על החום המזרחי והאינטלקט האשכנזי

יוסי דהאן

יש מעט מאד מאמרי דיעה בעיתונות שמלמדים אותך משהו, שמאירים באור אחר תופעות מוכרות, שגורמים לך לרצות לחפש ולקרוא דברים נוספים על הנושא. חלק גדול ממאמרי הפובליציסטיקה בעיתונות הישראלית, הם בדרך כלל מיחזור של קלישאות, טיעונים כושלים המבוססים על הנחות שנויות במחלוקת המנביעים מסקנות בלתי תקפות, פמפלטים צדקניים המגינים על נוולות מוסרית, חיסולי חשבונות או פרי עמלם של כתבי חצר. עמליה רוזנבלום כתבה השבוע ב"הארץ" רשימה מעולה העושה שימוש בתובנות מחקריות מתחום הפסיכולוגיה החברתית על סטראוטיפים, אפלייה וגזענות על מנת להאיר בזוית מקורית ומעניינית את היחס לקבוצות שונות בחברה הישראלית.

"לכאורה, ייחוס תכונות חיוביות לאדם על בסיס השתייכותו לקבוצה אחרת, כמו ההנחה ש"ערבים יודעים לבשל", אינו ביטוי של גזענות. ואולם, ההנחה שגזענות פירושה אך ורק ייחוס תכונות שליליות לקבוצות אחרות היא מיושנת. הפסיכולוגית החברתית סוזן פיסקה (Fiske) ועמיתיה פיתחו את תיאוריית "התוכן של הסטריאוטיפ", שמציעה מודל מדויק יותר להבנת החשיבה הגזענית.

לפי מודל זה, תוכנה של המחשבה הסטריאוטיפית מורכב מייחוס תכונות שליליות, כגון "ערבים הם עצלנים", בצד תכונות חיוביות, כמו "ערבים הם משפחתיים", לאובייקט של היחס הגזעני. אלא שתכונות אלה אינן מתקיימות זו לצד זו בבליל אקראי; הן מצייתות לסדר ברור.

בבואנו לתייג אדם המשתייך לקבוצה אחרת, שנתפשת על ידינו כמאיימת, אנחנו מאפיינים את הקבוצה הזרה בהתאם לשני צירים בסיסיים: ציר היכולת וציר החום. ציר היכולת מאופיין במדדים כגון רמה אינטלקטואלית, יכולת מקצועית, יציבות ואמינות. ציר החום מומחש על ידי דוגמאות מעולם הבישול, הרגש, הגופניות והאינסטינקטים.

קבוצות שנתפשות כבעלות מעמד נמוך יותר מקבלות ציון נמוך על ציר היכולת ("עבודה ערבית"), אך ציון גבוה על ציר החום (באתר "מאקו" מתוארת פותנה כך: "בן אדם אוהב, מסור, בטוח, מתחשב"). ולהיפך: קבוצה שמעמדה נמוך יותר תעניק לקבוצה החזקה יותר ציון גבוה ביכולת (ראו מלת הקסם "קיבוצניקית" בלוחות המודעות), אך נמוך בחום ("פרידמנים מתים", אם להיצמד לדוגמאות מ"האח הגדול").

תקפותו של המודל הזה אוששה עשרות פעמים בקרב קבוצות שונות בעולם, והוא הולם גם את מה שאנחנו יודעים על עצמנו: בארה"ב מי שמאמין ששחורים נוטים להיות עצלנים, פורעי חוק ומסוכנים יאמין גם שהם שרים יפה, ספורטאים טובים יותר, יצריים יותר. ובישראל מי שמאמין שמזרחים נחותים מאשכנזים במדדים כמו אינטליגנציה, אחריות ויכולת ביצוע, מאמין גם שהם שרים יפה, מבשלים טוב, ובאופן כללי – אנשים יותר חמים מהאשכנזים.

לא בכדי צמחה תיאוריית תוכן הסטריאוטיפ מחקר הסקסיזם. הרי גם סקסיזם מורכב מהנחות עוינות באופן גלוי, כמו "נשים הן לא יציבות" בצד ייחוס תכונות סקסיסטיות, שלכאורה מיטיבות עם נשים, כמו "עדינות".

במלים אחרות, הפנטזיות החיוביות על מושא הגזענות שלנו הן למעשה חלק אינטגרלי מהחשיבה הסטריאוטיפית. אבל מה הסיבה לכך שגזענות מתחזקת את עצמה באמצעות הוספת ראייה חיובית של תכונותיו ה"חמות" של מושאה? ייתכן שזה מקל עלינו לשאת את חוסר המוסריות שלנו. ודאי שזה עוזר לנו לשמר את הסטטוס קוו: אנחנו נשארים בעמדת הכוח, ואת מושא הגזענות שלנו אנחנו מפייסים בכך שאנחנו נותנים לו תוכנית בישול בערוץ 2".

לסקירה קצרה על המחקר אודות חום ויכולת כמימדים אוניברסאליים ביצירת סטרואיפים ושיפוט חברתי, לחצו כאן.

לבעלי סבלנות, מחקר אמפירי של סוזן פיסק ועמיתיה המסביר את המורכבות של סטריאוטיפים על ציר חום-יכולת לחצו כאן.

 
בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
תגיות:
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. מוני יקים אנטיציוני

    תצאו מהפרובינציאליות הישראלית הכופה סטריאוטיפים של דיכוי אתני ולאומי ותראו איך בצרפת שבישראל הוציאו לה שם של מדינה אנטישמית אין אפליה כלפי מזרחים והם מתמודדים באופן שיוויוני על מקומם בצמרת ההגותית אינטלקטואלית של מדינה מתקדמת זו לעומת גורלם של אחיהם שנפלו בשבי הציוניו והפכו לאחר כבוד או משת`פים כמו פרץ וכבל והסמרטוט אדמונד לוי או מצד שני לבכירי משפחות הפשע.

  2. יואל קורנבלום

    כל הכללה בתחום האישי מהסוג שהובא כאן (ועוד הכללות רבות אחרות) היא גזענות אפילו אם היא תוצאה של מחקר כלשהו. הבעיה במה שנראה כהכללה חיובית היא שיתכן שנאמרה בלשון סגי נהור ולכן צריך להזהר וגם לשים לב למסר הלא מילולי. בנוסף כשמגיעים להתיחסות ליחידים כל התאוריות המובאות במחקרים ובפירסומים שונים מופרכות מיסודן. הצרה שרבים לוקחים תוצאות מחקרים על הכלל ומיישמים אותם על היחיד השייך לכלל הזה וזה לא טוב.

  3. מאור מלחי

    עדיף שילד יראה בטלויזיה ערביה מבשלת ומזרחי שר (כלומר, חזקים בציר החום אך לא בציר היכולת) מאשר דמויות ברירת מחדל שחלשות בשני הצירים (נאמר, מחבלים ומפגינים). גם בארה"ב, שחורים הופיעו בפריים טיים בהדרגה: תחילה כמשרתים, אח"כ כזמרים ורק בסוף כבעלי יכולת ואפילו-חס ושלום!- כחסרי חום. שחורים מעצבנים הם חידוש של השנים האחרונות.

  4. RS

    כתבת על חום ויכולת כמימדים אוניברסליים. כלומר לפני תפיסה זו, היתה יכולה להיות היסטוריה אלטרנטיבית שבה הדברים האלה היו מתבטאים בצורה הפוכה. בסופו של דבר מסיקים מסקנה היסטורית מניתוח פסיכולוגיסטי שכזה, שמי שמשתמש בשיפוט לגבי חום ויכולת בקשר למזרחי ואשכנזי הוא בעצמו קורבן של נסיבות פסיכולוגיות. זו אינדיבידואציה של התופעה. מתרחש כאן ניתוק מההיסטוריה וייחוס חום ויכולת למזרחים ואשכנזים בהתאמה הופך להיות דבר שקרה במקרה. מוציאים מהעניין את המודעות לדבר.
    אבל זה לא קרה במקרה, זה קרה כי היה אינטרס שזה יקרה, שזה ישתרש. שהאשכנזי יתויג כבעל יכולת – קרה, והמזרחי יתויג כחם. זה חלק מהניסיון לייחס רציונליות לאדם המערבי הלבן והנאור ואי-רציונליות לפראים המזרחיים האינדיאנים האלה.

    לכן במובן זה, במקום לדבר על שיפוט פסיכולוגי של מזרחים ואשכנזים עדיף לדבר על שיפוט פסיכולוגי של מזרחיוּת ואשכנזיוּת, כי זה גם רלוונטי מבחינה היסטורית שכן כיום יש אנשים שהם גם וגם – גם מבחינת תכונות מסויימות וגם כי הוריהם הם מכאן ומכאן. והיום מתרחש מאבק כדי לקבע ולמסד את העניין הזה. זה גם הופך להיות מאבק תוך-אינדיבידואלי ולא רק בין-אינדיבידואלי.

  5. מוני יקים אנטיציוני

    אתה חי במערכת שקרים עצמיים חסרת תקנה !

  6. יורם שורק

    אכן הערבי כטבח מוכשר (תמיד שלמזון מסורתי ולעולם לא כשף חדשני) הוא דוגמה למילוי משבצת ה"חם אך דל היכולת" שהייתה תפוסה בשנות ה50 ע"י התימני המתפק במועט. על תכני סטראוטיפים (בין היתר על סמך אותה עבודה שמצוטטת כאן) כתבתי די בפירוט כאן:
    http://news.nana10.co.il/Article/?ArticleID=671712&TypeID=1&sid=126

    אבל: יש לשים לב גם לשילוב הגרוע ביותר, זה של יכולת נמוכה וזדון, והוא שייך למנודים – אלה שהסטריאוטיפ שלהם מגיע לצורה הקיצונית ביותר: דה הומניזציה. לקבוצה הזו שייכים למשל אנשים המכורים לסמים, חולי נפש ובני גזעים הנחשבים כ"תת אנושיים". בארץ הקרובים ביותר למצב הזה בדעת הקהל הם בדואים "מהפזורה" , עובדים זרים מאפריקה ונראה שערביי ישראל בכלל בדרך לשם. הדה-הומניזציה היא הצורה המסוכנת ביותר של סטריאוטיפ והיא שלב מקדים למעשי אפליה, אלימות ורצח עם. מתברר כי דה-הומניזציה אינה רק דרך מטפורית לתאר יחס לא אנושי לבני אדם אחרים אלא אופן שונה של תפיסה מוחית של אותם אנשים. בניסוי בו נמדדה פעילות המוח של נחקרים כשהוצגו להם תמונות בני אדם "מן היישוב" ותמונות של דרי רחוב (הומלסים) ומכורים לסמים התברר שהמידע על אותם מצורעים מודרניים לא עובד כלל באותו חלק של קליפת המח באונת המצח הפעיל בדרך כלל בעיבוד מידע חברתי. מה שהופעל היו אזורים כאמיגדלה (תגובת פחד) והאינסולה (תגובת גועל). הסטריאוטיפ בצורתו הקיצונית מצליח, כך מראה המחקר, להפוך אדם ללא יותר ממקור סכנה או זיהום שהמידע עליו נטול הקשר חברתי.

  7. דודי

    זה אכן שיפור כמו שאמרו מגיבים קודמים
    ויחד עם זה אלו תובנות מענינות מאד

  8. סמולן

    כלומר, זה בוודאי דן במופעים גזעניים במובנים מעודנים מסויימים, כאלו שקושרים בין, נניח "חום" ובין "יכולת" בתור מין שני משתני על שהמכפלה שלהם קבועה. סבבה. אבל…

    1. רציונאליות ורציונאליזם באמת עוסקים בהתנערות מתחושות בטן בהרבה תחומים. מדע בוודאי. לכן, מי שהוא רציונאלי, יכול לשלול לחלוטין את ה"חום" בהתנהלות שלו, או לחילופין להגביל את ה"חום" לתחומים מסוימים בלבד, לא ? האם המאמר טוען שפיסיקאי טוב כותב מהבטן ?

    2. כמובנים כלליים לקיטלוג של קולקטיבים, יש כנראה הנחה מובלעת שמי שאומר, נניח, שהתימנים מוכשרים מוסיקלית (תיכף נחזור אליהם), מניח מניה ובי שכל תימני מוכשר במוסיקה, ושאף תימני לא מוכשר ב"יכולת". ההגנה הרגילה של הגזען המעודכן היא סטטיסטית, והיא רצינית לגמרי: נטען שבכללי יש הדגמה מובהקת של תכונה כללית, אבל היא לא מחייבת פרטים, כי השונות די גבוהה. רוב השחורים טפשים, אבל אובמה חריג. רוב האשכנזים רעים, אבל החברים שלי (וסבירסקי) הם יוצאי דופן. מה שאני מתכוון הוא שהגזען המעודכן טוען שאת האבחנות שלו לגבי בני אדם הוא לא עושה בצורה הזו, ורק את אבחנותיו לגבי קולקטיבים, שאותן הוא מגבש באופן רציונאלי וביקורתי, אפשר לנסח בצורה הזו, וזו אכן תוצאה מפליאה אבל היא לא נטועה בתהליך החשיבה שלו או שלה.

    3. ניכרת המגמה הרגילה של ייבוא חומרי חשיבה מחו"ל על ראשם וכרעיהם. כלומר, מסתבר ש"אנחנו" הוא גם משהו על אמריקאים וגם משהו עלינו. אם נחזור לתימנים חובבי המוסיקה, מוזר לציין שבעת ובעונה אחת מתקיימת הטענה ש"התימנים כמו ייקים" (או אצל ייקים: "התימנים הרבה יותר גרועים מאיתנו", במובן של הערכה), יחד עם "הם טובים במוסיקה". אני תמה אם לא מדובר פה בסתירה, הפרכה, של המודל. לפחות ערעור והצבה של גבולות. לא ששני הסטריאוטיפים נכונים במיוחד, בחוויה שלי. גם לא לגבי ייקים.

    4. בסוף בסוף, יש את הבעיה הרגילה במחקרים כאלו. מה עושים עם הנאצים ? הרי הם גם חשבו שהיהודים רעים (נמוך בחום) אבל נבונים להפליא (גבוה ביכולת) עד לרמה שבה היהודים הומשגו כאויב הקוסמי של הארים, שמצידם הומשגו כשילוב של חום (דיוניסטי) ויכולת (אפולונית). האם הנאצים מייצגים לפיכך חריגה מהמודל, יכולת לחשיבה לא-גזענית ? האם האדם העליון הוא מי שיודע להיות חם ויכול ? מה בעצם ההבדל ? ומנגד, אם גזענות היא תופעה כל כך אנושית ונפוצה – נניח שהמודל תקף – מה מבדל את הנאצים מהגזענים האנושיים יותר ? ממש כלום ? כולנו נאצים, ותמיד היינו ? חבל שהסקירה לא היתה טיפה יותר ביקורתית.

  9. יורם גת

    ואולי כל תכונה שמקושרת עם אורח חיים פרימיטיבי או מסורתי.

  10. אורי

    במאמר שאליו מתייחס הפוסט יש התייחסות נרחבת לסטריאוטיפים "מקנאים" (Envious Stereotypes), כך שהמקרה הנאצי אכן מוכלל ואינו חריג.

  11. סמולן

    לא הבנת…

    גם ביחסם ליהודים וגם ביחסם לעצמם, הנאצים לא חורגים בשום צורה מהמודל. לכן, נאציות אינה קיימת באופן מובחן מדיבורים על "אסייתים" באמריקה.