האם יוצאי 8200 עוזרים לאוגנדה לרדוף להט״בים?

השבוע פורסם תחקיר לפיו החברה הישראלית NICE – שהוקמה על ידי יוצאי יחידת 8200 – מספקת אמצעי מעקב אחרי להט״בים באוגנדה, העומדים בפני סכנת חיים של ממש. על איך שוב לוקחות ידיים ישראליות חלק בדיכוי אלים של אוכלוסיות נרדפות
טניה רובינשטייןטניה רובינשטיין

פעילה פוליטית קווירית, פמיניסטית, נגד הכיבוש ולמען שחרור כל בעלות ובעלי החיים, ורכזת כללית שותפה בקואליצית נשים לשלום.

כיום באוגנדה ישנו איסור בחוק על קיום קשרים הומוסקסואליים, וניסיונות של מחוקקים להרחיב את האיסורים על פרקטיקות להט"ביות ולהוצאה מן החוק של ארגונים שפועלים למען הקהילה. ארגונים ופעילות/ים להט"בים/ות נרדפים, אנשים מוצאים מן הארון בעיתונות וישנם דיווחים על תופעה נרחבת של אלימות פיסית כלפי להט"בים/ות. על רקע זה, התפרסם תחקיר של באזפיד, בהתבסס על תכתובות שנחשפו לאחרונה באתר ויקיליקס, שטוען כי חברת NICE הישראלית יחד עם חברת Hacking Team האיטלקית, היו מעורבות באספקה של תוכנות ריגול למדינות שונות – ביניהן אוגנדה, שעל פי הטענות עשתה שימוש בטכנולוגיות אלו לשם מעקב אחר פעילים/ות להט"בים/ות ודיכוי פעילותם/ן.

אז מי הם בעצם השחקנים שמוזכרים בסיפור הזה?

NICE היא חברה ישראלית שנוסדה בשנת 1986 על ידי חבורה של יוצאי יחידת 8200 בחיל המודיעין. לפני שהחברה החלה לפתח מוצרים גם עבור השוק האזרחי, היא עסקה בפיתוח מערכות תקשורת עבור תעשיות בטחוניות ושירותי מודיעין.

HackingTeam היא חברה איטלקית שעוסקת במתן פתרונות איסוף מידע לגופים ממשלתיים. המוצר אותו החברה מספקת הוא תוכנת איסוף מידע, שמותקנת ישירות על המכשיר האלקטרוני של היעד. ביולי השנה, התפרסמו תכתובות באתר ויקיליקס שהצביעו על התעניינות של גופים בישראל בתוכנות המעקב של החברה, ולא ברור האם בסוף נרכשו ונכנסו לשימוש.

חברת HackingTeam מתחייבת באתר שלה כי אינה מייצאת את טכנולוגיות איסוף המידע שלה לגופים שישתמשו בהם לצורך הפרה של זכויות אדם. אך על פי התחקיר שפורסם בבאזפיד, בתכתובות שלהם מול נציגי ממשלת אוגנדה נציגי החברה כלל לא טרחו לבדוק איזה שימוש ייעשה בתוכנות, זאת למרות פרסומים אודות רדיפת קהילת הלהט"ב באוגנדה.

עבור פעילות/ים נגד משטרים דכאניים בכלל ולהט"בים/ות בפרט, איסוף של מידע פרטי על ידי גופים ממשלתיים לא רק מסכלת את פעילותן/ם, אלא מעמידה אותם בסכנת חיים של ממש. עדות לכך ניתנה לנו לפני כשנה, כאשר התפרסם מכתב של סרבנים מיחידה 8200 (כבר אמרנו מאיפה הגיעו מקימי חברת NICE?!), בו העידו כי היחידה אספה מידע אודות פלסטינים הומוסקסואלים על מנת לסחוט אותם תמורת מידע או לאלצם להפוך למשת"פים.

עבור פעילות נגד משטרים דכאניים בכלל ולהט"בים בפרט, איסוף מידע פרטי על ידי גופים ממשלתיים הוא סכנת חיים של ממש. עדות לכך ניתנה לנו לפני כשנה, כשהתפרסם מכתב של סרבנים מ-8200 (כבר אמרנו מאיפה הגיעו מקימי חברת NICE?!), בו העידו כי היחידה אספה מידע אודות פלסטינים הומוסקסואלים על מנת לסחוט אותם תמורת מידע או כדי לאלצם להפוך למשת"פים

המעבר החלק של אנשי צבא לתעשיות פרטיות עם שחרורם מהמערכת הוא תופעה נרחבת וידועה, שמתבססת על קירבה גדולה בין התעשיות הבטחוניות, גם אלו הפרטיות, לבין הצבא – הן בניסויים שהצבא מבצע בטכנולוגיות שמפותחות על ידי חברות פרטיות, והן בידע הצבאי שעליו מתבסס פיתוח המוצרים בחברות הפרטיות.

אמנות בינלאומיות שעוסקות בהסדרת סחר בנשק ובאמצעים דו-שימושיים, מגדירות תוכנות לאיסוף מידע כאמצעי דו-שימושי. אלו הם אמצעים שניתן להשתמש בהם לצרכים אזרחיים אך גם לצרכים צבאיים, והפיקוח על הסחר בהם לוקח בחשבון את הפוטנציאל המסוכן שבמכירת אמצעים אלו. בשל ההשלכות החמורות של אספקת טכנולוגיות כאלו למשטרים שעלולים לעשות בהם שימוש נגד אוכלוסיות אזרחיות, יש לדרוש מהחברות שעוסקות בפיתוח ושיווק של אמצעים כאלה לקחת אחריות על המוצר שהן מספקות ולבדוק בקפידה לאילו ידיים הוא מגיע.

מקרה זה מדגים היטב כיצד אמצעי ריגול שנמכרים למדינות שמפרות זכויות אדם באופן שיטתי, משמשים לדיכוי אלים של אוכלוסיות נרדפות, ובעצם של כל אזרח ואזרחית שנשללת ממנה/ו הזכות לפרטיות. הגופים הממשלתיים מרוויחים ורוכשים כלים יעילים למעקב ושליטה על אוכלוסיה, וחברות פרטיות מתפרנסות על חשבון אבדן זכויות אדם של אזרחים/ות.

טניה רובינשטיין היא רכזת פרויקט ״חמושים״ בקואליצית נשים לשלום. הפרויקט קם בכדי להעלות את הסוגיות הלא מדוברות סביב התעשייה הצבאית בישראל, וכדי לחשוף את האינטרסים הכלכליים וההשפעה הקשה שלהם על אזרחים באזורנו, כמו גם ברחבי העולם. עוד על התעשייה הצבאית בישראל ועל המחיר שהיא גובה מכולנו, בעמוד הפייסבוק

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. דןש

    לצערי חברות ישראליות ו/או סוחרים "בוגרי צבא" ואחרים, סוחרים, לעיתים בעידודה המלא של ממשלת ישראל, עם משטרים ו/או יחידים מפירי זכויות אדם.
    אני מניח שפורמלית קיימות על הרוכש מגבלות שימוש – אבל מי בודק ומי עוקב.
    אחת הבעיות היא גם כאשר אתה מוכר ל"טובים" קיימת סכנה ממשית שהטוביין יעברו גם אל ה"רעים". שלא לדבר שגם ה"טובים" לכאורה עשויים לעשות בו שימוש פסול מעיקרו.

  2. יואש

    אם המתואר בכתבה של טניה רובינשטיין נכון
    אז חברת Nice, כלל אינה נחמדה ומהווה סיכון
    לזכויות הפרט ולשלמות הגופנית של הנעקבים על ידי השלטון.
    כבר נאמר שה"כסף יעוור עיני פיקחים" ו"אשרי האיש שבעצת רשעים לא הלך
    ובמושב ליצים לא ישב" וגו'.
    למה ישראלים מוכשרים וטובים נותנים ידם לכל שימוש מגונה והרסני כלפי אנשים
    שחפצים לחיות בדרכם שלהם ללא חדירה שלטונית או אחרת לפרטיותם?

    האם השם 8200 הולך להפוך לשם ומשל להידרדרות מוסרית, אתית ואנושית?

  3. בלקוושינג

    יש מונח כזה בלקוושינג?
    כמו פינקוושינג, רק להפך – בואו ניקח דברים רעים, וכדי להדגיש כמה הם רעים נתמקד בהקשר שלהם נגד האוכלוסיה הלהט"בית.
    כי הרי ממשלת אוגנדה עושה הרבה דברים רעים עם הציוד הזה ואין עדויות על שימוש ספציפי נגד להט"בים, אבל כתבה של "חברה ישראלית מכרה ציוד ריגול לממשלה מרושעת" לא תשיג כותרות. אבל אם נציג את זה כמשהו מכוון נגד להט"בים, אז פתאום זה גרוע יותר.
    זה כמו אלה שמדגישים את זה שצה"ל סוחט להט"בים פלסטיניים כדי להשיג משת"פים, כאילו זה איכשהו יותר גרוע ממליון העוולות האחרות שצה"ל עושה כדי לתחזק את הכיבוש.

    אני לא חושב שניצול של הסבל של להט"בים באוגנדה כדי להעביר ביקורת על ישראל זה יותר טוב מאשר הניצול של המצב של הומואים בישראל כדי להראות כמה היא בעצם מדינה ליברלית…

  4. אני

    אז דמגוגיה מאץ'? כי "תחקיר של באזפיד" בשילוב של הלבשת עובדות (לכאורה, לאור התחקיר של באזפיד) על חלקיק בפזאל שהוא המציאות רק בשביל כותרת בומבסטית זה האמאמא של דמגוגיה.
    אין שום הוכחות לכך שיש פה הטפלות ספציפית ללהט"ב. ממשלות רעות פוגעות בעזרת נשק ומיחשוב בכל מי שמועיל להן לפגוע בו. גם בלהט"ב.
    הניסיון הכפוי הזה לחבר בין המיליטנטיות של רוב החברות ותרבויות בעולם לבין דיכוי להט"ב הוא פאתטי.

  5. פריץ היקה הצפונבוני

    תמיכת המדינה ישירות ,או ע׳׳י סוכנים במשטרים דכאניים והפקת רוח כספי מסחר מות ימיה מראשית המדינה. בושתי ונכלמתי.

  6. ליכודניק

    א. לא, טכנולוגיה של 8200 לא עקבה אחרי להט"בים באוגנדה. כתוב במפורש בתחקיר של באזפיד שנייס מכרה מוצר של האקינג-טים האיטלקית.

    ב. לדאבוני, ייתכן ואין משהו חוקי שאפשר לעשות נגד מכירה פוטנציאלית של טכנולגיית מעקב ישראלית למדינה כזו. חברות הגיימינג (עוד מקור ל-"גאווה" של ההיי-טק הישראלי) עוקפות את החוק בכך שהן כביכול "חברות שרותים" שמספקות ידע ליעני חברה זרה שמפעילה את אתר ההימורים עצמו. חברות סייבר יכולות לעשות כך.

    ג. מעשית, חטיבת המודיעין של נייס נמכרה לפני כמה חודשים לאלביט ב-158 מיליון דולר (אגב, זה גם מראה כמה העסקה האוגנדית- שביחד עם 3 עסקאות אחרות שווה 3 מיליוני יורו- זניחה); אלביט משקיעה הרבה מאמצים לשמור על אתיקה (למשל- זכיה של חב' הבת ESA בתואר 2014 World's Most Ethical Company ), כך שסביר שהיא תימנע מעסקאות כאלו בעתיד.