נוסעים בנטל

הרפורמה בתחבורה הציבורית היא הכל מלבד שדרוג עבור ציבור הנוסעים והנוסעות. השימוש ב"זהבה ושלושת הדובים" במסע הפרסום ראוי ביותר: אכן, מדובר באגדה בלבד
שירי אייזנר

על "הרפורמה בתחבורה הציבורית" שמעתי לראשונה לפני שבוע בדיוק, כאשר חברה בפייסבוק חלקה את העצומה הזאת. בהתחלה הייתי מעט חשדנית – הרי רפורמה בתחבורה הציבורית בישראל היא כה נחוצה, לא? מהר מאוד התבדיתי. "הקו החדש" הוא לא הרבה יותר מאשר Downgrade (שינמוך) של מערך האוטובוסים תוך רעש, פאסון וטפיחת שכם עצמית מצד הממשלה ואיגוד ערים גוש דן, אשר עומדים כולם מאחורי התרמית הזאת: ביטול קווים, הורדת תדירויות והעלאת מחירים.

בצעד אופייני משהו לפרסום ישראלי באחרונה (כאן וכאן), החליט משרד התחבורה על קו פרסומי שהינו ההפך הגמור מן האמת. השימוש ב"זהבה ושלושת הדובים" במסע הפרסום ראוי ביותר: אכן, מדובר באגדה בלבד.

דב & דב. סיפורי מעשיות

מ-82 קווים ברחבי גוש דן, ייאלצו כעת הנוסעים והנוסעות להסתפק ב-60 בלבד. רפורמת "הקו החדש" מבטיחה חלופות נאותות וקיצור בזמני המתנה, אך מסתבר שלמעשה במקומות רבים אין חלופות כלל, וזמני ההמתנה רק התארכו. כך, למשל, אומרת להארץ דינה בלולו מגבעתיים: "מעכשיו כדי להגיע מהבית לדיזנגוף אני צריכה שני קווים. אומרים לי לא תשלמי על שניים, אבל עד עכשיו גם לא שילמתי על שניים, הייתי צריכה רק קו אחד"

נוסע אחר, יוסי שלו, אומר, לאחר ביטול שלושה מתוך ארבעת הקווים שהשתמש בהם עד כה כדי להגיע לעבודה: "חיכיתי 25 דקות לאוטובוס. שאלתי את הנהג למה זה קורה – אין לו שום תשובה. התקשרתי למוקד – מפנים אותי להתלונן. בנוסף, העלו לנו את המחיר – אני משלם על חופשי-חודשי יותר, אין לי צורך בכרטיס שתקף 90 דקות. אני משלם עשרה אחוז יותר והשירות שאני מקבל הוא פחות טוב. עשו רפורמה מגוחכת לחלוטין".

זה לא סוד שקווי הסטודנטים כולם עמוסים לעייפה כל בוקר בדרכם לאוניברסיטה וכל ערב בדרכם מהאוניברסיטה – כבר שנים רבות. קו 25 שנוסע מבת ים לאוניברסיטה ועובר במרכז תל אביב, מגיע פעמים רבות לתל אביב עמוס כל כך, שהוא מדלג על כל התחנות מכיכר מסריק ואילך ולא אוסף יותר נוסעים. קו 24 (מהכרמלית לרמת השרון, דרך האוניברסיטה) סובל מבעיה דומה, ועד שהוא מגיע לצפון הישן כבר נאלץ לדלג על תחנות אף הוא.

בשנה שעברה הכניסה חברת דן שינוי בקווים – אך במקום לשפר אותם ואת התדירות, החליטו שם למעלה שיהיה רעיון ממש מעולה להוריד את תדירות קו 25 "ולחזק" אותו בקו נוסף, 125, אשר נוסע עם 25 באותו מסלול עד סמינר הקיבוצים… ואז מדלג באלגנטיות על האוניברסיטה וממשיך לקרית חינוך. אז מה יצא? זמן ההמתנה לקו 25 עלה, ואיתו הסיכוי שידלג על תחנות.

קיוויתן/ם שהרפורמה החדשה תתקן את מחדל? לא ולא. הורידו שוב את התדירות של 25, כנראה תוך הנחה שהסטודנטיות פשוט יעשו טלפורטציה מסמינר הקיבוצים לשער האוניברסיטה. לגבי קו 24 אין כלל מידע באתר – ניתן להניח שהוא הוחלף בקו 240, שגם לגביו אין כל מידע. איך נגיע לאוניברסיטה? לדובים הפתרונים.

בגבעתיים החליטו ראשי הרפורמה לבטל את קו 45 לחלוטין. רק לאחר מחאה כוללת, הצליחו התושבים להציל את נגישותם להשכלה גבוהה. ובינתים, לקו 64, הנוסע לביה"ח שיבא, לא יהיה תחליף, והא/נשים שמהן/ם גם ככה נשללות רוב האפשרויות לחופש התנועה (חולות/ים, נכות/ים ואחרות/ים), יאלצו לחפש פתרונות אחרים. ההצעה שלי? להזמין מונית ולחייב את משרד התחבורה.

בתחבורה הציבורית משתמשות/ים בעיקר מי שאין להן כסף לרכב. אברי גלעד (דקה 00:18), למשל, לא משתמש בתחבורה הציבורית. גם לא רון חולדאי, ואני מרשה לעצמי להניח שגם לא ישראל כץ. אז מי כן? רשימת המכולת הרגילה: נשים, מזרחיות/ים, דוברי/ות רוסית, אתיופיות/ים, פלסטיניות/ים, א/נשים מבוגרות/ים, נוער, להט"ב, פועלות/ים, מהגרי/ות עבודה, פליטות/ים, ועוד. כל בעלי הסבירות הכי גבוהה להכנסה נמוכה, עוני, אפליה בעבודה, וגם – חוסר נגישות לחתבורה הציבורית. למעשה, האוכלוסייה המוחלשת היחידה שמקומה נפקד מהרשימה המכובדת הזו היא הנכות/ים – פשוט כי התחבורה הציבורית כל כך לא נגישה, שהנכות/ים פשוט לא יכולות להשתמש בה.

באופן לא מפתיע, האוכלוסיות האלה (שביחד, למעשה מהוות את הרוב המספרי בארץ) לא נמצאות גבוה בסדר העדיפויות הממשלתי ו/או העירוני.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. נוסעת מתמידה

    הגיע הזמן שמישהו יקרא לילד בשמו וימשיג את הרפורמה במינוחים של אפליה. הרפורמה פוגעת במגזרים החלשים ביותר בין נוסעי האוטובוסים שהם כשלעצמם מגזר חלש. ויוצרת סבסוד צולב של נוסעי הנסיעות העירוניות שהם המגזר החלש ביותר(תלמידים, קשישים ,נכים, אמה…ות לילדים צעירים, סטודנטים,חולים) ומגזרים אלו צריכים לסבסד את נוסעי הנסיעות הבינעירוניות. אנו, נוסעי נסיעות עירוניות גם נפגעים מהרפורמה ברמת השירות(אני לא קשישה ובכל זאת אעדיף אוטובוס אחד כדי להגיע למחוז חפצי וודאי ובוודאי נכונים הם הדברים כאשר מדובר בקשישים מוגבלים ואמהות לילדים צעירים . ) וכמובן אנו משלמים יותר, על פחות.
    א)הרפורמה בתחבורה הציבורית פוגעת במגזרים חלשים – נוסעי האוטובוסים אך גם בין נוסעי האוטובוסים שהם מגזר חלש כשלעצמו, יש נפגעים יותר על פי הרפורמה , מבנה התחבורה הציבורית יהיה מבנה של רשת, כך שפעמים רבות אוטובוסים לא ייכנסו לשכונות וציבור הנוסעים ייאלץ להחליף מספר אוטובוסים כדי להגיע למחוז חפצם. אפשר ורעיון זה יחסוך סיבובים ויקצר את הנסיעה במספר דקות.(אני בספק…להמתין לאוטובוס..לנסוע….ללכת לתחנה אחרת…להמתין…לנסוע…במדינה שבה לא תמיד האוטובוסים מגיעים בזמן) אולם, אף אם נניח כי יש קיצור מסוים, רפורמה זו תפגע בקשישים, מוגבלים ואמהות לילדים צעירים שיאלצו לנדוד בין אוטובוסים בקושי רב. בנוסף, נראה שרוב האנשים יעדיפו לנסוע עוד כמה דקות ולהגיע בשלווה למחוז חפצם מאשר להחליף אוטובוסים.
    ב)הרפורמה באוטובוסים פוגעת בסטודנטים ראו ביטול קו 27 המגיע לאוניברסיטה (לעת עתה המזימה להתנכל עוד לסטודנטים ולבטל את קו 45 סוכלה). קוים אלו עוברים גם דרך תחנת רכבת אוניברסיטה, כך סטודנטים שנסעו ברכבת ולקחו אוטובוס מן התחנה לא יוכלו להשתמש בו. כמו כן, עקב ביטול קו ו64 ייפגעו גם סטודנטים בבר אילן שיאלצו לסבול את מסלול החתחתים החדש של קו 61 החדש או לנסוע בקו 70 המפוצץ ממילא בסטודנטים וחיילים. תושבי רמת גן נפגעים משינוי מסלול קו 61 שמנתק שכונות רבות מאזור הסנטר בתל אביב.
    כמו כן, חולים בתל השומר,מטופלי דיאליזה ועוד נפגעים קשות מביטול קו 64 וקווים נוספים שנכנסים לבית החולים . הרפורמה מנתקת שכונות שלמות מתחבורה ציבורית –ביטול קו 30 שפוגע בתלמידי תיכון בליך.. .פגיעה קשה בתושבי רמת גן – ביטול קו 20 וניתוק המתגוררים ליד קניון איילון מתל אביב…
    בתל אביב, שינוי מסלול קו 9(שלא יעבור עוד בארלוזורוב) פוגע בתלמידי מרכז תל אביב המבקשים להגיע לבית אריאלה ולבתי ספר שונים , ושינו מסלול קו 26 פוגע במבקשים להגיע לשדרות רוטשילד(שם יש תיכון בר אילן)
    ג)הרפורמה יוצרת מצב של סבסוד צולב אנשים שנסעו נסיעות מקומיות בלבד ישלמו על כל נסיעה הרבה יותר 6.40 ועל חופשי חודשי 227 ₪ במקום 200 ₪. בתמורה אזור הנסיעה יורחב והם יוכלו לנסוע גם לפתח תקווה למשל בחופשי החודשי הסטנדרטי. התוצאה – סבסוד צולב של נסיעות בין עירוניות על חשבון נסיעות עירוניות. אנשים שלא נוסעים נסיעות בין עירוניות וקנו בעבר חופשי חודשי לאזור המצומצם של ביתם יפסידו בגדול. שהרי, בשביל זה יש אזורים, אם היו מרבים לצאת מאזור מגוריהם , היו קונים חופשי חודשי מרחבי. בדיוק עבור זה הייתה החלוקה המסורתית לאזורים. אולם, משרד התחבורה החליט כי עליהם לסבסד את נוסעי הנסיעות הבין עירוניות ומכריח אתם לשלם 27 שקל יותר על כרטיס חופשי חודשי, על אף שלרוב הם נוסעים במסלול קבוע ולא מרבים לנסוע מחוץ לאזור זה. סבסוד צולב זה, פוגע למשל בנשים אמהות לילדים צעירים ובפרט אמהות חד הוריות , שלרוב אינן עובדות רחוק מאוד ממקום מגוריהן כדי שיוכלו לחזור בזמן לקחת את ילדיהם מן המעון והגן. עתה, אמהות אלו יאלצו לשלם יותר על פחות.הרפורמה מפלה את המגזרים החלשים ביותר – נוסעי הנסיעות העירוניות – ומי נוסע נסיעות עירוניות? אנשים שמרוויחים פחות, המגזרים החלשים ביותר. תלמידים , קשישים , חולים , סטודנטים ואמהות לילדים צעירים. אנו, נאלץ לשלם יותר על פחות.
    יש שיטענו שעליית מחיר ב27 שקלים בחודש אינה גבוהה מידי וישלימו עם כך, אך זו רק ההתחלה. ביטול האזורים המסורתיים ומניעת האפשרות לקנות חופשי חודשי אדום למשל כיום , רק תביא ללגיטימציה לעליית מחיר נוספת באיצטלה של שיפור טווח הנסיעה. אולם , נוסעי נסיעות עירוניות לרוב נוסעים במסלולים קבועים אינם מנצלים טווח זה ושל כך רבים מהם קנו בעבר חופשי חודשי אזורי.
    טוב יעשה משרד התחבורה אם יבטל את הרפורמה לאלתר ויחדל מלהפוך את האזרח הקטן למרמס די לאפליית נוסעי הנסיעות העירוניות – מקומיות ולרמיסתם ברגל גסה…

  2. נוסעת מתמידה

    קו זה משרת סטודנטים בבר אילן שעתה יאלצו להידחס בקו 70 או לעבור את מסלול החתחתים של 61 שמאריך בצורה בלתי סבירה את הדרך. קו זה משרת גם את המבקשים להגיע לשלישות ברמת גן(חיילים) קו 61 לא עובר בשלישות. וכמובן קו זה נכנס לתל השומר ומשרת חולים שלא יכולים להחליף אוטובוסים כל שנייה . כך מי שחולה ומגיע ממרכז תל אביב נאלץ להחליף אוטובוסים וזה ביזיון!

  3. עדי בן יעקב עו"ד

    למשל רחוב קפלן שוה אעורק כניסה למכוניות פרטיות? נקי מאוטבוסים….. למה?
    למה לא הכניסו את הקווים החדשים ורק אחר כך ביטלו את הקווים הישנים?
    למה למה יש לך שאלות כאלה….

  4. הדר

    בעיניי זה מאוד מביך לקבל אינפורמציה ממי ששמעה על הרפורמה "לפני שבוע בדיוק". זה בסדר גמור אם את אזרחית מהשורה, אבל לא אם את מתיימרת להציג עליה דעה מנומקת ועוד בהכללה חותכת כזו – "הכל מלבד שדרוג עבור ציבור הנוסעים"!!!

    הכל??? באמת הכל??? אז אם ככה, הרי מספיק שאתן דוגמא אחת קטנטנה שמפריכה את הטענה הכללית שלך –

    אני גרה עכשיו סמוך לאוניברסיטה. בזכות קווים 33 ו-171 שהתווספו מעתה אני יכולה לנסוע לחברתי ברמת גן באמצעות קו אחד בלבד ולא להחליף בדרך כפי שהיה קודם.

    ואם להיות קצת יותר מעמיקה, יש ברפורמה הזאת שינויים נפלאים – כמו האפשרות להחליף בין אוטובוסים, גם של החברות השונות, במשך 90 דקות, בלי תוספת תשלום.

    אגב, קו 24 ממש לא בוטל ולא שונה! שוב פעם, מביך לקרוא באתר הזה מידע "מבוסס" כמו "ניתן להניח שהוא הוחלף…"

    למה לא בדקת באתר של bus.gov.il – מודיעין התחבורה הציבורית – או באתר של דן?

    לסיכום – נכון, האתר של הרפורמה הוא על הפנים. מתכנני הרפורמה לא שיתפו את התושבים כראוי והשאירו בעיות רבות לרגע האחרון. אבל כל זה ממש לא אומר שצריך להתעלם מהשיפורים הטובים החשובים שלה (כתבתי רק טיפה בים, אבל זה מספיק בשביל הבמה "הביקורתית" הזאת).

  5. ולזאת שתקעה מעלי

    שופר של בטלנית.
    דוג' אחת ,לא מהימנה,-גם קודם 45 עבר שם ועוד קווים,-אינה סותרת ,את הפירכות,הניצול המחפיר של ביליארדים ממיסים והזילות בדעת-קהל ,בסקרי דעת קהל ובהבנייה של מודל תחבורה,ע"פ על אלו.
    אבל באסיה האפריקנית,לא כמו בשוויץ.שם ידעו רק לבנות חומות מכספי ציבור מפגר ואומלל.

  6. נוסעת מתמידה

    להדר – אולי יש אזורים שהרפורמה עזרה להם אבל זהו בדיוק הסבסוד הצולב. נסיעות עירוניות מסבסדות נסיעות בין עירוניות הן בשירות והן במחיר. דוקא מה שבהליכה ברגל הוא רק 30 דקות ידרוש עכשיו נסיעה ב2 אוטובוסים.מי שהכי זקוק לאוטובוסים- נוסעי נסיעות עירוניות קצרות נדפק. פשוט ייבשו את רחוב דיזינגוף והפכו את חיי תושבי מרכז תל אביב לסיוט.
    לדוגמא:
    א. ייבשו את רחוב דיזינגוף מאוטובוסים 61 לא עובר שם כבר, ביטלו את 20 ואת 64 ונשארנו עם 66 בכיוון אחד(בכיוון השני עובר בריינס) כדי להגיע לרמת גן. יש פה ייבוש רחוב דיזינגוף מאוטובוסים וניתוקו מרמת גן.(אוניברסיטת בר אילן, תל השומר, אזור המשטרה ברמת גן)61ו-161 לפחות אחד צריך לעבור ברחוב דיזינגוף…

    ב. שלושה קווים חדשים לקריית . עתידים , ביטלו לנו את קו 20 ואף אחד מהקוים החדשים 89,289,189 לא עובר בקניון איילון!יש מקום לשנות את מסלולם כך שלפחות אחד יעבור בקניון איילון.

    ג. קו 26 לא עובר ברוטשילד. תושבי מרכז תל אביב מנותקים מרוטשילד. זה 30 דקות הליכה ברגל ובנסיעה ב2 אוטובוסים כבר יקח יותר זמן!!!לפחות שקו 126 יעבור ברוטשילד.

    ד. שינוי מסלול קו 9 בעייתי, לקו 9 אין תחליף פרט להליכה ברגל ויבוש תושבי ארלוזורוב מגישה לספריית בית אריאלה, בתי המשפט ובכיוון השני צפון דיזינגוף מערים קשיים על האזרח המבקש להגיע למחוז חפצו.

    וזה רק קצה הקרחון

  7. יונתן

    הקווים עוד ישתנו ע"מ לתת מענה לבעיות שצפות,בכל שינו כאן מערך תחבורה שלם צפוי וסביר שיהיו בעיות ושלא הכל ירוץ חלק.