אין שום גבורה ב"ירידה" לשדרות

השבוע הכריז שי פירון שהוא עוזב את הכנסת ומגיע לשדרות. תודה, אבל לא תודה
אבי דבושאבי דבוש

ממייסדי מועצת הנגב וחבר מנהיגות תנועת הפריפריות, מנכ"ל רבנים למען זכויות אדם. מחבר הספר "מרד הפריפריות"

רגע אחרי הבחירות האחרונות יזמנו, חברים וחברות מהחברה האזרחית בנגב, מפגשים פוליטיים פתוחים בפריפריה. התזה היתה פשוטה: רק שיחה יכולה להתחיל איזה דבר חדש. ועבור מי שקנה את הנרטיב של "שני עמים" ואת התהייה המקוממת של "איך ייתכן שאנשי הפריפריות מצביעים לימין?", זו יכולה להיות הזדמנות פז. רק להתניע את הרכב או לעלות על הרכבת, ובתוך שעה-שעה וחצי להיפגש עם מי שמחזיקים במפתח לתשובות.

המפגש הראשון שלנו נערך בקפה חברתי בשדרות. הללו שאלו והללו ענו. התפתח שיח מרתק. לקראת סיום שאלו אנשי המרכז בכובד ראש: "מה אתם מציעים לנו לעשות? איך ניתן לתמוך בעשייה שלכם?". החברות והחברים משדרות ענו, כמעט כאיש אחד: תודה, אבל לא תודה. אנחנו מסתדרים נהדר. ואם אתם מתעקשים על תשובה אז הנה היא: תעבדו בקהילות שלכם. בערים שלכם. בשכונות שלכם. אם כל אחד יעשה את העבודה המדויקת והמחוברת שלו, נוכל לחולל טוב אמיתי.

נזכרתי בשיח הזה כשהשבוע הכריז שי פירון שהוא עוזב את הכנסת ומגיע לשדרות על מנת לעשות "עשייה חינוכית". ברגע אחד, יכולתי לשמוע חבורות של פרשנים המשבחים אותו על ה"ירידה" לשדרות. רבים מהם אמרו כמה שדרות זקוקה לדחיפה וסיוע כזה וכמה מדובר העשייה מבורכת ומדהימה. זמן אלול מעודד אותנו להגינות ולכף זכות, ובכל זאת, בואו נדייק – אין שום גבורה ב"ירידה" לשדרות. למעשה, אין כלל "ירידה" לשדרות – זו שפה המקפלת בתוכה יחסי כוח. הראייה מן המרכז את הפריפריות כאזור חולשה שאחת דינו: להמשיך ולהיות שדה החלומות של הפולקלור הישראלי או לקבל "חיזוק" מן המרכז וגיוס "אוכלוסייה חזקה" להצלה, חייבת לחלוף מן העולם. הראייה הזו היא זו המחלישה. היא זו שעודדה את רוב רובם של חברי לכיתה באשקלון לעשות הכל על מנת "להצליח" ולעזוב את העיר.

אז להלן החדשות ועיקרן תחילה: הנגב הולך ומתחזק בשנים האחרונות. כפי שכתב יהודה עמיחי ב"עצות האהבה הטובה", אנו בונים בניין מתחדש מאבני המקום. רבים מאיתנו, כולל ראשי רשויות ובעלי תפקידים במרחב, אקטיביסטים ופעילים בקהילה, אנשי חברה אזרחית ומגזר עסקי, אמנים ואנשי תרבות, רואים את הבנייה הזו כמהלך המרכזי שיחולל שינוי ביחסי הכח מרכז-פריפריות. פרקטיקות כחיזוק מרכזי הערים והישובים הקיימים והכלכלה המקומית, טיפוח מנהיגות מקומית, עידוד יזמות צעירה, חיבור רשתות ומרחבים קהילתיים, כמהלך מרכזי ורחב ולא כסרח עודף למדיניות המעודדת כלכלה ותכנון "גדול" מן המרכז החוצה.

במהלך הזה, כל מי שבוחר להצטרף מבורך. מוזמן לעלות על הקרונות ולא להידחף לקטר. מוזמן להיות מ"אנשי השורה השנייה" (כפי שנהגה בשנות החמישים והשישים במאבק השחורים לזכויות האזרח). הברירה האחרת היא שיחזור לעשות במקומו שלו. הברירה של בניית הון פוליטי קצר טווח, בזכות כמה שעות מתוקשרות של "עשייה חינוכית" בפריפריה, תקצור פירות באושים. היא כבר איננה אופציה ששכר בצדה לעושיה. בשדרות ישנם כוחות רבים וחזקים, בני מקום ומצטרפים הרואים בעיר ובאזור את עתידם. הם-הם מנהיגי ההווה והעתיד, היכולים לחולל שינוי. כל דבר אחר יהיה לפרנס את הנרטיב הידוע שהביא אותנו למצב הנוכחי ולצפות לתוצאות אחרות.

יתכבד פירון ואחרות/ים, ויעמדו לצידנו ואיתנו בשותפות וצניעות למול השימה הגדולה.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. דןש

    אני שמח לשמוע נימה חדשה בשיח. אבל לצערי הבדלנות נשמרת. מדוע להפריד בין צפון לדרום. מדוע שלא לקבל סיוע ממי שמסוגל לתת אותו. ה"ירידה לדרום" היא בטוי שגור ואין בו כל כוונה של עליונות.
    הגיע הזמן שנרגיש כולנו כעם אחד ונפעל יחדיו מול האתגרים הקיימים והצפויים לנו בעתיד. מה שחשוב בהקשר זה הוא החינוך ויפה שאנשי חינוך שותפים למהלך מתוך דחף פנימי ורצון טוב. לא הכל פוליטיקה.

  2. דן וקסלר

    כל מילה בסלע!
    ושיחד איתו יעלו על הרכבת חזרה למרכז איילים ושאר מצילי הנגב!
    ולא יתנשאו
    ולא יגנבו
    לא את האדמה ולא את התעסוקה ולא את העשייה שלנו
    בשנה הבאה בשדרות/בבאר שבע הכבושה!

  3. עמי אשר

    פולחן הפריפריה הוא שריד לעידן הציוני המוקדם שבו אילץ המשטר הבן-גוריוני מהגרים שנחשבו בעיניו נחותים גזעית להתיישב לאורך הגבולות הפרוצים לפליטים המבקשים לשוב לביתם ולספק באמצעות מותם מתקריות ירי מזדמנות תואנה מן המוכן למלחמות ברירה.

  4. רתם אילני

    אבי, מה שכתבת מקסים וכל כך ברור ונכון. שנה טובה