הרחם שלי, ההחלטה שלי: נשים בפולין מנעו חוק הפלות שמרני
רבבות נשים פולניות ברחבי המדינה שבתו מעבודה ביום שני האחרון, 3 באוקטובר, במחאה נגד הצעת הממשלה לאסור באופן גורף על הפלות. לבושות בשחור, נשות פולין החרימו את מקומות העבודה והלימודים שלהן ותחת זאת, בהשראת שביתת הנשים באיסלנד ב-1975, צעדו ברחובות הערים והכפרים על מנת לבטא את זעמן ואת נחישותן. הן שטפו את הרחובות בקריאות "הרחם שלי, ההחלטה שלי", "רוצות רופאים ולא מיסיונרים!" והחזיקו שלטים שעליהם דרישה לזכויות בסיס, ביניהן הזכות לכייף ותביעה ממפלגת השלטון הימנית, מפלגת החוק והצדק (PiS) להסתלק (Pis off). השביתה זכתה לתמיכה נרחבת מנשים וגברים ממדינות בכל רחבי העולם, באמצעות הרשתות החברתיות ובדמות מפגני תמיכה בבירות אירופאיות דוגמת פריז וברלין.
הסיבה למחאה הנרחבת היא חוק ההפלות החדש שממשלת פולין עמדה לאמץ. מבחינת החוק הקיים כרגע, ממילא מוגבלים חוקי ההפלה כך שהפלה מותרת בשלושה מקרים בלבד: כאשר ההריון מסכן את חיי האישה, כאשר ההריון הוא תוצאה של אונס או גילוי עריות וכאשר נזק בלתי הפיך נגרם לעובר. החוק המוצע על ידי PiS יהפוך את חוקי ההפלה בפולין לשמרניים כמו בשתי מדינות אירופאיות בלבד: מלטה ומדינת הוותיקן. במסגרת החוק החדש, נשים שהוכח שעברו הפלה מסתכנות במאסר של חמש שנים וגם רופא שנחשד בביצוע הפלה יסתכן בעונש מאסר. הצעת החוק החדשה נולדה מתוך עצומה אזרחית עליה חתמו 450,000 איש ואישה במדינה המונה 40,000 מיליון אזרחים וזכתה באופן מובן בתמיכתה הנחושה של הכנסייה הקתולית בפולין. לאור זאת מעניין לציין כי בעוד רוב אזרחי המדינה מגדירים את עצמם כקתולים, רק 11% מהם ביטאו תמיכה בחוק החדש. למעשה, שליש מהאזרחים יעדיפו שהחוק יהפוך להיות מתירני יותר ממה שהוא כרגע ומחצית מהאזרחים מבכרים שיישאר על כנו. אם יעבור, החוק החדש יגרום לנשים שעוברות הפלות טבעיות להפוך לנחשדות בדבר עבירה, ויאפשר את חקירתן לגבי התנאים בהן התרחשה ההפלה – אם אמנם הייתה טבעית או שמא נעשתה באופן מלאכותי כלשהו. החוק עשוי להקשות על רופאים לבצע הליכים רפואיים בנשים הרות, מחשש שמא יואשמו לאחר מעשה בסיוע לגרימת הפלה, אם כזו תתרחש.
הנשים המוחות כינו את יום המחאה שלהן "יום שני השחור", יום שבאמצעותו ביקשו לבטא לא רק כעס נגד החוק לאיסור על הפלות אלא על הפרת זכויות אדם בסיסיות. הנשים האמיצות הללו ביטאו קול נשי נחוש המתקומם נגד הכנסייה הקתולית ונגד הפוליטיקה השמרנית – שתיהן נשלטות על ידי גברים – ועל האופן בו מתקבלות בפולין החלטות על גופן ועל חייהן של נשים, הנתפסות כרחם לאומי ותו לא.
למרות הגינוי הרשמי של השביתה על ידי נציגי הממשלה והכנסייה וחרף הניסיון התקשורתי להציג את היקפי המחאה ברחבי המדינה כפחותים ממה שהיו במציאות, לאחר יום שני השחור הממשלה כבר אינה נלהבת במיוחד לתמוך בחוק ההפלות החדש. ההפגנות הסוערות, שהפתיעו מאוד את הימנים השמרניים, גרמו לוועדת הצדק וזכויות האדם בפרלמנט שמאשרת את החוקים להגשה לפרלמנט לדרוש מחברי הפרלמנט לדחות את התמיכה בחוק.
שתי הצעות אלטרנטיביות עשויות להגיע לפתחו של הפרלמנט בימים הקרובים, מטעמם של ארגונים אזרחיים פרו-קתוליים. הצעה אחת מתייחסת להליכים של הפריה חוץ גופית (IVF) ולפיה ניתן יהיה להפרות אישה בעובר אחד בלבד ולא ניתן יהיה להקפיא עוברים, הליך שיוצא אל מחוץ לחוק. ההצעה השנייה שנמצאת בשלבים ראשוניים של הכנה לפרלמנט, מבקשת לאסור את גלולת היום שאחרי, שנמכרת היום בבתי מרקחת ורשתות הפארם ברחבי פולין. לא מן הנמנע שגם בשל שתי ההצעות הללו שכבר מעוררות סערה, יתרחשו בעתיד הקרוב ימי מחאה סוערים נוספים ביוזמת נשים נחושות שלא מוכנות עוד לשתוק.
הכותבת היא דוקטורנטית לסוציולוגיה באוניברסיטת סאות'האמפטון. מחקרה עוסק בזיכרון הקולקטיבי הפולני של יהודים לאחר השואה
צילומים נוספים כאן: Mateusz Budzisz photography
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.