יחד בכיכרות

למאבקים חברתיים שונים בקרב הציבור הישראלי משותפת ההתנגדות להיגיון הקפיטליסטי המעוות. חיבור בין המאבקים יכול להוביל רק להצלחה
אייל בן משה

בתחילת מרץ התקיימה הפגנה מטעם הוועדה העממית של יפו ביחד עם תושבי כפר שלם, גבעת עמל, כפר סומייל ועוד מספר שכונות מדרום תל אביב. המשתתפים מחו נגד חברת הדיור הציבורי חלמיש, המוציאה הון עתק על עורכי דין כדי להתיש את התושבים עד שיעזבו ללא פיצוי הוגן דירות בהם הם מתגוררים למעלה משני דורות. בהפגנה זו התאחדו יהודים מזרחים וערבים למען מטרה משותפת. על גבי אחת מן הכרזות שהונפו נכתב "כיכר תחריר"; חלק מהמפגינים אף הזכירו לרון חולדאי שגם חוסני מובארק היה טייס.

הפגנה מול משרדי חלמיש, 01.03. צילום: עמית צינמן

החיבור למהפכות הערביות עובר כחוט השני בהפגנות שונות בישראל. באותו יום בחיפה, למשל, הפגינו תנועות נוער, עובדים סוציאליים ואזרחים מול מרכז הקונגרסים בחיפה, שם נערך כנס של לשכת המסחר בהשתתפות שר האוצר, יובל שטייניץ, במחאה על יוקר המחייה ועליית מחירי הדלק בעיקר. כמה מפגינים במקום אמרו, "בטוניסיה אנשים שרפו את עצמם במחאה על יוקר המחייה, פה אנחנו עדיין שורפים בובות".

גם בהפגנות נוספות אפשר למצוא הד למהפכות העולם הערבי וסיסמאותיהן: בדרום ובעוד כמה מקומות בארץ מתמרדים תושבים נגד העלייה האסטרונומית במחירי המים, לאחר שהתשתית עברה מידי העירייה לידיים פרטיות של תאגידי המים (לא בכל הערים בארץ זה קרה – ישנן עיריות ומועצות אזורית, לרוב ממדרג אקונומי גבוה, שהשליטה על תשתית המים נשארה בידיהן). זה כמה שבועות מתקיימת שביתת העובדות והעובדים הסוציאליים, כאשר מדי פעם מגיחה דמות נוספת מגלריית העסקנים/פוליטיקאים המקומית שמנסה לתווך/לתחמן/להשקיט על מנת להביא לסיום השביתה. בשוק מחנה יהודה וברחבי ירושלים רוכלים מוחים ומפגינים על ניסיון העירייה לשלול לכמה מהם את רישיון הרוכלות, ובעצם לזרוק אותם לרחוב. כמובן שישנן עוד הפגנות או התארגניות מקומיות, אשמח אם הקוראים והקוראות יגיבו ויוסיפו.

מחשבה לא מעמיקה במיוחד תביא למסקנה הברורה, לפיה כל המחאות מתעוררות בשל בעיה אחת: דוקטורינת הקפיטליזם הקיצוני בה דוגל משרד האוצר. הרי כולן קשורות להחלטות של המשרד "לייעל" את אותו גוף אזרחי תורן, בעזרת קיצוצים עליהם הוחלט בעזרת נתונים לא נכונים/מדויקים במקרה הטוב, ושקריים במקרה הרע. מספיק שניזכר בשירותי הכבאות כדי להבין לאיזה אסון הוביל אותנו ההיגיון המעוות הזה.

אותו מנגנון קפיטליסטי הוא מה שהוציא את כל המפגינים במדיניות ערב לרחובות, כדי להפיל את השלטונות המושחתים שלהם. בטוניסיה זה התחיל כאשר שללו לרוכל את רישיון הרוכלות שלו, ובמצרים לאחר שלתושבים כבר לא היה מה לאכול ואיפה לגור. קדמו לכך הפגנות של פועלים מצרים במפעלים ברחבי מצרים (שנעלמו מעיניהם של גורמי המודיעין הישראלים המהוללים). לבסוף התפרצו הפגנות ספונטניות של כל המעמדות יחדיו ברחובות ובכיכרות. סביר להניח שהם לא הגיעו למסקנה שיחד יהיה להם יותר כוח, אלא שפשוט המצב הגיע לשפל המדרגה – במסגרת ה"רק כשיהיה רע, יהיה טוב" של מרקס, הטוב יצא. כלומר, המצב הרע הביא ליציאת כל האוכלוסייה לרחוב, מעין אוטופיה שמאלנית רגעית נגד שלטון מושחת.

אני לא יודע אם אפשר לקבוע חד-משמעית שהמצב אצלנו כיום רע כל כך כמו במצרים למשל, אבל זה בהחלט מתקרב לכך. אם היה כל כך רע, יכול להיות שגם אנחנו היינו חוזים יום בהיר אחד בנחיל מפגינים אשכנזים/מזרחים, עניים/עשירים, ערבים/יהודים, מוסלמים/נוצרים/יהודים/צ'רקסים/דרוזים יוצאים לרחובות בגלל שנמאס. אבל מכל ההשערות והעובדות אפשר לקבוע שני דברים בנחרצות: 1. שטוב לו לשלטון שיהיו הפגנות ספורדיות וחלשות. 2. שלכל ההפגנות מוטיב אחד – התנגדות להיגיון קפיטליסטי מעוות שרוצה "ליעל" ומביא את כולנו לכדי לעוני.

מקביעות אלו אפשר להסיק, שאם כל אותן מחאות ספורדיות יתאחדו לכדי התקוממות אחת, יהיה להם (ולנו) סיכוי טוב לנצח. אולי אף לשנות המציאות הלא אנושית ולא בריאה בה אנחנו חיים היום.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. גרי רשף

    הערה- מצרים, טוניסיה ושות' הן מדינות מושחתות ולא קפיטליסטיות.

  2. אזרח.

    בוודאי שמצרים ,טוניסיה ושאר מדינות מושחתות הן מדינות קפיטליסטיות שבהן מושת שוק חופשי אמיתי.

    http://www.publiceducation.org.il/?p=842

    על ניאו-ליברליזם ומהפכת 25 בינואר במצרים.

    ציטוט:"המדיניות הניאו-ליברלית שננקטה במשך שנים רבות ע"י חוסני מובארק במצרים והאופוזיציה שהיא עוררה במשך זמן רב בטרם החלו ההפגנות בכיכר אל-תחריר.פרויקט ה"שינוי המבני" הכלכלי הניאו-ליברלי נמשך במצרים מאז 1991. מאז מינויו של הקבינט שזה עתה פוטר ביולי 2004, הצמיחה הכלכלית מרשימה – כ-5% בשנה. המעמד הבינוני הגבוה והאליטות משגשגים, אך מעט מאד מחלחל מטה."

    דברי נועם חומסקי.

    אני אמור לומר, שכאשר אנשים מדברים על קפיטליזם, זו קצת בדיחה. אין כזה
    דבר. אף מדינה, אף מעמד עסקי, מעולם לא הסכימו להיות כפופים לשוק
    החופשי, מישמעת של שוק חופשי. שווקים חופשיים הם בשביל אחרים. למשל,
    העולם השלישי הוא העולם השלישי בגלל ששוק חופשי נידחף לו לתוך הגרון.
    ובאותו הזמן, המדינות הנאורות, אנגליה, ארצות הברית, ואחרות, נקטו
    בהתערבות ממשלתית בקנה מידה עצום כדי להגן על כוחות פרטיים, ועדיין
    עושות זאת. זה נכון היישר עד היום. לדוגמה, ממשל רייגן היה התומך הגדול
    ביותר במדיניות מגן כלכלית בהיסטוריה האמריקאית מאז מלחמת העולם השניה.

    למעשה כל הכלכלה הדינמית בארצות הברית מבוססת בצורה מכרעת על יוזמה
    ממשלתית והתערבות ממשלתית: מחשבים, האינטרנט, טלקומוניקציה, אוטומציה,
    תעשיית התרופות, מה שתגיד. כשסוקרים את זה, מגלים הונאות עצומות של
    הציבור, כלומר:

    שיטה שבה תחת הסוואה כזו או אחרת הציבור משלם את
    העלויות ולוקח את הסיכונים, והרווחים מופרטים.

    זה מאוד רחוק משוק
    חופשי. שוק חופשי זה כמו מה שהודו נאלצה לסבול במשך כמה מאות שנים,
    ורובו של שאר העולם השלישי."

    מקור: נאום שכותרתו "ריבונות וסדר עולמי" באוניברסיטת המדינה של קנזס,
    20 בספטמבר, 1999

  3. שארם-א-שייח

    פה אנחנו עדיין שורפים בובות, ופה השליטים שולטים בנו בעזרת שנאת השכן, וההסתה נגד השלום.

  4. נעמי

    האם מישהי\ו מהמנכ"ליות\ים או היו"ריות\ים ייתן צעד קטן אחורה כדיי ליצור מסה קריטית של מפלגה סביבתית חברתית אמיתית ולא קלישאית שתדגול בפיתוח בר קיימא אמיתי ולא נקודתי ראוותני.
    אני בספק האגו גדול יש הטבות-תקשורת נסיעות לחו"ל סידור עבודה.
    אבל עדיין מה שיחולל את השינוי הוא חיבור רציני בין כל הארגונים הסביבתיים ועבודה אמיתית בין אוכלוסיות מוחלשות שמתפקדים מסורתית לפלגים קיצונים.
    לא רואה אפשרות ריאלית שזה יקרה בעתיד.
    אז כולנו נמשיך להשמיע נביחות חלושות לעבר השיירה הנאו ליברלית והיא תמשיך לדרוס.