המקלט הבטוח של ההון

כשאילי הון מגנים על רכושם אין גבול ליצירתיות: צבא של עורכי דין, רואי חשבון ומומחי מס דואגים שלא ישלמו את מה שהם צריכים לשלם. יוסי דהאן על התחקיר אודות רון לאודר, שלעולם לא היה מתפרסם בישראל
יוסי דהאן

אתמול בכותרת הראשית של "ניו יורק טיימס", הופיע תחקיר ענק על אחד מהאנשים המשפיעים ביותר על הפוליטיקה והכלכלה הישראלית. תחקיר זה, אין סיכוי שהיה מתפרסם בערוץ 10, שהוא אחד מבעליו, לא בביביתון "ישראל היום", כיוון שהוא תומך וחבר קרוב של נתניהו, וגם ולא באחד מכלי השידור הציבורי שעליהם השתלטה לשכת ראש הממשלה. התחקיר, של דיוויד קסיינסקי, מתאר את המגוון המורכב של טקטיקות ההתחמקויות במס שבהן נוקט רון לאודר – אחד מהאנשים העשירים ביותר בעולם שהונו נאמד בכ-3.1 ביליון דולר ומבעלי תאגיד הקוסמטיקה העולמי אסתי לאודר.

לאודר. מחווה אמנותית עלק

לפני כחודש, בירך לאודר את האורחים שהגיעו לפתיחת הגלריה הפרטית שלו לאמנות שבה מוצגות חלק מהיצירות שהוא רכש לאורך השנים, אוסף שערכו נאמד בכביליון דולר. אולם מאחרי המחווה האמנותית הזאת, כפי שכותב קוסינניסקי, לאודר עושה שימוש בתרגיל מחוכם המאפשר לו להתחמק מתשלום מס. על ידי תרומת האוסף הפרטי שלו לגלריה, לאודר מצליח להתחמק מתשלום מס בסך עשרות מיליוני דולרים כיוון שהתרומה מוכרת לצורך מס. אבל כאמור, זו רק טקטיקת התחמקות אחת מיני רבות הכוללות מקלטי מס באיים אקזוטיים ותרגילי מס שונים שעליהם עמלים עורכי הדין שלו, תרגילים שמהם יכולים ליהנות רק העשירים ביותר.

מניות בסך מאות-מיליוני דולרים, דירות ואחוזות בוושינגטון, בניו יורק ובפלורידה מאורגנים במבוך של של נאמנויות, חברות בערבון מוגבל וחברות אחזקה על מנת לאפשר תשלום מיסים נמוך ככל האפשר. כך, למשל, בבעלותו של לאודר חברת כבלים בשם CME במזרח אירופה שרשומה באי ברמודה – שם אין אף תחנת כבלים משדרת. אחת הטקטיקות שבה נקט לאודר היתה כה קיצונית, עד שהקונגרס חוקק חוק מיוחד על מנת לסגור את הפירצה שממנה נהנה.

וכך בעוד שרוב משלמי המיסים כורע תחת הנטל בימים כלכליים קשים אלה, בהם מתנהל ויכוח סוער וחריף בקונגרס על קיצוצים בתקציב ומדיניות המיסים, מצליחים לאודר וחבריו המאכלסים את האלפיון העליון להתחמק מתשלומי מס. האופי המוסרי הבעייתי של ההתחמקויות מתשלום מס והנחות מס של אילי הון כלאודר, גרמו לאילי הון כוורן באפט וביל גייטס לצאת בקריאה לאסור אותם, בין היתר כיוון שהם אחד הגורמיים לגרעון התקציבי הענק של ארצות הברית ולהתרחבות הפער בין עשירים ועניים. קריאה שלא שכנעה את חברי הקונגרס והסנאט הרפובליקנים, המתנגדים לכל קיצוץ שיפגע בבעלי הון מסוגו של לאודר.

נטל המיסים על האליטה של האליטה הכלכלית בארצות הברית רק הולך וקטן בעשורים האחרונים: על פי הנתונים של שלטונות מס ההכנסה האמריקאים, שיעור המיסים של 400 משלמי המיסים העשירים ביותר באמריקה, המהווים 0.000258 מהאחוז העליון של משלמי המיסים, ירד מ-30% ב-1995 ל-18% בשנת 2008. כשהאם המייסדת של אימפריית הקוסמטיקה אסתי לאודר הלכה לעולמה, היא הורישה לצאצאיה 4 ביליון דולר. עורכי הדין של המשפחה הצליחו לגרום לכך שמס העיזבון שישולם על סכום זה יהיה בגובה 16%, שליש משיעור מס העיזבון באותה תקופה. אולם את המיסים שלא משלמת משפחת לאודר ומשפחות הון אחרות, משלמים אמריקאים פחות ברי מזל ופחות מתוחכמים שצריכים לעבוד בשתי משרות על מנת לשרוד.

אם כלי תקשורת בישראל היה מפרסם תחקיר כזה, לאודר היה דואג לכך שיתנצל.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.