מנקים את העולם מניצול

נתן שקרצ'י

היום, יום רביעי, כ"ז בסיון 09-06-2010 בשעות הבוקר 10:00 – 12:30 באוניברסיטת בן גוריון יתקיים אירוע המוני בסימן אומרים כן להעסקה ישירה מזה עשרים שנים מועסקות מעל מאתיים עובדות ניקיון בשתי חברות קבלניות באוניברסיטת בן-גוריון. בעבר הועסקו העובדות על ידי האוניברסיטה באופן ישיר. מאז המעבר להעסקה באמצעות קבלנים סובלות העובדות מזילות במעמדן, מפגיעה בתחושות השייכות  וההכרה שלהן, מהפרת  זכויות העבודה שלהן, מביטחון תעסוקתי רעוע ומתנאי ניצול מחפירים – הן מבחינה חוקית והן מבחינה אנושית. 

מרצים, סטודנטים ועובדים באוניברסיטת בן גוריון בנגב, תושבי הנגב ואזרחי מדינת ישראל הנושאים באחריות חברתית קוראים בזאת להפסקת ההעסקה הקבלנית של עובדות הניקיון באוניברסיטה ומעבר לצורת העסקה ישירה המכבדת את העובדות ואת מוסד האוניברסיטה כאחד. הפקת האירוע מבוצעת על ידי קואליציה של ארגונים שחברו יחדיו מתוך סולידאריות חברתית לקדם את העסקתן הישירה של עובדות הניקיון באוניברסיטת בן גוריון.

נשמח כמובן לראות אתכם שם, באים לתמוך בדרישה הצודקת של העובדות.

 אוניברסיטת בן גוריון יכולה להיות החלוצה בחזרה להעסקה ישירה, ולתת דוגמאות לשאר האוניברסיטאות בארץ.

 הגלובליזציה של המאבקים בניצול

כשמדברים איתנו על גלובליזציה, זוהי בדרך כלל גלובליזציה של בעלי ההון. אני רוצה להציג לכם גלובליזציה אחרת, גלובליזציה של מאבקים למען מנקים מהשנים האחרונות. רוב החומרים הם באנגלית כמובן, ולכן אם אינכם מבינים נסו לצפות בהם עם מישהו שיוכל לתרגם לכם.

 חשוב שאנחנו נלמד מהמאבקים האחרים בעולם, וחשוב שהם ילמדו מהמאבק באוניברסיטת בן גוריון. אפשר לנסות ליצור קשר הדדי עם חלק ממארגני האירועים, כדי להיות חלק מרשת בינלאומית של מאבק בקבלני הניקיון ובגופים שמשתמשים בהם.

לאור העובדה שהמאבק שאני כותב לכבודו קורה באוניברסיטה, הנה כמה דוגמאות למאבקים של סטודנטים, בעיקר בארה"ב ביחד עם עובדי הנקיון. חלקם עוסקים במאבק לקבלת קביעות, חלקם במאבק לשכר שמאפשר מחיה בכבוד (living wage).

המאבק הראשון הוא של עובדי הניקיון של אונ' וונדרבילט בנשוויל טנסי. זהו מאבק שהובל ע"י ועד עובדים של מנקי האוניברסיטה, סטודנטים  ועוד. בין השאר נישאו נאומים של עובדים בכנסיות, נעשה מסע פרסום בעיר, השחקן דני גלובר בא לתמוך בהם , ולאחר משא ומתן ארוך שכרם הועלה לרמה שתאפשר קיום בכבוד. בדף המצורף עוד מידע בנושא. ישנו גם מאמר של אחד הסטודנטים שליוו את המאבק. כאן, תמצאו את דף הפייסבוק של סטודנטים באוניברסיטת לויולה וטוליין, שתומכים בעובדים של חברת נקיון גדולה, סודקסו, שמתנהל מולה מאבק כללי ארצי בהרבה אוניברסיטאות בעד הזכות להתארגן באיגוד. באונ' קלארק נעצרו סטודנטים בעת חסימת כביש בזמן מאבק על זכות ההתארגנות של העובדים . באתר הזה ניתן למצוא מידע על מה שקורה במאבק הזה בכל רחבי ארה"ב וללמוד על דרישות העובדים.

אבל המאבק הבינ"ל נגד קבלני הניקיון מתרחש לא רק באוניברסיטאות.

לא רחוק מאיתנו, ברמאללה ובעזה נערכה לפני שבוע וקצת פגישת וידאו קונפרנס שאספה גורמים רבים כדי לדון בנייר עמדה שעוסק במצבם של עובדי הניקיון ברשות הפלסטינית. ביוון, עובדי ניקיון ועובדי האיגודים המקצועיים גרמו לאחר מאבק להעלאת שכר עובדי הנקיון, באוסטרליה, מדינת ניו סאות' ויילס היא המדינה הרביעית שמעלה את השכר של עובדיה הנקיון שלה, תוך אמירה של השר האחראי על יחסי העבודה, שעובדי הניקיון הם עובדים "שקופים" ושהם זכאים להכרה. "רוב האנשים לוקחים כמובן מאליו שהם הולכים בלילה מהעבודה, ובבוקר שהם באים הרצפות נקיון, הפחים מרוקנים… לעובדי הנקיון מגיע שנכבד אותם".

בברודווי, עובדי הנקיון של התיאטרונים נלחמו והשיגו ביטוח רפואי משופר, העלאה בשכר ופנסיה. בבוסטון, תלמידי כיתות ה' יצאו להפגין למען עובדי ניקיון, ללחוץ על החברה לחדש את ההסכם הקיבוצי, ולשפר את תנאיהם. מאבק זה הוא חלק ממטה מאבק בין דתי למען עובדים שפועל בכל רחבי ארה"ב.

באנגליה, עובדי הניקיון של מערכת הרכבת התחתית של לונדון נלחמים על העלאת שכר.

שווה לסיים עם דבריו של ראש עיר בסינגפור,זיינדין נורדין: "כל מבקר בסינגפור מופתע מכמה שהעיר שלנו נקייה וירוקה. עד כמה שאני אוהב לשמוע את המחמאה הזו, זה נראה לי לפעמים חלול. סינגפור לא נקייה בגלל ההתנהגות האישית שלנו, היא נקייה בגלל הצבאות של המנקים שללא לאות אוספים אחרינו. בלי המנקים, הרחובות שלנו היו מלאים בשקיות פלסטיק, בקבוקי שתייה, קלקרים ועוד. הפארקים והחופים מלאים בשאריות של הפיקניקים שלנו, ואני יכול להמשיך עוד ועוד. הנקודה שאני רוצה להבהיר היא שהמנקים הם חלק חשוב מהתדמית של סינגפור כאומה. הם עובדים במשרות לא נוצצות, אך הם עוזרים לנו לחיות ברמת חיים גבוהה" במאמר שכותרתו " המנקים שלנו זכאים לחיוך שלנו ועוד".

חייכו לעובדי הניקיון בעיר שלכם, במקום העבודה שלכם, בבית הספר שלכם. זה לא עולה כסף, להודות להם על השירות שהם נותנים לכם. איכות החיים שלכם עולה בזכותם. ואם אתם שומעים את בעיותיהם, ועוזרים להם להתארגן כדי לטפל בבעייתם, תבורכו.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
תגיות:
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. Reuven

    Natan:

    An excellent ans important article !

    Keep up the good work.

  2. עומר

    כי זו זכותו של אדם לקבל
    תנאי העסקה אנושיים .

    הנקדוה החשובה היא מודעות העובדים האלו שמבאים מחתכי אוכלוסיה חלשה לזכויות המגיעות להן על פי חוק .

    ככל שהם יהיו יותר חשופים למידע על זכויתיהם כך יהיה יותר טוב .

    שנית , מאחר והעסקה היא נגזרת של מצב המשק וחוסר העסקה היא נגזרת של עוני , עלינו אנחנו עמודי התווך של החברה המתבוננת קדימה לקחת אחריות חברתית על אותם " חלשי החברה " ,

    האחריות מתבטאת בהעמקה והבנה כי אנחנו צריכים להפחית את הריבוי הטבעי הגבוה של ארצנו ואת ההתאמה לצרכי המשק ל 50 השנים הבאות , דבר שיועיל ויביא איזון חברתי וכלכלי אחרת דרכנו לקסטרופה תהיה בלתי נמנעת .

  3. יצחק ג`קי אדרי

    שאפו גדול על המאמר המצויין!
    כל הכבוד.

  4. נתן שקרצ`י

    הי איציק

    תודה רבה. או אני או הטלויזיה החברתית נעלה לרשת את הצילומים מאתמול והיום.

    יש רק לינק אחד שבור, הראשון, של רשת PBS עם וידאו של 18 דקות בערך על מאבק המנקים של אונ` ונדרבילט והסטודנטים שלה-
    http://www.pbs.org/now/shows/313/

    יותר מאוחר היום או מחר אני אשלח מאמר מתורגם ומתוקצר של מחקר על שיטות העסקת עובדי הנקיון של ניו יורק מהמאה ה-19 ועד היום.

    תודה שוב
    נתן

  5. מילי בן שטרית

    יישר כוחכם

  6. דב בינדר

    לכל עובד מגיע להיות מועסק ישירות ע"י המעביד ולקבל את מלוא השכר המגיע לו ואת כל התנאים הסוציאליים המגיעים לו.אין שום הצדקה ליצור באופן מלאכותי גורם מתווך שיגזור קופון על חשבון העובד.היחיד שמותר לו להרויח משכר העובד הוא מס הכנסה ולא אף אחד אחר.צריך לחוקק חוקים מתאימים שימנעו את העסקתם של עובדים בתיווך סרסור.

  7. אילנה סוגבקר

    הגיע הזמן לארגן ועד עובדים גלובלי. תמיכה הדדית, מאבקים משותפים ועם הניסיון ההיסטורי שהוצג במאמר, זה השלב הכי מתבקש כיום!
    יישר כוח.
    פעם ראיתי עובדת ניקיון מהגרת לאום, סחוטה וסמוקה באמצע הקיץ. זה היה יום העבודה הראשון שלה. הורדתי לה מים קרים. יותר לא ראיתי אותה. מן הסתם לא החזיקה מעמד.

    כי הגיע הזמן לקדם מחשבה גלובלית מעצבת ולא רק ביקורתית, מעצבנת וחסרת שיניים!