טעות לעולם חוזרת: מעובדי קבלן לעובדי שירותים
מרצה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת סאסקס ועמית מחקר במרכז למשפט וחברה באוניברסיטת אוקספורד
דו"ח השכר בשירות הציבורי, אשר התפרסם זה עתה, הוא הזדמנות מצוינת להציץ אל החצר האחורית של שוק העבודה הישראלי בכלל, ושל המגזר הציבורי בפרט. זאת, כיוון שזו הפעם הראשונה שהממונה על השכר הופקד על פרסום נתונים אודות העסקת עובדי הקבלן ועובדי השירותים. על כך יש לברך אותו, ולקוות שפרסום זה ייהפך למסורת. קריאת פרק זה מלמדת אותנו, למשל, שבשנת 2009, ב-279 מהגופים הציבוריים אשר דיווחו לממונה לא הועסקו עובדי קבלן כלל. כמו כן, משרד ראש הממשלה, משרד האוצר, משרד החינוך, משרד הפנים, משרד הרווחה ומשרד החקלאות דיווחו על העסקת פחות מ-10 עובדי קבלן. נתונים אלו עשויים לטעת את התחושה שהתופעה הקשה של העסקת עובדי קבלן (בעיקר – על ידי גופים ציבוריים), אשר הביאה לא רק לניצול מחפיר של אוכלוסיות מוחלשות אלא גם לבזבוז משווע של כספי ציבור – פסה מן העולם.
אלא שמסקנה כאמור תחטא למציאות האמיתית. זאת, כיוון שבדו"ח זה ניתן מענה למאבק החברתי של אתמול, ולא למאבק החברתי (והמשפטי) של היום. בעוד שהמאבק כנגד העסקת עובדים באמצעות קבלני כוח אדם נחל הצלחה משמעותית, גם אם מאוחרת למדי, הרי שהחזית הנוכחית מצויה בהעסקה באמצעות קבלני שירותים. והנה, כבר בפתח הדו"ח מוסבר כי הגופים הציבוריים "לא נדרשו לדווח (ההדגשה במקור) את נתוני השכר עבור … עובדים המועסקים על ידי קבלן שירות".
ב-1.1.2008 נכנס לתוקף סעיף 12א לחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם, אשר חייב קליטת עובד, או פיטוריו, לאחר 9 חודשים של העסקה בדרך זו. לתקופה קצרה היתה תחושה שצורת העסקה זו שבה למתכונתה המקורית – העסקה זמנית. אלא שבמציאות, כפי שגילה גם מבקר המדינה לאחרונה, חלק לא מבוטל מאותן חברות כוח אדם מיתגו את עצמן מחדש כחברות שירותים. מעתה אימרו: לא קבלני כוח אדם אשר מספקים מורים, עובדים סוציאליים ואחיות, אלא "שירותי הוראה", "שירותי עבודה סוציאלית" ו"שירותי בריאות". כך חומקים חברות אלו, וחמור מכך – כך חומקת המדינה, מקליטת העובדים הללו כעובדי מדינה. יתר על כן, כך מתברר, כך הם חומקים מלדווח לנו על המתרחש בפינה החשוכה באמת של החצר האחורי של שוק העבודה.
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
הדבר העיקרי- כיצד עובד שרותים הוא אותה גברת בשינוי אדרת כעובד קבלן, לא
מופיע במאמר. היה רצוי מאד, מפאת חשיבותו של הנושא וההערמה שאולי משרדי הממשלה משתמשים בה, להבהיר את ההבדל
בין השניים, מאידך, אולי באמת עובד שרותים כפוף למצב ההעסקה אחר מעובד קבלן.
לאיציק ספורטא שלום,
בהזדמנות תברר מהם תנאי עובדי הקבלן של שרותי הפעלת מכונות הצילום (12 שעות עבודה ביום) ושרותי הנקיון. כל זה באוניברסיטת תל אביב בה אתה מלמד ונהנה משרותיהם.
סומכת עליך שתצליח לשפר את תנאי העסקתם מבלי שהנהלת האוניברסיטה תצליח להתחמק .
הדייג – מאמרים שעלו ברשת