כל אשה צריכה לדעת

נשים מוכות אינן מטבע עובר לסוחר – אסור לנו לאפשר לגופים פרטיים וחסרי ניסיון לנהל את המקלטים לנשים נפגעות אלימות
דנית גוטפריד

קצת רקע: המקלטים לנשים נפגעות אלימות וילדיהן הוקמו לפני למעלה מ-30 שנה על ידי עמותות פמיניסטיות מתוך מחויבות חברתית, מוסרית, ערכית וכלכלית. עם השנים, בעקבות דו"ח מבקר המדינה, החל משרד הרווחה לתמוך בצורה נרחבת יותר בעמותות שמפעילות את המקלטים ונוצרה שותפות מקצועית וכלכלית עם משרד.

בישראל פועלים כיום 13 מקלטים לנשים נפגעות אלימות וילדיהן, בהם יכולים לשהות בזמן נתון עד 152 נשים ו-304 ילדים. כמו כן קיימות 11 דירות מעבר בלבד, המשמשות את הנשים כתחנת ביניים בין חממת המקלט לעצמאות בחיים האמיתיים. בשנת 2009 שהו במקלטים 748 נשים ועמן 1,059 ילדים. מנתוני משרד הרווחה לאותה שנה עולה, כי 158 פניות למקלטים נדחו. בכל שנה נפתחים 15-16 אלף תיקים במשטרה על אלימות נגד נשים.

המכרז: באחרונה הודיע משרד הרווחה כי 7 מתוך 13 המקלטים לנשים נפגעות אלימות הפעולים היום ברחבי הארץ, לא עמדו בתנאי המכרז על תקציב המשרד המיועד לתמיכה בפעילות המקלטים. מתוך 11 דירות מעבר שמפעילות אותן עמותות לא עמדו בתנאי המכרז 8 דירות.

הקריטריונים במכרז אינם סבירים בעליל. במקום שיושם דגש על נושאי המקצועיות והניסיון בטיפול באוכלוסיית הנשים, משרד הרווחה נתן את החשיבות הגדולה ביותר דווקא למבנה הפיזי של המקלט. משמעות הדבר היא, שכל גוף מסחרי/פרטי יכול לעקוף בקלות את הארגונים הפועלים בתחום מזה עשרות שנים – כל זאת בזכות מבנה חדש או מרווח יותר. ללא ניסיון, ללא המקצועיות והמחויבות לטיפול בנשים נפגעות אלימות, כמו זו שיש לארגונים שהוקמו עבור מטרה זו ושהפעילו את המקלטים עד היום.

מה עכשיו? בימים אלה עומדת להיסגר דירת המעבר והמקלט הראשון בעולם, שהוקם על ידי עמותת "נשים נגד אלימות" לפני כ-19 שנה. הניסיון, ההתמחות והמקצועיות רבת שנים שפותחו על ידי העמותה, עומדים לרדת לטמיון. הנשים תעבורנה לטיפול גוף חסר ניסיון ומומחיות בהפעלת דירות מעבר ומקלטים ובטיפול המורכב למול הקהילה לטובת הנשים הנמצאות בסכנת חיים מיידית ואמיתית.

באשר לדירות המעבר והמקלטים האחרים, משרד הרווחה הודיע כי יימצא לנשים וילדיהן פתרון בחודשים הקרובים. קשה לנו להאמין שיימצא פתרון קסם לבעיה כל כך מורכבת לגבי שבעה מקלטים ושמונה דירות מעבר, ומשרד הרווחה ככל הנראה ינסה להריץ מכרז מבלי לשנות את הגישה המהותית שהביאה לתוצאות הקשות הללו.

מה אנו רוצות? כשאחת מ-7 נשים בארץ סובלת מאלימות בתוך ביתה, מפגיעות נפשיות, פיזיות, מילוליות ומיניות, אסור לנו לאפשר לגופים עסקיים, פרטיים, חסרי ניסיון ומומחיות מוכחת להתמודד על מתן השירות הנדרש במקלטים.

אנו מבקשות הקפאת המהלך ותוצאות המכרז, לעצור היום את המהלך לפינוי ולסגירת דירת המעבר והמקלט שמופעל על ידי "נשים נגד אלימות" והעברת העניין כולו לבחינה של ועדה ציבורית בהשתתפות נציגות ארגוני הנשים. הוועדה תבדוק את הנסיבות שהובילו לפסילתם של שבעה מקלטים וההשלכות החמורות הנובעות כתוצאה מכך.

ההשלכות אינן נוגעות רק לשבעת המקלטים שנפסלו אלא לכלל המקלטים. כיצד יכול מקלט להתנהל אם קיים איום סגירה מעל ראשו אחת ל-3 שנים? כיצד יגייסו הארגוניים את השלמת ההון לכל סל השירותים הנדרש להפעלה, אם התורמים ידעו שבהינף חרב סוגרים את המקלט, מפטרים את כל העובדות ומותירים את הבניין שומם? איזו יכולת תיוותר לעמותות לפעול במציאות שכזו?

כל אשה ואיש צריכים לדעת: את הנתונים שפירטנו כאן, את גודל השבר הקיים. זה קורה לשכנה ממול, לבת דודה שלנו, לאחותנו, לנו. אנחנו לא יכולות לשתוק. אסור לנו לשבת בשקט ולאפשר למקלטים לעבור לידיים לא מקצועיות.

בשבועות הקרובים אנו מתכוונות לפעול בכל הדרכים האפשריות כדי להעלות את המודעות הציבורית לנושא. עזרו לנו, הפיצו את דף ההסבר לחברותיכן, לבנות המשפחה. כל אשה נוספת שתקרא את הדברים היא כוח נוסף למניעת הגזירה, שעלולה לפגוע שנית באותן נשים כה פגועות.

במקרים רבים, לנשים נפגעות אלימות אין לאן ללכת. המקלט הוא מפלטן האחרון. מאז ינואר 2011 נרצחו בישראל 18 נשים בידי בני זוגן. עזרו לנו להציל עוד אשה מגיהינום של אלימות בבית.

הצטרפו אלינו בלא נסתום את הפה כדי לדעת איך המאבק מתקדם.

———

עוד בנושא:

הקוטג' יותר מעניין | חנה ספרן

לא נעים לראות מקלט סגור | זהבה גלאון

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. עמליה ויינגרטן

    דנית גוטפרוינד עובדת אצל המשרד של ניסים דואק.

    ניסים דואק עושה יחצ לכל מיני חברות מסחריות ואף גם לחולדאי בריצתו האחרונה לעירייה.

    דנית מקבלת יחצ ממשרד היחצ ומפרסמת פוסטים בעד מטרות חשובות ואזרחיות. אבל היא אינה אזרחית תמימה שהצטרפה למאבק. היא עובדת של המשרד של ניסים דואק.

    דרוש גילוי נאות שמדובר בעובדת בשכר של משרד יחצ.

    תודה

    עמליה