האיום האיראני: הרבה ספינים, מעט עובדות
הדיון הציבורי בישראל חי ובועט, וכמעט בכל נושא אנו עדים לריבוי קולות והתנגשות של דיווחים ופרשנויות. חוץ מסוגיה אחת שזכתה למעמד מיוחד ואין עליה עוררין: איראן דוהרת לפצצה. לכך מתלווה אמירה מקובלת בדבר אזלת היד של מעצמות המערב וטיפולן ה"רכרוכי" והפייסני בסוגייה האיראנית. מכאן קצרה הדרך למטפורות "והעולם שתק" ו"השנה היא 1938".
על מנת ליצור מצג של ביסוס עובדתי לתמונה של איום איראני מיידי, מודלפים לתקשורת רסיסי מידע טכניים מדוחות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) שמפקחת על מתקני הגרעין באיראן ותצלומי לווין מסחריים מאתרים באיראן שכאילו "נותנים לעובדות לדבר בעד עצמן". דיווחים טכניים שזוכים להגברה ולפרשנות מחמירה כמעט סימולטנית בהודעות בכירים ישראלים. בטורי הפרשנות לא נעשה נסיון עצמאי לבחון את הנתונים המוצגים בתקשורת ובהודעות הבכירים ואת תצלומי הלווין, ואין הדים לויכוח המקצועי שמתקיים בין מכוני מחקר וגופי מודיעין במערב בשאלה: האם פניה של איראן לפצצה? כי הדברים אינם כה חדים וברורים כפי שהדיון הציבורי בישראל מניח.
בחינה של רטוריקת האיום האיראני מול ה"עובדות הנעדרות" בדיון, שדווקא מופיעות בדוחות הפיקוח של סבא"א, תראה תמונה אחרת. לא של איראן רצה לפצצה, אלא יותר של דריכה במקום. האמירה שהצנטריפוגות ממשיכות להסתובב אינה כל הסיפור. קריאה קפדנית של דוחות סבא"א, ובכלל זה הדוח האחרון מפברואר 2013 , מצביעה על תמונה עובדתית שהציבור בישראל לא נחשף אליה. להלן נסיון לעמת את האמירות המקובלות אצלנו בדיון האיראני עם העובדות:
איראן דוהרת לפצצה בטווח הזמן הקרוב
אולם, לפי דוחות סבא"א, מאז אביב 2012 חלה האטה ודריכה במקום במסלול הפקת אורניום מועשר לדרגה של 20 אחוזים שהוא המסלול המהיר והמסוכן בדרך להעשרה צבאית לפצצה (העשרה ל-93 אחוזים). נכון לפברואר 2013 הפיקה איראן כ-280 קילוגרמים אורניום מועשר בדרגה של 20 אחוזים. אבל בה בעת הוציאה מאתרי הצנטריפוגות כמות משמעותית (111 קילוגרמים) מהמלאי הזמין להעשרה צבאית והעבירה למתקן להמרה למצב מתכתי באיספהן להכנת מוטות דלק לכור אזרחי. מהמצב המתכתי כמעט בלתי ניתן להחזיר את האורניום המועשר למעגל הצנטריפוגות. כלומר, איראן הקטינה את המלאי המסוכן המתאים להעשרה צבאית, ויש לה כיום 167 קילוגרמים בלבד מלאי זמין אורניום מועשר בדרגה של 20 אחוזים.
איראן מגדילה ומכפילה את מספר הצנטריפוגות
אולם, לפי דוח סבא"א האחרון לא חל גידול במספר הצנטריפוגות באתר התת-קרקעי בפורדו, שהוא סלע המחלוקת העיקרי בין איראן ומעצמות המערב, ובו מועשר אורניום לדרגה של 20 אחוזים. רק 700 צנטריפוגות מתוך 2700 שמוצבות שם מחוברות ומופעלות. לעובדה זאת חשיבות מן המעלה הראשונה במגעים הדיפלומטיים שבין איראן והמעצמות.
איראן משדרגת את הצנטריפוגות והיא מתקינה דור חדש ומהיר פי שלושה
אולם, לפי דוח סבא"א האחרון הותקנו באתר בנתנז 180 צנטריפוגות נסיוניות דור 2 שטרם חוברו ולא ידוע כיצד יפעלו. מדובר בכמות זניחה לעומת 12 אלף הצנטריפוגות שכבר פועלות באתר ולדרגת העשרה נמוכה ל-3.5 אחוזים – ולא במסלול המהיר המסוכן של העשרה ל-20 אחוזים.
תצלומי לווין מגלים כי איראן בונה פצצת פלוטוניום בכור באראק במסגרת תכנית חלופית
אין כור לייצור פלוטוניום באיראן. לפי דוח סבא"א האחרון איראן ממשיכה בבניית כור מים כבדים על בסיס אורניום טבעי (לא מועשר) באראק ובמפעל מים כבדים לצידו. הכור בפיקוח סבא"א ובנייתו מתעכבת זה עשור, ויתכן ויושלם בשנת 2014. בעקרון, כור המים הכבדים באראק הוא בעייתי כי ממוטות האורניום הטבעי המשומשים ניתן להפריד פלוטוניום ולייצר פצצה במסלול הפלוטוניום (בנוסף לפצצה מאורניום מועשר ברמה צבאית). אבל, לאיראן אין מתקן להפרדת פלוטוניום ולפי דוחות סבא"א היא הודיעה לסוכנות כי אין בכוונתה לבנות מתקן כזה ליצור פלוטוניום. כלומר, המעקב אחרי פעילות גרעינית מחשידה באיראן צריך להמשיך להתמקד בהעשרת אורניום, ולא במסלול הפלוטוניום.
איראן מצפצפת על העולם והיא הולכת בדרכה של צפון קוריאה
בעקבות הניסוי הגרעיני בצפון קוריאה בראשית פברואר התרבו הדיווחים בישראל כי מדובר למעשה בניסוי משותף וכי צפון קוריאה היא שדה הניסויים של איראן. אבל להערכה בדבר שיתוף פעולה גרעיני כזה אין בסיס עובדתי מוצק והיא מתעלמת מההבדל הברור שבין צפון קוריאה המתריסה שגירשה את פקחי סבא"א ופרשה מהאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT), ובין איראן שנתונה למשטר פיקוח הדוק של סבא"א במסגרת אמנה זו. משמעות הפיקוח היא ביקורות פקחים מדי שלושה חודשים וצילומי וידאו רציפים מאתריה הגרעיניים למטה סבא"א בוינה. מה גם שהטיעון המרכזי של איראן בפעילותה הגרעינית הוא היצמדות לאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני. כפועל יוצא, לאיראן שמורה הזכות לפתח גרעין אזרחי שלא נאסר על פי האמנה. איראן גם אותתה לארה"ב כי המודל הצפון קוריאני אינו משאת נפשה והיא הצטרפה באופן פומבי ורשמי לשורה ארוכה של מדינות שגינו את הניסוי הצפון קוריאני והסתייגו ממנו.
לרטוריקה של "האיום האיראני" ולקול האחיד והלא-ביקורתי בסוגייה האיראנית יש מחיר.
המחיר הדמוקרטי
בהעדר בקורתיות נוצרת קרקע נוחה למניפולציות תקשורתיות ולספינים שקונים להם אחיזה כאילו היו אמת לאמיתה. והרי "נתונים טכניים" שנזרקו לדיון הציבורי ולא הובהרו עד תומם שימשו את הדוברים והפרשנים באשר לדחיפות של תקיפת מנע. דוקטרינת "הקווים האדומים ומרחב החסינות" נשענה על מינוחים טכניים של העשרת אורניום וצנטריפוגות. על כן, הבנת השפה הגרעינית, שהוצגה כאן על קצה המזלג, וקריאה בקורתית הם כה חיוניים לקיומו של שיח דמוקרטי. במיוחד על רקע הנסיון ליצור תחושה של מצב חירום ועל רקע הדיבורים על תרחישי תקיפה באיראן, מלחמת ברירה ומכת מנע.
המחיר הכלכלי
על פי דיווחים בתקשורת שמקורם בראש הממשלה הקודם אהוד אולמרט, חל בשנתיים האחרונות גידול לא מתוכנן של מיליארדי שקלים בהוצאות הצבאיות. בדיוק באותו פרק זמן שועדת טרכטנברג ישבה על המדוכה וניסתה למצוא מקורות תקציביים למימוש הצדק החלוקתי בעקבות המחאה הגדולה של קיץ 2011.
המחיר של אי–הבנת המציאות הגלובלית
אחידות תקשורתית, והתמקדות במסרים הסברתיים שלא תמיד עולים בקנה אחד עם העובדות מפריעים להבנת התמונה הגדולה. במישור ההצהרתי שיגרו מנהיגים איראניים בשנה האחרונה מסרים סותרים ומתריסים באשר לתכניתם הגרעינית. אך במישור המעשים בשטח, כפי שעולה מן ההאטה והדריכה במקום לפי דוחות סבא"א, הקפידה איראן לאותת לארה"ב כי "יש על מה לדבר". הפעולות להקפאת המלאי הזמין של אורניום מועשר בדרגה של 20 אחוזים ואי-הפעלתן של מרבית הצנטריפוגות באתר פורדו בחודשים האחרונים היא מבחינת ארה"ב צעד בונה אמון בכיוון הנכון. כאן ההסבר למאמצים הדיפלומטיים של ארה"ב מול איראן, ובכלל זה סימנים לעסקה גרעינית מתהווה ולפיה איראן תורשה לפתח גרעין אזרחי כולל העשרה בדרגה נמוכה תחת פיקוח הדוק על מתקניה, וייאסר עליה באופן מוחלט לפתח נשק גרעיני ורכיבים בעלי משמעות צבאית. את כל זה למדנו מדוחות סבא"א. הבנת המציאות הגלובלית, בדגש על משטר האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני והמקום הגבוה שלה בסדר העדיפויות של הנשיא אובמה, תסייע לנו לא להיות מופתעים מהתפתחויות בסוגייה האיראנית.
שמואל מאיר הוא לשעבר ראש ענף בקרת נשק באגף תכנון בצה"ל וחוקר במרכז למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת תל אביב. כיום, הוא חוקר עצמאי בסוגיות אסטרטגיות
לקריאה נוספת:
מירון רפופורט | תודה לאל אחמדי-ניג'אד ניצח
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
סוף סוף יש מי שמפקפק במניפולציה הישראלו-אמריקנית הזו.
לדברי הכותב יש להוסיף את דוח 14 סוכנויות המודיעין האמריקניות מנובמבר 2007 – NIS – שכל אחד יכול לקרוא באינטרנט והקובע כי איראן אינה מפתחת נשק גרעיני. מאז ועד היום אין שינוי בעמדת גופי המודיעין האמריקניים למרות שמדי פעם צץ איזה רב-סרן שמועתי ומספר שיש דוח סודי שמתקן את הדוח הגלוי לכל של 2007.
כל דבר הבל הנוגע לאיראן גרעינית, שמקורו בחתול, כלבלב או ציפור מוצא דרכו לתקשורת ובכותרות ראשיות.
האם קראתם ב-27 בינואר את הכותרת הראשית של "ידיעות אחרונות" על פיצוץ שמן האצבע היה מצוץ? ובתוספת פרשנות של מומחה ענק ששמו אלכס פישמן?
אגב, אין שום דריכה איראנית במקום כי מעולם לא היתה צעידה כלשהי לעבר הפצצה. הפצצה היחידה היא פצצת סרחון ישראלית נוסף על זו שבדימונה.
מצטרף לדברי יאיר ברק בעניין הערכת המודיעין הלאומית של ארה"ב משנת 2007 (כלל 16 סוכנויות המודיעין) שהיא המחייבת את נשיא ארה"ב ולפיה איראן עצרה את תכנית הנשק הגרעיני ב-2003 , ולא חידשה תכניתה הצבאית מאז.
מעדויות ראשי המודיעין האמריקני בועדות הקונגרס בשנת 2012 אנו למדים כי הערכת מודיעין מסווגת מעודכנת אישררה את הערכת המודיעין הלאומית מ-2007 ואיראן לא חידשה את תכנית הנשק הצבאית שהופסקה בשנת 2003.
בעקבות הדלפות מישראל בקיץ החם של 2012 ("מקבל ההחלטות ליד הפסנתר") בדבר חידוש לכאורה של התכנית הצבאית, הודיעו דוברים אמריקנים רשמיים כי הם ממשיכים להאמין שאיראן אינה על הסף להשיג נשק גרעיני.
בסביבה רווית רעשים של "האיום האיראני" – הדוחות התקופתיים של סבא"א והערכת המודיעין האמריקנית הן שתי הרגלים האנאליטיות להבנה מציאותית של הסוגייה האיראנית.
אפשר להתסכל על איראן באותן משקפיים בטחוניות ולהסיק מסקנות חדשות ומרעננות, כפי שעשה הכותב, ואפשר גם להוריד את המשקפיים ולראות ש:
1. גם אם הכל הצגה אחת גדולה, ייתכן שגם לאיראן יש אינטרס לשמר אותה, כלומר ששתי אומות מבזבזות כאן הון עתק על הונאה. נקודה זו פותחת פתח לדיון מעניין על הדמיון בין שני משטרים חשוכים שבאופן זמני, מאז 1979, הם מצויים משני עברי המתרס האמריקאי.
2. ואם הם באמת מפתחים פצצה, אז מה? מי אמר שאסור להם? רק לאשכנזים מותר?
3. בבמה כמו "העוקץ", לא לשאול שאלות על תוכנית הגרעין הישראלית באותה הזדמנות, על סודותיה ושקריה והמחיר העצום שהיא גובה, זה קצת תמוה. הכור בדימונה מסוכן לסביבה, לבטחון ולשלום הרבה יותר מעשרה כורים באיראן.
״Previous reports by the Director General have identified outstanding issues related to possible military dimensions to Iran’s nuclear programme and actions required of Iran to resolve these.42 Since 2002, the Agency has become increasingly concerned about the possible existence in Iran of undisclosed nuclear related activities involving military related organizations, including activities related to the development of a nuclear payload for a missile. Iran has dismissed the Agency’s concerns, largely on the grounds that Iran considers them to be based on unfounded allegations.43
48. The Annex to the Director General’s November 2011 report (GOV/2011/65) provided a detailed analysis of the information available to the Agency, indicating that Iran has carried out activities that are relevant to the development of a nuclear explosive device. This information is assessed by the Agency to be, overall, credible.44 Since November 2011, the Agency has obtained more information which further corroborates the analysis contained in the aforementioned Annex.״
לסוכנות לאנרגיה אטומית יש מידע שאותו היא מעריכה כאמין שאיראן עסקה בפיתוח של רכיבים לפצצה גרעינית.
מה יותר מזה?
התת כותרות שמופיעות במאמר ולהם ״ענית״ לא באמת הופיעו במקום כל שהוא בהתבסס על הדוח האחרון. אלה ״אנשי קש״ . הדיווחים בעיתונות לא ירדו לרזולוציה הזו וכשהם כן ירדן אז הרבה ממה שאמרת דווקא כן הופיע בהם. בכל אופן מה שחשוב ורלוונטי וצריך להדאיג כל ישראלי זה אותם פסקאות שמופיעות תחת ״possible military dimensions" לתכנית גרעין של מדינה שנשיאה צועק ״מוות לישראל״ בכל הפגנה (מוות זה משהו שקורה לאנשים, לא למדינות), ומנהיג עליון שמגדיר אותה כסרטן שיש לעקור.
בעניין "המימד הצבאי האפשרי" possible military dimenssion
כהגדרת סבא"א , החל מהדוח של נובמבר 2011 :
מדובר בדיווחי מודיעין על פעילות צבאית אפשרית בתחום הגרעין, בדגש על אפשרית, שבוצעה לפני 2003. סבא"א מבקשת מאיראן תשובות ושקיפות על פעילות זאת מן העבר , ובעיקר הדרישה לערוך ביקורים חוזרים בבסיס הצבאי בפ'רצין (שאינו אתר גרעיני).
וכאמור , הערכת המודיעין הלאומית של ארה"ב גורסת כי איראן הפסיקה את תכנית הנשק הצבאית בשנת 2003 ולא חידשה מאז.
וראה תגובתי למעלה על התוספת המודעינית לדוחות סבא"א.
תזכורת: ישראל ממשיכה לא לעשות את שצריך, ולעשות את שלא צריך ושרע.
http://rsvpdev.atomplayground.info/oketz/2012/08/13/%D7%9C%D7%94%D7%AA%D7%A2%D7%9C%D7%9D-%D7%9E%D7%94%D7%A4%D7%A2%D7%95%D7%9C%D7%94-%D7%94%D7%9E%D7%91%D7%98%D7%99%D7%97%D7%94-%D7%91%D7%99%D7%95%D7%AA%D7%A8/
אפשר להעלות הרבה תיזות, אך לא ניתן "להוכיח" תיזה בעובדות; אפשר רק להראות שהיא מתיישבת איתן. מאידך, אפשר לסתור תיזה ע"י הבאת עובדה הסותרת אותה.
אם מעוניינים לברר אילו תיזה סבירה ביותר מבין מספר תיזות, יש להתמקד בעובדות המתיישבות רק עם אחת מהתיזות; עובדות המתיישבות עם שתי התיזות אינן מעניינות.
היות והאירנים אינם טיפשים גמורים, התיזות אינן:
א. איראן אינה מנסה לפתח נשק גרעיני
ב. אירן מנסה לפתח נשק גרעיני
אלא:
א. אירן אינה מנסה לפתח נשק גרעיני, אלא "ללכת כל הסף" ולסחוט וויתורים מהמערב
ב. אירן מנסה לפתח נשק גרעיני, תוך מאמצי הסוואה, הונאה, משיכת זמן ואיומים.
לפיכך, אין חשיבות רבה האם בזמן האחרון, תחת לחץ בינ"ל רב, אירן מתקדמת או נסוגה, מפתחת נשק ממש או ממתינה לשעת כושר, מגנה את צ. קוריאה או תומכת בה: זה מתישב עם שתי התזות.
יש עובדה אחת בולטת המעידה שאירן מנסה לפתח נשק גרעיני: תוכנית הטילים שלה. אירן מפתחת ומייצרת כמויות גדולות של טילים לא רעים בכלל. מה בדיוק הם מתכננים לעשות בטילים העולים עשרות מיליוני דולרים האחד- להשתלט על שוק הטסת הקופים לחלל?!
בקשר ל"עובדה האחת הבולטת" המעידה לכאורה לדבריך כי איראן מפתחת נשק גרעיני : תכנית הטילים שלה.
הטיעון שלך הוא שימוש "הסברתי" רווח בשיח האיראני בישראל (לצד אחיו התאום "למה להם גרעין אזרחי והרי יש להם ים של בארות נפט") ואין לו בסיס בחשיבה האסטרטגית.
כי פיתוח טילים ארוכי טווח אינו בהכרח בהקשר גרעיני. מדינות מפתחות טילים ארוכי טווח מדוייקים בעלי ראש קונבנציונלי מאחר וראש גרעיני הוא לצרכי הרתעה גלויה בלבד מול יריב שמחזיק בנשק גרעיני – ואין לו שימושיות בשדה הקרב המודרני.
וזה ההסבר לדוקטרינה האמריקנית של הפחתת ההסתמכות על נשק גרעיני ובמקומה בניית מערך טילי שיוט מדוייקים בעלי כושר הרס מאסיבי אבל קונבנציונלי. ודוק: קונבנציונלי. מלחמות המפרץ (הראשונה והשניה) היו שדה הניסויים של דוקטרינה זאת.
ובהערת אגב: מבחינה אינטלקטואלית , ההוגים האסטרטגים שפיתחו את גישת הטילים הקונבנציונליים ארוכי הטווח היו ישראלים: יגאל אלון וישראל טל. האמריקנים הגיעו למסקנה זאת באיחור ורק בשנות ה-80.
לי מוכר רק פרויקט ה- ti Ching הטאיווני, שבוטל.
שאני צריך לפחד מהפצצה האיראנית. מי בכלל ישראל הצבועה שתדבר. בזמן משטר השאה שגם הוא רצה את הצעצוע ישראל שתפה איתו פעולה. לא שזה נעים פרוליפרציה של ח8ומר גרעיני . אז אולי הפתרון הצטרפות ישראל לנ.פ.ט. תשובה לליכודניק: מה ישראל עושה עם הטילים שלה? נכון שאיראן רוצה לנטרל את המונופול הגרעיני של ישראל. ישראל גם חיבת התנצלות לעם האיראני על הסיוע שהגישה למשטר השאה המושחת וומדכא העם האיראני שהתקומם כולו נגד השאה אף כי לא הצליח להעלות דמוקרטיה אלא תיאוקרטיה טוטליטרית במידה רבה. תחת המשטר המתואר אצלנו כ היטלר ימ"ש חיים כמה עשרות אלפי יהודים ויש להם גם נציג במג'ליס. ההסתה הזאת זה ממש זילות השואה ופגיעה בכבוד קרבנות הרצחנות הנאצית .יהודים ואחרים.
על רקע המתיחות הגוברת בחצי האי הקוריאני והאיומים הפומביים של צפון קוריאה כי תיזום מכה מקדימה גרעינית נגד ארה"ב ודרום קוריאה :
אנו צפויים לעליית מדרגה בהצהרות דוברים ישראליים מימסדיים בסגנון "איראן היא צפון קוריאה" או "ראו כיצד העולם מתקפל" . ולא היא – כמו שניסיתי להצביע במאמר.
הספין הצפון קוריאני צפוי לתפוס תאוצה , במיוחד לקראת חידוש השיחות הדיפלומטיות בין איראן והמעצמות ב-5 באפריל. סבב שיחות שבו אמורה ארה"ב לתפוס את ההגה . סבב שיחות שיתרכז במטרה העיקרית: לחסום את דרכה של איראן לאפשרות של תכנית נשק צבאית – אבל לאפשר לה המשך פיתוח בתחומי הגרעין האזרחי ותחת פיקוח הדוק.
ובעניין זה אין הסכמה בין ארה"ב וישראל. ושימו לב להבדל בהגדרות: אובמה ייפעל בכל האמצעים למנוע "נשק גרעיני" בידי איראן. דוברים ישראלים מתייחסים לעצירת "היכולת הגרעינית" – אמירה כוללנית שאינה מאפשרת כורי כח והעשרת אורניום בדרגה נמוכה. ואלה הרי אינם אסורים עפ"י האמנה למניעת תפוצה גרעינית NPT . בסיפור האיראני – אלוהים הוא בפרטים.
הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א)
נמצאת אך ורק באותן מקומות שהאיראנים מרשים להם להיות
והאיראנים מרשים להם להיות אך ורק באותם מקומות
שבהם הם יכולים להסתיר את האמת על קצב התקדמותם האמיתית .
דבר אחד בטוח והוא שאיראן רוצה לעשות את מה שעשתה צפון קוריאה
והוא להשיג נשק אטומי כדי לאיים על שכנותיה ובעיקר על ישראל .
אז אפשר לעצום עיניים ולחלום על עולם שבו הכל סבבה
ולפקוח אותן רק לאחר שיהיה מאוחר מידי
ואפשר להעריך לבאות בשיקול דעת ובתבונה
כפי שעושה ממשלת ישראל יחד עם ממשלת ארה"ב .
עמי הורוויץ על האפשרות להעלים את הפעילות לפיתוח פצצה https://www.youtube.com/watch?v=3guy6beWFEg
עמי הורוויץ על הסוכנות הגרעינית של האו"ם בראשות מוחמד בארדאווי
ועל הפיתוח הגרעיני האיראני https://www.youtube.com/watch?v=DaBLJJWIzq0&t=4m20s