הצא"פ בעיניים בריטיות

האם שימוש בלתי הולם בצווי איסור פרסום פועל לטובת פרטים שסרחו, ידוענים או מקורבים לצלחת? בעקבות הסרה לא שגרתית של צא"פ
העוקץ

בעוד הרשת אצלנו סוערת מצו איסור פרסום שהוטל על פרשת אונס (ומדגימה שוב את כוחה באי-כיבודו), באנגליה הסיר השבוע עיתונאי ה-BBC, אנדרו מאר, את איסור הפרסום שהוציא בשנת 2008 כדי למנוע דיווחים תקשורתיים על רומן שניהל.

החלטתו של מאר להסיר את צו איסור הפרסום התקבלה אחרי שכתב העת Private Eye הגיש שאילתה לבית המשפט על הצא"פ. "לא הפכתי לעיתונאי כדי להסתובב בקרב עיתונאים אוסרי-פרסום", אמר מאר לדיילי מייל. "האם אני מתבייש בכך? אכן, האם לא נוח לי? בהחלט". בכל זאת, הוסיף מאר כי בזמנו לא מצא שלציבור צריך להיות כל עניין בפרשה וכי שאף להגן על בני משפחתו מפני הפרסומים.

מאר, לשעבר עורך פוליטי ב-BBC וכיום מגיש את תוכנית בוקר ראשון הפוליטית של BBC1, טוען שאיסור צווי הפרסום יצאו מכלל שליטה. "יש הגיון בדרישה לפרטיות במקרים מסוימים בלבד, אבל גם אז צו איסור הפרסום צריך להיות מוגבל בזמן, וצריך לזכור את הפרופורציות", הוא מדגיש.

הגרדיאן מדווח כי בימים אלה קיימים כ-30 צווי איסור פרסום באנגליה, וביקורת מתגברת בקרב הציבור ביחס לשימוש הבלתי ראוי שעושים בהם סלבריטאים כדי למנוע דיווחים על חייהם הפרטיים. אחת מהפרשות הבולטות המושתקות היא רומן שמנהל שחקן כדורגל נשוי מליגת העל עם כוכבת "האח הגדול" הבריטי, אימוג'ן תומאס.

"כמראיין בכיר ב-BBC המאתגר פוליטיקאים על שיפוטים מוטעים ועל כשלונות ציבוריים ופרטיים, זה היה די גס מצידו להפעיל באותה עת צו איסור פרסום על פרשה מחייו הפרטיים", אומר איאן היסלופ, עורך ה-Private Eye, כתב עת המאופיין בביקורת נוקבת על אישי ציבור. היסלופ הביע את שביעות רצונו ממעשהו של מאר, והוסיף כי למערכת אין די משאבים כדי לאתגר את כל צווי איסור הפרסום העומדים בתוקפם, אך עניינו של מאר נראה לו עקרוני ומוביל ועל כן בחר להשקיע  דווקא בו.

מאר עצמו פרסם בעבר מאמר נגד המנדט שניתן לשופטים בהכרעה בסוגיות של פרטיות, מנדט שאמור להיות בידי הפרלמנט. גם ראש ממשלת בריטניה, דייויד קמרון, התבטא באותה רוח בשבוע שעבר.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. אורה לב-רון

    ברור שכתב טלוויזיה שנחשד באונס, למשל, מעדיף שלא ידעו. כשיודעים, הרי בכל פעלם שהוא מופיע על המסך, מתקתקות מאות אלפי תודעות: שמעתם? הוא נראה אשם/לא אשם. אם לא יודעים, התודעות נרדמות ומתעוררות רק בעניין החולצה החדשה או השינוי בשיער.