הקשר היווני

האם תשתתף הספינה האמריקאית במשט לחופי עזה או שמא יגברו הלחצים המופעלים על ממשלת יוון מוכת המשבר הכלכלי מצד ישראל וארה"ב?
מדיאה בנימין

חמישים הנוסעים והצוות על סיפונה של הספינה האמריקאית התכנסו זה מכבר באתונה, מוכנים לצאת לים ולהצטרף למשט הבינלאומי נגד הסגר שמטילה ישראל על רצועת עזה. אלא שביום חמישי 23 ביוני, המועד בו הייתה אמורה הספינה לעזוב את הנמל ולהתקרב לנקודת המפגש בלב ים, קיבל לפתע בעליה הודעה מגורם אנונימי: הספינה לא כשירה לצאת להפלגה. אנשי הנמל הורו לקפטן, שהיה משוכנע כי התלונה אינה אמינה, לרדת לעומק העניין לפני שיקבל אישור להפליג.

Israeli Navy commandos board the seventh flotilla ship with the permission of the crew. צילום: israelMFA, cc by-nc

באותו יום הורו רשויות הנמל היווני בצעד חריג לכל הקברניטים, להימנע מכל המתאמים (coordinates) האחראים לקשר עם ישראל בעניין הסגר הימי על עזה. בדברי האזהרה נכתב כי פיקוח ייעשה באמצעים אלקטרוניים בכל האיזור, על מנת "להקליט תנועות של ספינות שיבקשו להשתתף בפעולה מן הסוג הזה."

נראה כי הממשלה היוונית נכנעה ללחציה הכבדים של ממשלת ישראל, ואולי גם של הממשל האמריקאי, במטרה למנוע את המשט. נוסעיה האמריקאים של הספינה The Audacity of Hope מפעילים לחץ על ממשלת יוון לבצע חקירה מהירה, על מנת שספינתם לא תאחר את כינוס הספינות בנקודת היציאה. "הספינה ששכרנו לצורך המסע הוכשרה במשך חודשים על-ידי טכנאים מיומנים, והיא מוכנה לצאת להפלגה", אמרה המארגנת, אן רייט. "אנחנו לא מאמינים שהיא באמת זקוקה לבדיקות נוספות, אבל אנחנו מקווים שהממשלה תערוך אותן מהר, כדי שלא ניתקל בעיכובים נוספים".

המהלך לחסימת הספינה האמריקאית הוא האחרון בשורה של צעדים שננקטו לאחרונה בניסיון לסכל את המשט. ישראל הצהירה באחרונה כי היא מפעילה לחץ על מדינות ברחבי העולם שימנעו מאזרחיהן להשתתף בו. הלחץ שהפעילה ממשלת ישראל על הממשלה התורכית היה כה עז, עד כי הספינה MAVI MARMARA
שהשתתפה במשט בשנה שעברה ותשעה מנוסעיה נהרגו בהתקפת חיילי צה"ל על סיפונה, הודיעה כי היא לא תשתתף.

מספר ספינות במשט הבינלאומי עוגנות עכשיו ביוון. לזכותה של ממשלת יוון ייאמר שהיא נקטה עמדה הקוראת להסרת המצור, ואנשי ממשל רבים תומכים במטרות המשט. אבל יוון סובלת ממספר משברים כלכליים חמורים, שפגעו בממשלה עצמה. משתתפים במשט משערים שישראל, בעלת קשרי המסחר ענפים עם יוון, מנצלת את המצוקה הכלכלית על מנת להפעיל מהלכים בקרב הממשלה היוונית.

הם לא יתפלאו לגלות שידה של ארצות הברית בפעולות האלה, מאחר שממשל אובמה הצהיר בפומבי על התנגדותו למשט וכינה אותו "אקט פרובוקטיבי" נגד ישראל, וכן פרסם אזהרות מסע לאמריקאים שינסו להגיע בספינות לחופי עזה. הנוסעים האמריקאים משערים שממשל אובמה מפעיל אמצעי סחיטה כלכליים על הממשלה היוונית.

המשבר הפוליטי והכלכלי החמור בו מצויה יוון הוא תוצאה של מדיניות קיצוצים קיצונית שמפעילים האיחוד האירופאי וקרן המטבע הבינלאומית (IMF), הנשלטת על-ידי ארצות הברית. זו עשויה להשתמש בכוח ההשפעה שלה בקרן על מנת לשכנע את הממשלה היוונית למנוע את יציאת הספינה האמריקאית למשט משטחה. "משום שיוון לא תצליח לעמוד בתנאים של קרן המטבע הבינלאומית ושל האיחוד האירופאי, ה-IMF ולפיכך גם הממשל האמריקאי יזכו ליתרון רב, כך שההחלטה על הקריטריונים לפיהם יוון תקבל מימון עתידי כלשהו מגופים אלה תהיה בידיהן," אמר מארק וויסברוט, מנהל המרכז לחקר כלכלה ומדיניות בוושינגטון די.סי.

נוסעים על הספינה האמריקאית מבקשים מבעלי תפקידים בממשלה היוונית לספק הסברים למצב שאליו נקלעו. "האם הספינה שלנו מנועה מלצאת לדרך בשל הודעה אנונימית של אזרח המודאג ממצבה המכאני של הספינה, מצב שיכול להיפתר בקלות על-ידי בדיקה, או שמא מדובר בהחלטה פוליטית של ממשלת יוון, כתוצאה מלחץ כלכלי?" שאל הנוסע והאנליסט הפוליטי רוברט ניימן.

בכל מקרה, משתתפי המשט נחושים לצאת להפלגה. "התגברנו על מכשולים רבים בדרך, ונתגבר גם על הנוכחי," אמר הנוסע והמארגן רידלי פולר. "אנו חסרים את הכוח הכלכלי שיש לממשלות ישראל וארצות הבאית, אבל יש לנו מוסר ואנחנו נהנים מתמיכתו של העם היווני."

הכותבת היא אחת מנוסעות הספינה האמריקאית למשט. פורסם באנגלית בבלוג Common Dreams

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. גרי רשף

    יהודי קורא בעתון אנטישמי. שואלים אותו לפשר מעשיו והוא מסביר- בעתון מספרים שאנחנו היהודים חזקים, שולטים בעולם, מושכים בחוטים, מנהלים את הכל.. תענוג לקרוא!

    אז זמנים טובים הגיעו וישראל מצליחה בלחציה להכניע את יוון ואת טורקיה.. מה- אנחנו כאלה גיבורים?
    הלוואי!

    כדאי אולי להעיר בעדינות שיוון מוכת המשבר הכלכלי תלויה כלכלית במדינות האיחוד האירופאי ולא בישראל ובארה"ב, אבל למה לקלקל לכותבת עם עובדות?

  2. מאור

    120,0000 אזרחים נהרגו בעיראק בעשור האחרון. מעל 12,000 באפגניסטאן. מעל 30,000 בפקיסטאן. ללא ספק, היעד הראוי לספינת מחאה אמריקאית הוא עזה, שמספר האזרחים שנהרגים בה מועט בהרבה. מה הביטוי האמריקאי לטול קורה מבין עיניך?

  3. ירדנה אלון

    זכותם של משתתפי המשט,שכביכול יעודו לפרוץ את הסגר על עזה לשוט ולהשתמש בכל הכלים שנמצאים ברשותם על מנת לממש את האידאולוגיה שלהם ואת האינטרסים שלהם.
    באותה מידה זכותה של ישראל שלא רואה עין בעין את המטרות של המשט לחסום את המימוש הזה בכל מיני טריקים ותחבולות שלא פוגעים פיסית,ולא מסכנים חיים על מנת למנוע את זה,לעשות זאת.

    הרי גם אחד ממארגני המשט הראשון ישראלי/יהודי ממוצא אמריקאי אמר לפני כמה חודשים בתשובה לשאלה למה ישראל דווקא,ולא מדינות שמחזיקות במדיניות של דיכוי כמו סין למשל (הדיכוי של העם הטיבטי)
    ענה הנשאל וזה לא ציטוט מדוייק,ישראל נבחרה מהסיבה שזה אפשרי .
    אז משיטי המשט עושים את מה שאפשרי בידם
    וישראל כמנגדת למשט עושה את מה שאפשרי בידה על מנת למנוע את המשט ולהימנע משפיכות דמים ועימות אלים בין שני הצדדים.