סבתא זו זהות פוליטית
במחצית השנייה של שנות ה-90 הייתי מעורב במגוון פעולות מחאה נגד ניצולם של מהגרי עבודה בישראל. אז גם התחלתי ללמוד על השלכות רבות של תופעת הגירת העבודה המאפיינת את התקופה הגלובלית, שאחת מהן היא ניתוק ממושך של הורים מילדיהם. שני בני זוג שעוזבים את ארצם הענייה כדי לעבוד בארץ אחרת, מותירים מאחור את ילדיהם תחת השגחתם של בני משפחה אחרים, פעמים רבות הסבתות.
זוגות מהגרי עבודה אפריקאים שפגשתי אז לא העזו לצאת את הארץ כדי לבקר את ילדיהם מחשש שלא יוכלו לשוב, והנתק נמשך שנים ארוכות. במאמר המרתק של רסל סלזאר פרניאס שתורגם לעברית אפשר ללמוד על חלק מההשלכות הרגשיות של ניתוק מהגרות עבודה פיליפיניות מילדיהן. לכן, כאשר קראתי על התארגנות פוליטית של סבתות במנזיני שבסווזילנד, מדינה קטנה באפריקה הדרומית הגובלת בדרום-אפריקה ובמוזמביק, חשבתי שבכך מדובר. אולם, הכתבה לא עסקה כלל בהגירת עבודה אלא בגורם אחר שמותיר ילדים אפריקאים רבים ללא הורים – המחלה בעלת התפוצה הגלובלית אך בעלת שיעורי הדבקה מחרידים במיוחד באפריקה – איידס.
בעוד שהמחלה פגעה אנושות בדור ההורים, הסבתות הן אלה ששרדו כדי לטפל בנכדים, שאולי אף הם נגועים במחלה וצפויים למות בגיל צעיר. כך נוצרה מסגרת משפחתית לא מוכרת לרשויות והתהוו קשיים שאינם זוכים להתייחסות ממוסדת. כך הפכה הזהות של סבתא לזהות פוליטית.
סבתות אפריקאיות דורשות תמיכה ממשלתית מתוקף היותן מטופלות בנכדים
מאת מנטואה פקתי (Mantoe Phakathi)
מנזיני, סווזילנד, 13 במאי (IPS) – "אפריקה לא תשרוד בלעדינו", קראו סבתות אפריקאיות מכל קצוות היבשת. למעלה מ-3,000 מהן צעדו ב-8 במאי ברחובות מנזיני, בירת המסחר של סווזילנד. הן תבעו עצמאות כלכלית כדי שיוכלו להזין, להלין, לחנך, וככלל לאפשר חיים טובים יותר לנכדיהן ולנכדותיהן. "אנחנו תובעות עצמאות כלכלית כדי שנוכל לתמוך במשפחותינו", אמרה ג'ודית סימליין בת ה-90, כשקראה בקול את הצהרת מנזיני – אשר סימנה את הולדתה של תנועת הסבתות האפריקאיות.
פרידה שבנגו, בת 70, אם לחמישה ילדים שנפטרו והשאירו אחריהם 12 נכדים – כולם בהשגחתה – השתתפה גם היא במצעד. מהקצבה הזעומה (כ-80 דולר אמריקאי) שהיא מקבלת מדי שלושה חודשים מממשלת סווזילנד, שבנגו צריכה למלא אחר כל צורכיהם של נכדיה. "אני שמחה שסוף-סוף סבתות מדברות בעצמן על הבעיות שאתן הן מתמודדות", אמרה לסוכנות הידיעות IPS.
שני שליש מנשאי HIV/חולי איידס בעולם חיים באפריקה שמדרום לסהרה. כתוצאה מכך, סבים וסבתות, אך בעיקר סבתות, נאלצות לקחת תחת חסותן את נכדיהן ונכדותיהן הנזקקים. למרבה הצער, מרבית מדינות אפריקה מספקות מעט מדי, אם בכלל, סיוע לקבוצה זו. הסבתות אף לא זוכות להכרה בתרומה שלהן למאמץ הלאומי בהתמודדות עם השלכות ה-HIV. "אנחנו זקוקות למשאבים כדי שנוכל להעמיד משפחות בריאות ולעזור זו לזו", אמרה סימליין. "אנחנו קוראות לממשלה ליזום הכשרות בתחומים קריטיים כמו טיפול בבית (במקום בבית חולים), חינוך למניעת הפצת HIV, גידול יתומים, בריאות, קרוא וכתוב, וניהול פיננסי".
קרן סטפן לואיס סייעה להביא ל"כינוס הסבתות האפריקאיות" הראשון 500 סבתות מ-14 מדינות באפריקה, וכן 42 עמיתות קנדיות. "הסבתות הקנדיות שהשתתפו בכינוס מייצגות אלפי סבתות נוספות שתומכות בקמפיין אך נותרו בבית", אמרה אליזבת רני (Rennie) מקמפיין "סבתות לסבתות". "סבתות קנדיות אלה", הוסיפה רני, "מגייסות כספים בקנדה כדי לתמוך בתוכניות לשיפור חייהן של הסבתות האפריקאיות".
הרעיון לכינוס, לפי סיפיווה הלופה (Siphiwe Hlophe) מארגון Swaziland Positive Living, נהגה ב-2006 בטורונטו בתגובה למשבר המתהווה שאתו מתמודדות סבתות באפריקה שמדרום לסהרה. "אירוע זה הוא תחילתו של קמפיין שמטרתו היא העלאת מודעות באפריקה לסבתות שמתמודדות באומץ ובהרואיות עם מגיפת האיידס מזה שני עשורים", אומרת הלופה. אילנה לנדסברג-לואיס, מנכ"ל קרן סטפן לואיס, אומרת שהארגון שלה מאמין שאם לקהילות היה מימון מספיק להקמת עסקים, הן היו משנות את נסיבות חייהן מן הקצה אל הקצה. "זה מה שסבתות אלה מבקשות", אמרה לנדסברג-לואיס. "הן דורשות מדיניות נכונה יותר שתתמוך בהן במסגרת קהילותיהן". כדי להשיג מטרה זו, הקרן מממנת תוכניות שמאפשרות לסבתות במספר מדינות אפריקאיות להתפרנס.
באוגנדה, ארגון לא ממשלתי בשם "סנט פרנסיס" מסייע לסבתות להקים עסקים ולחסוך את הרווחים. מאז 2007, הארגון כבר עבד עם 120 סבתות שמרביתן חיות עם HIVאו עם איידס. "כל סבתא מקבלת 100 דולר כדי להקים עסק כלשהו, שלדעתה הוא המתאים ביותר עבורה", אמרה אנג'לה קירבו אשבה (Angela Kirabo Ashaba), האחראית בסנט פרנסיס על תוכנית הסבתות. סנט פרנסיס שומר את כספן של הסבתות ובכך חוסך להן את הנסיעה לבנקים ואת עבודת הניירת הרבה הכרוכה בהחזקת חשבון בנק. "מלבד העובדה שבנקים מפחידים את הסבתות", אומרת אן מוונגי (Anne Mwangi) מהארגון הקנייתי Integrated Health Services, "הריבית שמניבות השקעות מסורתיות של הכסף מועברת לסבתות במקום שתיצבר על ידי בנקים או חברות למימון זעיר". הארגון גם מסייע לסבתות להחליט איך להוציא את חסכונותיהן על צרכים הכרחיים כמו תשלום לבית הספר של נכדיהן וקניית מוצרי מזון.
הנציגים בכינוס דנו במספר נושאים, ביניהם קבוצות תמיכה לסבתות כאסטרטגיית התמודדות, חשיפת דבר היותם של נכדים נשאי HIV, ביטוח לאומי ואלימות נגד סבתות. נטומבי טפוולה (Ntombi Tfwala), המלכה האם של סווזילנד, אמרה בפתיחת הכינוס שאונס של סבתות הפך לנפוץ. "בנוסף, אנחנו שומעים שבריונים תוקפים ושודדים נשים מבוגרות מהמעט שיש להן", אמרה טפוולה. "אני מנצלת הזדמנות זו לגנות מעשי עוול אלה".
מבט מקרוב על הסבתות שנכחו בכינוס הספיק כדי להפריך את הדימוי הסטריאוטיפי. ההגדרה של סבתות היא תלוית הקשר, אמרה עיישה קמרה-דרמה (Aisha Camara-Drammeh), נציגת סווזילנד בקרן האוכלוסייה של האו"ם. "באפריקה, ובעיקר בסווזילנד, סבתא יכולה להיות אשה מבוגרת בלי קשר לגילה או למצבה הזוגי, ובלבד שיש לה נכד". לדבריה, אשה מבוגרת יכולה להיות סבתא גם אם היא חשוכת ילדים "רק בגלל שהיא חלק ממשפחה מורחבת". בהתבסס על תיאור זה, אמרה קמרה-דרמה שהתפקידים של סבתות הם מגוונים והעומס המוטל עליהן תלוי בנסיבות חייהן.
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
יוסי, ראשית תודה על הרשימה,ואם יש לך גישה לרשימות מעין אלה זה יהיה מצויין (לדעתי ולטעמי) אם מדי פעם תעדכן אותנו בנושא,כמו כן למי שדובר צרפתית טובה כדאי מדי פעם לצפות בערוץ arte הצרפתי, גם שם מביאים סרטי תעודה בנושא, לא רק על אפריקה אלא מכל העולם,זה מרחיב את הגבולות ואת האופק ומוציא קצת מן השלולית של המרחב הציבורי הישראלי.
אבל אני בכל זאת חוזרת לשלולית שלנו, לפני מספר חודשים יצא שר הפנים שלנו אלי ישי פחות או יותר עם אותן אמירות בנושא של המחלות של פליטים ומהגרי עבודה מאפריקה,כמובן שהתקשורת התנפלה עליו בשצף קצף (למה לא בעצם? הוא גם אלי ישי, והוא גם ש"ס, אז הנה יש לנו שניים בכרטיס אחד גם להתנפל על יריב פוליטי וגם להראות שזה עוד פעם המזרחים האלה, הגזענים והחשוכים,השונאי ערבים שבגללם אין שלום והשונאי מהגרי עבודה שקישקשו לנו על הפורטרט העצמי שציירנו בדי עמל של הנאורות,והפתיחות ),התקשורת התחרתה ביינה לבין עצמה מי יגדיל יותר את דברי הלעג והקלס, ודנה וייס כרגיל בראיונות איתה, לא חסכה ממנו ומאיתנו הצופים את הכוריאוגרפיה המימיקלית שלה כשהוא ישב באולפן ומנה את המחלות הנפוצות שחולים בהם הפליטים מאפריקה ,בין היתר אחת המחלות הנוראות מכל והיא האיידס,אלי ישי הוקע כגזען חשוך ואפילו טרחו לעשות סאטירה עליו בה הוא מוצג כנאצי,יופי נחמה.
אולם איש מן המשמיצים ובכלל זה התקשורת שזהו למעשה תפקידה לחקור ולגלות את האמת קודם כל ,ולדאוג ולהביאה לידיעת הציבור,איש לא קם ודרש נתונים,איש לא פנה למשרד הבריאות למשל, כן זה המשרד שממונה על בריאות הציבור ,ושאל האם זה נכון? ולא רק אם זה נכון אלא גם מי מטפל באנשים האלה? שכן אם הם חולים באמת עליהם לקבל טיפול רפואי לא רק לטובת עצמם אלא גם לטובת הציבור.
כל העמותות שצועקות השכם והערב את צעקת מהגרי העבודה והפליטים מאפריקה התנפלו על השר תקפו והשמיצו אותו.ואני שואלת את העמותות האלה, אם השר דובר סרה,ואם השר משקר הביאו נתונים שיפריכו קודם כל את ההאשמות שלו,ואם הוא דובר אמת, מה אתם עושים למען אותם פליטים ומהגרי עבודה מאפריקה שאכן חולים בכל המחלות האלה?.
בציניות ובאירוניה לא מעטה אני טוענת לצערי, שהרבה יותר קל להשמיץ את אלי ישי, מאשר לבדוק אם מה שהוא טוען נכון, ואם זה נכון לדאוג לטיפול טוב ונאות.
והנה באה רשימה זו של יוסי לוס ומאששת בדרך עקיפה אמנם, את מה שידוע לא רק לאלי ישי אלא בעולם כולו ולכל מיני ארגונים בינלאומיים שמגבים את אמירותיהם בנתונים ובעובדות, מכת האיידס ומכות של מחלות אחרות שהמערב הצליח למגר ולהתחסן עדיין קיימות באפריקה,זה לא גזעני וחשוך לומר זאת.אפריקה בשל מכות טבע כמו בצורת קשה,ומכות שנעשות בידי אדם כמו מלחמות נוראיות שמתחוללות בין השבטים השונים .הולכת ונחלשת,הולכת וגוועת לנגד עיננו.
יש שתי דרכים עיקריות להתייחס לכך, אפשר להיות אדישים ומנוכרים,ואפשר להתארגן בצורה בינלאומית ולשים את אפריקה על סדר היום הבינלאומי.
אבל להתכחש לכך,ולומר שכל מי שמנסה להתייחס לבעיה ולהתמודד איתה הוא גזען,לעניות דעתי הבלתי קובעת זו גזענות מוסווית.אפשר להתווכח עם אופן ההתייחסות,אפשר להתווכח עם הפתרונות המוצעים,אולם להשתיק את הקול שטוען כי אפריקה חולה רק בגלל שהיריב האידאולוגי שלך בא עם אמירות כאלה , וכך לעשות הון פוליטי,זו גזענות מוסווית כפי שטענתי.
והרשימה שהביא כאן יוסי לוס רק מחזקת לעניות דעתי כמובן,את מה שטען אלי ישי לפני מספר חודשים.
ולמען הגילוי הנאות ועל מנת שלא תהיינה שום טעויות בנושא,אינני מעריצה שרופה של אלי ישי,ואינני מצביעה של ש"ס,נהפוך הוא, אולם לא כל דבר שאומר יריב אידאולוגי אני פוסלת על הסף,לפעמים יש טעם גם בדברים שטוען יריב אידאולוגי, לפחות יש טעם להתייחס ולבדוק,לפני שמרביצים לו.
תודה ירדנה על המחמאות אבל על חלקן אני מעדיף לוותר.
אני מסכים אתך בנוגע לגזענות של עיתונאים רבים בישראל ביחס למזרחים. למעט הסכמה זו, אני חושב שמסקנותייך מרחיקות לכך יתר על המידה.
אין קשר הכרחי בין תפוצת המחלה באפריקה לבין תפוצת המחלה בקרב מהגרי העבודה או הפליטים. למיטב ידיעתי איש בממסד הרפואי בישראל לא בדק את תפוצת המחלה בקרב המהגרים והפליטים. כל ידע על כך מבוסס על דעות קדומות, הערכות, השערות ולבטח מניע שנאת זרים. באופן מעניין שנאת הזרים המאפיינת את אירופה ביחס למהגרי העבודה החוקיים והלא חוקיים שבה לא פשתה בישראל באופן פופולארי. אולם, תופעה מדהימה עוד יותר היא שעל רקע של היעדר שנאה פופולארית כזו, מזה כעשור פוליטיקאים ישראלים מנסים לעורר אותה בקרב הציבור. אחראים לכך פוליטיקאים מזרחים ואשכנזים כאחד. המאמצים הולכים ומתגברים וסביר להניח שהם יניבו את פרי הבאושים של שנאת זרים גזענית.
ככלל, למיטב ידיעתי מהגרי עבודה הם בדרך כלל אנשים צעירים יותר, בריאים יותר וחסונים יותר מהממוצע באוכלוסייה. החולים והזקנים נשארים בבית ולא מהגרים ולא בורחים. אמנם, נשאים של הוירוס יכולים להיות בריאים לחלוטין במשך שנים רבות, כל עוד המחלה לא פורצת. כך שאפשר ובין האפריקאים בישראל יש נשאים של הוירוס, אבל זה נכון לגבי רבים אחרים. אולם אין לכך ראיות מוצקות שמבוססות על בדיקות.
יתירה מזאת, לא הייתי משמיץ את הפעילים והארגונים שעוזרים לפליטים ולמהגרים. למיטב ידיעתי, ארגון רופאים לזכויות אדם מזה שנים רבות מטפל בכל מחלה ומחלה, וביניהן גם איידס, של אנשים חסרי ביטוח רפואי. הם חסרי ביטוח רפואי אך ורק באשמתה של ממשלת ישראל ואלי ישי בתוכה כמו פוליטיקאים רבים אחרים. הם חסרי ביטוח רפואי בניגוד גמור לאינטרס של החברה הישראלית ובהתאמה מלאה לאינטרס של חברות הביטוח הפרטי בישראל.
שבת שלום.
קודם כל מקסים הענין עם הסבתות.
נתקלתי בזה בברלין: יש כאן בהפגנות כמה כאלו שבאות להפגין נגד כל מלחמה שהיא עם שלטים של "סבתות נגד מלחמה", ואני מניחה שמדובר גם בסבתות שרוצות להגיד שהן חוו את הקטסטרופה של מלחמת העולם השניה.
תופעת הסבתות שמטפלות בנכדיהן "זוכה" גם למימדים עצומים בסין. מדובר על מליוני ילדים שהוריהם יוצאים לעבוד באיזורים אחרים של סין, ומדובר במרחקים עצומים, שפועל קשה יום לא יכול להרשות לעצמו לעשות כמו במקרה של מטפלת מהפיליפינים שעובדת בישראל.
בנוסף רבים מהילדים האלו מתייתמים כיוון שהתמותה בסין מסרטן ריאות היא בשיעורים מזעזעים: הם ממש מעשנים את עצמם למוות וחברות התרופות "נהנות" מכר נרחב של אפשרות לניסויים רפואיים מהירים.
מה שמרשים אותי ומעורר תמיד תקווה היא הפעילות הפוליטית הזו של נשים, בכל גיל וצבע.
תודה על המאמר ושבת שקטה שבה ממשלת ישראל תתחיל להבין שהסבתות של עזה גם צריכות לחיות בבית בנוי ולטפל בנכדים היתומים שלהן.
דבר ראשון למנוע הגירה של אפריקאים למדינות המפותחות, תופעה שעשוייה לרוקן את אפריקה מכוחות משכילים שיביאו שם לשינוי.
דבר שני למקד את הסיוע העולמי ביצירת כלכלת חופשית ודמוקרטיה אמיתית.
עובדים זרים בישראל מקופחים, העסקתם גורמת לשכר נמוך לישראלים, ולכן יש לאפשר העסקת עובדים זרים מומחים בלבד, בשכר הגבוה מ-15,000 שק` בחודש. אין לאפשר בכלל העסקת עובדים זרים בשכר נמוך יותר, ולהיזיר לארצם את כל העובדים הזרים החוקיים והלא חוקיים.
מדיניות כזו תביא לעליית השכר בענפי החקלאות, נדל"ן, סיעוד וענפים אחרים, והיא טובה יותר מהעלאת שכר מינימום.
שור
ליוסי
א. הן ברשימתך הראשונית, והן בתגובתך אלי לא הפרכת את הטיעון שבקרב מהגרי העבודה באפריקה יש לא מעט הן נשאי איידס והן כאלה שחולים במחלות שהעולם המערבי כבר הצליח להיות פטור מהן,אני משערת שתוך פעילותך המבורכת ופגישותיך אי פה אי שם עם זוגות של מהגרים מאפריקה , לא נפגשת עם כולם,ולא הכל ידוע לך, ואם ידוע לך אשמח אם תוכל לסבר את אזנינו בנתונים מדוייקים עד כמה שניתן שמפריכים את מה שאלי ישי טען או מאשרים את טענותיו .שכן המדובר כאן הוא הן בבריאותם שלהם ראשית לכל, והן בבריאות הציבור באופן כללי.
משום מה בחרת לזגזג בתגובתך אלי מצד אחד אתה טוען כי…….."למיטב ידיעתי איש בממסד הרפואי בישראל לא בדק את תפוצת המחלה בקרב המהגרים והפליטים……"ובנשימה אחת טוען שכל מיידע לוקה בדעות קדומות. אז זהו שאני טוענת שלפני שקופצים לדעות, קדומות כדאי לבדוק את הנתונים ואת העובדות
דבר שני, אני לא משמיצה ארגונים ופעילים שמסייעים לפליטים ולמהגרי עבודה אני מותחת בקורת ומבחור חכם ואיטיליגנט כמוך (הנה מחמאה שאם תרצה תקבל ואם לאו תוכל לוותר עליה) אני מצפה שיוכל לעשות את ההבחנות שבין בקורת לגיטימית לבין השמצות .
ליוסי
א. הן ברשימתך הראשונית, והן בתגובתך אלי לא הפרכת את הטיעון שבקרב מהגרי העבודה באפריקה יש לא מעט הן נשאי איידס והן כאלה שחולים במחלות שהעולם המערבי כבר הצליח להיות פטור מהן, לעניות דעתי לא רק שלא הפרכת,אלא חיזקת את הטיעון של אלי ישי בראיון שנתן לדנה וייס בתכנית הראיונות שלה "פגוש את העיתונות".אני משערת שתוך פעילותך המבורכת ופגישותיך אי פה אי שם עם זוגות של מהגרים מאפריקה , לא נפגשת עם כולם,ולא הכל ידוע לך, ואם ידוע לך אשמח אם תוכל לסבר את אזנינו בנתונים מדוייקים עד כמה שניתן שמפריכים את מה שאלי ישי טען או מאשרים את טענותיו .שכן המדובר כאן הוא הן בבריאותם שלהם ראשית לכל, והן בבריאות הציבור באופן כללי.
משום מה בחרת לזגזג בתגובתך אלי מצד אחד אתה טוען כי…….."למיטב ידיעתי איש בממסד הרפואי בישראל לא בדק את תפוצת המחלה בקרב המהגרים והפליטים……"ובנשימה אחת טוען שכל מיידע לוקה בדעות קדומות. אז זהו שאני טוענת שלפני שקופצים לדעות קדומות ועל מנת להימנע מדעות קדומות לכאן או לכאן(דעות קדומות נגד מהגרי עבודה מחד, ודעות קדומות נגד ש"ס מאידך) כדאי לבדוק את הנתונים ואת העובדות ועל פי זה לקבוע עמדה ודרכי טיפול.
דבר שני, אני לא משמיצה ארגונים ופעילים שמסייעים לפליטים ולמהגרי עבודה אני מותחת בקורת ומבחור חכם ואיטיליגנט כמוך (הנה מחמאה שאם תרצה תקבל ואם לאו תוכל לוותר עליה) אני מצפה שיוכל לעשות את ההבחנות שבין בקורת לגיטימית לבין השמצות .