תמונה קבוצתית עם שכונה
לפני עידן האינסטגרם וה-selfie, כשצילומים עוד היו נדירים, הייתה להם משמעות חשובה בהנצחת הקבוצה. הצילום הקפיא את הרגע בו כולם חגגו יחד, טיילו יחד, או פשוט נעמדו יחד בחצר לצילום. ככל שהשנים עוברות, הצילומים הופכים משמעותיים יותר ונטענים בכל מה שעברו המצולמים בתקופת הצילום ומאז. כך בכל צילום קבוצתי. הצילומים הקבוצתיים של שכונת מוסררה – שיוצגו מיום חמישי הקרוב בתערוכה "פורטרט קבוצתי" – טעונים בעוד משמעות: היסטורית וחברתית.
למשל, בתמונת מחזור 1969 מבית הספר "יסודי התורה" במוסררה: שורת המורים ממאה שערים ומתחת תמונותיהם של הילדים ממשפחות צפון-אפריקאיות. את מה שלא נאמר בתמונה משלימים המסמכים המתארים את ישיבות המורים בבית הספר, ומביאים את נקודת מבטם של המורים על הילדים בשכונה: "עקב ריבוי הילדים שנראים זקוקים לבדיקה שכלית… עושה רושם אטום מפגר…. ההורים נראים מפגרים".
בסרטי 8 מ"מ נדירים שצילם מיכאל נידם, שגדל בשכונה, נראית בתחילה משפחתו במרוקו: סדר פסח, המשפחה והחברים בטיולים, נערות בחצר בית הספר אליאנס. אחר כך משתנה הנוף, המשפחה עוברת למוסררה והנערים גדלים ומצטלמים יחד באתרי הטיול הארץ-ישראליים: במדבר, במפרץ אילת. בתערוכה ייחשף הפער שבין הצילומים והזכרונות הפרטיים, לבין התמונה הממסדית על הקבוצה בה גדלו והתחנכו.
אוסף מוסררה – ארכיון חזותי אלטרנטיבי של שכונת מוסררה, הוא מיזם של בית הספר לאמנות מוסררה. המיזם מתמקד בשנים שלאחר קום המדינה, ימי ההגירה וההתיישבות ההמונית בשכונה של עולים, בעיקר מארצות צפון אפריקה, עד לתקופת שנות השבעים ולהתפרצות המחאה החברתית של הפנתרים השחורים. האוסף מאגד תחת קורת גג אחת סיפורי חיים אישיים, עדויות, הקלטות, צילומים ומסמכים, היוצרים יחד פסיפס של השכונה: מנהגים, זכרונות מסע, ייסורי קליטה, התבגרות והתפתחות לצד איום בטחוני ומצוקה חברתית. האוסף אינו מסתפק באיסוף והצגה של החומרים, אלא משלב, כדרכו של בית הספר, עבודה ועיבוד אומנותיים, המפרשים את החומרים ומתייחסים אליהם, מעניקים להם נקודות מבט נוספות, עכשוויות ואישיות.
המבקרים שיגיעו לתערוכה יתבקשו לכתוב על הצילומים עצמם את שמות האנשים שהם מזהים. כך נוכל להרחיב את הידע ונקודות המבט שלנו על סיפורה של מוסררה, ועל ההיסטוריה החברתית של ישראל.
בערב הפתיחה יופיעו המוסיקאים אורי ומשה רווח, שני אחים שנולדו בשכונה.
פורטרט קבוצתי
הגלריה החברתית – מתנ"ס מוסררה, רח' שבטי ישראל 22, ירושלים
פתיחה: חמישי 20 במרץ בשעה 20:00
אבי דבאח הוא אוצר התערוכה
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
אין לכם מושג בסוציולגיה חרדית. אבל זה לא מפריע לכם לגזור מסקנות