אי השוויון מונצח בתקציב
לבי במזרח, הקואליציה להקצאה שוויונית של משאבי התרבות בישראל, הגישה השבוע למשרד התרבות דוח בנושא "אפליה בהקצאת משאבי תרבות בישראל". הדוח, שנכתב בתמיכת הקרן החדשה לישראל, נועד להציג את מנגנון ונתוני האפליה בשנת 2009 מצד משרד התרבות כלפי תרבות מזרחית בישראל.
במהלך אוקטובר 2009 פרסמה הקואליציה דוח נתונים ראשון מסוגו העוסק בפענוח וניתוח של תקציבי התרבות בישראל לשנת 2008, על אי השוויון האינהרנטי הנובע מהם. תמצית מסקנות הדוח דאז היו כי "עיון מדוקדק בנתוני חלוקת המשאבים, התמיכות, הפרסים והמלגות על ידי מנהל התרבות מגלה חלוקה לא שוויונית.
חלוקה זו חושפת פערים עצומים ולא מקובלים- במשאבים הניתנים לתרבות אשכנזית/מערבית לעומת המשאבים הזעומים הניתנים לתרבות מזרחית/ספרדית… מנהל תרבות, במקום לממש את מטרותיו המוצהרות: "טיפוח הפלורליזם וחיים של דיאלוג רב-תרבותי" ו"טיפוח וביטוי לתרבות עדות ישראל והמגזרים השונים באוכלוסיה", מייצג נאמנה חלוקה כספית מפלה ולא שוויונית של משאבי מדינת ישראל למוסדות וליוצרי תרבות מסוימים בישראל".
הדוח טוען כי האפליה המבנית והתקציבית בהקצאת משאבים כלפי תרבות מזרחית מצד משרד התרבות בישראל טעון בהנחות אידיאולוגיות גזעניות המבחינות בין התרבות המערבית הנתפסת כתרבות גבוהה וראויה שממוסגרת ומתוקצבת כתרבות ישראלית, לבין תרבות מזרחית הנתפסת כנמוכה ושולית. האבחנה הזו דוחקת את התרבות המזרחית אל מחוץ להגדרות הנורמטיביות של תרבות ישראלית. לאבחנות הללו יש משמעויות ישירות שבאות לידי ביטוי בחלוקת התקציבים.
אי השוויון הדרמטי בין הקצאת משאבים למוסדות תרבות מערביים לבין הקצאת משאבים למוסדות תרבות מזרחיים משמשת לא רק מראה לתפיסות גזעניות מושרשות בחברה הישראלית, אלא גם סיבה להמשך התקיימותן.
מכאן, שהדוח יציג בסופו שורה של המלצות עבור משרד התרבות בישראל שמיועדות לשנות את מנגנון האפליה המאפיין אותו, וכתוצאה ליצור שינוי בהקצאת משאבים עבור מוסדות תרבות מזרחיים בישראל, שבהמשך יביאו לשינוי בתפיסות המפלות בחברה הישראלית כלפי תרבות מזרחית.
הארגונים החתומים על הדו"ח: אחותי – למען נשים בישראל, אפיקים, אפריון, ברית – כתב העת של יהודי מרוקו, האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה, החוג למגדר ע"ש דר' ויקי שירן ז"ל בבית ברל, הכיוון מזרח, המרכז למוסיקה מן המזרח, חזון פתיה, מאהל נודד, תראבוט, ממזרח שמש, מרכז אדווה, מרכז אלישר לחקר יהדות ספרד והמזרח, פורום יוצרות ויוצרים, קואליציית נשים לשלום, קהילות שרות, קפה ג'יברלטר, רשימו, תיאטרון קדם אשקלון
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
משהו חסר בדוח הזה שעושה הנחות מאוד גדולות למימסד.
הערך המוסף של האופרות שהן הפקה של האופרה הישראלי הוא אפס אחד גדול. חלק גדול מהרפרטואר נשמע הרבה יותר טוב בדיסקים שהוקלטו לפני 50 שנה עם מאריה קאלאס,קארל בהם, אינגה בורך. רפרטואר נועז יותר כמו "המשחקים האולימפיים" או "אורלנדו" של ויואלדי אין סיכוי שיוצג.
בבית לסין המחזאי הלל מיטלפונקט משכפל מחזות,וברוסיה עושים תיאטרון הרבה יותר טוב מפה.
אולי מנסים לעשות כאן תרבות מערבית אבל יוצא גורנישט מיט גורנישט.
המיץ של הזבל הוא "הזמר העברי"
כך בונים מאבק, יישר כוח! דו"ח מתומצת שמול כל טענה מציג טבלת מספרים והתפלגויות.
שוב הוכח כי הנשים המזרחיות הן האכפתיות והמובילות במאבק המזרחי לשוויון.
כל הכבוד למשתתפים ולתומכים ובמיוחד לבאים: דניאל ברונשטיין, שולה קשת, דורית אברמוביץ, אורטל בן דיין, רפי אהרון ולקלריס חרבון.
צריך להתמיד בפרויקט הזה. חשוב גם להכין דו"חות כאלה לכל מגזרי החיים, להגיש ולתבוע שוויון אתני.