יצוא רווחי או הקטנת העוני, זו השאלה
היה היה פעם לפיד אחד שחרט על דגלו את הקטנת יוקר המחיה והעלאת רמת החיים כמשימתו הלאומית. היום צץ לו פתאום לפיד שני חדש שמצהיר כי דווקא החלשת השקל היא משימתו הלאומית. האם לפיד אחד או לפיד שניים מבינים שפירושה היחיד של החלשה יזומה של השקל משמעותה השתת עוני יזומה? או שהוא מצטט כלכלנים בלא לנסות כלל להבין למה באמת הם מתכוונים?
כשלפיד דיבר על הכלכלנים כחבורה פרועה וצבעונית הוא כנראה לא התכוון לתומס מלתוס. מלתוס זה, בן דורו של נפוליאון, היה כומר פוריטני סגפן שחי חיים הקרובים לנזירות, וגם אחד מהאבות החשובים של תורת הכלכלה שאת שמו קנה הוא בזכות החדרת אפקט הפחד לכלכלה. כרציונל להטפותיו בזכות ההתנהגות הנזירית, הוא המציא את נוסחת מלטוס שטוענת כי בעוד שתפוקת יצור המזון עולה בקצב אריתמטי, הרי שגידול האוכלוסייה מתקדם בקצב גיאומטרי. לפיכך, אם לא נפעל לעצירת גידול האוכלוסייה, כל העולם התרבותי יחרב. בשם אפקט הפחד התנגד מלתוס בחריפות להשכלה המונית, תיעב כל תכנית לשיפור חיי העניים, והיה מזועזע מרעיון פיתוח התרופות מאריכות חיים. הוא היה משוכנע כי סופם של כל אלו להמיט שואה על האנושות.
העובדה שהאנושות שרדה כ-150 שנים, וכ-5.5 מיליארד בני אדם, מעבר לתחזיותיו הצליחה לדחוק את שמו של מלתוס מחזית התודעה הכלכלית, אולם קונספט ההפחדה טוב מכדי לוותר עליו. קונספט ההפחדה נשאר איתנו, והוא נתפר מחדש כשמיכה בכל פעם בו הכלכלנים נדרשים לכסות על הגיונם העקום. כיום, אין שימוש נרחב ואינטנסיבי לשמיכת הפחד יותר מאשר השימוש הבעייתי לכיסוי מבצע העוועים המתמשך בו נוקט בנק ישראל, ובו תומך כיום לפיד השני, להשתת עוני יזום כדרך לחיזוק כלכלת המדינה. הלוחשים לאוזן לפיד אמנם לא יקראו לילד בשמו. בבנק ישראל קוראים לתכנית בשם "התכנית לספיגת מט"ח", ומוכרים אותה לציבור כתכנית להצלת היצוא במסגרתה רוכש בנק ישראל כמה מליארדי דולרים מדי שנה, אותם הוא משקיע בתכניות אג"ח זרות.
הרציונל שעומד מאחרי התכנית הוא עידוד היצוא. רכישת המט"ח מעלה את מחירו וכך היצואנים מרוויחים יותר, כך שהיצוא הופך להיות משתלם יותר. שמיכת הפחד, בה עוטפים היועצים את לפיד, טוענת כי ללא הסיוע הזה יקטן היצוא, וישראל תיקלע לאבטלה, ולמצוקה כלכלית נוראה. אך מה שהכלכלנים מסתירים ממנו היא הדרך בה משחקי המטבע האלו מסייעים לאותם יצואנים. כסף הוא מוצר שאינו בעל ערך עצמי, אלא משמש מתווך בין מוצרים אמיתיים, ומתוך כך המערכת המוניטרית לעולם תפעל כמשחק סכום אפס. משחק האומר כי אם מישהו מרוויח, זה חייב להיות על גבו של מישהו אחר. אם דיכוי השקל מביא עושר ליצואנים, הוא מחוייב להביאו דרך השתת עוני על גב אחר, והמישהו האחר זה אנחנו.
רכישת המט"ח של בנק ישראל מייקרת לנו כל רכיב בחיינו הכולל מרכיב יבוא, ומרתיעה ממוצרי יבוא אחרים מלהגיע ולהתחרות מול תוצרת מקומית, וזו דרך יעילה ושקטה להשית עוני על כולנו. הסיבה לכך שהשתת העוני הזו עוזרת ליצואנים היא משום שעוני מייצר פועלים זולים, ובדרך זו מעניק בנק ישראל ליצואנים עובדים זולים, איתם הם יכולים להתחרות בעולם עם מוצרים נחותים ובעלי ערך מוסף נמוך. כמיטב המסורת עוטפים את לפיד יועציו בשמיכת הפחד – הפחד האבסורדי ממשבר כלכלי, אך האמת היא כי תמיכה בעוני אינה עוזרת לאף אחד. הר המט"ח הזה (כ-70 מיליארד דולר ועדיין גדל), דרך האג"חים הזרים בו הוא מוחזק, תומך דווקא בכלכלות המשבריות של אמריקה אירופה, על חשבון תמיכה בכלכלת ישראל והשיגשוג שזו יכולה היתה להביא לכולנו.
ישי גבריאלי הוא מרצה במכללה החברתית כלכלית, מתמחה בהיסטוריה של הכלכלה, כתב את הספר "התיאומוניטרים-דת הכסף" על המאפיינים הדתיים של תורת הכלכלה. החל מה-6.11 הוא יעביר קורס "קיצור תולדות הכסף – מאיפה הוא הגיע וכיצד הוא השתלט על חיינו” במסגרת המכללה החברתית כלכלית והבר קיימא
לקריאה נוספת
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
הפריון בארץ נמוך בצורה משמעותית והדבר פוגע ברווחיות הייצוא, בתל"ג וברמת החיים – אבל לא נראה ששר האוצר הנמרץ מתכוון לעשות משהו בנידון. זה פשוט יותר קשה, יותר ארוך ואולי הקרדיט ייפול בידי שר האוצר הבא.
א. "כשלפיד דיבר על הכלכלנים כחבורה פרועה וצבעונית " הוא היה, אלליי, אירוני.
ב. הגדרת העוני לפי אי- היכולת לקנות מוצרים (מיבוא ) מעניינת. אין לי את הידע הכלכלי לבחון הגדרה זו; נניח והשקל היה חזק יותר, מפעלי יצוא היו נסגרים והמדינה היתה נכנסת לגרעון- אינני בטוח שמצב העניים היה משתפר.
מאות האלפים שהפגינו לפני שנתיים מחו נגד מחירי הקוטג' והדיור- שאינם מוצרי יבוא. זו אכן היתה מחאת המעמד הבינוני הנשחק; מעניין לבחון את מדיניות הממשלה בעין מרקסיסטית; נראה שהמדיניות המוניטרית אכן מיועדת להיטיב בפרט עם היצואנים ועובדיהם בני מעמד הביניים, על חשבון העניים (שהיו מעדיפים גרעון פיסקלי ולא מוניטרי).
ג. מה הקשר בין מלתוס ולפיד? טכניקת ההפחדה לא הומצאה ע"י מלתוס (הייתי קושר אותה למקיאוולי, אם כבר), והיא אינה המאפיין הבולט של יאיר "בעוד שנתיים יהיה טוב יותר" לפיד.
יש לשים לב שהתמיכה ביצוא באופן המכוון לתעסוקת עוני מתרחשת מאז 1983 בצורה שיטתית: מאז ישראל רוצה לאפשר ליצואניה, במיוחד אלו בתחום המוצרים הצבאיים, להתחרות במכרזיהן של ממשלות החתומות על הסכמי רכש מדינתי Public procurement agreements היא מוכפפת לשיטת התחרות והמיכרוז ברכש שלה עצמה באופן המייצר פגיעה ביצרנים המוכרים לה מוצרים – ראו המקרה של מפעל בריל לנעליים בזמן האחרון; אבל הרבה יותר מגדרי מכך – באופן המייצר פגיעה במועסקות השירותים החברתיים והציבוריים שהמדינה רוכשת מעמותות וחברות קבלן אחרות – ראו המקרה של 'עתיד' שמופקדת על תשלום למורות רבות המועסקות בתוך מערכת החינוך, מלינה את שכרן ומקצצת בזכאויותיהן השונות.
כשמעלימים עין מנשים, קל לדמיין שיתרות מטבע חוץ או רכש מט"ח הם אמצעים יחידים לשיעתוק מעמדי והקצאת תמיכה יקרה לציבור כולו לקבוצה מוגבלת של יצואנים – שרק אולי, רובם גברים.
ובהמשך לתגובה של אורלי, להלן דו"ח שממנו עולה שב-2008 ישראל הייתה בין יצואניות הנשק הקל הגדולות בעולם – http://goo.gl/jwbb68. הן במונחים כלכליים אבסולוטיים ועוד יותר מכך במונחים יחסיים לגודל האוכלוסייה. יצוא ישראלי זה צמח יחסית ל-2007. כמו כן, ממקורות אחרים למדתי שמרבית הנפגעים מכלי נשק קל באפריקה ובשאר מדינות העולם הם נשים וילדים. לא שמעתי עדיין על סוחרת נשק ישראלית אבל שמעתי על כמה וכמה סוחרי נשק ישראלים. א-פרופו האחריות שלנו הישראלים לזרימת הפליטים האפריקאים לגבולותינו.
זה מוביל אותי לחשוב על כך שבעוד שסוחרי הנשק הגברים הישראלים שוחים בכסף ונהנים מהגנה ממשלתית על חשבון כולנו, הם תורמים במסחר שלהם להרג של חפים מפשע באפריקה ולזרימת פליטים לישראל. פליטים אשר נכלאים על לא עוול בכפם במכלאות ענק או מתרכזים, שוב בהכוונה ממשלתית ועירונית, בשכונות המוחלשות שאינן נהנות כלל מסחר הנשק ושם מוטלים עליהם מגבלות בלתי אפשריות. שכונות שבהן נשים ישראליות נאלצות להגן על עצמן כתוצאה מהזנחה עירונית, ממשלתית ומשטרתית.
הטיעון שלך מתחיל ונגמר בטבלה 1.1 למניינם. בטבלה ההיא כתוב שישראל ייצאה ב 2008 179 מיליון דולר נשק קל, מתוך שוק עולמי כללי של 4.3 מיליארד דולר (ישראל היא היצואנית מספר שש, אחרי ארצות הברית, איטליה, גרמניה, ברזיל ושווייץ). מדובר בנתח שמנמן של 4.2% מהשוק העולמי של נשק קל. לא שאני בא לקדם את הרעיון של מכירת נשק (האמת, חבל על הזמן שלנו עם הג'אנק הזה). אבל אני רוצה להבין: המסכת הנוגה ששרטטת למעלה – היא מבוססת על אמונה ש 4.2% זה ממש ממש הרבה ?
לא מסכים לגמרי, אבל יש משהו בדברים.
רק דבר אחד – אני מניח שהכותב תומך בביטול מוחלט של כל המכסים בישראל, ויישום מסחר בינלאומי חופשי לחלוטין? הרי מדובר באותם טיעונים של ממש. בול. בדיוק. על המילימטר אותם טיעונים. המכסים מעלים את המחיר שיצרנים מקומיים יכולים לגבות, וכך מגדילים את רווחיהם, בדיוק כמו שרכישות המט"ח מגדילות את רווחיהם של היצואנים. אבל המחירים הגבוהים פוגעים בצרכנים, או כמו שהטור הזה קובע בהגזמה חיננית "זו דרך יעילה ושקטה להשית עוני על כולנו".
אז סגרנו על מסחר חופשי, כן?
רק כמה חודשים עברו מאז שנתמנה לפיד לשר האוצר וכבר ההסתערות עליו
לא יודעת גבולות. מכל שרי האוצר שעולים בזיכרוני לפיד ניחן בשתי תכונות
ששרי האוצר לפניו לא בורכו בהן באותה מידה כמותו- בראש פתוח, מחשבה חופשית, לא שבוייה בכללים סכולסטיים שמקורם בדוקטורינות שעבר זמנן, ודבר
שני, כמוהו כאובאמה, מעמד הביניים הוא הטרגט, המטרה, שאותה הוא בא לשרת.
אז קצת סבלנות חברים. מגיעה לו תקופת ניסיון של שנה- שנתיים, המגיעה לכל אדם בתפקיד קל הרבה יותר משר האוצר של מדינת ישראל.