כאשר אני עצמי אהיה פליט

כדאי שמקבלי ההחלטות יזכרו שבפני מבקשי המקלט עומדת בחירה בין מוות לחציית הגבול. ואז, במסגרת הניסיון למצוא פתרון הומאני, אולי יבינו שהגירה איננה בהכרח נטל, בטח לא כזה שישראל לא תעמוד בו
רועי וגנר

בתעלה בצד הישראלי של גבול ישראל-מצרים, בין שתי גדרות, נמצאים כבר כמעט שבוע 20 מבקשות ומבקשי מקלט. מבקשות ומבקשי המקלט האלה מעדיפים להישאר בתעלה, ללא מזון, עם צלון קטן ו"כמה שפחות" מים שמספק להם הצבא, מאשר לחזור למצרים. הם מעדיפים לשהות שנים (בהתאם לחוק החדש) בכלא הישראלי, מאשר לחזור למצרים. הם מעדיפים לשהות ללא קורת גג ועבודה בגינת לוינסקי (אם יזכו לחצות את הגבול, להיכלא ולהשתחרר) מאשר לחזור למצרים. איזו עוד הוכחה דרושה כדי להבין שהבחירה שלהם היא בין מוות לחציית הגבול?

במצרים פליטים אריתראים חשופים למעצר שרירותי וגירוש חזרה לאריתראה, שם השלטון הצבאי יכלא ויענה אותם. גם בסודן הם עלולים ליפול קורבן למדיניות דומה. בסיני הם עלולים להיחטף על ידי כנופיות שכדי לקבל כופר מוכנות לכלוא, לענות, לאנוס, לרצוח וכנראה גם לקצור איברים. וכל זה לפני שדיברנו על עוני ועל רעב.

אבל האם מדינת ישראל יכולה לעמוד בנטל? מדינת ישראל קלטה כמיליון מהגרות ומהגרים מבריה"מ לשעבר במהלך שנות התשעים. הקליטה הזו היתה מורכבת ובעייתית, אבל בסופו של דבר המדינה רק הרוויחה ממנה (אם כי לא ברור עד כמה הרוויחו המהגרות והמהגרים עצמם). באופן כללי, המחקר מראה שהגירה איננה בהכרח נטל, שאין קשר הכרחי בינה לבין אבטלה (מכיוון שאוכלוסייה חדשה לא רק לוקחת, אלא גם מייצרת מקומות עבודה) ושהיא יכולה לשמש מנוע לצמיחה. הכול תלוי, כמובן, במדיניות של המדינה הקולטת.

כמובן שבעוד שמדינת ישראל יכולה לעמוד בנטל, מדינת דרום תל אביב, בה אני גר, לא יכולה לעשות זאת. הפתרון הנוכחי של העברת מבקשות ומבקשי מקלט על ידי המדינה באוטובוסים לגינת לוינסקי ללא כל תמיכה או סיוע, הוא פשע נגד מבקשות ומבקשי המקלט ונגד תושבות ותושבי השכונה כאחד.

לכודים. איזו עוד הוכחה דרושה כדי להבין שהבחירה שלהם היא בין מוות לחציית הגבול?

ובאמת מה עם שוויון ב"נטל"? במירב הנטל האריתראי נושאת סודן, שיש בה מעל ל 100,000 מבקשי מקלט אריתראים (נתוני סוף 2010 של UNHCR). במקום השני נמצאת אתיופיה,שבסוף 2010 אירחה יותר מבקשי מקלט אריתראים מאשר נמצאים בישראל היום. באיטליה, באנגליה ובשווייץ מספר האריתראים בסוף 2010 היה קרוב לזה שבישראל (אבל היו שם גם מבקשות ומבקשי מקלט רבים מארצות נוספות). בכל הארצות האלה הוא גדל מאז באופן משמעותי.

באשר ל"נטל" של פליטי סודן – ברובו, מעל 260,000 בסוף 2010, נושאת צ'אד. בקניה, באוגנדה ובאתיופיה היו בסוף 2010 יותר מבקשי מקלט סודנים מאשר נמצאים בישראל היום. כל המדינות האלה נמצאות מתחת למקום ה 130 ברשימת התל"ג לנפש העולמית. ישראל נמצאת במקום ה 26 (ואיטליה, דרך אגב, במקום ה 29). המדינות העניות ביותר, אלה שבאמת בקושי מצליחות להאכיל את תושביהן, הן גם אלה שבהם נמצאים רוב פליטי אריתראה וסודן.

בניגוד לרושם שמבקשים לעתים ליצור, זרם מבקשי המקלט איננו בלתי מוגבל. פליטים מגיעים לישראל מאריתראה ומסודן, ולא מעשרות המדינות האחרות ביבשת, מכיוון שבאריתראה ובסודן המצב כל כך מסוכן, שעבור חלקים מסוימים באוכלוסייה תלאות הדרך, שכוללות סכנת שוד, רעב, אונס ורצח, עדיפות על הישארות במדינה.

מה אפשר לעשות? עלה בדעתי לקחת אוהל, לנסוע לגבול, ולפתוח בשביתת רעב עד שישוחררו מכלא התעלה שלהם. אבל אני אוהב את החיים הנוחים שלי יותר מדי בשביל לקום ולעשות מעשה, ואני חושש שאגווע ואמות לפני ששומרי הסף יפתחו את השערים (עד אז אני מסתפק בפעילות בדרום תל אביב במסגרת ההתארגנות "כוח לקהילה", ביחד עם תושבים ותיקים וחדשים לטובת כל הקהילות שנדחסו לשם). אני מקווה שיום אחד, אם או כאשר אני עצמי אהיה פליט, אנשים טובים ממני יצאו לעזרתי.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. אלעד

    קליטה של פליטים דורשת הרבה משאבים.
    ככל שיהיה להם יותר טוב פה ככה יבואו עוד.
    אני מניח שהכותב הנכבד לא היה מעולם באפריקה ולכן לא מבין שאם יפתח הגבול כל אחד ירצה לבוא הנה.

  2. דןש

    1. נפש האדם ובמיוחד הנפש היהודית מחוייבת מתן מקלט לאזרחים נרדפים, אפילו בארץ מולדתם. זכור את מה שעברו היהודים בכל הדורות ובכל מקומות שהותם.
    2. יחד עם זאת מדינת ישראל קצרה ידה מלסייע לכל נרדפי העולם, אפילו אם חרב מונפת לגרונם. בכלל המיון בין נרדפים ובין הרוצים לשפר עמדות ורמת חיים אינו מן הקלים.
    3. שאלה שאלתית – מדוע גופים בינלאומיים, אינם נרתמים לטיפול, כדוגמת הטיםול הניתן לנפגעי מלחמת העצמאות שלנו – עד עצם היום הזה. לדעתי מוסדות האו"מ חייבות לקחת על עצמן את הקמת המחנות ( בתוך מדינת ישראל ( עבור אלו המצויים בתוכה) ובתוך מצרים ( לחדשים הבאים)) ולהסיר את הלחץ המוסרי הכבד הנופל על ראשינו.
    4. מדינת ישראל חייבת לקבוע מדיניות הגירה ולאפשר למספר מסויים של מהגרים על פי קריטריונים להשתלב ולהפוך לאזרחי מדינת ישראל.אסור למדינת ישראל להקים מכלאות (מאסר) – היא חייבת להקים מחנות לפליטים ולדאוג למחסורם ולאפשר למי שמוכן לעבוד להכלל בשוק העבודה על פי הקריטריונים לקבלת עבודה.
    5.ההששוואה לקליטה המוצלחת של עולי ברית המועצות אינה תופסת. מרבית העולים מברית המועצות הגיעו עם השכלה גבוהה ומיומנות ( רופאים, מהנדסים וכו'), שמדינת ישראל זקוקה לה. כך שבפרק זמן קצר הם "עמדו על רגליהם" ולא נזקקו לסיוע רב שנתי מתמשך. אינני רואה רבים מהפליטים המתדפקים על גדרותינו בעלי מיומנויות דומות.

  3. חגי קראוס

    באפריקה, בסוריה, בעירק, באפגניסטן ועוד.
    מדינה קטנה כמו ישראל שמתמודדת עם משבר כלכלי (קיצוצים, העלאות מיסים וכו') לא יכולה לקחת על עצמה את הצלת מסכני כל העולם. ואין סיבה שניתן עדיפות למי שנמצאים קרובים אלינו פיזית, במצריים. בדיוק כמו שלא נוכל לעזור לסורים הנטבחים, שגם נמצאים קרובים אלינו פיזית.
    זו אחריות של האו"ם לסייע להם.
    ישראל בנתה גדר בדיוק על מנת למנוע הגירה מהסוג הזה. אין סיבה שבמבחן הראשון של הגדר יירד לטימיון כל הכסף שהושקע בה.
    רק החודש העלתה לי הממשלה את המע"מ באחוז 1 ובכך לוקחת ממני עוד מס. אני לא מוכן שהמס יממן דברים מהסוג הזה.

  4. מיקה

    מה זה לומר שהפליטים כשהם נכנסים, נכנסים על חשבון תושבי דרום תל אביב? זה בדיוק לשחק את המשחק של
    השלטון. לא במקרה מנחית השלטון את הפליטים בדרום העיר. אבל לסגור את השערים בפני פליטים או לכלוא אותם, זה נגזר ישירות מן המהות של המקום הזה, שרואה רק ביהודים – פליטים אפשריים או קורבנות. אז אולי זה נכון
    ציונות = גזענות !

  5. יאיר

    95% מה"פליטים" הם גברים רווקים בני 20-30. איך זה ייתכן? אם יש משבר, רק הגברים הצעירים בורחים? היכן הנשים, הילדים, הזקנים?

    אין חולק על כך שהמצב קשה, ואני סבור, כמו הכותב, שאנשים שנמלטים ממותם חייבים להכניס לארץ ולסייע ככל האפשר. אבל, אם לא מדובר במצב זה, מדיניות ההגירה של ישראל ושל כל מדינה אחרת היא לגיטימית לגמרי, במסגרת ריבונותן. אני לא חושב שלטעון שמדינת ישראל יכולה "להרשות" לעצמה הוא טיעון תקף, משום שכדי להפכו לכזה צריך הכותב להסכים שאם היא לא תוכל, היא לא צריכה לקלוט גם פליטים.

    ההשוואה להגירה מברה"מ חסרת הגיון. מהגרים אלו היגרו באופן חוקי (גם אם הכותב לא מסכים עם חוק השבות, זהו החוק), בניגוד למהגרים האפריקאים. בנוסף, ההגירה מברה"מ הייתה הגירה של אנשים משכילים, בניגוד להגירה מאפריקה.

  6. רועי וגנר

    רוב מי שמגיעים לגבול הם גברים צעירים, כי אחרים לא יכולים לשרוד את המסע.

    בניגוד לדימוי הרווח, בין הפליטים אנשים משכילים רבים, והם מוכנים לעבוד קשה (כן אפילו באריתראה אפשר ללמוד מקצוע). קליטתם רק תועיל למדינה, אם לא ישסו אותם בתושבים עניים בישראל.

    ישראל מסרבת לבדוק מי ממבקשי המקלט בסכנה ומי לא. מחובתה לעשות זאת על פי החוק בינלאומי והישראלי. רק אחר כך באה ההחלטה בדבר גירוש של מי שאיננו בסכנה.

    ישראל לא פנתה לאום לסיוע בהקמת מחנות. אם צ'אד ואתיופיה יכולות לשתף פעולה עם האום ולסייע במקום להתנער, גם ישראל יכולה.