מותר להשוות, אבל תלוי למי

אמנם היה מרענן לראות פוסט של נתניהו העוסק במדיניות הכלכלית של ממשלתו, אבל השוואה רצינית למצב במדינות אחרות מראה שהוא צריך להיות הרבה יותר צנוע

1. מרענן לראות פוסט של נתניהו על מדיניות כלכלית והשוואה לנעשה במדינות אחרות. שיח על המדיניות הכלכלית שמובילה הממשלה והאידיאולוגיה המנחה אותה חסר מאוד בתרבות הפוליטית בישראל. אמנם מדובר בפוסט שטחי ובהשוואה תמוהה, אבל גם זה משהו בהתחשב ברדידות השיח הפוליטי.

2. בפוסט שהעלה מבטא נתניהו את מדיניותו, המציבה את התוצר כחזות הכל. בשנות שלטונו של נתניהו, ובהתאם למדיניות הניאו-ליברלית שהוא ממקדמיה הבולטים, הפכה הצמיחה ליעד היחידי של המדיניות הכלכלית. אלא שכאשר הצמיחה היא הדבר היחיד שמתבוננים עליו כמדד להצלחה, נשארות בצד השאלות החשובות אודות כיצד הצמיחה מתחלקת ומי נהנה מפירות הצמיחה, או אם להתייחס לדבריו של נתניהו על "ההצלחה של ישראל", חשוב לשאול – הצלחה של מי? המציאות היא שבישראל פירות הצמיחה ממשיכים לחלחל מעלה יותר משהם מחלחלים כלפי מטה, והנהנים העיקריים מהגידול בתוצר הם אלה הנמצאים למעלה. המדינה, מצידה, אינה עושה מספיק כדי לאזן את המצב. (להרחבה בעניין זה, ראו כאן).

3. אם כבר בוחנים את התוצר לנפש של ישראל לעומת מדינות אחרות, נתניהו צריך להיות הרבה יותר צנוע. לישראל תוצר לנפש נמוך מהממוצע במדינות ה-OECD, כאשר מעלינו נמצאות כמעט כל מדינות מערב אירופה, אוסטרליה, קנדה וכמובן ארה"ב. המשמעות היא שאם ישראל רוצה להגיע לרמת תוצר לנפש של מדינות אלו, עליה לצמוח בקצב הרבה יותר מהיר ממה שעכשיו. אלא שהמדיניות הכלכלית הנוכחית, שמטילה את האחריות הבלעדית לקידום הצמיחה על המגזר העסקי, לאו דווקא מאפשרת צמיחה בקצב מהיר כזה: הון רב שמצטבר בידיים פרטיות אינו מוצא את דרכו חזרה להשקעות בישראל, השקעות שיכולות לסייע בפיתוח הכלכלה וביצירת מקומות עבודה חדשים.

הבחירה של נתניהו להציג את ישראל בהשוואה לוונצואלה היא תמוהה ודמגוגית. ונצואלה היא מדינת נפט המתאפיינת במציאות גיאו-פוליטית שונה לחלוטין מזו של ישראל, עם משטר לא יציב שסבל מנסיונות הפיכה

4. הבחירה של נתניהו להציג את ישראל בהשוואה לוונצואלה היא תמוהה ודמגוגית. ונצואלה היא מדינת נפט המתאפיינת במציאות גיאו-פוליטית שונה לחלוטין מזו של ישראל, עם משטר לא יציב שסבל מנסיונות הפיכה (אבל באמת, לא כמו איך שנתניהו מתאר את החקירות כנגדו). ובעיקר, אין בהכרח קשר בין המהלכים הכלכליים שנעשו בוונצואלה ובין מדדי התוצר לנפש שלה. ניתן היה בה במידה להציג את מדדי התוצר לנפש של ערב הסעודית, מדינת נפט נוספת המתאפיינת במשטר אוטוריטרי, שגם אצלה תעשיית הנפט נמצאת בבעלות ממשלתית מלאה. אלא שאצלה התוצר לנפש גבוה בהרבה משל ישראל ונמצא בעלייה. אז אם כבר בהשוואות מופרכות עסקינן, למה לא להשוות לסעודיה?

5. וכדי לחזור לנקודת המוצא על החשיבות של הדיון אודות המדיניות הכלכלית בישראל לעומת מדינות אחרות, הנה השוואה ראויה בהרבה לישראל: פינלנד. מדינה עם מספר תושבים נמוך משל ישראל, בעלת כלכלה המאופיינת במגזר שירותים גדול (כמו בישראל) ובתעשיית אלקטרוניקה מפותחת. אלא שפינלנד, בניגוד לישראל, נוקטת במדיניות כלכלית סוציאל-דמוקרטית, הבאה לידי ביטוי בחוזקם של האיגודים המקצועיים (כ-80% מכוח העבודה בפינלנד מכוסים בהסכמים קיבוציים, לעומת פחות משליש בישראל); בהוצאה ציבורית כאחוז מהתוצר הגבוהה ביותר במדינות ה-OECD (בפינלנד 58.3% מהתוצר בשנת 2014, לעומת 41.2% בישראל – נתון המעמיד בפרופורציה את שבחיו של נתניהו שטוען ל"השקעות מאסיביות בביטחון, בחינוך, ברווחה, בתשתיות ועוד"); בגביית מיסים גבוהה (44% מהתוצר בפינלנד בשנת 2015 לעומת 31.4% בלבד בישראל); במגזר ציבורי גדול ובבעלות ממשלתית רבה על חברות, ביניהן חברות תחבורה, תקשורת, פיננסים ואפילו חברה ממשלתית שהיא מונופול להפצת משקאות אלכוהוליים. כל אלה מתקיימים במקביל לשיעורי הצמיחה והתוצר לנפש הגבוהים המאפיינים את פינלנד, הסותרים את טענתו השקרית של נתניהו על הקשר בין הפרטה וגביית מס נמוכה ובין צמיחה.

6. והכי חשוב – המדיניות הסוציאל-דמוקרטית בפינלנד מובילה לחלוקה שיווינית יותר של פירות הצמיחה. פינלנד מאופיינת ברמת שוויון בהכנסות גבוהה בהרבה מישראל המציבה אותה כאחת מהמדינות השיוויונית בעולם (מדד ג'יני 0.26 בשנת 2015) לעומת ישראל, בעלת רמת אי-שוויון מהגבוהות מקרב מדינות ה-OECD (מדד ג'יני 0.36 בשנת 2015).

לתשומת לבו של נתניהו.

 

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. נתן

    ה"צמיחה" בישראל היא בלוף אחד גדול מאחר שכמעט חצי ממנה בשנים האחרונות נובע פשוט מקניית מכוניות חדשות שממומנות מכסף זול שהבנקים והשוק האפור מחלקים לאנשים. כמובן שאין שום תועלת בצמיחה מהסוג הזה אשר מהווה צמיחה לבטלה.

  2. דןש

    כשמדברים על צמיחה אין להתעלם מהעובדה, שלא כלל אזרחי מדינת ישראל שותפים לה.
    אותם אלו שבחרו במודע, שלא לתרום לה אלא "לצרוך" ממנה. כמו גם שמסיבות שונות תפוקת ה"עוסקים במלאכה" נמוכה מזו של מדינות ה – OECD

  3. חזי

    אשכנזי בעיני העוקץ

  4. ליכודניק

    קודם כל, לדעתי יכולת הממשלה מוגבלת. למשל, בארץ- היא לא יכולה לשלב את החרדים והערבים בשוק העבודה תוך דור, וגם לא *באמת* יכולה לפרק מבני כוח שקיימים 30 שנה (מונופולים) או 70-90 שנה (ועדי עובדים). במצבים קואליציוניים בעייתיים, הממשלה תעשה עוד פחות. אם מחר לפיד או גבאי יהיו ראשי ממשלה, הם יהיו תלויים בקולות חרדים (וערבים) לפחות כמו נתניהו.

    מה מקביל בין פינלנד לישראל? האוכלוסיה שלה מאוד הומוגנית (89% פינים, 5% שוודים, 1.3% רוסים), תקציב הביטחון שלה הוא 1.3% מעיקים, שירות החובה שם נמשך חצי שנה עד 11 חודש, המצב הגיאו-פוליטי שלה בעייתי (צמודה לרוסיה) אבל מעשית, חוץ מכוח משלוח לאפגניסטן (2 אבידות מאז 2009), המלחמה האחרונה שלה היתה ב-45'.

    לגבי "פירות הצמיחה שמחלחלים מעלה ולא מטה"- כשמסתכלים על חלוקת ההכנסות, חשוב לזכור שמבנה האוכלוסיה דינמי מאוד- מי שבניתוח נמצא "למטה" (חרדים וערבים) מתרבה במהירות, כך שהשיפור הקטן שיש באי-השיוויון הכללי הוא למעשה הישג חברתי גדול, ומשמעו שהרבה עניים בעבר טיפסו למעמד הביניים.

  5. נפתלי אור-נר

    אכן, נתניהו אינו אלא דמגוג כיכרות מושחת

    1. איציק בן ישע

      אכן. דמגוג כיכרות:
      1. דמגוג המתבטא בגראפים ומספרים.
      2. דמגוג כיכרות הנמנע מהופעות בכיכרות.

      נפתלי, אתה מתכוון כנראה לבגין. הגיל, כנראה, משפיע …
      תתעדכן. היום נתניהו הוא ראש הממשלה ובגין הפך בעיני השמאל מפאשיסט לדמוקרט ולקדוש.

  6. גל

    אז אתה טוען שזה שעברנו ממעמד מדינת עולם 3 ל 2 או 1, מחייב השוואה ל oecd מה שמייד אומר שאנחנו גרועים?!
    גם בחרת להתעלם מהשיפןר המתמשך במדד gini, מה שאומר שהצמיחה כן מגיעה לכולם. זה הנתון המוצנע ביותר בישראל!

    1. ליכודניק

      OECD זה בסה"כ פורום של מדינות שמתחייבות לסטנדרט של דיווח כלכלי. הוא כולל את טורקיה, צ'ילה ומקסיקו שהן לא ממש "מדינות עולם ראשון", ומספר מדינות ממזרח אירופה שמצבן הכלכלי גרוע מישראל. כך שההשואה די הוגנת.

  7. אשר פט

    הנפוח עם ה-DOUBLE BARELLED NAME (נוימן-פישון) גם לא מספר את כל האמת – "ערב הסעודית, מדינת נפט נוספת המתאפיינת במשטר אוטוריטרי, שגם אצלה תעשיית הנפט נמצאת בבעלות ממשלתית מלאה. אלא שאצלה התוצר לנפש גבוה בהרבה משל ישראל ונמצא בעלייה"

    ובכן, ראו בוויקיפדיה (אתר מוטה הנשלט ע"י פעילים שמאלנים, אבל זה עניין אחר) – ישראל – GDP (nominal) $39,126 תל"ג לנפש, והמדינה הפרימיטיבית והברברית – GDP (nominal) $21,100, בערך חצי (!) מזה של ישראל. ייתכן וגוכמן-פישון מתכוו. לתל"ג PPP שם ממלכת ימי החושך מושכת $55,229 בעוד מדינתו של הרוב היהודי המשוקץ בעיניו של גרוכמן-פילון רק $36,379. עם PPP אי אפשר לקנות שום דבר מחוץ למדינה, לכן ברוכמי-לימון צריך לדעת שמדינה מפגרת שאינה מייצרת דבר מלבד מולקולות פחמניות שאלוהים נתן להם, במדינה כזאת אן חשיבות ל-PPP. קרושמן-ביבון ללא ספק יודע זאת, אך שותק. חצי אמת גרועה משקר.

    ולסיום, SJW פלישתון CONVINIENTLY שכח את ה-GINI!!! נסו לחפש את ה-GINI בערך "סעודיה" בוויקיפדיה? אין, אין, אבל זה לא מפריע לשמאלן המוטה הזה, הוא מקווה שאיש לא ייבדוק אותו, אבל תודה לאל על המירשתת!

  8. איציק בן ישע

    עובדות עבור הכותב:
    ראה הנתונים ב http://databank.worldbank.org/data/reports.aspx?Code=NY.GDP.PCAP.CD&id=1ff4a498&report_name=Popular-Indicators&populartype=series&ispopular=y
    מנתוני הבנק העולמי שלעיל, היה התל"ג לנפש בפינלנד 53,401$ בשנת 2008 וירד ל 42,405$ בשנת 2015.
    בישראל היה תלג\נפש ב 2008 (אולמרט) 29,657$, ועלה ל 35,729$ בשנת 2015. עבודה של נתניהו.
    יש לנו משהו ללמוד מפינלנד? כלכלה אולי?