אחד במאי, יש מה לחגוג
לאחר תקופת הזוהר, כביכול, של חגיגות האחד במאי שבה ראשי השלטון היו צועדים כראשון הפועלים, נעלם התאריך החשוב הזה מלוח השנה. מיום חופש שבו אולצו חלק מהעובדים לצעוד אחרי אותם מנהיגים הוא הפך ליום בחירה ופחות מכך, תשעה באב החליף אותו. עברו שנים ושוב נראה שהאחד במאי הופך לתאריך חשוב בלוח השנה, תאריך שבו רבים, עדיין מעטים מידי, מציינים אותו.
אתמול צעדו והיום יצעדו אלפים בחוצות הערים כדי לציין את יום החג הזה, וחג כמו חג אינו רק יום של קינה אלא גם יום של תקווה, ויש למה לקוות כיון שהשנה, ובעצם בכמה השנים האחרונות, ההבנה גוברת שמה שהיה אסור שיהיה. שהדרך בה העובדים אינם אלא כלי עבודה שתפקידם לבצע עבודה ולקבל תמורה כלשהי על פי החלטת המעסיק אינה הדרך בה החברה יכולה לפעול.
הבנה אף פעם אינה תנאי מספיק לשינוי הנחוץ, צריך לבנות מחדש ולהעצים מוסדות חברתיים שיהיו שותפים לשינוי הזה. ובשנים האחרונות יש ניסיונות מוצלחים כאלה. עובדים שמעולם לא התארגנו מתחילים לעשות זאת, ארגונים כמו כוח לעובדים ומען (שכמובן חוגגים את אחד במאי, בינתיים בנפרד) עושים זאת לא פעם במקומות עבודה שננטשו על ידי הסתדרות. ההסתדרות שנמנעה לארגן עובדים חדשים גם היא מתחילה לפעול לפעמים בתגובה להתארגנות בכוח לעובדים כמו שקרה באקרשטיין. פעולה שאינה מספיקה אבל יכולה להיות נקודת התחלה לפעולה מקיפה.
ואם כבר שינוי הוא צריך לבוא לא רק בהתארגנות שבאה מלמעלה אלא כזאת שצומחת מהעובדים עצמם שמנהלים את ההתארגנות הזאת והופכים לשותפים לשינוי חברתי במקומות העבודה ומעבר לכך. מהלך שמעצם טבעו אינו רק פועל בשדה הכלכלי אלא גם מעצים את הדמוקרטיה במקומות העבודה ובמערכת הפוליטית בכלל. לא לחינם חושש נציג לשכות המסחר, בעלים של חברת כוח אדם, מפעולה כזו שלדידו אינה אלא הסוציאליזם בהתגלמותו.
ביטולה של תוכנית ויסקונסין בוורסיה הנוכחית שלה גם הוא הישג חברתי שיש לחגוג אותו. תוכנית שנולדה בחטא ונוהלה כעסק פרטי על פי עקרונות האוצר וזכתה לתמיכה של רבים קרסה. אף שמחקרים קנויים ואחרים קבעו שהתוכנית מוצלחת זה לא ממש עזר. למשל, בדו"ח של הקרן הישראלית למדעים, גוף ניטראלי כביכול, נקבע שיש להרחיב את התוכנית לרמה הארצית אף שאינה אידיאלית ויש לערוך בה שינויים כיון שהיא נחוצה. גם שם לא הבינו שתוכנית רעה יש לבטל ולא לשפץ.
התוכנית בוטלה כיון שנוצרה אווירה ציבורית שראתה את הכשלים שלה, בהתייחסות הלא אנושית לבני אדם, ובבזבוז משאבים ציבוריים לצורך הגדלת הרווחים של חברות פרטיות שלא ממש מעניין אותן גורלם של אותם אנשים. המהות לא הייתה משנה אילו לא היה כוח פוליטי שהורכב מארגונים חברתיים שעמלו ולא ויתרו וללא חברות וחברים בועדת העבודה והרווחה של הכנסת שלא היו מוכנים לקבל את סדר העולם שבו האוצר קובע ומשרדי ממשלה אחרים משתפים איתו פעולה.
חשוב לחגוג היום ומחר לחזור לעבודה שהיא כמעט בעלת ממדים סיזיפיים, מעסיקים אינם ששים למעורבות של ארגוני עובדים, האוצר לא ממש יוותר על הפרטה של תוכניות חברתיות ועל תקציב שמונה שנתי שיבוא כחידוש אחרי תקציב חמש שנתי כדי להמשיך לשלוט בתהליך. אין ספק שמשהו משתנה רק צריך להבין שזו רק ההתחלה, התחלה טובה.
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
ולמה דוקא אחד במאי ולא תאריך אחר? באחד במאי 1889 צעדו פועלים שובתים בשיקגו בדרישה להגביל בחוק את יום העבודה לשמונה שעות בעקבות הפועלים בגרמניה ששם כבר חוקק חוק כזה ע"י ברייכסטאג לפי דרישת הקנצלר ביסמארק.בשביתה בשיקגו שוטרים ירו והרגו מפגינים ולזכרם נקבע יום הפועלים הבינלאומי באחד במאי,את האחד במאי חגגו לא רק בברית המועצות אלא גם בגרמניה הנאצית ולמעשה כמעט בכל אירופה והוא הונהג גם בארץ ישראל ע"י ההסתדרות אבל לא היה חובה ובמפעלים פרטיים המשיכו לרוב לעבוד כרגיל כל השנים.
תסביר לי, אם אתה יכול, מדוע מען וכוח לעובדים לא יכולים לצעוד ביחד? הייתי אתמול בהתכנסות המפגינים בגן מאיר והתרשמתי שהיתה זו הפגנת אחדות גדולה של עשרות ארגונים חברתיים. אפילו ח"כים של מר"צ צעדו ביחד עם אנשי חד"ש, אז שני ארגוני עובדים כמו מען וכוח לעובדים לא יכולים לצעוד ביחד? יש סיבה?
כוח לעובדים נטל חלק בקואליציית האחד במאי שכללה כמעט את כולם.
בתל אביב צעדנו יחד עם חד"ש, מר"צ, "מאבק סוציאליסטי".תנועת עתידנו של העובדים הסוציאליים, ארגון הסגל הזוטר בת"א ועוד רבים אחרים. בצעדה היו למעלה מ 2000 צועדים והגוש של כוח לעובדים מנה כ 150 איש. בחיפה צעדנו אתמול יחד עם חד"ש, מר"צ וארגון המורים. (בצעדה השתתפו כ 600 איש מתוכם כ 70 בגוש של כוח לעובדים שכלל בין השאר את חברות סניף מטפלות המשפחתונים מסכנין). היום השתתפו חברי כוח לעובדים גם בצעדה עם החולצות הכחולות בחוף הכרמל.
בירושליים הייתה אתמול צעדה משותפת לשומר הצעיר, כוח לעובדים, חדש ומר"צ והמשמרת הצעירה. בצעדה היו כ 400 איש (כ 60 בגוש של כוח לעובדים).
בבאר שבע הייתה אתמול צעדה משותפת לקואלצייה רחבה שגם בה נטל כוח לעובדים תפקיד מרכזי.
מען לא השתתפה בצעדות של הקואליצייה. ככוח לעובדים אין זה מתפקידנו לשכנע משהו להשתתף בקואליציה שאנו רק חלק ממנה.
תכנית ויסקונסין נולדה בחטא היוהרה של ביבי ונמסרה לתפעול בעלי ענין שרצו לגזור קופון מעוד קומבינה.
יוסי פרחי שחוגג היום את מות התכנית היה צריך להיות מודח מזמן משרות התעסוקה בתמ"ת. רק אנשים כמוהו יכלו לגרום לרקיחת תכנית להעצמת מובטלים שאינה סופרת את שרות התעסוקה ומבוססת על "תיגמול" מספר קטן של אנשים פרטיים מקושרים.
במקום החגיגה של פרחי כיום יש צורך בהקמת מסגרת מתאימה כחלק משרות התעסוקה ללא יוסי פרחי. אותן תמיכות ולווי אישי שניתנו למובטלים על ידי החברות הפרטיות יכולים להינתן על ידי אנשי מקצוע מעולים בשכר הוגן ללא עושק וביזוי המובטלים. מדוע ניתנו הסעות, הכשרה מקצועית, לווי בשטח, הגנה על השכר וכיוב רק לאלו שנכנסו לתכנית ויסקונסין? מדוע לא ניתן היה לטפל כך במובטלים בכל הארץ בתיקצוב מתאים שיזרום ליעדים האמיתיים ולא להעשרת מעט מאכרים ומנהלי חברות?
ביום זה כשהעתונים מלווים בכתבות מלאות צער אמיתי ומוזמן על גורל המובטלים שננטשו בדרך, צריך לומר בגלוי שבדיוק את מה שהפסיקו לאנשים אלו במצוקתם היה צריך משרד התמת ושרות התעסוקה לספק ללא ניד עפעף ואולי היה מחזיר לעצמו את מהות תפקידו האמיתי.
בינתיים נברך את שרי האוצר והתמת בדרכם לסין, ביבי כבר נשא נאום תורני בממשלה ואולי גם הוא ימהר לארהב דרך סין ,ואם יבוא לציון גואל הוא לא יסתייע בהם.