בולדוזר ושולחן כתיבה, אכזריות מינהלית ומכות יבשות, דונם ועוד דונם: על הטרנספר המתמשך באל-עראקיב
שאון ההרס
ביום חמישי, 12 ביוני, נהרסו כליל שארית בתי הכפר הבדואי הזעיר אל–עראקיב. כלי התקשורת בעברית לא דיווחו על כך כמעט. שאון ההרס הנורא באל–עראקיב נבלע בהסלמה הכללית, שלא התחילה בפרשת החטיפה אלא מתחוללת כבר כמה שבועות: ממשלת נתניהו מכה בפלסטינים בכל הכוח – מקדמת טיהורים אתניים בבקעת הירדן, בדרום הר חברון ומזרחית מירושלים, מפנה בכוח את הצעירים הפלסטינים שחזרו לכפר איקרית, משלחת אנשי יס"מ באנשי בירעם, מכריזה על מדיניות יד ברזל מול שביתת הרעב של העצירים המינהליים הפלסטינים, ממנה ועדת שרים לענייני "הסדרת התיישבות הבדואים" בשליטת ליברמן והבית היהודי, ופוקדת – אחרי שנים שנמנעה מכך – לפרוץ למתחם בית הקברות המוסלמי של משפחת א–טורי באל–עראקיב ולהרוס את כל בתיהם של התושבים שמצאו בו מקלט.
איקרית, בירעם, אל–עראקיב
גם למי שעקבו בתשומת לב אחר פרשת אל–עראקיב בשנים האחרונות קשה היה להבין, מה חדש בהריסה הזאת: שבעים פעם נהרסו בתי אל–עראקיב עד היום – ובכל פעם קמו מחדש. אחד היתרונות של מלחמת ההתשה שמנהלת המדינה נגד אזרחיה הפלסטינים הוא שמעשי האכזריות מטעמה הולכים ומיטשטשים, הופכים שיגרה. ובכל זאת, אסור לתת להרס באל–עראקיב לשקוע, להישכח: מעשה פריצה כזה למתחם בית קברות הוא תקדים מסוכן, ממש כשם שהרס אל–עראקיב כליל ביולי 2010 היה מעשה שלא נודע כמוהו מאז תחילת שנות החמישים. ממש באותו שבוע שבו גורשו צעירי איקרית בצפון מכפרם, נהרסו בדרום הארץ בתי אל–עראקיב. בשעה ששורות אלה נכתבות, חיים עשרות תושבי הכפר במחנה פליטים מאולתר, תחת כיפת השמים, ליד קברי משפחתם. איום גירוש ועקירה מרחף מעל ראשיהם.
הגירוש הראשון (קצת היסטוריה)
תושבי אל–עראקיב גורשו מאדמותיהם במסגרת מבצע גירושים מסיבי שביצע הצבא בפקודת מושל הנגב במהלך שנת 1951. המבצע מתועד היטב בארכיונים: מטרתו היתה לסלק בדואים מהאזורים שבצפון–מערב הנגב, שבהם רוכזו במהלך המלחמה, ולשדוד את האדמות הפוריות יחסית כדי לפנות אותן להתיישבות יהודית. מסמכי הממשל הצבאי קוראים "העברות" להגליית בדואים בתחומי המדינה, ואילו מעשי גירוש אל מחוץ לגבולותיה, למשל לגדה המערבית ולסיני, נקראים "תזוזות". במבצעי הגירוש נעשה שימוש באיומים, הפחדה ושוחד. לא היה להם כל בסיס חוקי.
למרות כל זאת הצליחו משפחות מועטות מבין תושבי אל–עראקיב לשמור על זיקה לאדמתם, להיאחז בה מחדש ולעבד את חלקה. שני תנאים ייחודיים אפשרו להם לעשות זאת: האחד, העובדה שחלקן – כמו פליטי–פנים פלסטינים אחרים בישראל ("עקורים") – גורשו רק קילומטרים ספורים ממקום מושבם; השני, העובדה שלאחר כמה שנים של ניצול חקלאי של אדמותיהם השדודות של הערבים, נסוגו רוב גופי ההתיישבות הציוניים מן האזור. היה למדינה די כוח כדי לגרש אנשים ולהפקיע אדמות, אבל לא היה בכוחה ליישב ולעבד את הקרקע. נישול אמיתי מצריך התנחלות. הפער שנפער בין השניים – בין יומרותיה של המדינה ליכולתה הממשית, בין הגירוש האלים לבין ההתיישבות הציונית – הקל על כמה מאנשי אל–עראקיב, כמו משפחות בדואיות אחרות בנגב, להיאחז בעקשנות באדמתם.
2002-2010: ריסוס, חריש והריסה מוחלטת
את מקומם של המתיישבים החסרים ניסתה קק"ל, חלוצת ההתנחלות והנישול, למלא בסוף שנות התשעים של המאה הקודמת בעזרת עצי סרק. העצים נועדו לסמן בעלות על האדמות, לקבוע עובדות בלתי–הפיכות ולמנוע עיבוד חקלאי. עד אז ציפו תושבי אל–עראקיב, לשווא, שבתי המשפט יעשו עמם צדק ויכירו בבעלותם על אדמותיהם. מול המתקפה של קק"ל העמיקו אנשי אל–עראקיב את אחיזתם באדמותיהם והכפר התרחב.
מאז מנהלת המדינה מלחמת חורמה באנשים שהעזו לשוב לאדמותיהם. בשנים 2002–2003 רוססו התושבים ושדותיהם מן האוויר בקוטל העשבים Round Up, שהסב נזקים בריאותיים להם ולבהמותיהם. לאחר שבית המשפט העליון מנע מהשלטונות להמשיך בכך, עברו להרס הבתים ולהשמדת היבולים באמצעות חריש עמוק. גם אמצעים אלה לא הספיקו כדי לעקור את האנשים מאדמתם. ב-25 ביולי 2010 נהרס הכפר כולו, בו התגוררו אז כמה מאות תושבים, במבצע ענק בו השתתפו כוחות כבדים. גם לאחר ההריסה המשיכו התושבים להיאחז באדמתם וחיו בסוכות מאולתרות, שנהרסו שוב ושוב כ-15 פעם במהלך החודשים הבאים.
2011: דיכוי אלים ובלימת עבודות קק"ל
לאחר כחצי שנה, בתחילת 2011, נוכח נחישותם של התושבים, החליטו השלטונות על הסלמה מכוונת בתקווה להגיע להכרעה מהירה: דחפורי קק"ל יישרו את השטח והחלו להכשיר אותו לנטיעות, בעוד שכוחות יס"מ היכו בתושבים והשתמשו נגדם פעם אחר פעם בגז מדמיע, רימוני הלם וירי כדורי ספוג. חלק מן התושבים, במיוחד משפחות עם פעוטות וילדים קטנים, עזבו. אחרות נאחזו בעקשנות במקום ומצאו מקלט במתחם בית הקברות. מצד אחר, הסלמת צעדי הדיכוי ואומץ לבם של התושבים הסבו תשומת לב מחודשת לאל–עראקיב וחשפו את תפקידה של קק"ל בנישול הבדואים ובהשתלטות על אדמותיהם. קק"ל נאלצה להפסיק את העבודות בשטח – גם זה מהלך חסר תקדים כמעט בששים השנים האחרונות.
במהלך השנתיים שחלפו בין אביב 2011 נהרסו פעם אחר פעם הסוכות שבנו התושבים על אדמותיהם. סיכוייהם של בדואים לזכות בתביעות בעלות על קרקעותיהם בבתי המשפט בישראל הם קלושים: לחולשת הייצוג המשפטי של מדוכאים, המתמודדים מול מנגנון המדינה, נוספים חוקי שוד מאורגן (כמו "חוק רכישת מקרקעין"), דוקטרינות משפטיות קולוניאליות ("הלכת הנגב המת"), זרות והתנשאות. בכל זאת זכו התושבים בכמה הצלחות משפטיות חשובות: בית המשפט מנע מהמדינה לרשום באופן אוטומטי את אדמות משפחות אבו מדיע'ם ואבו פריח על שמה והותיר לתושבים "חריץ צר" כדי להגן על תביעת הבעלות שלהם. בדיון בערעורם של בני משפחת אל–עוקבי לבית המשפט העליון נאלצו השופטים להודות, כי הכחשת זכויות הבעלות של הבדואים לאחר 1948 עומדת בניגוד מביך עם הכרת התנועה הציונית בזכויות הבעלות הילידיות לפני 1948, כאשר לא היה בידה כוח הכפייה והיא נאלצה לרכוש קרקעות מידיהם.
סתיו 2013-קיץ 2014: הסלמה
שלטונות המדינה חתרו להכריע את התנגדותו העקשנית של הכפר, במיוחד כיוון שהפך לסמל המאבק נגד הפרויקט הגדול לנישול הבדואים מאדמותיהם, גירושם מכפריהם וקידום התנחלות יהודית בנגב במסגרת תוכנית פראוור–בגין. היא תבעה מן התושבים לשלם את ההוצאות האסטרונומיות של הרס כפרם שלהם ב-2010; היא פתחה מאז אוגוסט 2013 במסע מעצרים והתנכלויות שנועד לפגוע בהנהגתם ולזרוע בהם פחד. מאמצי המדינה התמקדו בשייח' סיאח אבו מדיע'ם א–טורי, מנהיג המאבק. הכשלת תוכנית פראוור–בגין בעקבות המחאות ההמוניות בחורף 2013 חייבה את המדינה לעבור שוב ממערכה כוללת נגד הבדואים למלחמת התשה פראית. גם במסגרתה חשוב היה להפוך את אל–עראקיב מסמל למאבק לדוגמא מרתיעה עבור הנגב כולו: כך ייעשה למי שעומד על זכויותיו. במאי 2014 סימנו השלטונות שאין בכוונתם לכבד עוד את גבולות מתחם בית הקברות, שבו מצאו התושבים המעטים מקלט לאחר מסע הדיכוי האלים של 2011 – ולהרוס את כל המבנים שבו. צווי פינוי הודבקו על כל המבנים. פירוש הדבר: למחוק מעל פני האדמה כל קיום לכפר.
הריסת כל המבנים בבית הקברות, 12 ביוני 2014
ב-12 ביוני 2014 נכנסו כוחות חמושים למתחם בית הקברות. נשים וגברים, ילדים וטף, ועמם קומץ פעילות ופעילים, רוכזו במסגד המאולתר שבמרכזו וכותרו בטבעת אנשי יס"ם. האזור כולו נסגר עבור פעילות ופעילים. אני לא מסוגל לתאר את מהלך ההריסה לפרטיו ואנסה לסכם אותו כאן סיכום יבש וקצר. אולי התצלומים יוכלו לתת מושג על מה שהתרחש.
בפיקוח אנשי "הסיירת הירוקה" ואנשי רשות מקרקעי ישראל הרסו בולדוזרים את הבתים לעיני התושבים. מיכלי המים רוקנו ונשדדו. גדר בית הקברות נהרסה. משאיות פינו את ההריסות כדי להעלים כל שריד למעשה. לקראת סופו של היום ברור היה, שאחת ממטרות המבצע הוא "צריבת התודעה" ולפיכך, מבחינת מתכנניו, אלימות ומעצרים חייבים ללוות אותו. ריכוז אנשי יס"ם מסביב לסככת המסגד הבהיר זאת. הם דרשו מהנוכחים להתפנות מהמקום, והתושבים, שחששו שהם עומדים להרוס לא רק את הצריח המאולתר של המסגד אלא לפגוע במבנה כולו, סירבו לעשות זאת. באותה שעה נמצאו למעלה ממאה אנשים במסגד, ביניהם תינוקת בת 40 יום בזרועות אמה, תינוק בן שמונה חודשים, ילדים ופעוטות, ונשים וגברים מזקני הכפר. שוטרי יס"מ פינו את התושבים בכוח, השליכו אותם החוצה, ובחסות החשיכה, מטווח אפס, היכו ובעטו בתושבים ובפעילים. 8 תושבים, ובהם שני ילדים, ושני פעילים נעצרו.
כשהמוסדות משתפים פעולה
מבצע ההרס באל–עראקיב בוצע ללא צווי הריסה תקפים. גם צווי הריסה תקפים הם לעג לרש, אם זוכרים, שעשרות "חוות בודדים" למקורבים, שנבנו ללא תוכניות מיתאר וללא היתרים, זכו להכשרה בדיעבד על–ידי הרוב הימני בכנסת. גם צווי הריסה תקפים וחתומים לאל–עראקיב הם נבלה ברשות החוק, כאשר רואים את מבצע ההתנחלות הנרחב באזור ערד ("לתפוס את יתרת השטח האחרונה… וכן למנוע יצירת רצף בדואי ו/או ערבי…"), כאשר חושבים על הווילות, שמצפות לקצינים שיבואו להתיישב בנגב, בצומת להבים – מרחק דקות מאל–עראקיב. בשעה שהמדינה נלחמת כדי למחוק את אל–עראקיב, הולך ופורח בצידה יישוב אקסקלוסיבי חדש שבתיו צמודי–קרקע וזוכים לטיפוח ותמיכה מטעם קק"ל –התנחלות "גבעות בר", הקרויה על שם אל–עראקיב ונבנתה על חלק מאדמותיה.
ובכל זאת: כדי להרוס את אל–עראקיב הוציאו השלטונות מהמקפיא צווי הריסה שניתנו בשנת 2002 וקיבלו מלשכת ההוצאה לפועל צו הריסה גמיש למשך חודש ימים – החל ב-12 ביוני ועד ה-12 ביולי. צווי הריסה אלה מומשו מזמן: הם התיחסו למבנים מחוץ למתחם בית הקברות, שאינם קיימים עוד – אלה שנהרסו שנים לפני כן, רובם בשנת 2010. השלטונות היו אמורים לפנות לבית המשפט ולבקש צווי הריסה חדשים. הם לא עשו זאת: הם סמכו על כך, שאנשי ההוצאה לפועל לא יעזו לומר דברים מפורשים, למרות שראו את המפות שהציגו התושבים ונוכחו באי–ההתאמה שבין הצווים לבין מיקום המבנים המיועדים להריסה. הם סמכו על כך, שימצאו בבתי המשפט שותפים. הם גם הודיעו לתושבים מפורשות, ששום הדיינות משפטית לא תמנע מהם לבוא להרוס את הכפר.
נוכח היסוסי רשמת ההוצאה לפועל ברמלה להבהיר את המצב, פנו התושבים לבית המשפט, וביום רביעי, ערב מועד ההריסה המתוכנן, קיבלו צו עיכוב. למחרת, בחמישי בבוקר, אישר שופט בית משפט השלום ברמלה, זכריה ימיני, את צווי ההריסה במעמד צד אחד בלבד, בלי לשמוע כלל את נציגי התושבים. מיד ניגשו הכוחות הכבדים למלאכת ההריסה. השופט ימיני התפרסם כזכור לפני שלוש שנים, כאשר גזר על פעיל זכויות הבדואים הוותיק, נורי אל–עוקבי, בעצמו איש אל–עראקיב, 7 חודשי מאסר בפועל על הפעלת מוסך ללא רישיון. ימיני קבע אז, כי החמיר בגזר הדין משום "העובדה שהנאשם פועל לזכויות הפזורה הבדואית" ולא הסתיר, כי גזר דינו הוא מסר למה שכינה "הפזורה הבדואית". האגודה לזכויות האזרח הגישה אז קובלנה על "גזר הדין השערורייתי" וערעורו של אל–עוקבי על גזר הדין הדרקוני התקבל בבית המשפט המחוזי.
בשעה שהדחפורים החלו במלאכתם, פנו התושבים לבית המשפט המחוזי כדי לעכב את ביצוע ההרס. הם הודיעו על כך לכוחות שבשטח כדי שישעו את הפעולות עד להחלטת בית המשפט. נציגי רשות מקרקעי ישראל, הסיירת הירוקה והמשטרה לא רק התעלמו מהבקשה להפסיק את ההרס עד החלטת בית המשפט – תושבי הכפר אף שמעו כיצד ניתנה ההוראה להגביר את קצב ההריסה, לפני שתתקבל החלטת עיכוב. שופטת בית המשפט המחוזי אכן פסקה בסופו של דבר על עיכוב ביצוע ההריסה – אך אז כבר הושלמו 95% ממלאכת ההרס. פרקליט התושבים, עו"ד קייס נאסר, עדיין מקווה לדיון הוגן בבית המשפט. בינתיים מאפשר צו הפינוי הגמיש להמשיך ולהרוס ולהתנכל לתושבים משך חודש תמים – עד ה-12 ביולי.
תוכלו לדבר כאן על פגיעה בסיסית בכללי ההוגנות והצדק. שורה ארוכה של מהלכי סיכול גדולים וקטנים, עיכובים ושקרים ליוו את התהליך כולו. אבל אין טעם להתבונן במהלך בכללותו בכלים משפטיים בלבד: מדובר במהלך מתואם מטעם השלטונות, שמצאו לעצמם מספיק שותפים, קטנים וגדולים, למעשה ההרס. שום הליך ושום ערכאה לא יעמדו בדרכו של הבולדוזר. כאן עושים מלחמה.
החיים אחרי ההריסה
מאז ההרס ביום חמישי, חיים קומץ תושבים במתחם בית הקברות. הבולדוזרים שיטחו את האדמה ומחו כל זכר לבתים. מי שיגיע היום, לא יוכל להעלות בדעתו כיצד חיו כאן אנשים לפני ימים ספורים. התושבים חיים תחת כיפת השמים, מחפשים מחסה בצל העצים. ניידות משטרה צופות בהם יום ולילה. גם שוטרי משמר הגבול הצטרפו למבצע.
למחרת מבצע ההריסה פשטו שוטרי יס"מ על המקום ועצרו ילדים – האחד תלמיד כיתה ז', השני בכיתה ט'. הם הואשמו באשמת שווא של "הסגת גבול" כדי שאפשר יהיה להשאיר אותם במעצר לילה שלם, לפני ששופט יוכל לראות אותם. הם החרימו את מיכלי המים במקום. האדמה סביב הכפר נטחנה עד דק, והניידות מקפידות להעיף אבק דק לעבר התושבים. ארבעה מן הילדים נזקקו לאינהלציה, ואחת מתוכם לא החלימה עדיין מדלקת ריאות. בלילות נמשך מסע ההפחדה. ניידות נוסעות בין התושבים הישנים תחת כיפת השמים, מרעימות מנועים, מטילות אימה.
בתוך כל זה מנסים ילדי הכפר, הנערים והנערות, לקיים שיגרת חיים, ללכת לבית הספר, לקבל תעודת סיום. איש לא דיבר עדיין על הצלקות הנפשיות – אלה שהותירו ההתקפות הקודמות, אלה שנפתחו מחדש במסע ההרס של יום חמישי. נשות אל–עראקיב חיות באזור אסון במאמץ לקיים שיגרת חיים במחנה פליטים, שאפילו סוכות אסור להקים בו.
גירוש, ועקירה, והיאחזות עיקשת
לא אוסיף לתאר את הסבל היומיומי. אולי אנחנו מחמיצים כאן את העיקר. המטרה הברורה של הריסת בתי אל–עראקיב היא גירוש ונישול. העצים, הסככות, כלי הבית המועטים – הפגיעה בכולם היתה ועודנה מכוונת בעצם לתושבים עצמם. המבצע כולו נועד להפוך את תנאי חייהם של התושבים לאיומים כל כך, בריאות הילדים צריכה להיפגע כל כך, ההצקות חייבות להימשך – כדי שהתושבים יעזבו, שיילכו.
בואו נדבר גלויות: מדובר כאן בטרנספר שיטתי, שלעתים לובש דמות של צווים ותביעות וניירות, ולעתים של שוטרי יס"ם ומג"ב בלילות, של אלות ומכות. בולדוזר ושולחן כתיבה, אכזריות מינהלית ומכות יבשות. דונם ועוד דונם.
אין התנחלות בלי נישול, ואין נישול של ממש בלי גירוש ועקירה. תושבי אל–עראקיב נאבקים כעת מול טרנספר. מאבקם הוא גם המאבק שלנו, כולנו, לחיות כיושבי הארץ ולא להמשיך להתיישב ולנשל בה.
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
גילויי גמישות חייבים להיות בשני הצדדים.
יש צדק בדברי הבדואים, שהם "הועברו" ממקומות שהיו בשימושם למקומות אחרים תוך כדי הבטחות מהבטחות שונות, שחלקן לא מומשו לעולם.
יש צדק בדברי המדינה, שלא יתכן פיזור אוכלוסין ספורדי והשתלטות על קרקעות ללא כל מגבלה וללא כל תכנון.
במצב שנוצר המדינה אינה מסוגלת לספק את צרכיהם המינימליים של הבדואים. לא מבחינת הספקת המים והחשמל; לא מבחינת החינוך; לא מבחינת הבריאות; ואפילו לא מבחינת התעסוקה.
כל הסדר חייב להעשות תוך כדי הדברות הדדית והסכמות – כל יום שעובר מייצר מצבים בלתי רצויים לכל הצדדים האמורים להפוך לצד אחד.
לבקש גמישות מאנשי אלעראקיב זה כמו לבקש ממי שריסקו לו את העצמות לעשות תרגילי מתיחות. החריבו להם את היישוב, עקרו את עצי הפרי, שטחו את האדמה, היכו את התושבים פעם אחר פעם, החרימו להם ציוד אינספור פעמים —- ועכשיו שיגלו גמישות? אי אפשר לספק שירותים וליישוב יהודי שהוקם לפני 5 שנים ליד המקום בו הוחרבה אלעראקיב כן אפשר להעביר שירותים ותשתיות? ולחוות הבודדים של מקושרי השלטון כן אפשר להעביר שירותים ותשתיות? באמת?
הנוקשות של שני הצדדים יוצרת את המצב אותו אתה מתאר.
הבדואים עצמם חייבים להיות האינטרסנטים הראשיים – מה שיביא לשיפור רמת חייהם יציאה מהעוני והדלות בו הם שרויים עיום.
שני הצדדים חייבים לפעול בתום לב ל"זרוק" את כל האינטרסים הפוליטיים ולהסתכל על התועלות.
ממתי הבדווים הפכו לפלסטינים?
הם יודעים את זה…שהם…פלסטינים?
זה במדינת ישראל או בפלסטין?
…איפה זה פלסטין? יש מדינה כזאת?
מדוע לדעתך יש להם זכות לקחת בעלות על אדמות מדינה ולהקים להם כפרים ולהתרחב עוד ועוד ועוד? האם אני אתה והילדים שלנו יוכלו להכריז בעלות על אדמה כלשהי באמנת גן גבעתיים חולון או כל מרום אחר ולבנות בתים? אם כן, אולי זה היה פותר בעיות דיור רבות
צא וראה כפרים ערביים במדינה- כפר קאסם ג׳לג׳וליה ועוד. ועוד הת- האם אתה מכיר מצוקת דיור אצל האוכלוסיה הערבית? אז בשם אידיאולוגיה מזויפת הם דואגים לעצמם ונאיבים או עיוורים כמוך הולכים שבי אחרי העניין הזה.
יש להם חלק באדמות המדינה כמו לכל אזרח ישראלי.
כפי שמיישבים יהודים בכל מקום בארץ – כך חייבים להתייחס גם לאחרים, כולל הבדואים. חוסר ההתייחסות השוויונית ובמיוחד אי קיומן של הבטחות – הם אלו המביאים לתוהו ובוהו, שאינו טוב לא למדינה ולא לבדואים
תכו לבקר בפזורה ותראו מדינה אחרת. כנסו לגני הילדים, כנסו לבתי הספר. למרות זרימת התקציבים, למרות כל המפקחים, המפקחות הממונים והממונות לא תאמינו מה פרצופה האמיתי של מדינת ישראל.
כל מיני אנשי אקדמיה שמאלנים שמרצים על הפגיעה בבדואים, על שיוויון זכויות כחלק מהאג'נדה – לא מבינים עד כמה המצב מזוויע: ילדי גן עם ברז מי שתיה שלא ניתן להגיע אליו, אסלות בגודל הלא מתאים ושלולית ביוב בפתח הכניסה. בתי ספר שהחזות שלהם כשל בתי כלא וצמודים אליהם "קיוסקים"= פחונים, בצמידות לאוטובוסים מטונפים ומסריחים.
ככה אנחנו נראים.
רוממות "המוסר היהודי בגרוננו" ומעשי עוול נוראים בידנו
לעירית: זאת המדינה שגזלה את קרקעות הבדואים קראי בתשומת לב את מה שגדי כתב.. כל ענין ,,אדמות מדינה "הוא כיבוס מילים. כמו ,,מדינת חוק" על זה אמר הפתגם הנגלי:what is the golden rule? he who has the gold, makes the rules.הפוליטיקאים בכנסת מחוקקים חוקים לפי האינטרסים והאידאולוגיה שלהם שתאוות חמסנות הקרקע בבסיסה.. ובתי המשפט שופטים לפי החוק הקיים ולא לפי איזה עקרונות צדק פילוסופיים.
לא הצלחת ולא תצליח לשכנע.
הבדואים חבריך פלשו לאדמה לא להם, ואני מקוה שתוגש נגדם תביעה וישיתו עליהם את כל ההוצאות הכספיות הכרוכות בהתפרעויותיהם.
סיפור הבדואים הוא מורכב נתחיל בכך שבדואים ומדינה מודרנית הם דבר והיפוכו. בכל המדינות המודרניות שנוצרו באזורנו לאחר מחמת העולם הראשונה והשנייה יש נטייה ליישב את הנוודים . על חלק גדול מהאדמות אינם יכול לתבוע כלל בעלות , כי אין שטרי קניין או שטרי בעלות עותומניים ומנדטוריים. הבעיה היא בעיקרה מאבק בין אורחות חיים. בישראל באופן טבעי תבחרו בכל דרך לבטא זאת מקשרים מייד את העניין לסכסוך. לא תמיד כך הוא העניין . גם יהודים הפולשים לאדמות לא להם , או מקימים עסקים על שטח ציבורי הורסים, אבל זה אינו מקבל תהודה.
מה שנכון חייבים להסדיר את הבעיה, כל קבוצה צריכה להתגמש ולהבין שלא תצא מזה שכל תאוותה בידה. אבל בואו לא נתלהם ונזרור בוץ רק בשלטונות!!!!!!! גם הבדואים צריכים לעשות חשיבה חוזרת
בושה וחרפה למדינת ישראל
הקרקע הייתה בשימוש חקלאי במשך שנים, והבדואים שילמו עליה שכירות. בתקופת האינתיפאדה השניה, כשמערכת אכיפת החוק הייתה עסוקה במצוד אחר מחבלים מתאבדים, לקחו כמה יזמים מהשבט יוזמה והחלו להקים שם מבנים. "כפר" מעולם לא היה שם, אין שום שרידים מלבד מבנה בודד ששימש כדיר ומצאו בו גם שרידי אדם קבור (כך שברור שלא שימש כבית במשך עשרות רבות של שנים). זה שגייסו גם מתים לקבור שם זו לא רק עבירה על החוק אלא חילול כבוד המת שרק אללה יחרוץ עליו דין.
הסיבה היחידה למאבק הזה היא שהשטח יושב על צומת מרכזי בכביש 40. רגע אחרי שיקבלו את האישורים, הם יקימו שם תחנת דלק וקניון. זה כל הסיפור, ולכן המאבק שם הרבה יותר חזק מאשר בכל שטח אחר שתובעים הבדואים. Follow the money.
כל מי שטוען שאין נישול, משום שאין רישום בטאבו מתעלם או לא יודע מכך, שבתקופה העותומנית בדרך כלל לא היה מקובל לרשום רכוש בטאבו, אבל יש לתושבי אל ערקיב יש הוכחות, שהאדמה הזו היא רכושם, כי על פי הרישומים הם שילמו מסים שנים רבות עוד בתקופה העותומנית ולאחר מכן למנדט, וגם למדינת ישראל עד 1951. מדינת ישראל הכירה בבעלותם על הקרקע , ואף הקימה שם תחנת קלפי בבחירות. רק ב-1951 החליטה המדינה לרכז את כל הבדווים באזור אחד, וגרשו את אנשי אל ערקיב מאדמתם , בהבטחה שישובו. כמו באיקרית וברעם.
*** עד 1943 לא גרו יהודים בנגב. אז הקימה ״קרן קיימת לישראל״ את רביבים, בית אשל וגבולות.
*** באוקטובר 1946 הקימה הסוכנות 11 ישובים, פרט ל״נבטים״ כולם היו בנגב המערבי.
*** רוב הקרקעות בנגב, פרט לאלה שבעיר ביר אל- סבעא (באר שבע بئر السبع) לא היו מוסדרות. רישום הקרקעות בארץ החל בצפון, והזדחל לדרום. קרקעות הבדואים נרשמו ע״י הבריטים כאילו היו ב״בעלות המושל לטובת התושבים״. (Registered as Government Property for the benefit of the inhabitants).
*** לאחר כיבוש הארץ מחקה מדינת ישראל את הסיומת ״לטובת התושבים״ והכריזה על הקרקעות כ״אדמות מדינה״. לכך ייקרא ״גזל חוקי״. השופט המחוזי לאיזור הצפון יעקב אזולאי, הכריז ש״דבר לא נעשה שלא כחוק. חוקקנו חוקים, ולקחנו את הקרקע מהערבים כחוק…