תל אביב-יפו: עיר של המזרח התיכון

למה לא לאחד כוחות נגד חולדאי • איך מורידים את שכר הדירה בעיר • מי התחפש לעיר לכולנו כל עוד זה לא פוגע בעשירים • איך מתמודדים עם בעיית הפליטים ומבקשי המקלט בדרום תל אביב • מה בין הליכוד למק"י ועוד. ראיון עם אהרון מדואל, מועמד תנועת עיר לכולנו לראשות…
חגי מטר

הפשיטה המתוקשרת על קפה אלבי לפני כמה שבועות הייתה הדבר הטוב ביותר שהיה יכול לקרות לעיר לכולנו, ואולי אף למערכת הבחירות המוניציפאלית בתל אביב-יפו כולה – שפחות מ-40 יום לפני הבחירות סובלת עדיין מנמנמת קשה. מה שהתחיל כבר במאי בהבטחה מעניינת עם ההכרזה של ניצן הורוביץ על מועמדותו לראשות העיר, מועמדות שבעיר לכולנו היו שחשבו להתאחד מאחוריה, לא המריא מעבר לכותרות הראשוניות ולמספר פלריגים במרכז העיר. הורוביץ לא הצליח להפוך לדמות נוכחת בפוליטיקה המקומית, דף הבית שלו בקושי מתייחס לקמפיין ולא מפנה למצע, דף הפייסבוק מתייחס כמעט אך ורק לקידום תחבורה ציבורית, נושא שמוסכם פחות או יותר על רוב הסיעות המתמודדות לרבות חולדאי ואנשיו, והחדשות הגדולות ביותר שהצליח הורוביץ לייצר בקמפיין עד כה הגיעו לפני שבוע כשמצא את מכוניתו של ראש העיר המכהן חונה באדום-לבן – סיפור שהתגלה כלא מדויק לגמרי. במקביל נרשם גידול משמעותי במספר הסיעות המתמודדות למועצה, עם רשימה חדשה של יש עתיד, התפצלות רשימת הליכוד, הופעת שתי רשימות הורים למען חינוך, רשימה דרומית, רשימה של אסמא אגבארייה, רשימת יאפא ועוד.

על רקע זה בלט במיוחד היעדרם של עיר לכולנו ושל מועמדה לראשות העיר אהרון מדואל מהמרוץ. התנועה שצמחה מתוך איחוד מאבקים מקומיים, יצרה חיבורים פוליטיים מפתיעים, הרימה קמפיין שטח אדיר מימדים בבחירות 2008 ושינתה את הפוליטיקה העירונית כשזכתה למספר הקולות הרב ביותר בבחירות, שהכניסה את חולדאי למגננה והובילה לשינוי חלקי במדיניות העירייה (בעיקר בנושאים סביבתיים) – לא כל כך השמיעה קול עד שכמה עשרות שוטרי מג"ב ופקחים התפנו מהשמירה השוטפת על ביטחון התושבים בנווה שאנן לטובת פשיטה על קפה אלבי. המעצרים באלבי וצו הסגירה שבא בעקבותיהם פגעו בדיוק במקום שבו נפגשות מספר קהילות שנמצאות בבסיס התמיכה של עיר לכולנו. מאות יצאו לרחובות, והתנועה מצאה מקום נפלא למסיבת עיתונאים של תחילת הקמפיין. לכן רק טבעי שהראיון עם מדואל מתקיים באלבי.

מדואל ובן יפת
יו”ר עיר לכולנו אהרון מדואל, ומספר 2 ברשימה יעל בן יפת, בחוג בית בבית הקפה אלבי בתל אביב, 19.08.13. צילום מעמוד הפייסבוק של התנועה (וכך גם כל הצילומים במאמר זה)

לא מעטים מעריכים שעם קמפיין שמתחיל בשלב הזה ובעוצמה הנוכחית אין שום סיכוי לנצח את חולדאי. מה דעתך על ההערכה הזאת?

"אנחנו עושים את כל המאמצים, אבל זה נכון שמערכת הבחירות רדומה כרגע. מערכת בחירות היא דבר דינמי. אני מאמין שיש קפיץ דרוך למרות שהשטח נראה רדום והוא יכול להשתחרר כשהכי יתאים לנו. בבחירות האחרונות לכנסת הבית היהודי היה מגיע ל-17 מנדטים ולפיד ל-9-10 אם הבחירות היו מגיעות שבועיים קודם, אבל הפיק הציבורי התהפך ולפיד זה מהתזמון. אז קשה להגיד מה יהיה, אם כי כל משקיף אובייקטיבי יגיד כרגע שיש סיכוי שחולדאי ימשיך".

אז למה בכלל לרוץ לראשות העיר, ולמה לא לאחד כוחות במחנה המתנגדים לחולדאי?

"אני שולל לחלוטין את הטענה שאנחנו מפצלים את הכוח מהסיבה הפשוטה שאנחנו פועלים כרגע במחוזות שניצן בכלל לא נמצא בהם. אנחנו מתמקדים בדרום מזרח ודרום העיר, שמונים כמאתיים אלף בעלי זכות בחירה, אם אתה כולל את יפו. זה כמעט חמישים אחוז, ובמקומות האלה אתה לחלוטין לא רואה את ניצן. חוץ מזה חשוב מאוד לכל תוצאה שלא תהיה שעיר לכולנו תהיה הכוח המשמעותי במועצת העיר, אחרי שהיא הוכיחה שהיא האופוזיציה האמיתית והיחידה במועצת העיר, והריצה לראשות העירייה חשובה גם לחיזוק הרשימה. אנחנו הרי מכירים את הריטואל הקבוע של מרצ: לצאת מהקואליציה רגע לפני הבחירות ואז לרוץ שוב פנימה מיד אחריהן. זה לא לעניין. מי שמצביע לעיר לכולנו יודע שהעקרונות שלו יישמרו באופן מוחלט".

כשאתה אומר שאתם מתמקדים באזורים שהורוביץ לא פעיל בהם, האם הכוונה היא שבעצם ויתרתם על התמודדות במרכז ובצפון?

"חד-משמעית לא. אנחנו פועלים גם במרכז. מטבע הדברים המצב במרכז עכשיו קשה יותר בהשוואה למה שהיה עם דב חנין. אז לא היה מועמד אחר, והאנטי לחולדאי היה בשיאים. בשנים האחרונות אנחנו רואים איך שחולדאי התחפש לעיר לכולנו, בעיקר במרכז, ואם אתה לוקח את הגורמים האלה בנוסף לכמה בעיות פנימיות בתנועה זה מסביר את המצב הקשה יותר, אבל עוד נשקיע במרכז יותר".

אתה אומר שחולדאי התחפש לעיר לכולנו, ובאמת אפשר לראות שבשורה של נושאים יש שינוי דרמטי במדיניות בקדנציה האחרונה בהשוואה לשתי הראשונות שלו. איפה נותרו הפערים הגדולים ביניכם לבינו?

"חולדאי מת על האג'נדה של עיר לכולנו בתחומים שנוגעים בעיקר לבורגנות, במה שקולע לטופ של המיינסטרים במרכז העיר, אם זה אופניים, נתיבי תחבורה ציבורית או פארק קרית ספר. הם מדברים לקהל היעד של חולדאי בה במידה שהם מדברים לקהל של עיר לכולנו. אלה דברים שלא מתנגשים עם תפיסת העולם של חולדאי של עיר לעשירים, ובמידה שבה הוא התנגד להם בעבר – והוא התנגד להם מאוד – זה היה יותר בגלל האופי שלו מאשר בגלל תפיסת עולם. מצידו זה בסדר גמור שהעשירונים העליונים ירכבו קצת על אופניים ויהיה להם פארק. הדבר הבסיסי שהוא לא שינה את תפיסת עולמו זה לגבי מעמד הביניים ומטה, שאותם הוא לא רוצה לראות בעיר. הוא לא שינה את היחס לכפר שלם והגירוש, להזנחה בדרום. לכן המחלוקת בינינו היא בעיקר על דרום העיר ועל דברים מהותיים במרכז, כמו מגדלים ושכר דירה".

חולדאי
חולדאי מת על האג'נדה של עיר לכולנו בדברים שלא מתנגשים עם תפיסת עולמו של עיר לעשירים

ומה החלופה האמיתית שעיר לכולנו מציבה בנושאים האלה? איך אפשר להגן על תושבי דרום העיר ועל שוכרי דירות במרכז במציאות של שוק חופשי?

"הדבר הראשון שצריך לעשות בעיר הוא לבנות דיור הן לקנייה והן להשכרה לחסרי דיור, אנשים שאין להם דירה בבעלותם בטאבו, עם עדיפות לתושבי תל אביב. זה בדיוק מה שהצלחתי להוביל בוועדה המקומית לגבי מתחם הגדנ"ע בנווה עופר. היה על זה ויכוח גדול בוועדה לפני חודש, ורחל תורג'מן ודורון ספיר (היו"ר היוצאת של חלמיש ויו"ר הוועדה לתכנון ובנייה וסגנו של חולדאי מסיעתו, ח"מ) רצו לפתוח את הדירות לשוק החופשי. אמרתי להם שבשוק החופשי המחירים יאמירו ויעלו גם את המחירים בסביבה ויוציאו את האוכלוסייה המקומית, וניצחתי בהצבעה. יש עוד המון מקומות בעיר שבהם אפשר לבנות לחסרי דיור במקום לפתוח אותם לרוכשי דירה שנייה ושלישית להשקעה. העירייה יכולה גם להקים חברה עירונית להשכרה ולדאוג שבכל פרויקט על קרקע עירונית יהיו עשרות דירות במחיר מפוקח. יחד הכלים האלה יכולים להוריד דרמטית את מחירי הדיור, אבל חולדאי לא עושה את זה כי הוא רואה רק את שורת הרווח ממכירת הקרקעות למרבה במחיר".

המצע של עיר לכולנו מדבר על הגדלת ההוצאה העירונית בדיור, ברווחה, בחינוך, בביטחון אישי ועוד, ובמקביל אתה מציע תוכניות שייגרמו לירידה בהכנסות. איך שומרים על איזון בקופה העירונית ככה?

"אנחנו מדברים בעיקר על שינוי בסדרי העדיפויות. לפני כמה שבועות בא לוועדה תיאטרון בית לסין, תיאטרון מסחרי. הציגו תוכנית באמת יפה, אבל מתברר שהיא עולה 90 מיליון שקל. אמרתי שם שאחרי היכל התרבות והבימה, שני פרויקטים שהתחילו במאה מיליון וגמרו במאתיים כל אחד, אולי כדאי לקחת את הכסף הזה לכיתות ולגני ילדים שחסרים. הייתה הצבעה והתוכנית אושרה למרות התנגדותי, אז זו דוגמא אחת. אפשר גם להחליף מדרכות במרכז העיר פעם בעשר שנים ולא בחמש. אנחנו לא רוצים לעשות את העיר ענייה אלא רק לכוון את ההשקעות אחרת. תמיד דחה אותי לראות את חולדאי מגיע לישיבות מועצה עם כל מיני מגזינים מחו"ל, מנפנף בפרס זה או אחר שהוא זכה בו ולא ברור איזה תועלת יש בו. זה נראה לי כל כך פרובינציאלי להסתכל איך רואים אותך מבחוץ, כשיש חלקים בעיר שלך שפעם היו לתפארת וכיום בעולם השלישי אתה לא רואה כאלה. במקום למתג את תל אביב כעיר עולם אפשר למתג אותה כעיר של המזרח התיכון, עיר שרואה ומכבדת את כל התושבים שלה".

מבקשי מקלט בדרום העיר

לצד סוגיות כמו דיור, תחבורה ציבורית וחינוך אין ספק שאחת מהנקודות המרכזיות במצע של עיר לכולנו ובכלל של הבחירות הקרובות תהיה חבית הנפץ של דרום תל אביב – המפגש הקשה בין אוכלוסיית מבקשי המקלט האפריקאים, שהעבודה אסורה עליהם והמדינה מתכחשת אליהם, לבין התושבים המקוריים, מזרחים ברובם, שסובלים מקריסת התשתיות העירוניות ומאובדן תחושת הביטחון האישי. על הנושא הזה יתמודדו בבחירות לצד עיר לכולנו גם סיעת הליכוד-ישראל ביתנו, גם סיעתו החדשה של שלמה מסלאווי (חבר המועצה מהליכוד כיום שנדחק לטובת מועמד של ליברמן), גם סיעת דרום העיר שהוקמה לא מעט סביב נושא מבקשי המקלט, גם כרמלה עוזרי וגם הסיעות הדתיות. על הרקע הזה, ולאחר שבקרב תומכי עיר לכולנו צצו בשנים האחרונות בקיעים קשים והאשמות הדדיות בגזענות בין פעילי הדרום לבין פעילי עמותות הסיוע למבקשי המקלט, יש המרגישים שלסיעה אין מדיניות מספיק ברורה שתקרוץ לבוחרים.

"אחרי שנים שתושבי דרום העיר זועקים על הבעיה של הזרים, עכשיו נראה שמתחילים להקשיב", אומר מדואל. "הבעיה היא שכרגע יש פה אוכלוסייה שלא מתאימה לשוק העבודה הישראלי, והיא מרוכזת באזור שקלט פי שלושה או ארבעה יותר אנשים ממה שהוא יכול. הפתרון מבחינתי הוא קודם כל לאומי, ובניגוד לחולדאי אני יודע לא רק להגיד את זה אלא גם לפעול: אם זה לדפוק על שולחן הממשלה והכנסת, ואם זה לשלוח פקחים עירוניים שיחסמו את האוטובוסים (של מבקשי המקלט שנשלחים מהכלא לתחנה המרכזית, ח"מ). אז צריך לנתב אוכלוסייה לערים אחרות, ולהתחיל לברר מי פליט ומי לא ואולי להחזיר אנשים לאריתריאה בתיאום עם השגרירות אם מתברר שהם לא פליטים, וגם להעביר חקיקת בזק שתמנע השכרה של דירה קטנה ל-15 אנשים בצורה שהורסת את כל התשתיות. בנוסף לזה צריך גם פעולה עירונית, שצריכה להתחיל קודם כל בתאורה בכל האזור כאן. צריך לטפל בזנות המשגשגת פה. והטיפול במצב של הפליטים צריך להיות מדוד, כי בסופו של יום יש לך פה עשרות אלפי גברים שאתה צריך לחשוב איפה ימצאו את עצמם מחר, וחשוב גם שלא יתקדמו מעשי האונס. וצריך גם נוכחות של פקחים עירוניים שיסיירו 24 שעות ביממה ברחובות כמו חבורת נשים בצהוב. ברגע שהם נמצאים ברחוב הם כבר משפיעים".

ומה יעשו הפקחים? ישנים עשרות מבקשי מקלט חסרי בית בגינת לווינסקי. מה יעשו הפקחים?

"העירייה צריכה לדאוג לכל דרי הרחוב. כולם, בראש ובראשונה למהגרים. אף אחד לא ישן ברחוב כי טוב לו או כי הוא מחכה לדיור עירוני. צריך להקים שכונת קרוואנים ולבקש מאנשים לעבור לשכונה הזאת בצורה מסודרת. את הדבר הזה צריך לעשות בגני התערוכה, בפארק הירקון. למה אפשר להקים אוהלים בלווינסקי ואי אפשר להקים מגורון במרכז הירידים, כדי להפגין אפילו קצת חלוקה בנטל? אחד הדברים הגרועים שהעירייה עשתה זה הקמת מרכזי הסיוע באזור התחנה המרכזית, מרכזים שהם כמו אקמול לחולה סרטן. הם לא נותנים פתרון אבל נותנים לזרים להבין שזה האזור לקליטה, וכך חולדאי גם הצטייר כיפה נפש וגם גידר את האוכלוסייה הזאת באזור אחד".

העירייה אומרת שהשירותים צריכים להיות נגישים במקום שבו מי שצריך אותם נמצא.

"אפשר היה לפתוח עוד מרכזי סיוע במקומות אחרים. במרכז ובצפון העיר יש מבני ציבור נטושים. הייתי מפנה חלק מהזרם לשם. אני מאוד מזדהה בעניין הזה עם המאבק של בתי הספר והגנים פה, אחרי שהרבה גני ילדים בדרום בעצם מולאו לחלוטין על ידי זרים, ולילדים המקוריים כבר אין לאיפה ללכת. אף הורה אחראי שרוצה שהילדים שלו יתקדמו בחיים לא ישלח את הילדים שלו ללמוד עם זרים. רק לימוד העברית בכיתה א' – הילד שלך יגיע לכזאת רמת פיגור בחומר שעד שיגיע לחטיבת הביניים הוא לעולם לא ידביק את הפער".

אז ההפרדה בגנים שהעירייה התחילה בה השנה מקובלת עליך?

"לדעתי זה רעיון טוב, הפרדה בגנים. לעשות לימוד מועשר לקראת יסודי בנפרד. אני חולק על מי שאומר שההפרדה היא גזענות. אז כן, שיהיו גני ילדים של זרים כאן באזור. יש פה מחסור בגנים באופן כללי שצריך לטפל בו, אבל זה חשוב לתת תקופת התאקלמות באזור שבו הם גרים. ביסודי עצמו הייתי מפזר אותם עם הסעות, כשכל בית ספר בעיר מחויב לקלוט 10-15 ילדים זרים".

אתגור של הפוליטיקה הישנה

שני הוריו של מדואל (52) הגיעו לארץ ב-48' מתימן כילדים. לימים נעשה אביו עובד ואחר כך מנהל מחלקת החניה בעיריית רמת גן ואמו הייתה עקרת בית. יש לו עשרה אחים ואחיות, אבל רק עוד אחד חוץ ממנו נותר בכפר שלם, בו הוא חי עד היום עם אשתו וארבעת ילדיו הקטנים. מדואל, קבלן שיפוצים במקצועו שנהנה גם לעשות עבודה פיזית על הפיגומים, הוא חבר ליכוד, אבל את פעילותו הפוליטית הקדיש רוב השנים לתפקידו כמזכיר ועד כפר שלם, כשבחמש השנים האחרונות הוא משמש במקביל כיו"ר האופוזיציה העירונית מטעם עיר לכולנו. למרות שמושב האופוזיציה במועצות מקומיות נחשב יחסית נטול השפעה, בהשוואה לכנסת, פעלו חברי הסיעה במועצה בנחישות בשנים האחרונות והצליחו להוביל לשינוי בכמה מקווי המדיניות העירונית. מדואל עצמו הוא חבר מעורב ובקיא מאוד בוועדה המקומית לתכנון ובנייה, שהצליח להשאיר את חותמו על כמה מהתוכניות החשובות שעברו בה בשנים האחרונות – על אף שנדמה שרוב ציבור הבוחרים העירוני (הקטן ממילא, באחוזים) לא מאוד מעורב או בקיא בפרטי התוכניות או בכלל בפעילות המועצה וחבריה.

אהרון מדואל ודב חנין: איש ליכוד מחליף איש מק"י בראשות התנועה. פוליטיקה חדשה
אהרון מדואל ודב חנין: איש ליכוד מחליף איש מק"י בראשות התנועה. פוליטיקה חדשה

אחד מהדברים המעניינים בעיר לכולנו הוא האופן שבו איש ליכוד מחליף איש מק"י בראשות התנועה, והפעילים מגיעים ממפלגות שונות ומרקעים שונים כשהפעם בניגוד לבחירות הקודמות מצטרפים לרשימה תחתיך גם פעילים יפואים ומועמד ערבי במקום ריאלי – גם אם אחרי לא מעט קשיים בדרך להשגת ההסכמות. איך אתה רואה את החיבורים האלה? מה זה אומר בשבילך להיות בליכוד בהקשר הזה?

"כחבר ליכוד אני מאוד סקפטי לגבי פתרון מדיני, מאוד זהיר ולא נכנס לאופוריות. בתוך המפלגה אני קרוב יותר לכחלון ולצד החברתי של הליכוד, שאני מאמין שעוד יחזור בגדול. הליכוד בבסיסו הוא מפלגה של השכבות החלשות בישראל, כשהבעיה היא שההנהגה שלו מייצגת את ההנהגה של השכבות החזקות. אבל הפעילות הציבורית שלי מעולם לא הייתה בליכוד, אלא בעשרים שנה שבהן אני מזכיר הוועד, ובכפר יש אנשים ממצפן, מהעבודה ומהבית היהודי. מה שלמדתי בכפר שלם זה שבשביל מטרה חברתית-מוניציפאלית אתה מתעלם מהבדלים מדיניים. הם לא רלוונטיים ולא מעניינים. החיבור שלנו עם עיר לכולנו נוצר ממח"ל משה דיין (מתחם שנאבק בפינוי ב-2007, ח"מ), כשבאו אנשי שמאל שמפגינים בבילעין ובא ותמך גם משה פייגלין. הרבה מאוד אנשים בדרום העיר הצביעו לדב חנין ולעיר לכולנו כי אמרנו להם שאין קשר בין עמדותיו המדיניות לגבי הסכסוך הערבי-ישראלי לבין מדיניות העיר. אנשים אמרו לנו שהוא הולך עם ערבים, ואמרנו להם: 'זה בחור שדואג לאוכלוסייה הכי מוחלשת. זה יותר טוב לכם מכל אחד מהבורגנות או מהעושר, שלא יראה אתכם ממטר. דווקא בגלל שהוא עוזר לערבים יש סבירות יותר גבוהה שהוא יעזור גם לכם בסופו של יום'. זה היה טיעון מנצח. אבל חשוב להגיד שזו תנועה א-מפלגתית, ולא שמאל מדיני. כן שמאל חברתי, לייט".

למה לייט?

"משום שעיר לכולנו רוצה לשלב את כל הכוחות, גם הליברלים, גם השמאל, גם הבורגנים, כדי שתהיה עיר טובה לכולם. לא מאמינים בדרך קיצונית של שמאל או של ימין ליברלי, אלא רוצים למצוא דרך ביניים טובה. צריך להפעיל שכל ישר לטובת התושב והעיר".

יש מצבים שבהם אי אפשר לרצות את כולם בגלל ניגודי עניינים ברורים. בעל נכס יש לו אינטרס שיהיה כמה שיותר יקר ושוכר דירה או חסר בית רוצה שהמחירים ירדו.

"אנחנו בפירוש נגד בעלי הבתים העשירים. דירות יוקרה זה לא באג'נדה שלנו. האינטרס של עיר לכולנו הוא באופן ברור לטובת שוכרי הדירות. אבל גם לבעל הבית יש אינטרסים לקבל שירות עירוני טוב – וזה כן אחריות שלנו. לכן אנחנו לא פונים להון אבל כן למעמד הביניים, שלחלקו יש דירות וחלקו שוכר, ואנחנו צריכים למצוא איזונים ביניהם".

דיברנו על החיבורים בעיר לכולנו, ועל שינוי הפוקוס מהמרכז לדרום. האם זה מה שהוביל לשינוי הצבעים של התנועה, מאדוםירוק לשחורצהוב? דב חנין צחק על זה במסיבת העיתונאים שלכם ואמר שאלה צבעים יפים אבל שעכשיו הילדים שלו מסרבים לתלות את השלט בגלל הזיהוי עם בית"ר.

"זה החלטה של קמפיינרים. הייתה אצלנו הצעה להתחבר למחאה החברתית, שזה צהוב, ולדרומים, שזה שחור, וכולם מאוד התלהבו והלכנו עם זה".

בעניין אחר, כקבלן שיפוצים מתנהלים נגדך עכשיו תיקים של שלושה פועלים שלך, פלסטינים מהשטחים, שמעלים האשמות חמורות על אי תשלום תנאים סוציאליים ופיצויי פיטורים. אחד מהם טוען שהועסק בתנאים מחפירים. איך אתה מגיב להאשמות האלה?

"מדובר בהאשמות מופרכות וחסרות כל בסיס. מדובר בשלושה פועלים מהכפר עינבוס, שעבדו אצלי ב-2006-7 בשיפוץ במסגרת שיקום שכונות בבני ברק. בחלק גדול מהתקופה שעליה הם תובעים הם בכלל לא עבדו אצלי, וממילא הם קיבלו את כל הזכויות שלהם, הבראה, גמל השתלמות, פנסיה, הכל. הם פשוט עושים שיטת מצליח. הרבה מעסיקים נתבעים על ידי פועלים, והייתה לי עוד תביעה כזאת של עובד בעבר, ואחרי שהפסיד אמר לי שתבע רק כי עורך הדין אמר לו לעשות את זה. בגלל שאני איש ציבור, אז הלכו עם זה לתקשורת".

במקביל מתנהל נגדך תיק של חלמיש לפינוי ביתך בכפר שלם.

"ההאשמה בפלישה היא האשמה מופרכת. אני נולדתי בשטח שאני חי בו. מעולם לא פלשתי. זו האשמה מצוצה מהאצבע. אנחנו לא שונים מכל קיבוץ או מושב, וכשנפגשתי עם חולדאי לשיחות קואליציוניות לפני חמש שנים אמרתי לו שהוא פלש לחולדה ולתל אביב לא פחות ממני. אני חושב שהקמפיין נגד כפר שלם נגוע בגזענות, ואני לא אוהב להגיד את זה, אבל עם אוכלוסייה אחרת זה לא היה נראה ככה. אני יכול להגיד גם שאני מבין אנשים שפולשים כשאין להם שום פתרון אחר, אבל זה לא קשור אלי ולמצב שלי".

שלט של האמנה האזרחית, בנושא אחד המאבקים המרכזיים של עיר לכולנו לפתיחת תיכון עיוני בדרום העיר
שלט של האמנה האזרחית, בנושא אחד המאבקים המרכזיים של עיר לכולנו לפתיחת תיכון עיוני בדרום העיר

זו הפעם הראשונה בשיחה שאתה מזכיר גזענות. עד עכשיו לא דיברת בכלל על מזרחים מול אשכנזים, אלא בעיקר על דרום מול צפון או על עשירונים ומעמדות.

"המאבק שלנו בכפר שלם הוא בעיקרו של בעלי ההון מול אוכלוסייה שחשבו אותה לחלשה. בצד כנגדנו ראיתי הרבה מזרחים שהתעשרו ופועלים בצורה הכי זדונית נגד כפר שלם, ומהעבר השני ראיתי המון אשכנזים שסייעו לנו. אני לא רואה את זה כמאבק מזרחי. נכון שיש פה מימד של האם לאדם יש את הכסף והכוח להתנגד למהלכים של גופים חזקים נגדו, ומטבע הדברים האוכלוסייה במדינה מתחלקת באופן גס למזרחים-אשכנזים בחלוקת הכסף, אבל במאבק עצמו איפה שסימנתי יריבים ושותפים – לא ראיתי את זה ככה".

הזכרת קודם את הרעיון של מיתוג תל אביב כעיר מזרח תיכונית. למה הכוונה, ומה זה אומר מבחינתך על המפגש בין יהודים לערבים בעיר ובמרחב המזרח תיכוני בכלל?

"אני משוכנע ובטוח שנוכל להסתדר עם הערבים, אבל זה ידרוש הקרבה גדולה. בלי להיכנס לכיוון המדיני, הגבולות במזרח התיכון הם גבולות מנדטוריים, אבל הלאומיות הערבית היום מתפוררת ואנשים חוזרים לשבטי או עמי המוצא. אולי צריך לעשות פריש-מיש בכל הגבולות האלה. בתוך השינוי הזה אני חושב שתל אביב יכולה להיות עיר מזרח תיכונית מובילה כמו ביירות של שנות השבעים, אבל היא לא תוכל לעשות את זה כל עוד שהתפיסה פה היא אירופאית. זה ניכר בתרבות, בעיצוב הבתים, אפילו ביחס לתושב שהוא יחס אירופאי כזה, משפטי, הכל לפי הדין. ההתנהלות בעיר צריכה להיות קודם כל מתוך כבוד לזרים, לערבים, לאחר, ולהשקיע בלימוד של ההיסטוריה גם של היהודים וגם של הערבים, של המזרח. זו אולי עמדה קצת שונה ממה שאתה מכיר בימין לגבי הנושאים האלה".

לנוכח כל מה שאמרנו, אתה רואה את ע"ל נכנסת לקואליציה תחת חולדאי?

"לא. השינוי בחולדאי צריך להיות מאוד מהותי ויסודי, וקשה לי לראות אותו עושה את זה. אני לא מפחד מהאופוזיציה ועשינו שם עבודה מאוד חשוב. מצב של 31 חברי קואליציה זה מצב מושחת מהשורש. אז אנחנו מוכנים לאופוזיציה ולכל מה שבא איתה. כלומר, אני נערך לראשות העיר, אבל אם לא אז לאופוזיציה".

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. דרור BDS

    כל מיני אנשים, לא חשוב מאילו מפלגות ומאיזה מוצא, נוהגים להסיט את הדיון הציבורי לטובת ענייניהם – שימור הפריוילגיה הניתנה להם ע"י אל עליון להיקרא 'שמאל' – תוך התעלמות ממפלגות אחרות וממוצאים אחרים. לצורך כך הם מובילים דיוני סרק על ההבדל בין מרצ לחד"ש כאמצעי. המטרה היא איון מפלגות אחרות, שאינן עונות לתואר 'שמאל' עבור מוליכי שולל אלו. כתוצאה מכך מפלגות אחרות נדחקות החוצה מהשיח הציבורי, או מתויגות כלאומניות או בדלניות או כל הבל אחר אותם ממציאים הקופירייטרים העמלים, ימים כלילות, למען זריית חול בעיני הציבור.

    לא מזמן הריצו כל מיני אנשים קמפיין בחירות שסיסמתו 'רק לא נתניהו'. אנשים אחרים, מנוולים לא פחות, הטמיעו בתקשורת הציונית את החלוקה בין ימין לבין שמאל-מרכז, ובכך סללו את דרכו של העמלק הציוני להיות המפלגה השנייה בגודלה – מפלגה שנהנתה מתיוגה כמפלגת שמאל מרכז וסחפה את ההמונים בגלל תיוג לא מאיים זה. לו הייתה התקשורת הציונית מבחינה בין ימין-מרכז לבין שמאל, ייתכן כי התוצאות היו אחרות.

    חגי מטר ותומכים רבים של אחת מהמפלגות הדמוקרטיות הרבות התומכות באסד, יחד עם החברים מכנופיית 'גברים בירוק – מסע האלונקות עם פושע המלחמה אבי דיכטר' חברו יחדיו שוב כדי להריץ את הקמפיין 'רק לא חולדאי'. הם מתווכחים אלו עם אלו, מגלגלים עיניהם כעגלים ותוהים מדוע לא לאחד כוחות ומייד – כחלק מאותה הסחת דעת – מאשימים אלו את אלו בפילוג השמאל. דפוס ההתנהלות הבזוי הזה לא נפקד גם בראיון זה. במסגרת הדינמיקה של הראיון שואל המראיין, שאך מפאת כבודו לא אכנה בתואר ארי שביט, את המרואיין מדוע לא לאחד כוחות.
    "זה הרעיון הכי מטופש ששמעתי בחיים שלי" עונה המרואיין מתוך הנחה ברורה שהשאלה כוונה לאיחוד כוחות עם מה שמכונה 'השמאל' – שמאל בה"א הידיעה.

    "אני שולל לחלוטין את הטענה שאנחנו מפצלים את הכוח מהסיבה הפשוטה שאנחנו פועלים כרגע במחוזות שניצן בכלל לא נמצא בהם". כך מדואל המכריז על עצמו כמייצג את שכונות דרום ת"א. התחרות על ייצוג דרום ת"א היא כמובן עם הציוני-אשכנזי ניצן הורביץ, ולא עם – סתם שמות שאינם שמאל – העיר העברית בראשות מאי גולן, סיעת דרום העיר, ואולי גם סיעות אחרות ששמו להם כדגל את מצבה של דרום ת"א. אלא שאת הצעותיו של מדואל לפתרון בעיית המסתננים הציעו בעבר לא דב חנין, לא ניצן הורביץ, אפילו לא יעל בן יפת ושולה קשת. את ההצעות האלו העלה זה מכבר חה"כ לשעבר מיכאל בן ארי ואיתו מאי גולן – עליה אף אחד לא יכול לטעון שהיא אי קולוניאליסטי בדרום ת"א הרצה למועצת העירייה כדי לעשות הון פוליטי.

    גם אותם מאיינים המראיין והמרואיין יחדיו. מדוע לא לאחד כוחות איתם? מדוע להתעקש על מועמד ערבי (ערבי? האם חגי מטר הצטרף לבל"ד ותומך בפתרון האומה הערבית הגדולה שתנאי הכרחי לתקומתה הוא סילוקו של אסד? ומה רע, לפחות כשלב ביניים להפיכתו של המאבק הלאומי למאבק אזרחי, בביטוי פלסטיני אזרח ישראל?). האם את תושבי דרום העיר מעניין שערבי יהיה או לא יהיה ברשימה, שתהיה או לא תהיה חנייה לג'יפים השחורים של האנשים הלבנים, שאיש ליכוד מחליף איש מק"י בראשות התנועה?

    הליכוד בבסיסו הוא מפלגה של השכבות החלשות בישראל, כשהבעיה היא שההנהגה שלו מייצגת את ההנהגה של השכבות החזקות. גם חד"ש בבסיסו הוא מפלגה של השכבות החלשות בישראל, כשהבעיה היא שההנהגה שלו מייצגת את ההנהגה של אסאד. אבל הפעילות הציבורית של המראיין והמרואיין מעולם לא הייתה בליכוד, גם לא בצבא הסורי הגיבור ששם מקלות בגלגלי האימפריאליזם. מול הקיצוניים משני הצדדים – וכדי למגר את סיסמת הנגד 'ביבי, חד"ש – אותה מהפכה' ניצב דב חנין. ע"פ גורם בטחוני בכיר דב חנין בכלל תומך במועמדתו של חברו הטוב של פושע המלחמה אבי דיכטר. הוא לא יאמר זאת בפומבי (אך גם לא יכחיש), הוא רק יאמר כי הצבעים הנבחרים הם צבעים יפים אבל שעכשיו הילדים שלו מסרבים לתלות את השלט בגלל הזיהוי עם בית"ר. והשוו עם יאיר לפיד המשתמש בילדיו על מנת להידבר עם הלא נחמדים.

    מי שיודע ומצהיר בפומבי שהבעיה הראשונה בחשיבותה היא הימצאותם של המהגרים בדרום ת"א ושכל השאר בטל בשישים אל לו להתעסק בבעיות חנייה במרכז העיר. כפי שאמר רועי חסן במאמר בהעוקץ בנושא אחר (ואולי לא כל כך אחר): "זה לא רלוונטי". מדואל עצמו הצהיר פעם כי "אם יתברר שלציוני האשכנזי שסחב אלונקה בהפגנה למען מה שהוא מכנה שוויון בנטל יחד עם פושע המלחמה אבי דיכטר יהיה סיכוי גבוה יותר להבחר" (ציטוט מהזכרון הסלקטיבי), הוא יסיר את מועמדותו ויתמוך באותו ציוני-אשכנזי. בגלל אמירה אומללה זו אני קורא לכל תושבי ת"א ולכל בעלי זכות הבחירה שם להצביע עבור מאי גולן מסיעת 'העיר העברית' לראשות עיריית ת"א. זכות ראשונים לכל הצעותיו של מדואל הנפרשות כאן שמורה למיכאל בן ארי. השוו את דבריו אז לדברי מדואל היום אם אינכם מאמינים. https://www.facebook.com/haeerhaivrit

    1. אסתר

      אני חושבת שנסחפת בגדול. אסד ערבים מה העניין תושבי יפו הם החלק החלש של העיר כמו דרום העיר. נא לערבב עניין בעניין.
      מדואל הוא ימני איפה שצריך להיות .
      בנושא עירוני הוא הומני וזה מה שצריך סוף סוף

      1. דרור BDS

        העיר העברית נפסלה ע"י הפורעים הציונים מלהתמודד בבחירות העירוניות. הפגיעה בחגיגות הדמוקרטיה כמובן לא מעניינת אף אחד, מדובר הרי בתומכיו של בן ארי – גזען, מסית, מדיח, וכו' וכו'. הם בשלהם: פליטים וישראלים בדרום ת"א מסרבים להיות אויבים. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200594938270199&set=a.10200594934030093.1073741828.1661657344&type=1&relevant_count=1

        מאי גולן: הרבה אנשים שואלים אותי בימים האחרונים למי להצביע – אז אני יכולה להגיד לכולכם בלב שלם שסיעת העיר העברית עוד לא החליטה במי לתמוך אבל אני כן יכולה להגיד לכם למי לא להצביע… ולא, אני לא מדברת על אלו שאפילו לא מתיימרים להגיד שאכפת להם מדרום ת״א ומסבלם של התושבים האומללים, את אלו אנחנו כבר מכירים, אני מדברת על אלו הצבועים שמתיימרים להשתמש בסבלם של תושבי השכונות ובהתעללות של המסתננים בתושבים…
        עוד בדיחה הם כל האנשים שפונים אלי כדי לתמוך במועמד מדואל, אותו מועמד שמקושר לעוד מועמד שמאוד ״אכפת״ לו מתושבי דרום ת״א – ואני מדברת על המסתננים – דב חנין. אני לא חושבת שצריך להוסיף מילה מיותרת בנושא…".
        https://www.facebook.com/photo.php?fbid=573934599335905&set=a.542656042463761.1073741828.542082359187796&type=1

        עיר לכולנו: "בהתחלת הבחירות הצענו לניצן הורוביץ לתמוך בו אם לא יתמודד כמועמד מרצ לראשות העיר, אלא כמועמד של גוש סיעות רחב נגד חולדאי. ניצן סירב לשמוע. במציאות, אגב, רוב תמכי מדואל בדרום העיר הם אנשי ליכוד והבית היהודי, שלא היו מצביעים לניצן אם אהרון לא היה מתמודד".
        שאלתי את נציגי עיר לכולנו: "הורביץ מייצג את דרום ת"א או הורביץ נחשב למייצג הברית האשכנזו-אפריקנית שם? הורביץ מייצג את תושבי יאפא או נחשב לציוני שם? השאלה שלי היא על האסטרטגיה העדיפה בבחירת השותפים הפוטנציאלים. החשיבות העליונה של הרצת מועמד מזרחי, פעיל שכונות או איך שהתקשורת הציונית מכנה זאת, היא ייצוג של המזרחים. לכן תושבי יאפא תומכים ברשימת יאפא, לכן תושבי דרום ת"א תומכים ברשימות היחידות המייצגות אותן.
        הנה דעה רווחת:
        Samar Ahmad Morad "איש ליכוד לא יכול לייצג פלסטינים וגם איש עבודה לא . במדינת כיבוש גם בחירות עיריה זה עמדה פוליטית ולא רק ביוב".
        יום 26 ספטמבר בשעה 17:12
        אני מסיק מזה: גם איש מרצ, בוודאי אחד התומך במה שמכונה שוויון בנטל, לא יכול לייצג פלסטינים. לגבי דעה רווחת בקרב תושבי דרום ת"א אין צורך להרחיב. נשארתם קרחים מכאן ומכאן. אתם, יחד עם ניצן הורביץ הציוני מחד והאשכנזי מאידך". [סוף השאלה שלי]. למותר לציין שאשכנזים תומכי חד"ש לא ענו לי. מעולם לא ענו לשאלותיי.

        כי מה שקרה, וזאת יודעים כולם, הוא שפלנגות מצפון ת"א המכנות עצמן מק"י השתלטו למדואל על המפלגה. ואלו, הפלנגות, מדברים הרבה הרבה על חולדאי ולא מדברים כלל על הנזק העצום שגרם הציוני ניצן הורביץ. הוא בן הברית שלהם – הברית האשכנזו-אפריקאית – הוא ולא מאי גולן. הוא ידאג למגר את התוקפנות המינית, ואני אטען התוקפנות האשכנזית-אפריקאית, ממנה סובלות תושבות הדרום ת"א, הוא ולא מאי גולן. מי יודע, אולי אפילו יתייעץ עם מיכל רוזין, מיד כשתחזור מהפגישה עם איש השלום אבו-מאזן.
        על הנזק העצום הזה – הפקרת תושבי דרום ת"א לתנועות הנחשבות לגזעניות בקרב אנשי הברית האשכנזו-אפריקאית – אין לסלוח. גורמים החזקים מאהרון מדואל כפו עליו את הברית עם מק"י, לאחר שנזרקו בבושת פנים ממקום מושבם הקודם. לאנשי הברית האשכנזו-אפריקאית לא נותר עם מי ללכת בבחירות (אסמא אגברייה לא תומכת באסד, גם בל"ד לא תומכים באסד) ולכן הם כפו את עצמם על המועמד היחיד שיכל להתמודד בהצלחה כלשהי (לא מלאה) עם הזעם המוצדק של התושבים, כפו על עיר לכולנו מועמד ערבי (מאד מאד חשוב לתושבי דרום ת"א שיהיה מועמד ערבי, אפילו ערבי מחמד!!!), אחרת – כך התבכיינו וייללו – עיר לכולנו אינה יכולה להקרא שמאל, רחמנא ליצלן.

        ולשאלתך, מה קשור אסד לניהול עירוני? אסד לא קשור. תומכי אסד – יהודים וערבים המסרבים להיות אויבים של אסד – קשורים גם קשורים.
        Samar Ahmad Morad אמיר בדראן נכח בהפגנה בתל אביב למען בשאר אסד ומשטרו
        יום 26 ספטמבר בשעה 15:18
        https://www.facebook.com/…/posts/523985211004275

  2. י.א

    מעניין לברר אם יש עוד מפלגה בעולם שקוראת לעצמה "שמאל" ואשר מועמדה מדבר בסגנון כזה על מהגרים בכלל, קו"ח על פליטים.
    הרעיון להחזיר לאריתריאה נפשע

    1. תושבת הדרום

      הוא מציע לבדוק מי פליט ומי לא. זו הצעה שיש עליה הסכמה רחבה אפילו בארגוני זכויות האדם והיא תואמת לקו של אמנת הפליטים.

    2. אסתר

      מעניין מה הייתה מגיב אם המון מהגרים היו פושטים על הרחוב שלך?
      כבר בשעות אחר הצהריים והערב מסוכן להסתובב בדרום העיר .
      נחמד לדבר כשאתה לפי איך שאתה מדבר לא קשור לדרום העיר.
      תסתובב בדרום העיר בשעות הערב תשלח את הבנות שלך לשם, ואז נראה כמה יפה נפש תראה לאחר מכן.
      זאת בעיה שצריכה להיפתר ולא על חשבון דרום תל אביב.
      כל הכבוד לאהרון מדואל על עמדתו הברורה בנושא.

  3. די, למה הוא גזען ?

    מדואל מתגלה כסתם גזען מהסוג הדי רגיל. בעד הפרדה בגני הילדים, כביכול כדי "להכין את ילדי הפליטים לבית הספר". בתירוץ של שילוב, מתנגד לעירוב, וקורץ לכל הכיוונים באופן כה שקוף (ודי עלוב), כשהתוכן הממשי של דבריו ברור: להקצות גני ילדים נפרדים לפליטים. ואחר כך לביאליק רוגוזין, ולאריתריאה – ושלום על ישראל, הטהורה לעד

    1. תושבת הדרום

      נטל הקליטה הוא של כולנו ולכן הוא בעד פיזור במוסדות החינוך בכל העיר מיסודי (כדי שלא רק לבנים ילמדו בצפון- זאת גזענות!)
      ילדי גן צריכים להיות קרובים לביתם ולכן הפיזור אינו אפשרי, אבל גם אי אפשר להתעלם מחוסר המשאבים בחינוך שפוגע גם בילדי הדרום הישראלים. האופציה הזאת טובה כי היא תמנע מצב שבו ילדים מוחלשים גם ככה מגיעים למסגרת גן שהיא אפילו עוד יותר מוחלשת. אין מה לעשות, ילדי הדרום בפיגור מבחינה חינוכית בגלל הקצאת משאבים ולמנוע מהם לרכוש שפה כהלכה ולהתכונן כראוי לכיתה א זה רק המשך ההפקרה שלהם.

    2. אסתר

      ההפרדה היא לטובת הילדים , אין שום סיבה להוריד את הרמה של ילדים דוברי עברית לטובת עובדים זרים . כל אחד ילמד בקצב שלו וברמת הידיעות שלו. גם כך אוכלוסיה בדרום חלשה אין טעם להחליש אותה יותר.
      גם לפזר את הילדים בכל העיר כולל בצפון העיר זה רעיון טוב . לא להחליש את החלשים . אני לא מבינה מה גזעני פה.

  4. דןש

    מבלי לקבוע מי עדיף לנהל את תל-אביב, שהיא למעשה עיר-מדינה – פיצול הכוחות בין מתנגדיו רק יפעל לטובתו.
    המדובר הוא לאו דוקא בתל- אביב. כל מקום בו מתמודדים יותר משני מועמדים – יוצר באופן טבעי יתרון לזה המכהן בתפקיד. למעט אם מחדליו ואדישותו לתושבי העיר היו חריגים ופוגעים באופן ממשי.
    המלצתי לכל ה"אופוזיציונים" ( מדובר בבחירות הישירות לראשות העיר), שיתאידו סביב מועמד מוסכם אחד. את ה"חשבונות" ביניהם ואת ייחודיהן, שישאירו לפעילות בסיעות.

    1. הני זובידה

      ראה אני מעריך שיש לך ידיעות נרחבות בחתחום הבחירות – אז אניח שאתה יודע שעל מנת לנצח בחירות לראשות הערייה זקוק אחד המועמדים להגיע לפחות ל-40% מכלל הקולות הכשרים. לפי מה שאתה מציע, ולדעתי זו איוולת, אם ירדו כולם בהכרח יהיה לנו מועמד מנצח – אולם נראה לי ששכחת איזושהי עובדה (יש מצב שעובדות לא מענינות אותך אבל בכול זאת) אם נצליח על ידי פיצול הצבעה והעלאת אחוזי ההשתתפות להוריד את התמיכה בחולדאי ושאר המועמדים מתחת ל-40% נגיע לסיבוב שני – הסטטיסטיקה במקרה זה אומרת שאין ולא היה מועמד מכהן שהצליח לנצח סיבוב שני של בחירות לראשות העירייה מעולם!!! על כן, היות ולמועמדים יש שליטה בחלקים אחרים של העיר והבוחרות עדיף בשלב זה לא לרדת מהמרוץ – לגרור את חולדאי לסיבוב שני ואז להנחית עליו מכה ניצחת.

      אבל כמו שאמרתי יש כאלו שעזבו אותם מהעובדות העיקר שהם יודעים לכתוב תגובה גם אם היא עורבא פרח…

      אחלה חג 🙂
      הני
      (שמבין טיפה בבחירות….)

      1. דן אחר

        מבחינה אסטרטגית, הריצה של מדואל ממש לא עוזרת לנצח את חולדאי, והטיעון הזה על סיבוב שני לא מחזיק מים: פשוט כי הקמפיין של מדואל ממש לא הולך להתקרב ל-20% מהקולות. אילו כל הקולות שהוא כן יקבל יגיע מאנשים שלא היו מצביעים בכלל לראשות העיר אז מדואל לא יעלה ולא יוריד. בינתיים מסתמן שהרבה מהבוחרים שלו הם בכלל לא דרומים, אלא צעירים מהשמאל שהיו מצביעים אחרת להורוביץ, ובמצב של מירוץ צמוד אז הם עלולים להבטיח לחולדאי את הניצחון.

        אבל זה רק מבחינה אסטרטגית – אפשר גם להצביע מתוך אידיאולוגיה או מהרגש ומהבטן. אלה בעיניי סיבות לגיטימיות להצביע למדואל. הטיעונים האסטרטגיים באמת לא מחזיקים מים

  5. ליז

    כמה מהר אנחנו שוכחים את הגזענות שחווינו על בשרנו בעבר.

    1. תושבת הדרום

      את צודקת. הפליטים צריכים להמשיך לשטוף לנו את הרחובות ומי שיגיד שהמצב הזה לא בסדר ויצביע על הקושי בשילוב פליטים בעבודה הזאת הוא גזען!!!

  6. אייל איצקוביץ

    בעיני הדבר הכי מרגש ב"עיר לכולנו" הוא שהעמדות שלה כל הזמן נמצאות בדיון פנימי ערני ובלתי פוסק, כולל בעמדות הפליטים ומהגרי העבודה, וכולל בפרספקטיבה היותר רחבה – שבהחלט במקום כאן – של מה שקורה בדרום העיר כבר עשרות שנים. ככה זה כשתנועה פוליטית באה מהשטח ונשארת בו, ונמצאת כל הזמן בתקשורת מתמדת עם האנשים שחיים בעיר – מאות מהם ולא כמה "נציגים" בודדים. סליחה על ההערה הכללית, שבאה כהקדמה לכך שבעיני עיר לכולנו היא לא שמאל חברתי לייט, כמו שאומר אהרון בגוף המאמר, אלא שמאל דמוקרטי וחברתי במובן הכי עמוק שקיים.

  7. חנה זהר

    באחרונה הוקמו בגנים ציבוריים בעיר מתקנים לשתייה בתשלום בכרטיס אשראי. באיזור קריית שלום ישנו מונומנט של שייך ערבי. מספרים שהוא נבנה על ידי סוחר מצרי עשיר שעבר בארץ לצורך עסקיו. ליד המבנה ישנו עץ עתיק המפיל צל על המקום וברזים עם מים זורמים. עוברים ושבים יכלו לרוות את צמאונם ולנוח בצל העץ. מים.
    גביית כסף משתיית מים בגנים הציבוריים, צעד מיותר ומכוער של ראש העיר המעיד על אטימות ותלישות. שמחתי לקרוא שאהרון מדואל מבקש להחזיר את העיר למזרח התיכון.
    כצעד ראשון וסמלי הייתי קוראת לביטול מתקני השתיה בתשלום.

  8. אדם

    איך מתייחסים להומואים ולסביות ברוב הערים המזרח תיכוניות הללו?