אל תחריר נשמעת בקובה

למרות הדמיון המסוים בין קובה למצרים, נראה כי אפקט הדומינו המהפכני של העולם הערבי לא יגיע עד הקריבים בקרוב. ובכל זאת, המלחמה על עתידה של קובה מתחוללת כבר כעת באינטרנט המקומי
עידן רינג

תחילה זה נשמע הגיוני, אפילו מסקרן. אבן הדומינו הבאה בשרשרת המהפכות הפנטסטיות שמבעירות את העולם הערבי ממרוקו ולוב ועד בחריין תיפול במקום הרחוק והשונה ביותר – קובה. לאחר 52 שנות משטר קומוניסטי של מפלגה אחת ואפילו יותר שנים של העדר דמוקרטיה באי יקומו גם הצעירים הקובנים בדומה לחבריהם בקהיר וטוניס ויארגנו באמצעות הפייסבוק מהפכה קריבית בניחוח ערבי. תשתית עניפה של בלוגרים מתנגדי משטר ומצייצי טוויטר פעילים כבר יש שם מזמן ועל פי המסורת המהפכנית הטרייה של 2011 היה מי שאפילו הזדרז ופתח עמוד פייסבוק "למען התקוממות עממית בקובה" שגם קבע טווח זמן ברור – בין ה-21 ל-26 בפברואר – לסדרה של הפגנות המוניות ברחבי קובה וסביב העולם.

חברות תנועת "הגברות בלבן" צועדות למען שחרור אסירים בהוואנה בשנה שעברה

אך כעת, 24 שעות לפני שעת האפס, כבר די ברור כי היוזמה הקובנית היא לא המשך טבעי ואותנטי של ההתקוממויות ברחבי העולם הערבי וסביר להניח שהיא תנחל כישלון חרוץ. מעבר לעובדה כי כרגע רק 4000 בני אדם הצטרפו לעמוד – מספר זעום לכל הדעות, צפייה וקריאה בחומרים שהועלו לעמוד ובלוגים קשורים מגלה כי כלל לא מדובר ביוזמה של צעירים שוחרי דמוקרטיה על האי, אלא בעוד נסיון של קהילת הגולים העשירה והפעלתנית לערער את היציבות על האי ולקרב את היום בו קסטרו יפול והם יוכלו לחזור. למעשה מדובר ביוזמה צינית למדי, אולי אפילו בגיבוי ותמיכה של הממשל האמריקאי, שעושה שימוש ברטוריקה ובטקטיקה של המהפכנים הצעירים במצרים בשביל ליצור מראית עין של מצב דומה בקובה ולהתחיל גל של מחאות, ללא בסיס מקומי אמיתי.

תמונת ההתארגנות הקובנית בעמוד הפייסבוק

ובכל זאת, הדי המהפכות במצרים וטוניסיה נשמעו היטב גם בקובה ועוררו תקוות ופנטזיות בקרב בלוגרים ופעילי רשת רבים שחיים באי ומדווחים באופן קבוע על הפרות זכויות האדם ועל המאבק שלהם למען דמוקרטיה. העניין הרב שבלוגרים כמו יואני סאנצ'ס גילו בארועים במצרים נובע מנקודות דמיון רבות שקיימות בין שתי המדינות – תקופה של עשרות שנים ללא דמוקרטיה או בחירות חופשיות, חברה שהיא בחלקה כפרית וחקלאית וברובה מאוד ענייה ושכבה של צעירים מעודכנים שמחוברים לקהילה הבינלאומית וחותרים לעתיד שונה בעבור עמם ומדינתם. בשנתיים האחרונות קיימת התעוררות של ממש בקרב מתנגדי משטר על האי שמדווחים עליה ברשתות החברתיות ובבלוגים (שסיקרתי בהארץ בעבר). תנועת הנשים בלבן (נשות אסירים פוליטיים) מקיימת הפגנות קטנות אך חסרות תקדים ברחובות הוואנה ואסירים פוליטיים רבים מקיימים שביתות רעב מתוקשרות. אחד מהם, גיירמו פארינאס, אף זכה לאחרונה בפרס סחרוב לזכויות אדם של האיחוד האירופי.

עם זאת קיימים גם לא מעט הבדלים שיקשו על שחזור הארועים והרשת מלאה במאמרים שמסבירים למה זה לא יקרה. בניגוד למצרים, בקובה לא תמצאו רבים מסימני ההיכר של דמוקרטיה – אחוז החדירה של האינטרנט בקובה הוא מהנמוכים בעולם, גם בגלל חסימות של המשטר (רק לאחרונה אפשרו לגולשים בקובה לבקר בבלוג של יואני סאנצ'ס, אחת הכותבות החשובות והמוערכות בקובה ובעולם בכלל) ובעיקר בגלל אחוז מאוד נמוך של אזרחים בעלי מחשב, לא קיימות מפלגות או תנועות אופוזיציה, אין תקשורת עצמאית בכלל ואין גם אליטות עסקיות או אינטלקטואליות שאינן חלק אינטגרלי מהמשטר והצבא. השליטים והצבא הם אחד – בניגוד למצב במצרים ובטורקיה למשל, שם הצבא הוא מעין כוח מאזן או מרסן למקרים בו השליטים יוצאים משליטה.

אך מעבר למגבלות הדמוקרטיות והטכנולוגיות, גם קיימים הבדלים מסוג אחר שמונעים את המהפכה הדמוקרטית – קובה נמצאת בעיצומו של תהליך ושינוי שהחל עם עלייתו של ראול קסטרו לשלטון במקום פידל. נעשו באי שינויים כלכליים רבים, קיים מרווח רב יותר לבעלות פרטית על עסקים, צומצם מספר עובדי הציבור ונעשו הקלות משמעותיות למען הצלחת ענף התיירות. אזרחים רבים בקובה עדיין מאמינים באידיאולוגיה הקסטרואיסטית ויש להם גם סיבות – רמת החינוך והבריאות באי היא עדיין בין הגבוהות בעולם והפערים החברתיים בין הקטנים, בטח ביחס לשכנה הגדולה בצפון אמריקה. ואם כבר מזכירים אותה, ייתכן ודווקא היחס האמריקאי לקובה הוא דווקא מחסום לדמוקרטיזציה שלה. היא האויב הגדול שמאחד את הקובנים ומצדיק את המשך המשטר של קסטרו במתכונתו הנוכחית. ההתעקשות הבלתי מובנת שלה להמשיך את האמברגו והנסיונות הבלתי פוסקים להתערב בענייני האי גורמים לרבים לחשוב שיש משהו בדברי האחים קסטרו לגבי הצורך להישמר מפני האויב הגדול. תוסיפו לכך את הקהילה הקובנית הגולה שמלבה את האש ומצהירה על רצונה להחזיר לעצמה נכסים שהשאירה מאחורה בקובה ותקבלו תמונה מורכבת ורבת פנים – הרבה יותר מאשר בדיקטטורות המדכאות והנחשלות של העולם הערבי.

יואני סנצ'ז, הבלוגרית המובילה בקובה. צילום: cc by- Andre Deak

ככל הנראה, אבני הדומינו של העולם הערבי לא יגיעו עד הקריביים בימים הקרובים אך כבר כעת ברור כי האינטרנט והרשתות החברתיות הולכים ותופסים גם בקובה וסביבה מקום משמעותי והם למעשה זירת המאבק החדשה בין שלל הכוחות הפעילים שם. קסטרו הצליח לשמור על קובה בניתוק יחסי מן העולם (במובנים רבים) במשך עשרות שנים, אך נראה כי ימיהם של החסימות והצנזורה הקפדנית על האינטרנט בקובה ספורים. אובמה הצהיר מספר  פעמים כי בכוונתו להקל את הלחץ על קובה ולשנות את המדיניות כלפיה אך בנושא האינטרנט ברור כי וושינגטון עושה מאמצים לעקוף את המדיניות של האחים קסטרו ולאפשר לאזרחים הקובנים גלישה חופשית באמצעים טכנולוגיים מתוחכמים, כפי שהילארי קלינטון חשפה שבכוונת וושינגטון לעשות במדינות רבות ברחבי העולם שחוסמות את הגלישה. מצד שני כוחות הביטחון הקובניים ממשיכים לעצור ולכלוא אזרחים קובניים וזרים שנחשדים בנסיון לפתח ולשכלל את הרשת באי (רק לאחרונה נעצר אמריקאי שתרם מחשבים לקהילה היהודית המקומית).

הפוסט פורסם לראשונה ברדיו בבילון

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. גרי רשף

    ..כשהדיקטטורה תיפול בקובה (כנראה לאחר מותו של קאסטרו) – יש סיכוי טוב שתיווצר שם דמוקרטיה אמיתית.
    לגבי העולם הערבי- אני ספקן אבל מקווה..

  2. למען עתיד טוב לכל - גם לקובנים!

    ראשית: קובה הצליחה לגרש את בטיסטה – הדיקטטור שהיה "ידיד" של המאפיה מארה"ב כבר לפני 52 שנה. מצרים וטוניסיה הצליחו רק עכשיו.
    2. נכון שרמת ההכנסה והצריכה בקובה נמוכה. לחרם שהטילה ארה"ב יש חלק בכך, אך יש מקום ליעול השיטה.
    3. קובה דואגת לחינוך איכותי ושיוויוני לבניה ובנותיה. היא חיסלה את האיידס, ועכשיו מיצאת רופאים לכל ארצות אמריקה הלטינית. רק בהאיטי יש מאות רופאים ואחיות מקובה!

    הסר ידיך מקובה, עידן רינג! 

  3. הייתה בקובה

    קצת פרופורציות לגבי המשתמשים וכמותם 🙂

  4. ראובן קמינר

    עקיצה עצמית

    אחד מהדברים המוזרים ביותר שהתחוללו במזרח התיכון בימים אלה, הוא פרסום מאמר נגד קובה, עמה והנהגתה באתר "העוקץ". "העוקץ" כידוע אמור לבטא רעיונות התומכים בחלכאים ובנדכאים, אלה שהם קורבנות משטר ההון, הדיכוי הלאומי והחברתי. על כן, ידידי "העוקץ" בוודאי לא שבעו נחת כאשר האתר פרסם ללא הסתייגות מאמר שטנה התומך במרד נגד ממשלת קובה והנהגתה בשם הדמוקרטיה הצרופה וזכויות האדם.

    המחבר, עידן רינג, התאהב בתורה הישנה של אפקט הדומינו, והדביק לה תורה חדשה בדבר מהפכת הפייסבוק והאינטרנט. עידן רינג החליט שמוברק שווה לפידל קסטרו, בן-עלי שווה לראול קסטרו והחברה בקובה דומה לחברה בלוב. יתכן שעורכי העוקץ עשויים להתגונן על פרסום הבל זה בזכות חופש הדעה. אך מאמר זה דומה בתוכנו לגישה גזענית לכל דבר. במה הדברים אמורים?, לדידו של הכותב המאמר, הקידמה מיוצגת בלעדית אך ורק על ידי המערב הקפיטליסטי ה"דמוקרטי". הכותב לא שמע וסירב לשמוע על תפקיד המערב הנאור בהחזקת שני שליש אנושות בתנאים של מצוקה, דיכוי והשפלה. דיכוי זה הוא אם כל הגזעניות.

    ההשוואה בין המצב בארצות הסובלות מהדיכוי האימפריאלי של ארה"ב עם המצב של קובה שעמדה וממשיכה לעמוד על זכותה לחברה צודקת ושחרור לאומי כתשתית להתפתחות, זו השוואה כוזבת ונלוזה.
    קוראי "העוקץ" יודעים שהעמים הערבים מתקוממים נגד משטרים שחוזקו וטופחו על ידי האימפריה האמריקאית. העמים בארצות אלה הולכים ומשתחררים על פי ההשראה ששימשה להם קובה. הרי הייתה זו קובה שהפכה מגדלור לעמים באמריקה הלטינית בכללם. שוב, הייתה זו קובה שהפכה למודל והשראה למהפכה הבוליבריאנית ההולכת ומעצבת מציאות חדשה ביבשת זו. "העוקץ" בפרסום מאמר זה, מזדה למעשה עם הריאקציה המגעילה, זו שמדרבנת את וושינגטון להמשיך לחנוק את קובה ולהתכחש לזכויותיה הצודקות -על פי כל דין.

  5. עידן רינג

    שלום ראובן ותודה על תגובתך. צר לי שהחלטת לתקוף בצורה כזו את הדברים שנכתבו ואשר ביטאו לטעמי גם את יתרונותיו ומעלותיו של המשטר. אין ספק כי לקסטרו זכויות רבות בתנועות השחרור וברור כי הוא מהווה השראה לתנועות שחרור וצדק חברתי רבות ביבשת. גם במאמר זה וגם בפרסומים רבים בעבר ביקרתי נחרצות את האמברגו הפושע של ארה"ב ואת כל המדיניות שלה נגד קובה שפוגעת בעיקר בעם הקובני. אתה מוזמן לעשות חיפוש קצר בגוגל ולגלות בעצמך. אך לצד זאת אי אפשר להמשיך ולהתעלם באופן עיוור מהפרות זכויות אדם וצמצום החופש הפוליטי והאישי בקובה, בין השאר גם בנושא החיבור והצנזורה של האינטרנט. בקובה יש היום דור חדש של צעירים שלא מייצג את הגולים ואת וושינגטון אך גם לא הולך כעיוור אחר כל החלטה ודעה של מפלגת השלטון. דור של כותבים ופעילים שחושב שיש דרך אחרת שתאפשר יותר זכויות אזרח וחופש אישי, תוך כדי המשך ההתנגדות להשפעה האמריקאית. לצערי אתה משקף תפיסה לפיה חייבים לבחור בין קסטרו לוושינגטון אבל בלוגרים ופעילים כמו יואני סאנצ'ס ואחרים חושבים אחרת. לדעתי ראוי ונכון להשמיע את קולם גם כאן בישראל. מי שדואג לעתידה של קובה ראוי שיאזין למה שיש להם לומר. כאדם שמאמין בעתידה והצלחתה של קובה אני חושב שמגיע לה ולאזרחיה יותר ממפלגה ודעה אחת.
    לצד הביקורת המהותית שלך בנושא קובה אני חושב שהמתקפה שלך על אתר העוקץ מיותרת ולא נכונה.

  6. למען עתיד טוב לכל - גם לקובנים!

    ‎ראשית: קובה הצליחה לגרש את בטיסטה – הדיקטטור שהיה "ידיד" של המאפיה מארה"ב כבר לפני 52 שנה. מצרים וטוניסיה הצליחו רק עכשיו!
    ‎2. נכון שרמת ההכנסה והצריכה בקובה נמוכה. לחרם שהטילה ארה"ב יש חלק בכך, אך יש מקום ליעול השיטה.
    ‎3. קובה דואגת לחינוך איכותי ושיוויוני לבניה ובנותיה. היא חיסלה את האיידס שם, ועכשיו מיצאת רופאים לכל ארצות אמריקה הלטינית. רק בהאיטי יש מאות רופאים ואחיות מקובה!
    ‎הסר ידיך מקובה, עידן רינג! 

  7. יריב מ

    לעומק, או שהם לא יכולים לקבל שום דבר חוץ מתמיכה גורפת ולא ביקורתית בקאסטרו. קאסטרו, כמו שכתב רינג, עתיר זכויות, אבל גם לא מעט פעולות בעייתיות מאוד באמתחתו.
    נקווה שקובה תתקדם לעבר סוציאליזם דמוקרטי ולא תעבור ריאקציה בינארית, ניגודית, ישר לעבר הקפיטליזם הגלובלי ההרסני.

  8. טוביה פרנקל

    אני חיב לציין שהרבה זמן לא קראתי מאמר כל כך איטיליגנטי ונבון על קובה, הבנה כוללת, וניתוח ברור בלי סיסמאות מבית היוצר של קמינר ודומיו, ורק תוספת קטנה,בביקוריי חצי מהמזוודות שלי היו מלאות תרופות,עטים,ושאר חוסרים,יש אולי רפואה מפותחת,אבל אין לה שום ערך עם בתי מרקחת ריקים. ואיזה משמעות יש ללימודים חינם ושאר סיסמאות בולשביקיות כשאין למהנדס מה לעשות עם התואר שלו,ונכון שהחרם האמריקאי מטופש, נקמני,ועדיף שיסתיים.