למה לא ברור מאליו שזה אקט קיצוני של אלימות מינית?
מרתין לותר קינג אמר: "בסוף, נזכור לא את המילים של אויבינו, אלא את השקט של חברינו." במקרה של אלנבי 40, זה לא השקט של חבריי שאזכור, כי דווקא סביב הסיפור הזה היה הרבה רעש, אלא את היעדר הזעזוע והאטימות שהפגינו רבים מחבריי וחברותיי לסיטואציה של אלימות מינית מובהקת. בעיניי, התפיסה שגורסת כי באלנבי 40 לא אירע אונס מזעזע, "כי היא רצתה את זה", נובעת מתפיסת עולם פריבילגית שמושרשת בנו כל כך עמוק שהיא נדמית טבעית, מסוכנת בדיוק כמו אותם גברים שעמדו מסביב לבר והריעו. זו תפיסת עולם שמגלמת בתוכה את אחד האספקטים המסוכנים ביותר של תרבות האונס, אותה תרבות אונס שנותנת לגיטמציה לגברים שנכחו ולא טרחו לעצור רגע ולברר האם האשה הזו אכן מעוניינת באופן פיכח וברור בכל רגע נתון במהלך החמש שעות האלו במה שנעשה לה. עד שלא נפנים שזו האחריות והחובה שלנו כחברה (גברים ונשים יחד) להוקיע בכל דרך אפשרית את הזוועה שהתרחשה שם לעיניי כל – נמשיך לחיות בעולם שבו אלימות מינית היא פרקטיקה יומיומית.
אתחיל בגילוי נאות. לא צפיתי בסרטון ואני גם לא מתכוונת לצפות בו. כתיבת השורות הבאות נסמכת על תיאורים שהופצו בתקשורת וברשתות החברתיות. אמשיך בברור מאליו, שתי נקודות שחשוב שנסכים עליהן לפני שניכנס לאזורים האפורים של הדיון המוסרי סביב הפרשייה:
1. על פי חוק העונשין בישראל, גם אם התקיימה בעילה בהסכמה, אם הצעירה היתה שתויה (ועל פי העדויות היא היתה שיכורה כהוגן) מדובר באונס. הספק הסביר לגבי יכולתה לתת הסכמה למעשה כה קיצוני, הופך את המעשה לאונס. במידה והצעירה היתה בוחרת להתלונן, ולא ניכנס לאלפי הסיבות במציאות הישראלית שמקשות על צעירה להתלונן (מציאות שבה חבר כנסת בישראל מואשם בסרסרות וממשיך לכהן כנבחר ציבור, שבה בתי הבושת ממשיכים לתפקד לעיניי כל, שבה אף אחד במשטרה, או בעירייה לא עושה כלום כנגד הכרטיסים המפוזרים ברחבי תל אביב, המציעים שירותי מין, במדינה שהזמר הכי גדול שלה אייל גולן החליף קטינות עם אבא שלו, מציאות שבה שופטים שואלים את הנפגעת אם היתה מספיק רטובה בזמן האקט) – היא היתה עומדת ברף הפלילי.
2. עוד עבירה שאין עליה עוררין היא הצילום וההפצה של הסרטונים. גם עליהם לא ניתנה הסכמה, ועל פי החוק הפצת סרטונים מיניים ללא אישור היא עבירה פלילית.
אז מה הבעיה? למה זה לא ברור מאליו שבוצע כאן אקט קיצוני של אלימות מינית? למה כל כך הרבה גברים וגם כמה נשים הגנו בחירוף נפש ברשתות החברתיות, בשיחות סלון ובטוקבקים על "חופש הבחירה" וזכותה של הצעירה לבחור לקיים יחסי מין עם גבר אחד או יותר לעיניי קהל מריע בבר בתל אביב? למה אנחנו הפמיניסטיות מצאנו עצמנו מסבירות שוב, מחדש, לחברינו וחברותינו מהו אונס ומה ההבדלים בין מין מרצון ותשוקה, לבין ניצול מצוקת האחר?
אבל היא רצתה את זה", "אבל היא אומרת שזה לא אונס, מי אתן שתגידו לה שהיא נאנסה", "זכותה של אישה לבחור, לא?". טיעונים דומים לאלו שמשמיעים גם התומכים במיסוד זנות ובפונדקאות. אך בחברה שבה אין שום שוויון בין גברים לנשים בכל אספקט של החיים, הטיעונים הפסאודו-ליברליים האלה פשוט לא רלוונטיים. לנו הנשים אין הפריבילגיה הזו. בטח לא כשזה נוגע למין. הסטת הויכוח לשאלת ההסכמה והחופש לעסוק בפרקטיקות מיניות אזוטריות מטשטש בכוונה את מה שנמצא ברקע: מה שאתם מכנים "נימפומניות", אנחנו מבינות כנשים שנוצלו, נפגעו, נחדרו ונהרסו וכעת ממשיכות לחיות על פי הדרך היחידה שהן מכירות, על פי האופן היחיד של העלאת הערך העצמי של עצמן – המיניות שלהן.
מיותר לציין שכל מחקר שנעשה בנושא מוכיח שנשים שמנוצלות מינית ככה, אם בחיי היום יום שלהן ואם כחלק מהיותן נשים בזנות, נוצלו מינית בילדותן. במילים אחרות, החיים הם לא פורנו ונשים הן לא סטלה המגמרת. אנחנו לא חיים בספר של וולבק. גם אם קיימת אשה שנהנית מפרקטיקה מינית שכזו היא אחת לטריליון, היא היוצאת מן הכלל ולהשתמש בה כטיעון שנותן לגיטימציה למה שקרה באלנבי 40 זה לחטוא לכל הדיון. כשנחיה בעולם אוטופי שבו נשים לא סובלות מאלימות מינית באופן יומיומי וחדירה היא לא כלי שמאפשר שליטה וביטוי של יחסי כוחות לא שוויוניים בין גברים ונשים – אז אשמח לפתוח את הדיון על נשים ש"רוצות" את זה.
איך בכלל יכול להיות למישהו או למישהי ספק, שמצב שבו אשה שוכבת שיכורה על בר וגבר אחד או יותר חודר אליה במשך ארבע שעות – בזמן שעשרות עומדים מסביב ומריעים – זה המצב הכי מוחלש ומשפיל שאשה יכולה להגיע אליו? כל המאבק הפמיניסטי כולו מטרתו להפוך אותנו מאובייקט לבנות אדם, ובנות אדם הן לא חור. ואלוהים תשמור, זה לא משנה מה היא לבשה ואיך היא התנהגה! למעשה, אין שום קשר בין מה שקרה באלנבי 40 לבין המילים "הסכמה", "רצון" או אפילו "אשה". הגברים והנשים שהיו שם באותו ערב הפשיטו מהצעירה שהיתה על הבר את כל התכונות והמאפיינים שהופכים אותה לאשה והתייחסו אליה כאל כלי בלבד. כך בדומה, אפשר לאיים על דיילת כשהיא לא מביאה לך שוקולד, ולהתעלל בפלסטיני בגבול רק כי הוא פלסטיני. לא כי יש משהו באופי של הדיילת או הפלסטיני (או הצעירה באלנבי 40) שמבקש יחס כזה, אלא כי משום מה, מצליחים לרדד את הקיום האנושי של מי שמולנו לדבר אחד בלבד. קרי: "נותנת שירות", "טרוריסט", "כלי קיבול".
נסו לדמיין את אחותכם/הבת שלכם/הידידה הכי טובה שלכם בסיטואציה דומה ותגידו לי אתם אם זה מרגיש לכם בסדר. כמו שסילבן שלום הטיח בנתניהו בזמנו: "שהבן שלך יהיה פחח", כך אני עונה לכם: "שהבת שלך תהיה פונדקאית/ אשה בזנות/ מושא למין קבוצתי". קרן גרינבלט חברתי הטובה הגדירה את זה נהדר: תרבות אונס היא סט ההתנהגויות והנורמות שהופכות אלימות מינית לסקסית, מצחיקה, רגילה, עד כדי כך שכולנו מקבלים את המסר שזאת המציאות ואין מה לשנות אותה. כל תרומה לתרבות שבה אונס זה מצחיק או מגרה או סתם לא נורא, הופכת את החשופים לה לאדישים יותר ויותר – במקרה הכי טוב. אל תתבלבלו – המונח לא מתאר חברה שיש בה אונס. הוא מתאר חברה שבה מגיבים לאונס ככה, בזלזול, אטימות והעדר זעזוע. זה לא שאסור לצחוק. זו לא צנזורה. זאת רק תזכורת לרצף שבין גיחי גיחי אלנבי 40, לבין אלו שרואים אירוע שעלול להיות אונס ובוחרים לצלם ולעודד במקום להתערב, כי כל דבר שאנחנו נחשפים אליו מספיק בקונטקסט קליל, אנחנו נהיים קהים ואדישים לו.
אם יש כאן עוד כמה שעדיין לא שכנעתי, שעדיין טוענים שכפמיניסטית אני חוטאת בפטרונות כשאני מגדירה לנשים אחרות את גבולות החוויה המינית שלהן, כנסו ללינק הזה שמסביר את החוקים הנוקשים של BDSM ומסיבות חשק. מיותר לציין שאף לא אחד מן הכללים שנועדו להגן על המשתתפות והמשתתפים לא כובד באלנבי 40. הלוואי שהייתם לוקחים חצי מהאנרגיה שאתם משקיעים בהגנה על פרקטיקות מיניות אזוטריות ומשקיעים אותן בלהגן עלינו, הנשים, מפרקטיקות של אלימות מינית ותרבות האונס. הגיע הזמן להפסיק להגן על איזשהו חופש ביטוי אמורפי שלא ניתן לנשים בשום תחום אחר בחיים, מלבד הרגע בו הן מנוצלות על ידי גברים.
אסיים בלהזמין אתכן ואתכם להכיר את היוזמה "לילה טוב". יוזמה משותפת של בלייניות ובעלי מועדונים שמטרתה להיאבק באלימות מינית בחיי הלילה באמצעות אמנה וולנטרית, שילוט ברחבי המועדון והדרכות בנושאי אלימות מינית לצוות.
בכתיבת הטור נעזרתי בדברים היפים והמדוייקים שכתבו חבריי טליה ברנשטיין, דגן ואלד, אוהד בנאי ואלינור דוידוב
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
התגובה שלי כאן הולכת לעשות הרבה מהומות. אני מכיר את החוק ובנקודות אלו אני חולק עליו ולדעתי צריך לשנותו. בעיני אדם בוגר אחראי לכל מעשיו והסכמותיו גם אם הוא שותה. אלכוהול לא משפיע על כל אחד באותה צורה ואני מצפה שכל אחד יכיר את גופו ואם מישהי יודעת שתחת השפעת אלכוהול היא מסכימה לדברים שלא היתה מסכימה בלעדיו אז אני מצפה שלא תשתה במקום ציבורי ואם שתתה היא אחראית להסכמות שלה תחת השפעת האלכוהול אלא אם שמו לה ללא ידיעתה סם אונס. כנל לגבי הצילום והנפצה. החוק נועד למיקרים שבו יש קיום יחסי מין בין בני זוג. באופן פרטי ואז הבן זוג מפיץ את הסרטון ללא הסכמה. אישה שמקיימת יחסי מין לעיני כל במקום ציבורי לא יכולה לצפות לאותה הגנה של הפרטיות ושלא יצלמו ויפיצו את זה.
לצורך הרטוריקה:
מדוע כולם היו שתויים בבאר כולל האשה, אך האצבע מופנית רק כלפי האישה כאילו שהשפעת האלכוהול אינה חלה על גברים ועל שיקול דעתם?
מדוע הגברים מתוארים כחרמנים טורפים והאישה טרף קל ולא להיפך?
חלו שם יחסי מין בין שיכורים, יחסי מין נטולי עכבות שמוצגים בפומבי.
אלכוהול מוציא את החיה באנשים ומה שנראה זה התנהגות אנושית חייתית. לא של גברים ולא של נשים, של המין האנושי, אותו מין שמצלם ומתעד כל אירוע איזוטרי לצורך ה"הייתי שם". אינני מצדיק אונס, אך אני מוחה על ההגדרה של אונס קבוצתי במקרה הזה.
איני מזלזל בדעתך, אך אני לא חושב שזה סביר לכתוב כזו רשימה מבלי לצפות גם בסרטון.
הקישור לטרוריסטים מיותר וחסר טעם
ומה שאת מחפשת מנסה להתקיים בציבור דתי וכרגע רק שם
את מוזמנת
אני פמיניסט אבל חושב שאת עושה טעות גדולה.
תסתכלי על טיעונים שאת מעלה: ״אך בחברה שבה אין שום שוויון בין גברים לנשים בכל אספקט של החיים, הטיעונים הפסאודו-ליברליים האלה פשוט לא רלוונטיים. לנו הנשים אין הפריבילגיה הזו״. את מדברת שם על ״תרבות האונס״ אבל בעצם מנציחה את תרבות ״המין החלש״. כלומר מבין הדברים שלה מבינים שבעולם אידאלי בו גברים ונשים שווי כוחות, מובן מאליו שלא היה שם אונס . אבל בעולם כיום, עצם ההתעקשות שלך לכנות את האירוע אונס מוסבר בכך שאישה זה יצור חלש, ולגבר החזק והשולט בתרבות, בחוק ובלגיטימציה, יש את החובה המוסרית לא לקחת חלק, לגנות ולעצור תופעה כזו. ושוב אני אומר, גם אם זה נכון – תראי איך זה מצטייר – במקום לקדם נשים חזקות ולהילחם על שוויון, אני רואה שוב ושוב נשים אקטיביסטיות נלחמות כדי להגן על על הקורבנות של תרבות המין החלש, על השרמוטות של הגברים האלימים, על הנשים בשוליים, ולנסות להצדיק את מעמדן. אני חושב שזו מערכה שגוייה ורק יוצרת נזק לאג׳נדה האמיתית. הבחורה הזו לא נורמטיבית, ובטח ובטח לא זו שתעזור לך לקדם את מעמד האישה
כמו שסילבן שלום הטיח בנתניהו בזמנו: "שהבן שלך יהיה פחח" – הדוגמא הזו מיטיבה להאיר את נקודת מבטה של הכותבת. כי סילבן שלום מזלזל בפחחים, והכותבת מזלזלת במידה לא מועטה בבחירה של בני אדם לנהוג בחופשיות.
התגובות עד כה מייאשות, מיתממות (במקרה הטוב), ודוקא כן מצדיקות אונס.
אם מישהו צריך לכתוב בתגובה שלו "אני לא מצדיק אונס אבל…" שיחשוב שוב. כמה פעמים שמע את המשפט "אני לא גזעני אבל…" ומה בא אחריו? נכון, גזענות. ובמקרה שלנו פה מה שבא אחרי ה"אבל" הוא שוביניזם קיצוני שמצדיק אונס ותרבות אונס.
המאמר כתוב כה ברור, כה פשוט, מה יש פה לא להבין?
שאלות של הסכמה מתבררות כשלצדדים יש את אותה יכולת להסכים או לא להסכים. כשאחד מהצדדים (אחת מהצדדים, במקרה הנפוץ) שייכת לקבוצה מוחלשת תמידית, ובנוסף שיכורה, מה בכלל הרלבנטיות של הסכמה?
אפשר ליצור הקשר אחר להסכמה (כמו במסיבות הסקס/BDSM שקושרו במאמר) שבו עומלות קשה ליבנות העצמה ואולי אפילו שיויון, ושם יש להסכמה משמעות. אבל בהקשר של מועדון אלנבי 40? פחחחח
המאמר הכי מדויק וממצה שקראתי בנושא. תודה לך!
אם היית צופה בסרטונים, היית מבינה שזה לא אונס.
הבחורה הייתה אקטיבית לחלוטין ולא שיכורה בהכרח יותר מהגברים שהיו מעורבים. הקהל מסביב לא התערב כי ראו בבירור שהכול בסכמה וכולם מרוצים.
יכול להיות שמה שאת כותבת בגדול זה נכון (מסכים עם חלק ועם חלק פחות) אבל זה לא משנה את מה שהיה במקרה הספציפי הזה.
תודה, פוסט מעולה.
הוא מראה בבירור איך ניתוח של כל יחסי דיכוי כיחסים סימטריים לא באמת מאפשר להבין את היומיום על תחלואיו האלימים יותר או פחות במסגרת המונחים של המדכא.
זה נכון לגבי בחירה של נשים לעסוק בזנות בתוך תרבות שמחפצנת נשים.
בחירה של מזרחים להיות מפקדים בצבא מדכא.
ובחירה של פלסטינאים לעבוד בהתנחלויות.
מושג הבחירה לא מנותק מההקשר ולכן הוא לא זהה עבור המדכא והמדוכא.
מראש לא להיקלע למצבים כאלה – קל יותר.
חשבת מדוע ישנן נשים שזה לא קורה להן?
ומדוע החינוך וההטפה של הפמניסטיות אינה דו כיוונית?
פשוט יותר לא להכנס למצבים כאלה במקום לחשוב איך לצאת מהם!!!
כולם אנשים בוגרים – חושבים. כל אחד בוחר את הנתיב שהוא חושב אותו לנכון. לא מדובר פה על מקרה שהתרחש באקראי ברחוב. מדובר פה באווירה שכולם נטלו בה חלק. גם אתן הפמניסטיות תחת כותרת "הכל מותר לנו ". אולי הניצול הוא דווקא שלכן? אני לא מכירה באופן אישי אף אחת מהדמויות המעורבות אבל אני כן מכירה נשים ונערות שמתנהגות כפי שהן מתנהגות ומחפשות אחר כך ,במשא מייגע, בעידוד הפמניסטיות את מי להאשים. החינוך מתחיל בבית.הגבולות אמורים להיות נטועים בתוכנו. אף פמניסטית לא תלווה את האישה הזאת בעוד 5-10 שנים כמו שלא ליוותה אותה כשהיתה ילדה/נערה. אתן רוצות למנוע פגיעה מינית? לחנך? תתחילו להתנדב בבתי הספר היסודיים לחנך ולהרצות בנושא קודים התנהגותיים ושמירה על הגוף. נראה אתכן!!! הכי קל זה להפגין ולהיעלם אחר השגת היעד וכיבוי המסכים.
העובדה שיחסי המין נעשו בהסכמה ואף בהתלהבות על ידי הבחורה לא מענינים את הכותבת מכיון שהיא שייכת ל "קבוצה מוחלשת". באותה מידה העובדה שאריה דרעי גנב לא מענינת את הרדיקלים מכיון שהוא שייך ל"קבוצה מוחלשת" ,גם העובדה שמירי רגב היא גזענית לא מענינת ….. וכולי.
בקיצור בחזון העתידני של הרדיקלים והרדיקליות זה-לה-שמטע כל מי ששיך לקבוצה מוחלשת (כלומר כל מי שהוא לא גבר לבן) יוכל גם לעשות מעשה זימרי וגם לבקש שכר כפינחס, למעשה במחשבה שנייה זה לא כל כך עתידי.