הנסיעה לאחור

בעוד עשרה ימים ישתנו פני התחבורה הציבורית בתל אביב יפו, באופן שעליו חשבו קברניטי העיר ומשרד התחבורה, מבלי להתחשב בדעת התושבים. היכונו לשיבוש מסלולים ולייקור תעריפים ובואו הערב להפגין
איריס טרי

הפעימה השנייה של הרפורמה בתחבורה הציבורית בתל אביב יפו המתוכננת לפעול החל מה-1 ביולי 2011 היא דרמטית, מהפכנית ועומדת להשפיע על מאות אלפי תושבים בגוש דן. בתוכנית הושקעו מאות מיליוני שקלים ועוד מיליונים בשיווק והסברה. זו תוכנית שהעבודה עליה נמשכה עשור לפחות, ונחשפה לציבור כשלושה שבועות בלבד לפני הפעלתה. אנחנו, נציגי ועדי שכונות נבחרים ופעילים מכל שכונות העיר תל אביב יפו, למדנו בשבועות האחרונים את הרפורמה וגילינו את הפגיעה שתהווה בתושבי שכונות רבות בתל אביב יפו.

תחנת אוטובוס. איור: cc by-Dhanan Sekhar Edathara

ראשית, התוכנית חסרה תשתית ראויה: נתצים – נתיבי תחבורה ציבורית ואכיפה, שיטת רמזורים הנותנת קדימות לאוטובוסים, מידע דיגיטלי בתחנות האוטובוס המפרט מסלולים, זמני הגעה ותדירויות וכרטיס חכם שמוזיל את תעריפי הנסיעה לתושבי תל אביב יפו.

שנית, על-פי התוכנית, קווי אוטובוס טובים יבוטלו, ומסלולים של קווים אחרים ישתנו. החלופות המוצעות כוללות שינויים שמשמעותם ניתוק של תושבי העיר ממוקדים חשובים כמו מרכזים רפואיים, משרדי ממשלה כמו ביטוח לאומי, עירייה, יעדי מסחר ופנאי. החלופות מחייבות ביצוע מעברים שברוב המקרים אינם נוחים, מחייבות חציית כבישים ראשיים, עלייה וירידה מאוטובוסים פעמיים או שלוש בנסיעה אחת, דבר שמסכן את הנוסעים בתחבורה הציבורית ואף מאריך את זמן הנסיעה ליעדים המבוקשים. חלק מהפתרונות מאריכים משמעותית את מרחקי ההליכה לתחנות מ-200 מ' עד חצי קילומטר ויותר.

בנוסף, חסרונותיו של הכרטיס החכם המובטח בשיטת המעברים בפעימה השנייה רבים ומתבטאים, למשל, בכך שאין להחיל אותו בקנייה של נסיעה בודדת. זוהי דוגמא לכך שהרפורמה תקשה על התושבים המשתמשים בתחבורה הציבורית אך יחד עם זאת תייקר את תעריפי הנסיעה.

בעקבות  ההתעמקות ברפורמה המוצעת, שלחנו מכתבי התנגדות לשר כץ, שר התחבורה, לרון חולדאי ראש העיר, לד"ר טיומקין, חבר המועצה המקדם במרץ את התכנית, לחברי מועצת העיר האחרים, לנציגי חברת נתיבי איילון (שהיא בבעלות 50% של העירייה) לרות אמיר, מנהלת התכנית, לחברי כנסת. בשבוע שעבר קיימנו פגישה רבת משתתפים עם דן הראל, מנכ"ל משרד התחבורה. התשובות להן זכינו עד כה לא מספקות מענה ראוי לבעיות המהותיות, ומשרד התחבורה והעירייה מתעקשים שקודם התכנית תיושם ורק בהמשך יופקו הלקחים, ובמידת הצורך – יתוקנו הליקויים.

ביצוע תיקונים אחרי הפעלת הפעימה השנייה הוא כמעט בלתי אפשרי כי זהו תהליך בלתי הפיך. יש לנו ניסיון מר עם שינויים שלא בוצעו או בוצעו בעיכוב רב מאוד לאחר הפעימה הראשונה שהופעלה בהיקף קטן משמעותית מזה המתוכנן עתה.

בראש ובראשונה עלינו לזכור שמשתמשי התחבורה הציבורית הם קשישים, ילדים, סטודנטים, נכים וכל אלה שאין בבעלותם להם רכב פרטי. התוכנית המוצעת כוללת פגיעה של ממש בחופש התנועה שלהם ובנגישות התחבורה לאזורי מגוריהם. לא ייתכן שמהלך כזה נעשה ללא שיתוף הציבור ומתנהל כ"דיאלוג חד צדדי". לא ייתכן שתושבי השכונות השונות בתל אביב יפו הודרו מהמהלך התכנוני, וכעת נמנע מציבור הנוסעים המידע החיוני המלא על עיקרי הרפורמה.

גם היום, מספר ימים לפני הפעלת הפעימה, חסרה תוכנית מחשב ברורה לכל דורש, כנהוג במקומות אחרים בעולם, כדוגמת אלה בהם מתהדרים נציגי משרד התחבורה וחברת נתיבי איילון.

אנו דורשים לעכב את ביצוע הפעימה השנייה עד אשר יתוקנו כל הליקויים מבעוד מועד בשיתוף מלא של ציבור התושבים באמצעות ועדי השכונות הנבחרים. רק רון חולדאי, ראש העיר תל אביב יפו,  יכול לעצור את יישום התכנית, והזמן דוחק.

היום (ב')  ה- 20.6.11, תתקיים בשעה 18:00 הפגנה בישיבת מועצת העיר בגן העיר, במרכז עינב.

הכותבת היא חברת ועד שכונת רמת החיל-ישגב

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. נווה שרתית

    האתר שלהם ממש גרוע אז אולי פספסתי, אבל מה שבטוח זה שקו 21 מבוטל, ו"במקומו" יהיה קו 89, חוץ מהפרט השולי, ש-89 בכלל לא ייכנס לשכונה. מישהי יכולה להסביר לי מה הולך להיות שם?

  2. איזי גור

    עוד ועוד מתברר כי העומדים בראש המוסדות בישראל(מהממשלה ועד ועדי הבתים)רואים בחוקי מרפי הלכות מדאורייתא.
    "אם אפשר לחרבש משהוא – ברור הוא שיחורבש".
    אלא אם כן המישמש הממשמש ובא בתחבורה הוא הוראה מאת משרד הבריאות. "ללכת ברגל זה בריא".
    תחליטו עמכישראל. אם לבכות או לצחוק,אבל תחליטו
    שהרי בסופו של יום שרבי יוקד תמשיכו לבחור באותם גאונים, בממשלה, בעיריות ובגבינת קוטג'.

  3. אבי

    לא להאמין, הם מבטלים את הקו מהתחנה המרכזית לאוניברסיטה! באיזו עוד עיר אין קו ישיר בין האוניברסיטה לתחנה המרכזית??

  4. דרור ק

    אם צריך עוד הוכחה לדרך הגרועה שבה הרפורמה הזאת הוצגה לציבור, הרי היא לפניכם במאמר הזה ובתגובות לו. ביטול הקווים שמוליכים בין שתי נקודות הוא חלק אינטגרלי של הרפורמה. הרעיון הוא ליצור רשת של קווים, כשקו אחד מזין את האחר. כדי לצאת מהשכונה לוקחים קו מסוים, אז, על הכביש הראשי, מחליפים אותו בו אחר שנוסע על הצירים הראשיים, וכשמגיעים אל השכונה היעודה, מחליפים שוב קו כדי להיכנס לתוך השכונה. נשמע מייגע? לא בהכרח. הרעיון הוא שהקווים ייצאו בתדירויות גבוהות, כך שההחלפה תהיה מהירה מאוד. התשלום ייעשה לפי זמן ולא לפי נסיעה, כלומר, קונים כרטיס לשעה וחצי ולא כל פעם כשעולים על אוטובוס. העובדה שכל הקווים יהיו קצרים יותר, תאפשר תדירות גבוהה יותר של הקווים וגם נסיעה בצורה פחות מפותלת (שניים-שלושה קווים ישרים במקום קו אחד שמתפתל בין הרבה שכונות). לפיכך, התקווה היא שזמני הנסיעה יתקצרו למרות הצורך לרדת ולעלות מהאוטובוס פעם או פעמיים.

    בערים גדולות אחרות השיטה הזאת עובדת, אם כי באותן ערים יש בד"כ גם אמצעי תחבורה חלופיים כמו רכבות קלות, רכבות תחתיות וכו'. האם השיטה תצליח בת"א? לך תדע… אבל צריך קודם כול להבין את העיקרון שעומד מאחוריה.

  5. רחל דרוקר

    חלם, חלם, במי פוגעים?
    בילדים שיצטרכו לעבור מאוטובוס לאוטובוס, אולי לחצות לחינם כביש.
    בסטודנטים-שמגיעים מכל קצוות המחוז לאוניברסיטה,
    בקשישים ובאוכלוסייה שאין לה רכב.
    ניסיתי לקבל תדריך לנסיעה מחולון לנווה שרת, דייל/ת האינטרנט היה עסוק במקרים אחרים, חיכיתי, חיכיתי ו…ועדיין לא קיבלתי תשובה.
    איפה ראש העירייה וחברי מועצת העיר, נרדמו בשמירה.
    וגם אנו התושבים-ישנים, הפגנה אחת בככר העיר אולי היתה משנה דברים, ואת השינה שלמו מנצלים.

  6. שרה מ

    דרור הנכבד, נראה לי שאתה הוא זה שפספסת את משמעות הרפורמה. לו הקווים אכן היו קצרים, והתדירות היתה אכן גבוהה ניחא, אבל במציאות של הרפורמה – הקווים נשארו ארוכים ומתפתלים ברחובות העיר – כגון קו 89 היוצא מאזור, דרך חולון, תל-אביב,עד לצהלה כאשר הוא מתפתל ברחובות חולון, דרך תחנה מרכזית, רח' קרליבך
    אבן גבירול ומשם לתוך צהלה.
    יחד עמו יבואו עוד 2 קווים (189,289 ) אשר משרתים איזור קטן באזור
    ואיזור קטן בצפון ו- 90%
    מהמסלול כולם נוסעים יחד "בששון ושמחה" – מה ההגיון? התדירות כל 15 דקות!!!!!

    קו 126/26 שיצא מחולון, דרך בת ים תל-אביב עד לשיכון
    ל האם זה הוא לא קו מפותך וארוך????

    האם יש הגיון בכך שתושבי
    השכונות בפרברים של תל-אביב,במרחק נסיעה של
    10-20 דקות יצטרכו לנסוע ב- 2-3 אוטובוסים.
    תל-אביב אינה מנהטן ובודאי אינה לונדון ואינה בנויה כמוהן.
    יש צורך בשיפור התחבורה, אבל לשם מה "המהפכה" אם המתכננים בעצמם מודים בכתובים שהרפורמה אינה מביאה כל שיפור לתושבים ובודאי לא למערכת התחבורה.

    האם ניתוק שכונות שלמות
    מתחבורה ציבורית – זוהי הבשורה הגדולה שהיית רוצה לראות!!!!
    צר לי שהנך נגרר לדמגוגיה של משרד התחבורה ונתיבי איילון.
    כנראה אינך משתמש בתחבורה הציבורית, אחרת היית מבין את משמעות הרפורמה