פגיעה בשמה הטוב של האוכלוסייה הלהט״בית

מערכת שמחברת בין נטייה מינית לבין פגיעה בשם טוב, היא כזו שמשמרת את הבושה המיוחסת למיעוטים מיניים ומגדריים, ומשדרת להם, כמו גם לציבור הכללי, שיש ממה להיעלב ועל כן, אף יש במה להתבייש. על יאיר נתניהו, לשון הרע ואוני׳ בר אילן
פאדי ח'וריפאדי ח'ורי

עורך דין המתמחה בזכויות אדם וסטודנט לדוקטורט בבית ספר למשפטים באוניברסיטת הרווארד

יואש פלדש משך מתערוכתו ״מותו של הסטרייט״ את האיור שכלל את הצגת בנו של בנימין נתניהו, יאיר, בעירום, לאחר שקיבל פנייה מעורך הדין יוסי כהן המאיימת בתביעת לשון הרע משום שיש באיור משום פגיעה בשמו הטוב של יאיר [״יאיר נתניהו הוא סטרייט (ויש לו את מלוא ההערכה לגייז, אותם הוא מכבד מאד) והצגתו כגיי חוטאת לאמת ופוגעת בשמו הטוב״]. פלדש לא ביקש לרמוז שיאיר הוא גיי, אבל השאלה המעניינת היא – ״אז מה אם כן?״

המערכת המשפטית בישראל מתייחסת לנטייה מינית כאל עלבון שיש בו משום פגיעה בשמו הטוב של מי שהיא מיוחסת לו, בין אם בשגגה ובין אם מתוך כוונה. על פי פסק הדין האחרון בנושא, וזאת ככל שלא פספסתי פסיקות שנתקבלו לאחר מכן, בית משפט השלום בתל אביב-יפו בעניין רוט פסק פיצויים לתובעים שתמונותיהם הוצגו בכתבה ב״טיים אאוט״ שעסקה בליין מסיבות גייז, למרות שהתמונות בפועל צולמו באירוע אחר שאין לו קשר לקהילה הלהט״בית. בית המשפט הבהיר באופן שאינו משתמע לשני פנים כי ייחוס נטייה מינית שונה מנטייתו האמיתית של אדם, ולרוב הרי שענייננו בייחוס הומוסקסואליות להטרוסקסואלים, מבססת טענות של לשון הרע.

בית המשפט הסביר שהמבחן בעניין אינו נוגע בשאלה של ״מה ראוי?״ אלא בתפישה החברתית הרווחת. כך שאם החברה, או חלק נכבד ממנה, תופשת ייחוס הומוסקסואליות כעלבון, הרי שדי בכך, בגדול, כדי לספק את הדרישות של החוק ולפסוק פיצויים בגין לשון הרע.

אפשר להתפלמס סביב השאלה גופה. אך בסופו של יום, המערכת המשפטית, לפחות בתקופת מתן פסק הדין האמור (שנת 2011) סבורה שהייחוס ״הומו״ לאדם נתפש על ידי החברה כלשון הרע. ועתה, ראש הממשלה, מתוך אקט של הגנה על שמו הטוב של בנו, אישש את התפישה האמורה, לפיה ייחוס מוטעה של הומוסקסואליות עולה כדי לשון הרע.

מן הסתם, אפשר היה להתמודד עם הצגת יאיר בתערוכה מבלי להידרש לטענות מעולם לשון הרע. טענות מעולם הפרטיות למשל. אך היה בכך כדי להותיר ספקות שהמשפחה רצתה להפיג, אחת ולתמיד. לשם כך, ״נכנעה״ משפחת המלוכה, הכה גיי פרנדלי – שהרי אירחה בביתה המתפורר את מושיק גלאמין הססגוני, שלא לדבר על כך שיש בליכוד תא גאה – לדפוס החשיבה הארכאי לפיו המילה ״הומו״ שקולה לקללה.

ללא כותרת, רון וינטר, 2014. מתוך התערוכה ״מותו של הסטרייט״
ללא כותרת, רון וינטר, 2014. מתוך התערוכה ״מותו של הסטרייט״

לפני שנקבל את הנימוק של בית המשפט לפיו אין בפסיקה הקובעת כי ייחוס שגוי של הומוסקסואליות עולה כדי לשון הרע ״משום שימור זיהוי ההומוסקסואליות עם בושה וחוסר הדרת כבוד״, ולפני שנתניהו ידבר על חיבוקו את הקהילה הלהט״בית, מן הראוי לזכור כי למילים יש משמעות, והן מייצרות תודעה. מערכת משפטית, פוליטית או חברתית שמחברת בין נטייה מינית לבין פגיעה בשם הטוב, היא מערכת שמשמרת את הבושה המיוחסת למיעוטים מיניים ומגדריים, ומשדרת להם, כמו גם לציבור הכללי, שיש ממה להיעלב ועל כן, אף יש במה להתבייש. ובסופו של דבר, קצרה היא הדרך בין מתן נפקות משפטית ולגיטימציה חברתית לעלבונות שנובעים מייחוס שגוי של נטייה מינית שונה, לבין האמירה של דובר בר אילן לפיה נמתחה האנלוגיה בין האוכלוסייה הלהט״בית לפדופיליה.

מנגד, הייתי גורס, שדווקא האיום מטעם עורכי דין למיניהם בשם לקוחותיהם בתביעות לשון הרע ופגיעה בשם הטוב על יסוד ייחוס שגוי של הומוסקסקסואליות, כמו גם אישוש האמור על ידי מערכת המשפט, הוא בעצמו פגיעה בשמה הטוב של האוכלוסייה הלהט״בית. כך, שבכל פעם שהטענה כי ייחוס הומוסקסואליות עולה כדי לשון הרע מתקבלת, או אף נטענת, צריכה לקום מולה טענה נגדית של הציבור הלהט״בי לפיה שמו הטוב זה שנפגע.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. דפנה

    כה צודק וכה נכון.
    אכן הגיע הזמן שהקהילה הלהט"בית תשיב מלחמה, ע"י הגשת תביעת לשון הרע נגדית, ברוח הרעיון המוצע כאן.

  2. שקד

    "המערכת המשפטית בישראל מתייחסת לנטייה מינית כאל עלבון שיש בו משום פגיעה בשמו הטוב של מי שהיא מיוחסת לו, בין אם בשגגה ובין אם מתוך כוונה."

    אם קראתי נכון, אני יכול להגיש תביעת לשון הרע כנגד הצגתי -בין אם בשגגה ובין אם מתוך כוונה- כסטרייט?
    אם כן, חוץ מהאלמנט המשעשע, יש כאן פוטנציאל לאקט מחאתי גאוני. צריך רק למצוא את עורךת הדין שתוכל לנסח את טיעוני התביעה בצורה הנכונה ואת מושא התביעה ה"מתאים" (-;