הפתרון למחסור במשגיחי בחינות: העסקה הוגנת
התבשרנו שחברת מנפאואר לא מצליחה להשיג משגיחים לבחינות הבגרות הקרובות באזור המרכז. חסרים מאות. הסיבה ברורה לכל מי שמכיר את התחום: השכר הנמוך. רמת השכר באזור המרכז גבוהה יותר והאפשרויות רבות יותר, אז העובדים מצביעים ברגליים.
לפני שנים רבות, כשאני הייתי תלמידה קראנו למשגיחות על בחינות הבגרות "הדודות". כולן היו נשים מבוגרות ונראו כמו הדודות שלנו.
השגחה בבחינות – בבחינות בגרות, באוניברסיטאות ובמכללות – היא עבודה זמנית וחלקית. חלק גדול מהעוסקים בה הם עובדות ועובדים מבוגרים, שפוטרו או פרשו ממשרתם העיקרית בשנים שלפני גיל הפרישה, וכן גמלאים הזקוקים להכנסה נוספת. זהו ציבור בעל אפשרויות תעסוקה מוגבלות שעובד כדי לשרוד, קל לכפות עליו תנאי העסקה נצלניים. זה מה שעושות פעמים רבות חברות כוח האדם והלוגיסטיקה, לא רק במקרה של משגיחי הבחינות. כל מה שמכונה לוגיסטיקה – שירות טכני או ארגוני כמו השגחה בבחינות או הפעלת מערך מלגות – מופעל על ידי חברות עסקיות גדולות כמו מרמנט, טלדור, הזרוע הלוגיסטית של כל משרדי הממשלה.
בתחום החינוך דוגמא מוכרת יותר היא מורי תכנית קרב, מורי קבלן שמאבקם לתנאי העסקה הוגנים יותר התפרסם לפני כמה שנים. למעשה, רוב התכניות המשלימות במערכת החינוך – תכניות העשרה חינוכית, תגבור לימודי, מצוינות, תכניות רווחה חינוכית ועוד – מופעלות על ידי קבלני משנה. בתחום הזה פועלות גם עמותות, אך בולטת נוכחותן של חברות עסקיות גדולות שעיסוקן העיקרי הוא היותן קבלני משנה של משרדי ממשלה.
נחזור למחסור במשגיחי בחינות במרכז. אולי זה קרה בגלל מה שמכונה "מכרז הפסד", כלומר – לא תומחרו מספיק שעות. סביר יותר שמנפאואר משלמת תנאי רצפה ונהנית מרווח נאה. או גם זה וגם זה. כך עובד השוק והוא לא עובד מספיק טוב – השירות לא תמיד יעיל, לא חסין משחיתות, לא בהכרח זול, ותמיד – העובדים מנוצלים.
אז הגיע הזמן לניסוי: הפעלה ישירה של תחום ההשגחה בבחינות כתכנית חינוכית ותעסוקתית. אפשר להתחיל במחוז מרכז.
בסכום שמשלם משרד החינוך לחברת כוח האדם ניתן לבנות מערך תעסוקה לגמלאים בהשגחת בחינות במשרד החינוך כעבודה שעתית, וכן ליצור תקן ניהול של השגחה, שיבוץ ואיתור משגיחים – לגמלאים, במשרות חלקיות. כל זאת בשכר הוגן שאינו גבוה, למשל 40 ש״ח לשעה.
שתי ציפורים: פתרון להשגחה בבחינות שלא מעורר בעיות אתיות ופתרון תעסוקה מכובד וכדאי לעובדות ועובדים מבוגרים רבים שזקוקים להשלמת הכנסה. מה רע בזה?
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.