״ג׳בלייה של תל אביב״: סיור בשכונת הארגזים

הסיפור של שכונת הארגזים בדרום תל אביב הוא מסכת ארוכה של התעללות בתושבים בחסות העירייה וסבך קשרי הון-שלטון. כעת, כשיצחק תשובה נכנס לתמונה, נראה שהפינוי האלים רק יעלה מדרגה
יוסי דהאןיוסי דהאן

מרצה למשפטים ומנהל אקדמי של "החטיבה לזכויות האדם" במרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת גן, מלמד פילוסופיה באוני׳ הפתוחה, יושב ראש מרכז אדוה לחקר החברה בישראל

אם רוצים בנייה לגובה, בואו נתחיל עם סביון, הרצליה פיתוח וכפר שמריהו. לא ברור למה הרעיון הסביבתי הזה עולה תמיד רק כשרוצים לקחת שטח שיושבות עליו שכונות חלשות.(גילה הרץ, אדריכלית וחברה לשעבר במועצת העיר תל אביב-יפו)

ביום רביעי האחרון השתתפתי בסיור בשכונת הארגזים בתל אביב, סיור של פעילות ופעילים חברתיים ופוליטיים אליו גם הצטרף ח״כ יוסי יונה, שלקח על עצמו לקדם את ענייניהם של התושבים. הסיור אורגן על ידי תושבות ותושבי השכונה ועל ידי עורך הדין עובדיה גולסטני המארגן ומייצג חלק מהתושבים. הסיפור של שכונת הארגזים הוא סיפור ארוך ומורכב של התעללות והזנחה, סיפור של חיבור בין הון לשלטון, של התנערות המדינה מאזרחיה והפקרת הרשות המקומית, עיריית תל אביב-יפו, את תושביה של השכונה.

עוד פרויקט של "פינוי-בינוי", שכאמור לעולם אינו מתרחש בשכונות הבתים צמודי הקרקע של העשירונים העליונים של תושבי העיר, אלא בשכונות שהרוב המכריע של תושביהן מזרחים, שכונות שהופקרו והוזנחו מאז הקמתן על ידי הרשויות המקומיות, כאשר העומדים בראשן מצהירים ללא בושה שהם "מייבשים את השכונה" בכוונה: מונעים ממנה תקציבי תחזוקה ופיתוח על מנת לזרז את סילוקם.

לפני למעלה מעשרים שנה, ב-1992, ערך ראש הממשלה דאז, יצחק רבין, ביקור בשכונה. למראה תנאי החיים וההזנחה, אמר רבין "לא ייאמן שאנשים חיים ככה, זה מזכיר לי את ג'בלייה". מאז לא השתפר מצבה של ג'בלייה וגם לא של שכונת הארגזים. אולם יש לציין שהמדינה ועיריית תל אביב, שהזניחו את תושביה, מצאו לשכונה בכל זאת שני שימושים, בשכונה נערכים מעת לעת תרגילי ניווט של יחידות עלית של צה"ל בין הבתים וזאת בשל דמיונה הרב, כפי שהעיד ראש הממשלה, למחנה פליטים. העירייה מצידה מסיעה לשכונה תורמים עשירים על מנת להזדעזע ממצבה של השכונה ולשכנעם לתרום מכספם למטרות חברתיות. כסף, שתושבי השכונה המשמשים ניצבים בהצגה משפילה זו, לא זוכים ליהנות ממנו.

ההיסטוריה של פרויקט "פינוי-בינוי" בשכונת הארגזים החלה עוד בשנת 1993. לאחר ניסיונות כושלים שונים למימוש הפרויקט, זכו במכרז לפני 16 שנים החברות הקבלניות פרידמן חכשורי ואביוד. משמעות "פינוי-בינוי" בשכונת הארגזים היא שהמדינה בעצם מעבירה ליזם את הקרקע עם התושבים החיים על אותה קרקע ומעניקה לו את הסמכות לפנות אותם בתמורה לזכויות בנייה, שרק הולכות וגדלות עם השנים, ומניבות מאות מיליוני שקלים לקבלן.

בשכונה נערכים תרגילי ניווט של צה"ל בשל דמיונה הרב, כפי שהעיד בזמנו רבין, למחנה פליטים
בשכונה נערכים תרגילי ניווט של צה"ל בשל דמיונה הרב, כפי שהעיד בזמנו רבין, למחנה פליטים

ההיגיון של פרויקט בינוי הוא פשוט. התמריץ של הקבלן הוא מצד אחד לצמצם ככל האפשר את מספר המשפחות הזכאיות לפיצויים ולהעניק למשפחות הזכאיות פיצויים נמוכים ככל האפשר, ומצד שני לסחוט מן הרשויות הגדלת אחוזי בנייה רבים ככל האפשר. ההיגיון הזה שולט גם בשכונת הארגזים. לאחרונה נכנס לפרויקט שחקן חדש, טייקון הגז והפינויים יצחק תשובה.

תשובה, השותף החדש של חכשורי, אינו סובל ממצוקת מזומנים והוא בעל ניסיון מוכח בפינוי אלים, של תושבים מבתיהם באמצעות כוח שיטור מדינתי שהוא מממן לפעולות מסוג זה. נראה שהפינוי האלים של תושבים מהשכונה יעלה מדרגה בזמן הקרוב. בחודשים הקרובים עומד גם להיסלל בשכונה כביש רחב ממדים ברוחב של 32 מטרים, שיחצה את השכונה לשתיים ולמעשה יקבור מתחתיו חלק מבתי השכונה. התושבים ואנשים התומכים בהם מתכוננים למאבק ציבורי וארגון פעולות מחאה נגד סלילת הכביש ונגד צעדי פינוי התושבים מבתיהם. אחד הדברים המעודדים בסיור, מלבד נחישותם של תושבי השכונה, היה תמיכתם של מפוני שכונת גבעת עמל ותושבי שכונת כפר שלם ונציגם חבר מועצת העיר, אלי מדואל, בתושבי שכונת הארגזים.

מחקר מפורט ומעמיק על היסטוריה של פרויקט "פינוי בינוי" של השכונה, נכתב בשנת 2003 עבור "מרכז אדוה" על ידי עינת פישביין.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. דןש

    בשנת 2010/11 בעקבות שיטפון מנחל איילון, הקורה בתדירויות גבוהות, נקריתי למתן חוות דעת מקצועית באשר לפתרון. באופן זה התוודעתי למצב שכונת הארגזים ממבט ראשון. השורה האחרונה היא שאין כל פתרון ללא הסדרת הבנוי של השכונה ולא אכנס לפרטים כיצד. השכונה בנוייה בצורה הצפופה ביותר, חלק לא מבוטל, בבניה לא חוקית ובהרחבת הקיים. הבניה סותמת את כל עורקי הניקוז הטבעיים, כמו גם את מערכות התיעול והניקוז שבנתה העיריה. הצפיפות אינה מאפשרת כניסה במקרי חירום לפתרון בעיות מקומיות. פתרון הניקוז ( ואני מניח שגם פתרון אפשרות התנועה בתוך השכונה )מחייב הריסת מבנים ופתיחת "רחובות" והרחבתם.
    העיריה ( מתוך מידע שנמסר לי על ידה ), מנסה לאמץ פתרון של "פינוי בינוי ". באותו מועד עמדו על טילם 2 מבנים רב קומתיים, כהכנה לקליטת המתפנים + מבנים נוספים שהינו בתכנון. כאן נתקלו בהתנגדות התושבים, כאשר כל אחד בטוח שמגיע לו יותר. כאשר מצליחים לפנות משפחה, מיד תופסת את מקומה משפחה אחרת ואין כל תוחלת לפעולה. אינני יודע מה קורה של היום והאם בכל זאת המבנים זכו באיכלוס.
    ליבי ליבי עם התושבים, שרק שנוי דרסתי ייטיב את מגוריהם. אולי גם עליהם להתגמש משהו ?

  2. רתם אילני

    אם יש עולם הבא, מקווה שג'בליה רודפת את רבין גם שם

  3. תל אביבי

    פינוי בינוי הוא דבר נפלא!
    במקום קומץ פחונים יוכלו לגור באזור,השומם!,הזה – הרבה הרבה יותר תל אביבים. רווקים,זוגות צעירים,משפחות. זה בדיוק האזור להקים בו בנייה עממית בהיקף נרחב. יש באזור שפע מבני ציבור-מתנסים,בתי ספר,גני ילדים וזה שאלה משרתים כיום קומץ תושבים זו שערוריה. בצפון ומרכז ת"א הרבה יותר צפוף ובכיתת בי"ס לומדים הרבה יותר ילדים מאשר באזור הדליל להחריד הזה. בצפון ת"א יש בניינים גבוהים עם מספר דירות כמו רחוב שלם באזור הדליל הזה (בניה גבוהה בכוכב הצפון,ל,נווה אביבים,רמת אביב ג,אזורי חן,תל ברוך צפון, נאות אפקה,נווה שרת,המשתלה – לתשומת ליבו של המגיב uri)
    לדעתי יש לקדם הרבה יותר פינוי בינוי, מה שיציע לתושבים הותיקים אפשרות להחליף את דירתם הישנה והקטנה (בבניינים בנווה אליעזר למשל) בדירה גדולה וחדשה, וזה גם מה שהאנשים רוצים. את הפולשים בצריפים הפיראטיים יש לפנות ושיאמרו תודה שלא שילמו שכד במשך עשרות שנים, כפי שמשלם כל תל אביבי אחר, שלא פחות נחשב מהם.