מעט רכושם.
בעיר הלבנה שהתמקמה בשדה התעופה קיימו מדי יום נציגי המשלחות דיונים קדחתניים. הנושא המרכזי שלהם היה הבטיחות, של המשלחות עצמן כמובן. הגיעו שמועות על ביזה ועל כן, כך הוחלט, יציאת משלחות רשמיות ללא אבטחה אל העיר אינה מומלצת.
עשרות משלחות שלא נתקלו בעצמן באלימות אבל הוזנו במידע מוגזם ששידר ה סי אן אן החליטו כי תושבי העיר הרעבה עשויים לתקוף את המסייעים להם, ולכן, ביטחונם שלהם עצמם קודם לרעב התושבים. משלחות סיוע שכוונותיהם, יש להניח, היו להועיל, ישבו בחוסר מעשה ולא הורשו להיכנס אל העיר השחורה והנואשת.
מי יכול לומר כי לנוכח האסון שפקד את תושבי האיטי פריצה אל מאגרי מזון יכולה להיחשב כביזה, מי מאיתנו לא היה מנסה להביא אוכל או מים ליקיריו הגוועים בצמא? וזאת בשעה שהמזון ממתין במחסנים ואין שום יד מכוונת שתורה לבצע את העבודה שלשמה הגיעו לשם.
בניגוד למשלחת הרשמית של צה"ל שמיקמה את בית החולים באזור סגור ומגודר, המשלחת הרפואית הישראלית שאליה הצטרפתי, התמקמה מיד וללא שום חשש באצטדיון שהפך בין לילה למחנה פליטים ענק ושאליו זרמו מידי יום מאות פצועים מכל רחבי העיר. אחיות ומתנדבים תושבי העיר נטלו חלק במערך הרפואי שהקימו אנשי הצוות בראשות ד"ר אפרים לאור.
במהלך עשרת הימים ששהינו בליבה של העיר, איש מחברי למשלחת ואף חברי משלחות אחרות שפגשתי, לא יכול היה להעיד על אירוע אלים אחד, להפך, תושבי פורט או פרנס היו אסירי תודה.
מנגד לא ראינו כלל כלי רכב של הצלב האדום נעים ברחובות העיר החרבה או גרגר אחד של אורז יוצא משערי העיר הלבנה במהלך השבוע הראשון.
רק ביום השמיני הואיל צבא ארצות הברית לשחרר את המזון שנאגר במחסנים, בקבוק מים קטן לאדם ומנת קרב צבאית אחת למי שהצליח להגיע אל אזורי החלוקה.
כוחות מרינס חמושים השתלטו על אזורי החלוקה במהירות, כמו במלחמה. מסוק נחת, פרק את מטענו והסתלק באותה מהירות שבא. בדיוק כמו בעיראק.
חיילי מרינס ממותגים במדים מנומרים ומישקפים כהים כיתרו ביום השמיני את פתחי בתי החולים בשריוניות כמו בסרט הוליוודי, הכניסה לשטח בית החולים נאסרה, קרובי משפחה שביקשו להיכנס התגודדו מול השער מתחננים לשווא להתיר להם להיכנס כדי לבקר את יקיריהם. על צריח השריונית ניצב חלקו העליון של חייל אמריקאי, נשקו מכוון אל הקהל.
"אולי את יודעת," שאל אותי תושב מקומי כשצפינו בחיילים החמושים בשערי בית החולים, "למה הם פוחדים מאיתנו? הכול כאן הרוס, אנחנו בסך הכול אבק שמנסה לשרוד, ממה יש להם לפחד כל כך?" התשובה לכך הייתה די פשוטה: אנשי העולם השבע פוחדים מאנשי העולם הרעב שמא יגרעו אלו בקיומם משהו מהשפע לו הם זוכים.
בדרך חזרה הביתה, במהלך הטיסה לניו יורק משאת נפשם של רבים מתושבי האיטי, ישב לידי צלם צרפתי שדפדף במחשב הנייד שלו ובחן את התצלומים שהביא איתו.
גם הצילומים שלי היו מונחים במזוודה, בקלטת מספר ארבע, מועתקת זעקתו של אדם אחד שחזר אל אזור מגוריו ומצא כי בני משפחתו כולם מעלים צחנה מתחת למה שהיה פעם ביתו.
התצלומים של הצרפתי היו מעוצבים להפליא, הנוסע הנוסף בשורה שלנו החמיא והתפעל והצביע על כמה מהם שראויים לדעתו להדפסת פוסטר שהוא עצמו היה מוכן לתלות בביתו. הנה זקנה באבדונה וביתה ההרוס מונח כרקע לתפאורה מושלמת וילד עם ראש חבוש ומצילו שאוחז בו לעיני המצלמה.
הצלם השיב בצניעות כי הוא מתכוון להציג את עבודותיו בתערוכה בפריז לקראת הקיץ ואף שלף לטובת שכנו למסע כרטיס ביקור.
עירית גל היא במאית סרטי תעודה וחברה במשלחת סיוע להאיטי, "פירסט": ישראייד – הפורום הישראלי לסיוע הומניטארי ישראלי.
צילומים: עירית גל
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
"מגורים נוחים" היו ויש גם בארצות המקור של המחלצים, רובם המהערב השבע. המחלצים לא באו להאיטי לנפוש ולנוח כפי שלפעמים מצטייר מדברי הכותבת.
כנראה היה צריך להשאיר את תושבי האיטי לאנחות כדי להימנע מראש מביקורות של טהרנים\יות חסרי מושג כמו כותבת המאמר.
התמונה של החיילים האמריקאים הבריאים מול הילדים והגברים שמוטי הכתפיים אומרת הכל.
זו אף זו, הוא מסגל לעצמו אץ אותה התבוננות העצמית שהופכת לדיספוזיציה בלתי ניתנת לערעור כמעט של מי שנע בין טוב-מיטיב לניטראלי-אמפתי ומיניה וביה לצורה שבה נראה העולם ככל – כהשקפה קטגורית על מה שקורה, מעין אינדיקציה של "מצב עניינים" קיים שהוא מעל הפוליטי וחף מכל מעורבות קודמת או הימנעות-ממעורבות בעבר ובהווה. זו האחרונה, לרוב באה בדיוק כמסווה לצורת המעורבות האקטיבית ביותר והמנוולת ביותר שממחישה באופן הכי גס את עודפות הכוח וחוסר הסימטריה אל מול ה"עולם השלישי", וזאת על שום חוסר היכולת להכיל כל התבוננות שאיננה ממסגרת-ממדרת. לכן גם ניטלת היכולת לביקורת עצמית מעשית כלשהי. אדרבא, ה"עולם השלישי" האמיתי הוא ממש בגדר השלישי-נמנע שכן ה"עצמי" הקולקטיבי של עולם השפע כזהות, מורכב מ"עולם ראשון" ו"מתפתח" אל מול שלילתו בדמות "עולם שלישי". כלומר אין שם אפילו "אחר" אלא משהו רמוס עד עפר שאין לו מקום ביצירת מציאות דיאלקטית של היותו משתלב ב"עולם הראשון" מה שאכן משמר – הלכה למעשה – דיאלקטיקה נצלנית של אדנות-עבדות כמעט בלי כל יכולת להתירה ו"להתעלות" עליה. בטח ובטח של דרך "הרעפת שפע" על "איזורים מוכי אסון".
עירית גל בשבילך זה סרט דוקמנטרי אולי תקבלי עבורו פרס הכל טוב ויפה , אבל צריך לראות את האסון בפרספקטיבה רחבה.
חשוב היה לציין שהאיטי היא פח זבל של העולם הנאור שמנצל את המדינה העניה בצורה צינית ואפילו אכזרית ממש כך.
מדינות הנותנות סיוע למדינה מוכת אסון עובדות לפי נהלים ברורים,
אפילו שזה נשמע רע, אחרת תתרחש אנרכיה וכנופיות ישדדו וירצחו את בני עמם עבור מזון ושתייה. אם כל הצער זה קורה.
מה שקשור ללוגיסטיקה שכוללת מזון שתיה ביגוד וציוד, כוחות הסיוע התמקמו כראות עינהם, וברור שהמשלחת הרפואית של מדינת ישראל פרסה את בית החולים והמרפאות בשטח האסון עצמו כמתבקש.
יש להודות לכל מי שנתן סיוע לאומללים . ולא לחפש בציציות איך מי ולמה וכמה.
טובלת ושרץ בידה.
לגופו של עניין, רשימה מעניינת המאשרת מקצת החשדות של כל אחד מאיתנו באשר למניעיהם של משָגרי משלחות הסיוע.
בימים אלה, כאשר כל אחד מקבל שני דואל"ים לשבוע מאנשים זרים הזקוקוקים לתרומה כספית בשל בעיה רפואית, אפשר לתהות על כך שלַמדינה יש פתאום כסף לעניי עיר אחרת. קשה שלא להיות ציני בקשר למשלחות הסיוע (וכמובן אי-אפשר לומר מילה רעה).
ללא יחסי ציבור: יעילותם של הרופאים הקובנים בהאיטי
מאת: קטי סייבה [ ::: בימת שמאל ::: ]
http://www.hagada.org.il/hagada
/html/modules.php?name=News&file=article&sid=7262
בניגוד לעזרה שהתרכזה בעיקר בצרכי ההסברה, ועלתה 60 מליון ₪ לשבוע – הארץ הענייה קובה מספקת להאיטי עזרה כבר שנים!
מי שרוצה יקרא עוד ב"הגדה השמאלית".
ללא יחסי ציבור: יעילותם של הרופאים הקובנים בהאיטי
מאת: קטי סייבה [ ::: בימת שמאל ::: ]
http://www.hagada.org.il/hagada/html/modules.php?name=News&file=article&sid=7262
הפוסט שלך הזכיר לי שיר ישן אך אקטואלי מהמאה הקודמת (1976) שכתב רוס קוגינס:
The Development Set
by Ross Coggins
Excuse me, friends, I must catch my jet
I’m off to join the Development Set;
My bags are packed, and I’ve had all my shots
I have traveller’s checks and pills for the trots!
The Development Set is bright and noble
Our thoughts are deep and our vision global;
Although we move with the better classes
Our thoughts are always with the masses.
In Sheraton Hotels in scattered nations
We damn multi-national corporations;
injustice seems easy to protest
In such seething hotbeds of social rest.
We discuss malnutrition over steaks
And plan hunger talks during coffee breaks.
Whether Asian floods or African drought,
We face each issue with open mouth.
We bring in consultants whose circumlocution
Raises difficulties for every solution –
Thus guaranteeing continued good eating
By showing the need for another meeting.
The language of the Development Set
Stretches the English alphabet;
We use swell words like “epigenetic”
“Micro”, “macro”, and “logarithmetic”
It pleasures us to be esoteric –
It’s so intellectually atmospheric!
And although establishments may be unmoved,
Our vocabularies are much improved.
When the talk gets deep and you’re feeling numb,
You can keep your shame to a minimum:
To show that you, too, are intelligent
Smugly ask, “Is it really development?”
Or say, “That’s fine in practice, but don’t you see:
It doesn’t work out in theory!”
A few may find this incomprehensible,
But most will admire you as deep and sensible.
Development set homes are extremely chic,
Full of carvings, curios, and draped with batik.
Eye-level photographs subtly assure
That your host is at home with the great and the poor.
Enough of these verses – on with the mission!
Our task is as broad as the human condition!
Just pray god the biblical promise is true:
The poor ye shall always have with you.
“Adult Education and Development” September 1976