בן לאדן והרוקדים באמריקה

במקום להתנגד לאימפריאליזם ולהשתלטות הקפיטליסטית על עולמם, האמריקנים החוגגים מפנים גב לעידן המהפכות בעולם הערבי, ומקדמים בברכה עוד עשור של מלחמות מיותרות
שרה חוואס

כשחבר סיפר לי על מותו של בן לאדן, בתחילה ביטלתי את העניין והקדשתי לו מחשבה מעטה בלבד. בן לאדן הוא חדשות ישנות, אליבי בלי כיסוי, בדיחה גרועה, ויש סיכוי שהוא נתפס וחוסל כבר לפני שנים. מה יום מיומיים? כלום, בעצם, חשבתי לעצמי. עשיתי סידורים והתיישבתי ללמוד ולכתוב עבודות. רק כשהדלקתי טלוויזיה בצהרים, נשביתי בדיווחים. התמונות שצולמו מחוץ לבית הלבן הזכירו את מפגני הארבעה ביולי, ונראה כאילו האמריקנים חוגגים בגראונד זירו את הצלחתה של מהפכה שחוללו.

למעשה, אזהרות המודיעין הולכות ומתרבות על נקמה מטעם אל-קעידה והדיון נסב פחות על סיומו של עידן ויותר על חיזוק המלחמה נגד הטרור, הרחבת יעדיה והחרפת הפרקטיקות הבטחוניות. המאבק אינו נגמר, מספרים לנו, וכוחות המשימה האמריקניים באפגניסטן נטולת הראש ובפקיסטן חסרת האונים מחדשים את רשיונם להישאר ולהמשיך את הכיבוש היקר ואת השפלת אומות אליה ושכניהן.

חגיגות בגראונד זירו, עם היוודע דבר חיסולו של בן לאדן. צילום: cc by-bkusler

הרעיון של חגיגה בהקשר של כל מוות הוא דוחה. אבל אם מישהו זכאי לאנחת רווחה על לכידתו של בן לאדן ועל התבוסה הסימבולית של אל-קעידה, תהא אשר תהא, אלה מיליוני המוסלמים והערבים שמאז 9.11 שילמו בחייהם ובכבודם, באופן ישיר ועקיף, על מעשיו הנפשעים בשם המלחמה באימפריאליזם והגנה על האיסלאם. אך אם לא רואים אותנו רוקדים ברחובות היום, זה משום שאל-קעידה בלתי רלוונטים כבר שנים.

בעשור האחרון, המלחמה של ארה"ב בטרור ייצרה את פיקציית אוסמה בן לאדן, הופכת אותו משריד של מלחמה קרה לאליבי עכשווי לפלישה אכזרית ולמשימות רצחניות באפגניסטן ובפקיסטן. אלה מאיתנו  שיודעים שההיסטוריה לא החלה ב-11 בספטמבר, התנגדנו לחדירה החונקת של גורמים אימפריאליסטים וריאקציונרים לחיינו ולזהויותינו, התנגדות שנמשכת עד לימים אלה של מהפכות: בין תוניסיה, מצרים, לוב, סוריה, תימן, בחריין שאר מדינות האיזור, ערבים, מוסלמים ואחרים נלחמים כדי להביא לידי סיום את עידן משטרי הבובות של ארה"ב בתנאים שהם מכתיבים. קשה שלא לתהות באיזה "נצחון" יכולה ארה"ב להתנאות כשרצחה את בן לאדן על אדמת פקיסטן.

הניצחון, מספרים לנו, מצוי בעשיית הצדק. אבל איזו מידה של צדק, ובעבור מי? הממשלות בעולם הזה –  ספסריות מלחמה, תעשייניות נשק המדובררות על-ידי תאגידי תקשורת, חיסלו את אוסמה בן לאדן בדיוק בזמן כדי להציל את קמפיין הבחירות שלו, ולהשתיק כל משמעות של אחד במאי, באקלים של שעבוד ועושק מתגבר.

באמצעות האופיום של הפטריוטיזם (הגרסא הייחודית של אמריקה ללאומיות), אובמה מכין את אזרחיו לעשור נוסף של מלחמה, ומכוון ללא ספק לירי ברגליהם המשותקות זה מכבר של משלמי המיסים האמריקנים. חמישה חודשים מתחילת השנה שסומנה עד כה ברוחות מהפכניות, והנה – האמריקנים שגילו סולידאריות עם מהפכת המצרים ועם ההתקוממויות הנמשכות במדינות ערב, רבים מהם אחזו שלטים בנוסח "Walk Like an Egyptian" בוויסקונסין, מקיימים היום בגראונד זירו מפגן ביזארי של פטריוטיות. רק עשור חלף והותיר עיי חורבות בעיראק, אפגניסטן חרבה ומליונים של חיים שאבדו, כולל חיי אמריקנים.

חגיגות הניצחון. מי באמת זוכר את קורבנות ה-11 בספטמבר? צילום: cc by-rxb

המצג התיאטראלי הזה, למעשה, אינו מהווה כל מחווה לקרבנות ה-11 בספטמבר, ינוחו על משכבם בשלום, ולא מעניק משמעות לחיי החיילים שאבדו או הקרבנות של הכוחות האמריקנים באזורים בהם פעלו.  זהו שבח אקסטאטי למכונת הרג, שפעולותיה מותירות כמנצחים יחידים את האליטה הקפיטליסטית העולמית: תעשיות נשק, מנגנוני ביטחון, משטרי פשע ורודנות ותאגידים רבים המשגשגים בזמן אסון.

מה שמעליב עוד יותר בחגיגות הגראונד זירו הוא ההגזעה הנמשכת של חיי אדם, המתבטאת בכך שחגיגות דומות של מיעוטים אחרי ה-11 בספטמבר נתפסו כעדות לתרבות של אלימות מולדת, בעוד החגיגות הפופולאריות של הרצח הריק הזה מתעלות למעמד של צדק. אוסמה בן לאדן הוא סימבול, אך מה שאמריקנים רבים חוגגים היום הוא מעגל האימים של אלימות, מסורת היסטורית שבה מטרות אמיתיות או מומצאות זוכות להקדים כבוד אדם קולקטיבי וערך חיים.

הריקודים בתהלוכות הניצחון מעליבים בראש ובראשונה כלפי הקורבנות של ה-11 בספטמבר. בדידותם מזדעקת מתוך שירת ההמנון בחגיגות הרצח של אוסמה בן לאדן, הם בודדים כי לאף אחד בעולם לא באמת איכפת. אילו האמריקנים הרוקדים הללו היו הופכים את הפחד, ההשתוממות והאלימות שלהם לזעם ואומץ, וכובשים את אותם רחובות ממש במחאה נגד האליטות השולטות שמרוויחות מהאבל והאובדן של ה-11 בספטמבר והמלחמות שבאו בעקבותיו ונגד התאגידים שמנהלים את חייהם באופן בלתי דמוקרטי, הם היו עשויים למצוא זרועות של עובדים מכל רחבי העולם שנשלחות אליהם בסולידאריות.

פורסם באנגלית באתר Mondoweiss

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. קין

    לא זו בלבד שהמוסלמים לא חגגו את מותו, אלא הביעו את צערם. בכפר סילוואן נערכה הפגנה סוערת במחאה על רציחתו של המנהיג הדגול.

  2. מאור

    אחרי 9/11 ארה"ב פלשה לאפגניסטאן נטולת המשאבים ולעיראק עתירת הנפט. ברור איזו מדינה נוחה יותר ל-"האליטה הקפיטליסטית העולמית". ברור גם מהיכן ארה"ב נסוגה.
    כמו כן, מה לעשות שבן-לאדן היה טרוריסט וקורבנותיו-לא. לכן היחס למותו ולמותם צריך להיות שונה, ואיך בכך "הגזעה". אולי ראש מנזר טיבטי יכול להצטער על כל מוות של בן אדם, מרושע ורצחני ככל שיהיה. ארה"ב לא התיימרה לכך מעולם.

  3. אזרח.

    למאור.
    בוא וראה.
    ארה"ב לא יצאה מעירק.יש לארה"ב בסיסים קבועים בעירק.מה,אתה חושב שארה"ב פריירים? לאחר ההשקעה ובזבוז טרליוני דולר,הם ייצאו מעירק וישאירו את הנפט לאחרים?

    http://www.youtube.com/watch?v=GQHeo-CMQyc

    The Bases Are Loaded: US Permanent Military Presence in Iraq

    Will the U.S. ever leave Iraq? Official policy promises an eventual departure, while warning of the dire consequences of a "premature" withdrawal. But while Washington equivocates, facts on the ground tell another story. Independent journalist Dahr Jamail, and author Chalmers Johnson, are discovering that military bases in Iraq are being consolidated from over a hundred to a handful of "megabases" with lavish amenities. Much of what is taking place is obscured by denials and quibbles over the definition of "permanent." The Bases Are Loaded covers a wide range of topics. Gary Hart, James Goldsborough, Nadia Keilani, Raed Jarrar, Bruce Finley Kam Zarrabi and Mark Rudd all add their observations about the extent and purpose of the bases in Iraq

    המלחמה בעירק הופרטה.כעת יש שם רק "יועצים" אזרחיים.

    http://www.globalpolicy.org/iraq/political-issues-in-iraq/permanent-bases.html

  4. אזרח.

    מסכים עם שרב חוואס.הפטריוטיות הצבאית המזוייפת עובדת על ההמונים.תוצאה של שנות תעמולה המנותבת לכיוון הפחד.מדוע זה לא פטריוטי לתת למליוני נתינים של ארה"ב שירותי בריאות ורווחה ? מדוע אלפים אינם יוצאים לרחובות בפרץ פטריוטי כדי לדרוש זאת?

    http://www.historycommons.org/context.jsp?item=us_international_relations_41&scale=0#us_international_relations_41

    February 18, 1992: ’Wolfowitz Doctrine:’ Proposal Advocates US as World’s Lone Superpower

    באפגניסטאן עובר צינור הגז הידוע,שארה"ב הגיעה בזמנו להסכם עם הטאליבן שישמרו בתשלום על אותו צינור הגז.

    http://www.wsws.org/articles/2001/oct2001/tal1-o24.shtml

    נוסף לכך,ארה"ב ניצלה את ההזדמנות כדי לדחוף רגל לאפגניסטאן,כדי לשבת על הגבול הסיני,ומשם להציק למעצמה הסינית המעוניינת לבוא במקום ארה"ב בעתיד.

  5. רשף

    התיזה הזאת בראש שלך ולא של מוסלמים רבים. זוהי צדקנות מיתממת של אינטלקאואלית שאיננה מייצגת. אדרבא, בואי נא לאום אל פחם אפילו, למסגד ותשמיעי את החלק הראשון עליו מבוססת התיזה- יחסך הדוחה ומסתייג מבן לאדן וחבורותיו. בשלב הבא את מוזמנת להשמיע עמדותיך בכיכר התחריר ועוד ביחס לבן לאדן. על תחושותיך לגבי ארה"ב תקבלי הסכמה גורפת ועל חלק זה בנפרד גם אני מסכימה אז מה?! קתראזיס של המונים הוא כלי פסיכולוגי מעדן זעם וזכותם גברתי. עדיין אלה שלא יסכימו עימם לא יירו בהם ברחובות.

  6. מאור

    ארה"ב כבר כמעט 10 שנים באפגניסטאןוהנחת הצינור טרם החלה. האם זה לא מעיד שבסה"כ, הוא לא כ"כ חשוב לארה"ב?

  7. ציוני

    ארצות הברית לא יצרה שום "פיקציית בן לאדן". אלמלא הפלישה לאפגניסטן, קיני הטרור של אל קעידה היו ממשיכים לשגשג. אל קעידה ביצע עשרות פעולות טרור קודם ל-11 בספטמבר, ובפיגועים בשגרירות ארה"ב לבדם נהרגו קרוב ל-300 איש, בשנת 1998.

    אלמלא הפלישה לאפגניסטן – בן לאדן היה ממשיך לממן ולהפעיל טרור. הוא עשה זאת אף המלחמה באפגניסטן, וקל וחומר היה ממשיך בכך ביתר שאת, אלמלא הפלישה.

    אגב, לעניין "רפורמות בעולם הערבי": נשמח יום אחד שתקום מדינה ערבית שתכבד זכויות אדם, זכויות נשים, חירויות יסוד כגון שוויון וחופש דת. הבעיה: אין אף מדינה מוסלמית אחת בעולם כולו שמכירה בחירויות האלה. למרות זאת, השמאל האירופאי והישראלי ממשיך להגן עליהם.

  8. מישהו

    קפיטליזם הוא הוא הערך עליו נבנתה ארה"ב, ובזכותו הגיעה למעמד אליו הגיעה. את יכולה להסתיר את ה"קומוניזם" וה"סוציאליזם" (שלדעתי אינן מילים גסות כלל וכלל) מאחורי מילים יפות כפי רצונך, אך אני בטוח שאלה לא הערכים אותם האמריקאים היו רוצים לאמץ, כולל האמריקאים הלא "עשירים".
    חגיגות המוות של בן-לאדן אכן מוגזמות גם לדעתי, אך כמובן שאני שמח שהוא אינו בין החיים עוד.

  9. אמיר

    א. לחגוג רצח זה מחליא, ברמה ריגשית לחלוטין.
    ב. מיאש ומרגיז אותי שאובמה מבצע את מדיניות הימין.

    המעבק השמלאני הוא
    "רווחה וקימות לפני רווחים"
    המעבק הזה אינו נגד אמריקה, אלא חלק מתרבות המערב בכלל.

    המלחמה ב"הטרור"* היא כלי של הימין המעבק הזה.

    כן יש נטיה לראות באויבי אויבי ידידי
    ואם הימין נלחם בבן לאדן

    אז אולי בן לאדן הוא ידידי? שטויות האיסלם הקיצוני הוא ימין אלו שנלחמים בו.

    העובדה ש10 שנים נלחמים בטרור ולא נראה שזה עומד להגמר
    גורמת לי לשוב שהלחימה מענינת אותם יותר מהניצחון
    עובדה שנגד יפן וגרמניה, אירגונים חזקים יותר, ולחימה היתה קצרה בחצי.
    עובדה שבמרוץ לחלל אמריקה ניצחה בסוף (והם היו חיבים ללמד אבולוציה בביה"ס בשביל זה)
    גם בקימות הם חזקים כאשר הם רוצים.
    למשל שיקום "קערת האבק" של המערב התיכון

  10. יגאל

    שמחה של מוות של בן-לאדן?
    גזענות נגד מוסלמים?
    (שישנם הקוראים מפורשות להחלת איסלאם על העולם…)
    אימפריאליזם? (כלכלי?)
    קפיטליזם של חברות הנשק?
    (כמה כסף עושה ארה"ב מתעשיות שאינן נשק – האם לא הרבה יותר?)
    קפיטליזם של הנפט?
    האם המלחמות לא מעלות את מחירי הנפט עקב אי הוודאות?

    אז כרגיל בשמאל הקיצוני, כמו בימין הקיצוני, המטרה סומנה (קרי, האימפריאליזם האמריקני, שקיים במוחם הקודח של השמאל הקיצוני….), כל השאר זה רק תפאורה, לא צריך עובדות.