מה נלמד מהבחירות להסתדרות?
את ההישג של איתן כבל, תמי זנדברג וסיעת "בית חברתי" בבחירות להסתדרות ולנעמ"ת, רק הסיקור הדל והאדישות הציבורית מצליחים לטשטש. בפעם הראשונה מאז מהפך שנות התשעים, התקיימה התמודדות משמעותית שסימנה תחרות בין אישים, אך בעיקר בין רעיונות: עיני עם תפיסת ההסתדרות המייצרת הסדרים ובריתות עם הממשלה והמעסיקים, ועסוקה בשיפור כמותי של הסדרי עבודה לעובדים המאוגדים, מול חלופה הפונה לציבורים רחבים, על מנת לאגדם ו/או לגייסם לטובת מאבקים חברתיים. אם תרצו, החלופה הממסדית מול החלופה של שינוי הסדר הקיים. זו הזדמנות לברך את מי שהובילו את הגישה לשינוי ועשו זאת באופן מוצלח ומכובד.
כבל וזנדברג סימנו את הבחירות בהסתדרות כמבחן פוליטי ראשון של תנועת המחאה שקמה בקיץ 2011. ההיגיון אמר שאם אמנם נוצרה אנרגיה לשינוי ולקידום סדר יום חברתי חדש, אלו יבואו לביטוי בדפוסי ההצבעה בבחירות.
סביר להניח, מבלי שיש לנו עדיין ניתוח מדוקדק של דפוסים אלו, שהתוצאה הנאה של הצבעת שליש מחברי ההסתדרות בעד החלופה המהפכנית ובעד סדר יום חדש, מעידה על חוזקו הפוטנציאלי של הגל הפוליטי החדש, שיגיע בעקבות המחאה והדיה. עבודה עמוקה של התעצמות והתפתחות בחמש השנים הבאות תאפשר לחלופה הזו לאיים באופן ממשי יותר על מוקדי הכוח הקיימים.
יחד עם זאת, חשוב לשכלל את הכלים, על מנת שהפוליטיקה של השינוי החברתי גם תנצח ולא רק "תהנה". חשוב ללמוד את הלקח, ביחס למערכות הבאות, אם בתוך המערכות הפוליטיות ואם במערכות הבחירות הקרובות, ברמה הארצית והמוניציפלית. לצורך כך, נחוץ חידוד המשמעות של הפוליטיקה החדשה, לא במובנה היחצ"ני, אלא במובנה העמוק והמחולל שינוי מהותי.
אחד הרעיונות המקוריים שהועלו בתחילת המערכה על ההסתדרות, היה בניית רשימה המורכבת כולה מעובדות ועובדים מובילי מאבקים. הרעיון היה לעקוף את העסקנות ואת הוועדים השמרניים, באמצעות דמוקרטיזציה הלכה למעשה, המובלת על ידי העובדות הסוציאליות, המורות, המתמחים ורבים אחרים שמובילים עובדים ביומיום ויכולים לבטא יותר מכול את רוח השינוי. נשות ואנשי שטח כאלה, במידה שהוכיחו כבר יכולת מנהיגות, שלעתים נתקלו בכשלים של ההסתדרות, יכולים לבטא יותר מכל את הרוח המהפכנית, בעמידה בראש קבוצה רחבה התומכת בחזון חלופי משמעותי. אם חשבתם על "עיר לכולנו" בתור מודל כזה, לא טעיתם, עם כל ההסתייגויות וההבדלים.
העובדה שהרעיון לא קרם עור וגידים מעידה אולי על תקופת ההבשלה שהוא צריך לצבור ועל החסמים הגדולים, כולל הכלכליים, הניצבים לפתחה של חלופה כזו. יחד עם זאת, התגבשות של כוחות שכאלה נחוצה יותר מכל, על מנת לייצר תוכן ומסגרת הולמים, שיבטאו וגם יקדמו הלכה למעשה חלופה אמיתית. מהלך כזה, כאשר יבוא לביטוי בפוליטיקה המקומית והארצית, יכול לבנות רשימות מועמדים מגוונות, עשירות, קבוצתיות, שיציעו שינוי יסודי של סדרי עדיפויות.
דווקא באווירה של הצלחה יחסית, על רקע התוצאות של כבל וזנדברג, ניתן לקדם מהלך משמעותי "שובר שוויון". מהלך כזה יוכל להציג לציבור חלופה אמיתית של פוליטיקה חדשה, פוליטיקה של תקווה. במערכת פוליטית משברית ודינמית, יש סיכוי והזדמנות אמיתיים למימוש כיוון שכזה ולהפוך אותו למהלך מנצח.
ראו גם כתבה של הטלוויזיה החברתית בנושא:
הכותב מנהל תחום תוכניות בשתיל
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
איתן כבל ב-2002: "צריך לדאוג לכך ששחקנים חדשים ייכנסו לפעילות בו וכוונתי בעיקר לגופים מוסדיים. ללא כניסת קרנות הפנסיה לשוק ההון אין לשוק זה עתיד של ממש…עוד כשהייתי יועץ לשר הבינוי והשיכון תהיתי מדוע הממשלה לא עושה די לקדם את ההפרטה. אני בעצמי לא מבין מדוע הממשלה לא עושה די בנושא זה, הרי זה האינטרס שלה להפריט ולהשתחרר מעול הניהול של גופים עסקיים ולהתמקד במשימות המרכזיות שלשמה היא נועדה, היינו תכנון מדיניות ופיקוח על יישומה."
על זה בניתם מערכת בחירות???
באמת לא הבנתי. אני מציע ללכת לפוליטיקה חדשה באמת, בכלים ובצורה
אבי כפי שאתה מזכיר לא צמחה הרשימה האלטרנטיבית המקווה של מנהיגי עובדות ועובדים. האמתצריכה להיאמר, בתוך המבנה של ההסתדרות היא גם לא יכולה לצמוח. ללא ספק הבית החברתי הוא חלופה טובה מעיני ואנשיו, אבל איזו בשורה אלטרנטיבית לממסד יכולה לצמוח מקואליציה שקדימה שותפה לה, שמובלת על ידי כבל (תומך הפרטות שטרם התנער פומבית מעמדותיו אלה) וזנדברג שותפתו של חולדאי בקואליציה התל אביבית הניאו-ליברלית?
חבל לשחוק את המושג אלטרנטיבה לממסד וחבל להשלות ולאכזב מיד אנשים בעלי כוונה טובה. את הממסד השליט לא משנים מתוכו באמצעות אנשיו אלא במאבק מולו. והאלטרנטיבה לממסד ההסתדרותי קיימת ומתפתחת: כוח לעובדים.
ביקורת תקשורת על אי סיקור הבחירות להסתדרות:
צפייה מעניינת:
http://tv.social.org.il/social/2012/05/31/silenced-election