יום הבחירות הוא רק נקודת הזינוק

"אחרי שבע שנים רעות של קיצוצים בכל השירותים החברתיים, קשה לי להבין איך ניתן עדיין לתמוך בשמרנים. אם יש משהו שהבחירות האלה מלמדות, זה שיש הרבה אנשים שמעוניינים בפוליטיקה אחרת״. אביב שניר משוחח עם פעילת הלייבור שרה מוּן • בחירות בבריטניה
אביב שניראביב שניר

גר במצפה רמון, עובד במרכז הצעירים ביישוב. קורא וכותב, סקרן לגבי כל דבר. חבר מנהיגות תנועת הפריפריות וסטודנט לתקשורת

היום (ה') מתקיימות הבחירות הכלליות בבריטניה. מי שיילכו לקלפי מבין 45 מיליון בעלי זכות הצבעה יכריעו האם תרזה מיי תמשיך לכהן כראש הממשלה ותוכל להגשים את משאלתה להוציא לפועל את הברקזיט – פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי – עם תמיכתו של רוב גדול בפרלמנט, או שמא מפלגת הלייבור תחזור לשלטון. לאחר ההכרזה באפריל על הקדמת הבחירות, הסקרים הראו פער של 20% בין הלייבור לשמרנים, אך הפער הזה כמעט נמחק בחודש האחרון ואתמול כבר דווח על פער של 1% עד 9%.

שוחחתי עם שרה מוּן, חברת מפלגת הלייבור ופעילה בקמפיין הבחירות הנוכחי, המתגוררת בשפילד וחברה בקהילה היהודית. "יום הבחירות הוא לא קו הגמר אלא נקודת הזינוק עבור המיליונים שרוצים להיאבק ולשנות," אומרת מון. היא משוכנעת שהמהלך המפתיע של מיי חישל את הפעילים הפוליטיים והביא להצטרפות של אלפי פעילים לקמפיין הפוליטי. "הלייבור לא יכולה להביט בנוסטלגיה על העבר שלה, הבחירות הוכיחו שהתכנים הפוליטיים שקורבין מוביל זוכים לפופולריות, שיש בהם היגיון בריא, שאנשים מאמינים בהם, שהלייבור צריכה ויכולה להציב אלטרנטיבה לצנע ולניאו-ליברליזם."

אז על מה אנשים מדברים כשהם מדברים על הבחירות?

"על הברקזיט. על כמה נורא קורבין. כמה נוראית מיי. כמה מקסים הוא קורבין… מדברים על פנסיות, ביטוח לאומי, מערכת הבריאות הלאומית (NHS), מערכת החינוך, הקיצוצים בתקציב ומשבר הדיור."

על מה את חושבת שאנשים צריכים לדבר כשהם מדברים על הבחירות?

"על פנסיות, ביטוח לאומי, מערכת הבריאות הלאומית (NHS), מערכת החינוך, הקיצוצים בתקציב ומשבר הדיור. על אי השוויון שקורע את החברה מבפנים. על האפשרות שדברים יהיו אחרת.

״אני חושבת שצריך לדבר על כמה המערכת הפוליטית שלנו מגוחכת. ברמת המערכתית צריך לדבר על ייצוג הולם, על דרך שבה יהיה קשר ישיר בין נציגים לציבור. אנחנו צריכים לדבר על תרבות הסלבריטאים שהשתלטה על הפוליטיקה שלנו, על הדרך שבה אנו תופסים את הפוליטיקאים שלנו.

״אנשים אמרו לי שלא יצביעו לקורבין כי מי שאינו מכפתר את הכפתור העליון בחולצה לא יכול להיות ראש ממשלה. אני חושבת שאנשים כל כך התרגלו לרעיון שרובוטי-סלבס מנהלים את חייהם, שכבר קשה להם לחשוב שאדם פשוט ואדיב שלובש סוודר מצמר יכול להתאים לתפקיד. יש תמונה דמיונית של פוליטיקאי שקנתה שליטה בראשם של אנשים. אנשים רגילים לא נתפסים כמנהיגים. אני חושבת שהבחירות האלה הצליחו לערער על זה ולאתגר את הצורה שבה פוליטיקאים יכולים להיראות ולדבר. אני חושבת שקורבין השתפר מאד במשחק ועדיין נשאר אנושי."

מה ההבדל בין הגישה של המפלגה השמרנית לברקזיט לבין יחסה של הלייבור אליו?

"המפלגה השמרנית פונה לאנשים שהצביעו לעזוב את האיחוד האירופי ושוקלים להציע UKIP. הם מדברים על 'ברקזיט חזק' ומנסים לשכנע את מי שמוטרד בעיקר מהגירה. הלייבור תומכים בברקזיט אבל רוצים לבטל את התנאים של מיי ולנהל משא ומתן אחר עם האיחוד – להישאר בשוק משותף ולאפשר חופש תנועה. בהנחה שבריטניה תעזוב את האיחוד, זו נראית לי העסקה הכי כדאית."

מי מוביל בקרב מעמד העובדים?

"שאלה קשה. המפלגה שמרנית עושה עבודה טובה מאד כדי לזכות בתמיכתם, במיוחד בקרב מי שהצביעו בעד הברקזיט. אבל ה"טוֹרים" היא עדיין מילה גסה בקרב רבים, קשה להם לשכוח את מרגרט תאצ'ר. אחרי שבע שנים רעות של קיצוצים בכל השירותים החברתיים, קשה לי להבין איך ניתן עדיין לתמוך בהם – אבל זו המפלגה עם הכי הרבה מימון במערכת הבחירות. אחד האתגרים העיקריים של מערכת הבחירות הזו היא לנפץ את האשליה שהמפלגה השמרנית דואגת לעובדים בזמן שלמעשה הם תומכים בהגדלת הפערים."

אנשים אמרו לי שלא יצביעו לקורבין כי מי שאינו מכפתר את הכפתור העליון בחולצה לא יכול להיות ראש ממשלה. אני חושבת שאנשים כל כך התרגלו לכך שרובוטי-סלבס מנהלים את חייהם, שכבר קשה להם לחשוב שאדם פשוט ואדיב שלובש סוודר מצמר יכול להתאים לתפקיד

מה מעסיק את הצעירים ביחס לבחירות?

"בין החברים שלי יש מגמה אדירה של פוליטיזציה. רבים מאיתנו היו פעילים פוליטיים בשנים הסטודנטיאליות, כשהמפלגה השמרנית ניצחה ב-2010 אך עם הזמן זה דעך מאד. מאז שקורבין נבחר לראשות הלייבור נוצר גל גדול של הצטרפות לעשייה פוליטית מפלגתית, ולמרות שרבים מאיתנו היו מאד ציניים לקראת בחירות הבזק שמיי הובילה, המהלך הזה חישל אותנו מאד ומה שלא יהיו התוצאות – ישנה תזוזה דורית שכבר התרחשה. השיח נהיה רחב ומקיף יותר. בדומה למה שראיתי בקמפיין של ברני סנדרס בארה"ב, קורבין הזכיר לכולנו שיש גם דרך פוליטית אחרת, שאין סיבה שנחיה בחברה שסועה באופן טרגי כל כך."

איך ההרגשה להשתתף באופן פעיל ברגע היסטורי בפוליטיקה הבריטית?

"אני חושבת שמאז ההצבעה על הברקזיט הכל התהפך. אף אחד לא יודע מה קורה. אין חוקים ברורים והכל אפשרי. זה מפחיד מאד אבל גם הזדמנות גדולה. מבחירות הבזק של מיי המדינה ראתה תזוזה פוליטית מהגדולות בהיסטוריה שלה, מיליונים הצטרפו ללייבור, אלפי תומכים יוצאים לרחובות ומנהלים קמפיין פוליטי.

מנהיג מפלגת הלייבור, ג'רמי קורבין, במפגש עם תומכים לקראת הבחירות, צילום: Chella Quint
מנהיג מפלגת הלייבור, ג'רמי קורבין, במפגש עם תומכים לקראת הבחירות, צילום: Chella Quint

״אף תוצאה לא תחזיר את הגלגל לאחור. אנשים עברו תהליך של פוליטיזציה מחדש והתמלאו מוטיבציה. אנשים מאמינים ששינוי הוא אפשרי. התקווה מבצבצת מבין השברים שהובילו לבחירות. הבחירה הזו התנקמה בה. היינו מותשים נורא ואף אחד לא רצה להיות פעיל בקמפיין, ועכשיו כולנו אסירי תודה. אסירי תודה על הזכות לצאת לרחובות ולפגוש אנשים, לנהל את השיחות החשובות, להתקרב אחד אל השני אחרי כמה שנים קשות."

מה יכולים השמאל והאקטיביזם הישראלי ללמוד מהבחירות בבריטניה?

"יש תחושה שימין חדש ועוצמתי צובר כוח עולמי, קשה להיות אופטימיים בתקופה כזאת. אבל אם יש משהו שהבחירות האלה מלמדות זה שיש כל כך הרבה אנשים ברחבי העולם שמעוניינים בפוליטיקה אחרת. הם דופקים על דלתות ומציפים את הרחובות גם בגשם. התקווה חישלה את הרוח שלנו ואנחנו רוצים להפיץ אותה הלאה. הם היו מעוניינים שנחשוב שההתנגדות גוועה ושאין אלטרנטיבה, אבל אנחנו מוכיחים אותם על טעותם כל פעם מחדש. אנחנו לא נפסיק, גם אם נפסיד את הבחירות האלה. השינוי מתרחש, והוא מדבק."

מהן ההשפעות של הפיגועים האחרונים על מערכת הבחירות?

"לדעתי רוב האנשים לא רוצים להפוך את הפיגועים לנושא פוליטי של הקמפיינים לבחירות, ובכל זאת כמה נושאים עלו לדיון ציבורי. למשל, סוגיית הקיצוץ בתקציבי המשטרה בשנים האחרונות על ידי הממשלות השמרניות והעובדה שהמדינה נהייתה חשופה יותר ממה שראוי שתהיה. הערכתי את הדרך שבה קורבין קישר את מדיניות החוץ הבריטית לאירועי טרור שמתרחשים בתוך המדינה.

״בכנות, אני מתקשה לראות איך הפיגועים האלה ישפיעו על ההצבעה של אנשים – אני יכולה לדמיין שחלק ירצו להצביע למפלגה השמרנית בגלל ענייני ההגירה, אבל רבים מאוכזבים מהם בגלל הקיצוצים בתקציבי המשטרה ומרגישים שנחוצה מדיניות חכמה יותר בתגובה לפיגועים, כזו שהשמרנים אינם מציעים."

מה קורה עם אזרחים אירופיים החיים בבריטניה?

"רבים מהם מנסים להשיג אזרחות בריטית, היות ועתידם המשפטי לאור הברקזיט לוט בערפל."

האם יש נטיות מובהקות כאלה או אחרות בקרב הקהילה היהודית?

"תמיד היינו חצויים. חלקנו תומכים נלהבים של הלייבור, וחלקנו תומכים נלהבים של המפלגה השמרנית ויש באמצע את כל הגוונים האחרים. מנהיגים יהודים בולטים מרגישים מאוכזבים מחלק מההתרחשויות האחרונות בלייבור ולכן לא יוכלו לתמוך בה הפעם. אני מאמינה שמי שתמך בלייבור בעבר יתקשה להצביע הפעם לשמרנים. אבל קשה לדעת.

״אני מכירה יהודים רבים בלייבור שמרגישים אכזבה מחלק מהשיח במפלגה לאחרונה אבל בהחלט לא חושבים שהלייבור או קורבין אנטישמיים, ומאמינים בחובה שלהם להישאר במפלגה ולהתמודד עם האתגרים. בהחלט קיימת אנטישמיות בחלק מציבור תומכי הלייבור, בדומה לכל הארגונים הגדולים, אבל לדעתי התקשורת והיריבים הפוליטיים של הלייבור ניפחו את הדברים מעבר למימדיהם האמיתיים לטובת האינטרסים שלהם ובאופן בלתי מועיל."

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.