כסילות דיפלומטית
העיתונאי ריצ'רד אדמס כותב ב"גרדיאן" הבריטי על פן קטן, אולי אפילו קטנוני במדיניות החוץ של ארצות הברית, שנחשף באתר ויקיליקס: בוויקיליקס ממשיכים לטפטף מסמכים חדשים, לאט אבל בטוח. חלק מהגילויים החדשים תופסים כותרות, חלקם נשטפים בזרם. בין כל ההדלפות וההכחשות, בלטה עובדה מסקרנת: הממשל האמריקאי תחת הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש תיעב את במאי הקולנוע מייקל מור.
אחרי שמברק שהודלף מדיפלומט אמריקאי בהוואנה, גובה, טען שקובה החרימה את סרטו של מור "סיקו" (שעוסק במצבה העגום של מערכת הבריאות האמריקאית) – בעוד שלמעשה הסרט הוקרן בטלוויזיה הממלכית באי – מברק נוסף מגלה שפקידי ממשל אמריקאים נכנסו ללחץ אחרי שגילו שמריאן הובס, שרה בממשלת ניו זילנד, מארגן הקרנה מיוחדת של סרטו של מור "פרנהייט 9/11".
הפקידים כינו במברק, שנשלח ב-2003 משגרירות ארה"ב בוולינגטון, את האירוע "פיאסקו בפוטנציה". המברק גם מסכם שורה של שיחות טלפון בהולות למשרדו של ראש ממשלת ניו זילנד ולמשרדו של הובס.
מייקל מור עצמו סיפר על האירוע השבוע ואמר שהמברק הניו זילנדי שנחשף על ידי ויקיליקס מוכיח את מימדי ההשפעה של ארה"ב בעולם. "אם הם התעסקו כל כך הרבה בסרט שלי ובמיוחד בהקרנה שלו שנערכה במקום שלמען האמת אין לי מושג איפה הוא נמצא – זה מעלה את השאלה מה עוד החבר'ה האלה עשו?"
ממשלת ניו זילנד לא התרגשה מהלחץ של המעצמה הגדולה בעולם, כך עולה מהתשובות של הניו זילנדים לטענות שעלו במברקים. ממשרדו של ראש הממשלה השיבו שהם לא יודעים דבר על ההקרנה האמורה. במשרד של הובס הנציג האמריקאי נהדף על ידי הטלפנים. "השרה לא הסכימה לדבר". לאחר מכן, מסור ממשרדה של הובס שהשרה כלל לא אירגנה את ההקרנה ושהיא מתכוונת לצפות בסרט כחלק מפעילות של מפלגתה.
האמריקאים בניו זילנד ניסו להראות לחבריהם בוושינגטון שהם סיכלו אירוע מסוכן. "הפוטנציאל של הפיאסקו הזה נמנע בזכות שיחות הטלפון שלנו. כעת ברור שהשרה כלל לא היתה מודעת לכך שיש בעיה שר בכיר בממשלה יארגן אירוע שכזה", נכתב במברק.
גיבורי הפרשה הניו זילנדים כמעט ולא זכרו את האירועים הדרמטיים שסבבו אותה. הובס, שפרשה מפוליטיקה ב-2008, אמרה ל"גרדיאן" שהיא כלל לא מודעת לכך שהמעצמה האמריקאית ניסתה לסכל את האירוע. "למען האמת, אני כלל לא זוכרת את זה", היא אמרה, "יכול להיות שהצוות שלי לא עדכן אותי בנושא, כי הם ידעו שזה לא יעניין אותי".
גרנט רוברטסון, שעבד כמתנדב בצוות של הובס, זוכר "קצת המולה" בעניין, אבל לא הצליח לדלות מזכרונו את הפרטים המדויקים, ביניהם גם את המעורבות של נציגי ארה"ב. ""אני זוכר את האירוע, זו היהת עוד אחת מהקרנות הסרטים שנועדו לגייס כספים לקמפיין הבחירות, ואני זוכר שהאירוע התקיים כרגיל" הוא אומר, "אני זוכר שהיה קצת בלגאן, אבל לא משהו מיוחד".
האמריקאים, כך נראה, דווקא סברו שזה עניין חשוב ומהותי. המברק המודלף מסתיים בהצהרה: "השגריר האמריקאי ינצל את הפגישה שלו עם ראש הממשלה כדי להגיד לה שאנו מקווים שענייני ארה"ב לא ישמשו לקדם אירועי התרמה של מפלגת הלייבור בניו זילנד".
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.