הבית ברחוב דאנטה 17, יאפא

היסטוריה מקוצרת של בית מגורים ביפו – מנכסי נפקדים, דרך שימוש השב״כ ולידי עמידר, ועד ימינו אנו. יום הנכבה 2015
ניבה גרינצוויג, עמר אלע'בארי

היום (חמישי 14 במאי) נפתחת ביפו התערוכה ״בתים מעבר למקף״, פרויקט של עמותת זוכרות לציון יום הנכבה, המבקש לקרוא באופן אחר את המרחב הפלסטיני ביפו. חורבנה של העיר ומחיקתה שימשו כנקודת מוצא לאמניות ולאמנים שיציגו במקומות שונים, כאלה שאת שרידיהם אנחנו פוגשים לרוב, ויתנו לאותן חורבות, בתים נטושים ומבני אבן, חיים ומשמעות אחרת מזו שרובנו מכירים (אוצרת: דבי פרבר). כמו כן יתקיימו יום עיון וסיורים אלטרנטיביים, בהשראת הפסטיבל האדריכלי "בתים מבפנים".

לפניכם ״קייס סטאדי״ של אחד הבתים – בית משפחת אל-ג'ינדי ברחוב דאנטה 17 (תחקיר: ניבה גרינצוויג, עמר אלע'בארי)

 

לתוכנייה המלאה בעברית ובערבית הקליקו כאן

 

 

בית משפחת אל-ג'ינדי Al-Gindy

מידע כללי

זיהוי כתובת – 102536, קוד רחוב – 3063, מספר גוש – 7024, מספר חלקה 130. מספר הגוש והחלקה ההיסטוריים שעל התוכניות משנת 1935 הם: גוש 24 חלקה 89, מספר הגוש ההיסטורי משנת 1946 הוא 7024 והחלקה נראה שמספרה 143.

 

היסטוריה לפני 1948

אדריכל/מהנדס הבניין:
קיים שם המהנדס שפיקח על שיפוץ מאוחר בבית משנת 1946 – אבראהים אל-נובאני (Ibrahim Al-Novany). ניתן לראות את השם במסמכים המצורפים בערבית.

בעל הנכס:
משפחת אל-ג'ינדי (Al-Gindy). השם הראשון שמוזכר בבקשה לשפץ את הבית ולבנות קומה נוספת הוא רג'ב אל-ג'ינדי (Rajeb Gindy) ואח"כ בנו אחמד אל-ג'ינדי Ahmed Gindy מבקש להוסיף עוד שירותים, אינסטלציה ולהרחיב את הקומה העליונה. את שמות הבעלים ואת בקשות השיפוץ שלהם (כולל מפרטים של המבנה) ניתן לראות בתיק התיעוד המלא.

מידע על הרחוב לפני 48:
הבית ממוקם בפינת רחוב דאנטה ועזה. לא ידוע מה היה שמו של רחוב דאנטה לפני 1948 היות ומדובר ברחוב קטן שהתחבר לשדרות ירושלים, ורחוב עזה לפני 1948 היה רחוב היה סלאח א-דין. לפי מפה משנת 1918, האזור של הבית של משפחת אל-ג'ינדי היה אזור של פרדסים. עם השנים העיר יאפא גדלה והשתנתה והאזור שבשנת 1918 היה פרדסים הפך לחלק מהעיר. סביר להניח שבשנת 1936 כאשר מבקש ראג'ב לשפץ את הבית ולהוסיף לו קומה, הפרדסים כבר הצטמצמו ובמקומם התפתחה וגדלה העיר. ברח' עזה 13 כיום, נמצא הבית של משפחת ביבי, ששימש גם כבית באר.

עם זאת, במסמכים שהיו בתיק העירייה וההיסטוריונים המקומיים או העדים הפלסטינים המקומיים שאיתם התייעצנו, לא ידעו להגיד מה היו שם הרחוב שכיום הוא רחוב דאנטה לפני 48.

תוכנית מלאה לשיפוץ הבית עם בעלי הבית Rajeb Gindy
תוכנית לשיפוץ הבית, 1935. הבניין שימש את השב"כ במשך שנות ה-50 ועד תחילת שנות ה-70: הקומה הראשונה שימשה להדרכת קורסים, בקומה השנייה התגוררו בכירי השב"כ עם משפחותיהם, ביניהם ראשי השב"כ לשעבר

 

היסטוריה מקוצרת של הבית משנת 1948

אחרי מלחמת 48 הבית ברחוב דאנטה 17 הפך לרכוש של האפוטרופוס לנכסי נפקדים (מסמך 1523) והאופוטרופוס נתן אותו לשימוש משרד הביטחון. הבניין שימש את השב"כ במשך שנות ה-50 ועד תחילת שנות ה-70: הקומה הראשונה שימשה להדרכת קורסים, בקומה השנייה התגוררו בכירי השב"כ עם משפחותיהם, ביניהם ראשי השב"כ לשעבר.

הוכחה שהבניין עבר לנכסי נפקדים 1950

בשנות ה-70 הבניין עבר לשימוש החברה לשיכון ״עמידר״ והדיירים ששוכנו בו שילמו לה. בסוף שנות ה-90 עמידר מכרה את הדירות בבניין. את הדירות בקומה התחתונה קנתה משפחה ישראלית-פלסטינית שהגיעה ליפו עוד לפני 48 ונשארה בה אחרי הגירוש, הקומות העליונות נקנו ע"י ישראלים-יהודים.

מידע עדכני על הבית היום

בעלי הבניין:
חלקם ישראלים-פלסטינים וחלקם ישראלים-יהודים. הבית בו תתקיים התערוכה הוא בבעלות יהודית.

לתיק המסמכים המלא

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. בן דוד

    אין ספק, לפי העוקץ העקוץ עלינו להחזיר את כל פליטי יפו וצאצאיהם, כדי שיוכלו לצלוף שוב על היהודים באחוזת בית. סוף סוף צדק צריך להיעשות פה.

  2. פריץ היקה הצפונבוני

    נזדמן לי להיות בסביבה בימי ב׳ ג׳ בימי עיון במכללה האקדמית ת׳׳א , השוכנת בסמוך( הנושא אלימות -סובלנות ומה שביניהן) לא בלתי נוגע לנושא שלכם. הרחובות בסביבה ע׳׳ש גדולי רוח יוצרים אירופים, הגדול בהםממזרח למכללה רחוב היינה. אני לא בטוח שאילו אפשר היה לשאול אותו,היה מעדיף שהרחובות ימשיכו להקרא כפי שהיו לפני הנכבה או ע׳׳ש גדולי רוח ויוצרים פלסטינים או ערבים אחרים.
    רציתי אמנם להשתתף בסיור אך התקיים סיור של ,,בצלם׳׳ לסוסיא הפלסטינית ,בסכנה חמורה ומידית של הרס וגרוש,לא בפעם הראשונה. זה נראה לי יותר חשוב בנסיבות הנוככחיות. בהוקרה ל,,זוכרות׳׳ ובתקוה לתיקון העול.